Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in september image
Getty Images

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in september

Van Gerewol in Niger tot aan Oktoberfest in Duitsland: deze wereldse festivals in september 2024 wil je absoluut niet missen!

September 2024: Gerewol in Niger

Het jaarlijks terugkerende Gerewol, een hoffelijkheidsritueel in Niger, gaat om schoonheid. De Bororo-man die de mooiste gelaatstrekken en indrukwekkendste danspassen heeft, wint de vrouwen voor zich. De winnaar wordt beloond met een nacht vol vrouwelijke aandacht en zal voor de rest van zijn leven verzekerd zijn van zoveel vrouwen als zijn financiële middelen hem toestaan.

Wil je dit zelf een keer meemaken? Reizen naar Niger regel je via Rosetta Reizen.

21 september - 6 oktober 2024: Oktoberfest in Duitsland

Zoals alles in het Duitse Beieren wordt het drinken van bier er zeer serieus genomen. Het befaamde Oktoberfest wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht en is daarmee het grootste bierfestival ter wereld. Terwijl blaaskapellen voor live-entertainment zorgen, zetten feestvierders in traditionele kleren — een Lederhose voor mannen en Dirndl voor vrouwen — het aan lange tafels op een zuipen. Van de vele bierfestivals is het Oktoberfest in München het meest beruchte. Leuker zijn het Volksfest en het Erlanger Bergkirchweih in en bij Neurenberg en de Barthelmarkt in het dorpje Oberstimm. De laatste is een van de oudste traditionele volksfeesten van Beieren. Buiten de deelstaat zou je het Cannstatter Volksfest in Stuttgart kunnen overwegen. Zelfde sfeer, minder gehypet.


Eind september 2024: Almabtrieb in de Alpen, Oostenrijk en Slovenië

Op verschillende plekken in de Alpen vindt in september de jaarlijkse Almabtrieb plaats, een feestelijke boerentraditie waarbij de dorpelingen vieren dat de koeien veilig terug zijn gekeerd van de alpenweides en god bedanken voor de vruchtbare zomer. Speciaal voor deze gelegenheid worden de koeien uitgedost met bonte decoraties en bellen, waardoor je de stoet al van ver ziet en hoort aankomen. De vele koeienvlaaien op straat verraden aan het eind van de dag dat het een wild feestje was. Het Tiroolse plaatsje Tarrenz (Oostenrijk) verwelkomt jaarlijks zo’n 1100 schapen en lammeren. Tijdens de Schafschied, zoals zij hun schapenvariant noemen, barst er een groot volksfeest los. Ook in Slovenië, aan de andere kant van de Alpen, worden de koeien warm onthaald. Het Kravji Bal, of Koeienbal, in Bohinj behoort tot de uniekste en onbekendste festivals van het land.

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.