Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in februari image
REDACTIE

Cultuurkalender 2024: de leukste wereldse festivals in februari

Van het Jaisalmer Desert Festival in India tot aan het Mardi Gras in de Verenigde Staten: deze wereldse festivals in februari 2024 wil je absoluut niet missen!

22 - 24 Februari 2024: Jaisalmer Desert Festival in Rajasthan, India

Het Jaisalmer Desert Festival in India is een trotse vertoning van de volkscultuur van Rajasthan en een van de hoogtepunten op de jaarlijkse evenementenkalender van India. Moedig jouw favoriete kameel aan tijdens de kamelenrace en verbaas je over de kunsten van de tulbandbinders en acrobaten.


10 februari 2024: Chinees Nieuwjaar in China en daarbuiten

Chinees Nieuwjaar brandt los op de eerste dag van de eerste maanmaand. In 2024 begint het jaar van het Konijn. De festiviteiten duren twee weken en gaan in China onder andere gepaard met uitgebreide familiediners, vuurwerk en optochten met dansende draken. Ook versieren mensen hun huizen in het rood om geluk af te dwingen en krijgen kinderen geld toegestopt in rode enveloppen. Ter afsluiting is er een magisch lantaarnfeest. Ook in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam wordt Chinees Nieuwjaar gevierd.


9-17 februari 2024: Carnaval in Latijns-Amerika

Het carnaval van het Braziliaanse Rio de Janeiro kan worden gezien als een van de grootste shows op aarde. De parade bereikt zijn climax in de Sambadrome, wanneer de leden van sambascholen hun ingestudeerde dansroutines ten uitvoer brengen. Helaas dreigt het carnaval ten onder te gaan aan zijn eigen succes — het feest begint zijn authenticiteit te verliezen en de toegangsprijzen worden alsmaar duurder. Kenners roemen het carnavalsfeest in de Colombiaanse industriestad Barranquilla (10- 13 februari 2024) als het op een na beste van Latijns-Amerika. Overdag zijn er parades met praalwagens en schaars geklede dansers die hun heupen losgooien op cambiamuziek. Daarna verplaatst het feestgedruis zich naar verbenas (open feestlocaties), waar je kunt eten, drinken en dansen. Een alternatief is het Boliviaanse Orurocarnaval (7 - 26 februari 2024). In de parade lopen wel twintigduizend dansers en tienduizend muzikanten mee in over-de-top-outfits.


13 februari 2024: Mardi Gras in New Orleans, Verenigde Staten

‘If you go to New Orleans, you wanna go see the Mardi Gras,’ zong Professor Longhair. Daar is geen woord aan gelogen. Als je naar Bourbon Street in de Franse wijk gaat, dan krijg je een kleurrijk feest voorgeschoteld. Dat het feest doordrenkt is van voodoo merk je als je de oude wijken in trekt, op zoek naar de mysterieuze Mardi Gras Indians. De leden van deze besloten subcultuur tonen zich tijdens Mardi Gras bij uitzondering in hun fantastische outfits. Het zijn zwarte New Orleanians die zich uitdossen als Native Americans en zingen in een Afrikaans dialect.

Ben je benieuwd naar de festivals de rest van het jaar? Bekijk de gehele Cultuurkalender voor 2024.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.