Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in april image
Getty Images

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in april

Van het Semana Santa in Spanje tot het Songkran-festival in Thailand: deze wereldse festivals in april 2024 wil je absoluut niet missen!

13-15 april 2024: Songkran-festival in Thailand

Songkran is het Thaise Nieuwjaar en wordt ook wel ‘het feest van het water’ genoemd. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te maken. Toeristen worden niet ontzien! Mijd de bekende oorden en vier Songkran met de lokale bevolking, bijvoorbeeld in Sukhotai of Loei.


9 en 10 april 2024: Eid-al-fitr in de Arabische wereld

Eid-al-fitr, beter bekend als het Suikerfeest, is een islamitische feestdag waarop het eind van de ramadan wordt gevierd. Het ochtendgebed biedt een gelegenheid om de onderlinge eenheid en kameraadschappen te verstevigen. Speciaal voor ‘Eid’ halen gelovigen hun mooiste kleren uit de kast, van zijden gewaden tot linnen bloezen. Het voorbereiden en nuttigen van feestmaaltijden is een belangrijk onderdeel. Men gaat van deur tot deur om vrienden en familieleden te bezoeken. In het Iraanse Isfahan komen duizenden moslims bijeen op het Plein van de Imam om samen te bidden.


30 april - 5 mei 2024: AfrikaBurn in Zuid-Afrika

AfrikaBurn, dat in het midden van de Karoo losbarst, is Zuid-Afrika’s antwoord op Burning Man, het legendarische festival in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Het evenement geeft bezoekers een week lang de kans in een volledig zelfvoorzienend dorp te wonen en hun fantasie de vrije loop te laten. Commercie is uit den boze — op het terrein is niets te koop en dus moet je alles zelf meenemen. Er wordt gedanst en gezongen en overal staat kunst opgesteld. Van enorme houten beelden die feestelijk worden verbrand tot zogeheten art cars, die uit een Mad Max-film lijken te zijn weggereden. Er wordt theater opgevoerd, met vuur gespuwd en gefeest.

April 2023: Crepissage in Djenné, Mali

De lemen Grote Moskee in Djenné wordt elk jaar opnieuw bepleisterd. Zodra de helpers genoeg modder bij elkaar hebben geschept, hollen ze richting de moskee. Daarna gaan de meestermetselaars aan de slag met het bepleisteren. Tijdens de crepissage wordt er gejoeld, gefloten, getrommeld en gezongen. Om het festival bij te mogen wonen heb je toestemming nodig. Regel die via Papillon reisbureau.

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.