Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in november image
Getty Images

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in november

Van Día de Muertos in Mexico tot het Monkey Buffet in Thailand: deze wereldse festivals in november 2024 wil je absoluut niet missen!

1 & 2 november 2024: Día de Muertos in Mexico

Dankzij Pixar-film Coco en een Unesco-vermelding kunnen we haast niet meer om het Mexicaanse Día de Muertos heen. De bekendste vieringen van deze feest- en gedenkdagen ter ere van de doden vinden plaats in Mexico-Stad en de zuidelijke staat Oaxaca. Veel herdenkers schminken hun gezicht, naar traditioneel gebruik, als een calavera de azucar, oftewel suikerschedel. Laat de grote parade in het centrum van Mexico-Stad aan je voorbij gaan en wijk uit naar buitenwijk Mixquic. Tijdens een ingetogen optocht lopen bewoners met kaarsen en bloemen richting het lokale kerkhof, waar ze de graven van hun gestorven familieleden schoonmaken en versieren.
Een van de mooiste Día de Muertos-vieringen speelt zich af in Pátzcuaro in de staat Michoacán. Locals komen bijeen op de oever van het Pátzcuaromeer en varen in kano’s naar een begraafplaats op een eiland.


9 - 17 november 2024: Pushkar Camel Fair in India

Herdersfamilies in het Indiase Rajasthan leven een geïsoleerd en nomadisch bestaan. Een bijeenkomst als de Pushkar Camel Fair biedt hen dan ook de uitgelezen kans om weer even onder de mensen te komen. De fair is een van de boeiendste evenementen in India. Op een uitgestrekte vlakte tussen de duinen komen mensen uit heel Rajasthan samen om kamelen, paarden en geiten te verhandelen. Verwacht een kleurenexplosie: besnorde mannen met felrode tulbanden, beschilderde kamelen en koeien met halssnoeren en neusringen. Beklim een heuvel voor een gevoel van overzicht.


24 november 2024: Monkey Buffet in Thailand

Monkey Buffet, dat klinkt even gek als dat het eruitziet. Op de laatste zondag van november worden duizenden makaken in Lopburi, Thailand getrakteerd op een staand buffet: een piramide bedekt met fruit en groentes. Het eetfestijn is te aanschouwen tussen de ruïnes van de Phra Prang Sam Yot-tempel.


15 - 17 november 2024: Loi Krathong-festival & Yi Peng in Thailand

Het Loi Krathong-festival is een grote happening. Mensen trekken massaal naar de oevers van meren en rivieren om een krathong, een bootje met een kaars, wierook, enkele munten en bloemen te water te laten en zo geluk af te roepen. In Chiang Mai valt het festival samen met Yi Peng. In de stad worden dan duizenden khom fai (lampionnen) opgelaten.

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.