Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in juli image
Getty Images

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in juli

Van Ketikoti in Suriname en Nederland tot aan Tagong Paardenfestival in Tibet: deze wereldse festivals in juli 2024 wil je absoluut niet missen!

1 juli 2024: Ketikoti in Suriname en Nederland

De Surinaamse feestdag Ketikoti herinnert aan de dag waarop de slavernij in Suriname werd afgeschaft en tot slaaf gemaakten hun ketenen braken — al moesten velen van hen verplicht nog jaren op plantages werken. Ketikoti is een uitbundig feest met veel muziek dat tot in de kleine uurtjes doorgaat en een goede reden om de voormalige kolonie te bezoeken en te genieten van de rijke cultuur. Inmiddels worden ook in Amsterdam en Rotterdam festivals ter ere van Ketikoti georganiseerd. 


Hele maand juli 2024: Gion Matsuri in Kyoto, Japan

Denk je aan Kyoto, dan denk je aan roze kersenbloesem en de fascinerende tempels. Grote kans dat je echter nog nooit van Gion Matsuri hebt gehoord. Het Shinto-festival behoort tot de grootste van het land en neemt een maand in beslag. Op 17 en 24 juli moet alles wijken voor de Yamaboko Junkō, een lange processie met praalwagens. In aanloop naar de processies gaat het centrum van Kyoto op slot voor automobilisten en worden de straten ingenomen door marktverkopers en hun eetkraampjes. Veel Japanners zien het als een traditie om een (zomer)kimono te dragen.


5-14 juli 2024: Calgary Stampede in Calgary, Canada

Rodeo wordt vaak toegedicht aan de Verenigde Staten, maar vlak ook Canada niet uit! Voordat de landsgrenzen werden getrokken, behoorde ook dat land tot het Wilde Westen. De cowboycultuur is er nog altijd springlevend, wat te merken is tijdens het Calgary Stampede-festival. De beste rodeorijders van het continent geven acte de présence. Naast rodeowedstijden worden er ook chuckwagon-races gehouden, waarbij ruiters met paard en wagen over een circuit snellen. Ter aanvulling zijn er concerten en interessante tentoonstellingen over de First Nations-culturen.


11-15 juli 2024: Naadam in Mongolië

Elk jaar in juli zet het Nadaam-festival het anders zo terughoudende Mongolië op zijn kop. De drie meest populaire sporten van Mongolië — worstelen, boogschieten en paardrijden — worden door het hele land beoefend. Aan de laatste twee disciplines doen ook vrouwen mee. De winnaar van deze ‘Olympische Spelen van Mongolië’ krijgt eeuwige roem en wordt een jaar geëerd.

Wil jij dit bijzondere evenement bijwonen? Regel je reis naar Mongolië via Better Places.

21 juli - 6 augustus 2024: Boryeong Mud Festival in Zuid-Korea

Kennelijk vinden veel mensen het leuk om anderen te bekogelen. Zo ook in het Zuid-Koreaanse Boryeong, waar zich elk jaar een omvangrijk moddergevecht afspeelt.


23 of 24 juli 2024: Mwaka Kogwa in Zimbabwe, Tanzania

Het Tanzaniaanse eiland Zanzibar was lange tijd een belangrijke handelspost. Sommige buitenlandse invloeden zijn bewaard gebleven. Zo hebben de eilandbewoners Perzisch Nieuwjaar geadopteerd en omgedoopt tot Mwaka Kogwa. Naast zingen, dansen en drummen worden er ook unieke rituelen uitgevoerd, waarmee men geluk hoopt af te dwingen. Het festival in Makunduchi vangt aan met een schijngevecht tussen mannen die hun opgekropte frustraties op elkaar mogen botvieren met bananenbladeren. Tegelijkertijd zingen de dorpsvrouwen traditionele liederen over familie, liefde en vreugde. Tot slot verschijnt de mganga, de traditionele geneesheer, ten tonele. Hij steekt een hut in brand en leest de richting van de rook. Pas dan breekt het feest los. 


28 juli - 7 aug 2024: Tagong Paardenfestival in Tibet

‘Het Tibetaanse Wilde Westen’, zo wordt de grasrijke omgeving van Tagong op 3.900 meter hoogte ook wel genoemd. De uitgestrekte graslanden vormen het speelveld voor een paardenfestival. Ruiters voeren acrobatische trucjes en dansen uit en demonsteren zo hun kracht, moed en rijkdom. Er zijn meerdere paardenfestivals in Tibet. Het evenement in Tagong voelt lokaal.

Wil jij dit bijzondere festijn meemaken? Regel je reis naar Tibet via Betterplaces.

29 juli 2024: Santa Marta de Ribarteme in As Neves, Spanje

Schrik niet als je een stoet doodskisten door de straten gedragen ziet worden in As Neves, een dorp in Spaans Galicië. De mensen die in de kisten liggen vieren dat ze nog leven na een bijna-doodervaring in het voorgaande jaar. Ook de feestdag van Santa Marta de Ribarteme, de patroonheilige van de verrijzing, wordt gevierd met vuurwerk, zigeunermuziek en religieuze snuisterijen.

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.