Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in maart image
Getty Images

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in maart

Van het Holi-festival in India tot aan St. Patrick’s Day in Ierland en daarbuiten: deze wereldse festivals in maart 2024 wil je absoluut niet missen!

1-19 maart 2024: Las Fallas in Valencia, Spanje

Een combinatie van carnaval en oud en nieuw, doordrenkt met Valenciaanse gezelligheid, dat is het Las Fallas-festival in Spanje. Tijdens dit grootste straatfeest van Europa worden fallas, metershoge beelden van hout en piepschuim, door de straten geleid. De constructies worden vergezeld door vuurwerk en falleras, dames in traditionele kleren en haardracht. Het feest, dat in de laatste vijf dagen pas echt tot ontbranding komt, eindigt met La Crema: het verbranden van de fallas. Mocht je nou net verhinderd zijn? Niet getreurdL er wordt altijd één falla gered van de vuurzee en tentoongesteld in het Fallasmuseum.


24-31 maart 2024: Semana Santa in Spanje (en daarbuiten)

Er gaat praktisch geen dag voorbij of er is ergens in Spaans Andalusië wel reden voor een fiesta. Semana Santa is het bekendste. Met name Sevilla haalt tijdens deze week voor Pasen alles uit de kast. Zo’n zestig processies trekken door de stad, met grote Maria- en Jezusbeelden en boetelingen die de kenmerkende capirotes dragen: puntmutsen die anonimiteit garanderen. De vieringen in Málaga zijn minder bekend bij het buitenlands publiek en staan garant voor een even groot spektakel.

Het Semana Santa-festijn in het Guatemalteekse Antigua behoort tot de grootste en mooiste Paasvieringen van Latijns-Amerika. In de aanloop ernaartoe worden de straten van het koloniale stadje bedekt met kleurrijke alfombras (tapijten) gemaakt van bloemen, dennennaalden en zaagsel. Zodra de kerkklok op Goede Vrijdag vier uur ’s nachts slaat, trekt een in paars geklede processie over de tapijten door de stad. Ook in Ecuador, waar maar liefst 95 procent van de bevolking rooms-katholiek is, wordt Semana Santa groots gevierd. In het oude centrum van Quito dragen mensen in paarse gewaden en cucuruchos (puntmutsen) metershoge kruizen door de straten. Ook in de andere twee grote steden, Guayaquil en Cuenca, wordt de semana groots gevierd.


25 maart 2024: Holi in India

Indiërs uit alle sociale klassen gaan de straat op om elkaar happy holi te wensen. Ze vieren de aanvang van de lente, het nieuwe jaar en de overwinning van het goede op het kwade. Dat doen ze door elkaar te bekogelen met gekleurd poeder. Het Holi festival is nergens zo uitbundig als in Varanasi. Toeristen reizen er in busladingen naartoe om zich in het feestgedruis te mengen. Indiase regio’s geven hun eigen draai aan Holi. In de westelijke deelstaat Gujarat is het gebruikelijk om een hoog opgehangen pot karnemelk te breken door een menselijke piramide te vormen. Ondertussen gooien omstanders water over de piramide heen.


17 maart 2024: St. Patrick’s Day in Ierland (en daarbuiten)

Aanvankelijk werd op St. Patrick’s Day het leven van Ierlands beschermheilige herdacht. Tegenwoordig is vooral het feestje heilig. Op de nationale feestdag worden gemiddeld dertien miljoen Guinness-biertjes besteld. St. Patrick’s Day wordt gevierd in het groen. Als je echt wilt uitpakken, hijs je jezelf in een groen kostuum, plak je een oranje baard voor en zet je een hoge hoed op. De kleur refereert aan de bijnaam van Ierland: ‘Het smaragdgroene eiland'. In Dublin wordt jaarlijks het vijfdaagse St. Patrick’s Festival georganiseerd, compleet met openluchtconcerten, theater- en vuurwerkshows en een parade. Ook aan de andere kant van de oceaan wordt St. Patrick geëerd. In Chicago kleurt de rivier groen en New York heeft een parade. De Romeins-Britse St. Patrick stichtte zijn eerste kerk in de Noord-Ierse stad Armagh. Inwoners zijn maar wat trots op deze uitverkiezing en organiseren daarom het Home of Saint Patrick Festival, een levendig straatfeest met veel muziek en dans. Toegegeven: ook dit festival wordt drukbezocht, maar je zult een van de weinige toeristen zijn.

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.