Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in juni image
Getty Images

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in juni

Van het Rozenfestival in Bulgarije tot aan Inti Raymi in Peru: deze wereldse festivals in juni 2024 wil je absoluut niet missen!

1 en 2 juni 2024: Rozenfestival in Kazanlak, Bulgarije

De toekomst van het Bulgaarse dorp Kazanlak ziet er rooskleurig uit. Van de rozen die in deze Rozenvallei worden geteeld, wordt een uiterst kostbare grondstof gemaakt: rozenolie. De olie heeft een marktwaarde van maar liefst €6500 per kilo en wordt gebruikt voor de productie van Chanel No. 5 en andere dure parfums. De damascena-rozenstruiken werden hier in 1270 geïntroduceerd door de Ottomanen, toen zij een tussenstop maakten op hun reis naar West-Europa. De productie van rozenolie vergt de nodige inspanning — de oogst duurt twintig dagen en gebeurt met de hand. Het eind van een succesvolle oogst wordt gevierd met een Rozenfestival. Men gaat de straat op in rozenattributen, zingt en verkoopt allerhande rozenproducten.


12 en 13 juni 2024: Santo António in Lissabon, Portugal

Santo António is voor Lissabon wat Koningsdag voor Amsterdam is. De Portugese hoofdstad verandert in één groot festivalterrein, met allerlei podia en eetkraampjes waar je koolsoep en geroosterde sardientjes kunt kopen. Zoek vooral de volkswijken op, zoals Graça, Bica, Mouraria en Madragoa.


24 juni 2024: Calcio Fiorentino in Florence, Italië

Calcio Fiorentino in Florence, Italië houdt het midden tussen een ouderwets potje voetbal en een gladiatorengevecht. Vrijwel alles is toegestaan: kopstoten, elleboogstoten, keel dichtknijpen en zand in de ogen gooien. Spelers dragen historische militaire kostuums en vertegenwoordigen een van de vier historische wijken. Het winnende team krijgt een koe.

Combineren met andere bezienswaardigheden? Bekijk meer over Florence

24 juni 2024: Inti Raymi Festival in Cuzco, Peru

In Cuzco, Peru wordt de eerste dag van het nieuwe Incajaar ingeluid met een groots cultuurspektakel: Inti Raymi. Deelnemers in prachtige kostuums brengen hulde aan de zonnegod. De processie wordt geleid door een keizer, die in een gouden strijdwagen van de Qorikancha-tempel naar het hoger gelegen Sacsaywaman-fort wordt gedragen. De straten zijn gevuld met muziek, dans, gebeden, bloemen en vrouwen die met een bezem geesten proberen te verdrijven.


16 en 17 juni 2024: Hemis Tsechu in Ladakh, India

Tijdens Hemis Tsechu in het Hemisklooster in Ladakh, India beelden monniken in schitterende, soms eeuwenoude gewaden en angstaanjagende maskers de verschillende goden uit en vertellen ze zonder woorden hun verhaal over de overwinning op het kwaad. Er wordt gedanst, gezongen en gegeten en er worden allerhande volksspelen gespeeld. Gedurende het jaar kun je ook op andere plekken kloosterfestivals bijwonen.


28 juni - 30 juni 2024: Folclórico de Parintins in Parintins, Brazilië

Eind juni trilt de Bumbódromo op zijn grondvesten. Het stadion in de Amazonestad Parintins vormt het decor voor een folkloristisch festival dat ook wel Festival do Boi-Bumbá wordt genoemd. Twee teams nemen het tegen elkaar op door een boi-bumbáchoreografie te dansen. De vertelling is losjes gebaseerd op een legende over een uit de dood herrezen os en bevat ook gezang en praalwagens.

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.