Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in december image
Getty Images

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in december

Van The International Festival of the Sahara in Tunesië tot oud en nieuw wereldwijd: deze wereldse festivals in december 2024 wil je absoluut niet missen!

half december 2024: International Festival of the Sahara in Tunesië

In Douz, een stad in de zuidelijke woestijnregio van Tunesië, is het half december een drukte van jewelste. Wel vijftigduizend woestijnbewoners arriveren dan in de stad om samen het International Festival of the Sahara te vieren. Het evenement begon als een huwelijksmarkt, waar nomadische families geschikte partners uitzochten voor hun kroost. In zijn huidige vorm is het vierdaagse festival vooral een viering van de bedoeïenencultuur. Op het programma staan verschillende wedstrijden: worstelgevechten, hondenraces, een marathon met kamelen en spektakel met paarden. Verder zijn er poëzie-opvoeringen, lezingen en Arabische muziekoptredens.


31 december 2024 & 1 januari 2025 | Oud en nieuw wereldwijd

Naar geen enkele feestdag wordt zo reikhalzend uitgekeken als naar oud en nieuw. Samen met vrienden en familieleden worden de zondes van het jaar weggespoeld en ambitieuze voornemens — reizen, nog véél meer reizen — gesmeed voor het nieuwe jaar. Elk land viert de jaarwisseling op zijn eigen manier. Heb jij er al eens over nagedacht om het feestje naar het buitenland te verplaatsen? In Londen en Parijs verzamelen bewoners zich respectievelijk langs de Thames en bij de Arc de Triomphe om naar de vuurwerkshows te kijken. Op het plein bij de Puerta del Sol in het Spaanse Madrid doen talloze Madrileños mee aan een ritueel: ze eten twaalf druiven — één voor elke slag van de klok. Ook in de Verenigde Staten weten ze hoe ze een feestje moeten bouwen. Op het neonverlichte Times Square in New York wacht men op de ball drop, terwijl op de Strip in Las Vegas allerlei concerten worden gegeven. De inwoners van het Braziliaanse Rio de Janeiro trekken juist massaal naar het strand, om bloemen in de zee te gooien voor een zeegodin. Wil jij de jaarwisseling op het water vieren? Huur dan een zeilboot met kapitein en vaar door de haven van Sydney in Australië op het moment dat het vuurwerk ontstoken wordt. Proost op een reislustig nieuw jaar!

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.