image
Boomkamp

De beste vakantiehuisjes van 2021 (voor een weekendje weg in Nederland en België)

Speciaal voor jou tippen wij 16 leuke vakantiehuisjes en unieke overnachtingsplekjes middenin de natuur. 

1. Slaap in een boetiekbungalow, Overijssel (Nederland)

Een hottub, een sauna, een relaxterras en twee openhaarden; tijdens een verblijf in deze ‘boutique bungalow’ geniet je van een vijfsterrenbehandeling. Ideaal voor (stads)mensen die even lekker zen willen worden. Vanuit de serre kun je je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vergapen aan de natuur in het Vechtdal. Je verwarmt de hottub overigens zelf met brandhout, vanaf € 150 per nacht.

Geniet van een vijfsterrenbehandeling tijdens een verblijf in deze boetiekbungalow in Overijssel. Foto: Airbnb


2. Slaap in een slow cabin op geheime locaties in België

Heb jij soms ook het gevoel dat je het leven even niet meer bijhoudt? Dat alles te snel gaat? Geloof ons: een overnachting in een van de Slow Cabins op geheime plekken in de Belgische natuur doet wonderen. Teruggaan naar de essentie; dat is waar deze zelfvoorzienende designhutten voor gebouwd zijn. Terwijl je door de omgeving struint en hout sprokkelt, laat je je zintuigen de vrije loop. Telefoon uit. Kampvuur aan. Wijnkurk — plop! Vanaf € 195 per nacht.

Deze unieke overnachtingsplek van Slow Cabins bevindt zich op een geheime plek in België. Foto: Slow Cabins

Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!

3. Slaap in een bosvilla, Gelderland (Nederland)

Deze duurzame bosvilla aan de rand van de Veluwe is het ultieme terugtrekplekje. ’s Avonds kom je heerlijk tot rust in de hottub, of nestel je je met een kop thee op de bank voor het grote raam. Zodra je de drempel overstapt sta je in de Gelderse natuur, vanaf € 480 per nacht voor max. tien personen.

Slaap in een duurzame bosvilla aan de rand van de VeluweIn deze duurzame bosvilla vergeet je even de tijd. Foto: Natuurhuisje.nl

Lees verder: Vakantie in eigen land: op safari in de Veluwe 


4. Slaap in een bosresort, Luxemburg (België)

Liefhebber van de Belgische Ardennen? Boek dan als de wiedeweerga een overnachting in Forest Camp Les Ardennes, een charmant bosresort midden in het heuvellandschap. Je voelt je vrij in je houten cabin, die volledig opgaat in het bos. Overdag trek je de wandelschoenen aan of pak je de mountainbike. ’s Avonds stook je de houtkachel op en trakteer je jezelf op de sauna of hottub.

In de houten cabins van Nutchel kom je automatisch tot rust. Foto: Nutchel les Ardennes

Lees verder: De mooiste wandeling van de Ardennen


5. Slaap in een boscottage, Noord-Brabant (Nederland)

Deze knusse cottages staan aan de rand van natuurgebied de Kampina, midden in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. De omgeving staat bekend om zijn prachtige wandelroutes en vele dieren. Met een beetje geluk kom je er reeën, IJslandse paarden en diverse eendensoorten tegen. De cottages zijn voorzien van een eigen douche en toilet, een tweepersoonsbed, een koelkast en zelfs een koffieapparaat. Als je je kinderen mee wil nemen is dat geen probleem: de bank kan worden uitgeklapt tot een extra bed. Tot slot heb je een vlonder ter beschikking waarop je, onderuitgezakt, kunt genieten van de groene omgeving, vanaf € 123 per nacht.

In de buurt van deze boscottage in Noord-Brabant maak je kans om reeën, IJslandse paarden en diverse eendensoorten te spotten. Foto: Natuurhuisje.nl


6. Slaap in een hangende boomhut, West-Vlaanderen (België)

Omhoog klauteren over ladders en op zoek gaan naar insecten en andere dieren — als jij jezelf weer even kinds wil voelen, dan ga je op Boomkamp. De boomhutten van dit Belgische kamp in het Ryckevelde Bos hangen drie meter boven de grond en zijn met behulp van kabels aan de bomen bevestigd. Bij de aanleg is geen enkele boom gesneuveld. De tweepersoonshutten zijn het perfecte huwelijk tussen camping en glamping: eenvoud in een modern jasje. Minstens zo bijzonder is het decor. Vanaf je balkon kijk je uit op een slotgracht en een pittoresk kasteeltje. Drie keer raden waar het ontbijt wordt geserveerd … Beschikbaar van juni t/m september, vanaf € 100.

Boomkamp slaap in een hangende boomhutHier net buiten beeld: vanaf de boomhut kijk je uit op een slotgracht en een pittoresk kasteeltje. Foto: Boomkamp


fotowedstrijd natuurhuisje


7. Slaap in een trekkershut, Drenthe (Nederland)

Met Cabiner ervaar je hoe het is om je even helemaal af te zonderen. Je loopt dwars door de Drentse wildernis, van hut naar hut, en voorziet in je eigen behoeften. Dagenlang kom je geen enkel ander mens tegen en slechts één of twee keer steek je een weg over. Dat dat nog kan in Nederland … Een trektocht met Cabiner kost € 130 per nacht (en € 10 per extra gast).

Slaap in een knusse trekkershut en zonder je even helemaal af in de Drentse wildernis. Foto: Pie Aerts

Lees verder: Hunebedden en wild spotten in Drenthe


8. Slaap in een tiny house, Antwerpen (België)

Veel tiny houses zijn tiny uit bittere noodzaak. Maar dat gaat niet op voor dit tiny house in het Belgische Brasschaat. De lap grond die eromheen ligt is maar liefst één hectare groot. Met lekker weer bungel je in de hangmat en eet je aan de picknicktafel, en als het koud is duik je de Finse sauna in. Heb je na een aantal uren of dagen (of weken) toch weer behoefte aan de bewoonde wereld? Een paar passen of wentelingen en je staat op de Kalmthoutse Heide, en het stadsgewoel van Antwerpen ligt slechts twintig kilometer verderop, vanaf € 213 per nacht voor vier personen.

Slapen in een tiny house Antwerpen BelgiëDit tiny house in de bossen bij Antwerpen vormt de ideale getaway voor een weekendje in het bos. Foto: Natuurhuisje.nl


9. Slaap in een typische houten cabin, Gelderland (Nederland)

Een cabin zoals een cabin bedoeld is: dit bescheiden en met hout bedekte natuurhuisje in het Gelderse Laren had ook zomaar in Canada kunnen staan. De verhuurders wonen weliswaar op hetzelfde erf, maar verder hoef je de omgeving met niemand te delen. Dit is het hart van de Achterhoek. Verkeersgeluiden bestaan hier niet het wordt ’s nachts nog aardedonker. Voor de deur ligt het Twentekanaal — een goede plek om te zwemmen en fietsen — en even verderop ligt Het Groote Veld, een uitgestrekt bosgebied, vanaf € 82 per nacht.

Slaap in een typisch houten cabin, in het hart van de Achterhoek. Foto: Johan Breij


10. Slaap in een knusse chalet, Namen (België)

Laat de bewoonde wereld achter je en overnacht in een knus chalet van je gastheer Luc, aangeboden door Campspace, een Nederlands platform dat mooie kampeerplekken op privéterreinen verhuurt. Deze terreinen zijn meestal van particulieren die het gezellig vinden om bezoekers te ontvangen en daar geen grof verdienmodel van willen maken. Het chalet wordt verwarmd met een mooie houtkachel en er is een ligbad voor twee personen beschikbaar. Als je liever buiten vertoeft, kun een wandeling maken in de nabijgelegen bossen of gaan kajakken op de Lesse. Vergeet bovendien geen bezoek te brengen aan het stadje Dinant en de Abdij Maredsous! Je verblijft hier vanaf €20 per persoon.

Knusse chalet campspace Namen host LucDe knusse chalet van host Luc is niet erg luxueus, maar wel erg gezellig. Foto: Campspace

Lees verder: Nederlanders kamperen massaal in elkaars achtertuin


11. Slaap in een huisje van karton, Gelderland (Nederland)

Door het hippe meubilair en het kleine oppervlak waan je je, voor even, in de showroom van een meubelzaak. Maar dan besef je dat de meubels geen prijskaartjes meer dragen en dat je midden in de Achterhoekse natuur staat. Het Wikkelhouse in Gorssel is niet alleen knap maar ook nog eens duurzaam, want dit tiny house is gemaakt van gerecycled karton. De ruimte voelt allesbehalve tiny — er zit een keukentje in met kookstel, gootsteen en koelkast, en in de slaapkamer is plek voor vier. Tijdens je verblijf mag je gebruikmaken van de faciliteiten van het nabijgelegen Stayokay-hotel. Huur een fiets om de uiterwaarden van de IJssel mee te verkennen, vanaf € 135 per nacht.
 Geloof het of niet, maar dit tiny house is gemaakt van gerecycled karton. Foto: Taco van der Werf

Lees verder: Less is more: tiny houses voor reizigers 


12.  Slaap in een uniek houten huis in het Toscane van Vlaanderen

Loof is een uniek houten huis op een beboste helling in de glooiende Haspengouwse weilanden. De omgeving wordt ook wel het Toscane van Vlaanderen genoemd. Het is een plek om te vertragen en even los te koppelen van de dagelijkse drukte, waar tijd is voor jezelf en voor elkaar. De paalwoning ligt in een privéloofbos met eeuwenoude beuken – op het terras zit je tussen het gebladerte. De ruimtes zijn groot genoeg om comfortabel met vier volwassenen te verblijven. De keuken is volledig uitgerust met vaatwas, inductiekookplaat, koelkast en oven. Een fijn weekendje weg in de natuur voor luxebeestjes dus! Je verblijft hier vanaf € 165 per nacht voor maximaal vier personen.

De grote ramen van de cabins van LOOF zorgen ervoor dat je opgaat in de natuur. Foto:  Liesbet Goetschalckx


13. Slaap op een kampeervlot, Noord-Brabant (Nederland) 

De vijf kampeervlotten op de Steenbergse Vliet liggen verscholen in het riet en op gepaste afstand van elkaar. Je peddelt er in een Canadese kano naartoe. Met diezelfde kano verken je overdag de Brabantse Wal, een natuurgebied op de grens tussen Noord-Brabant en Zeeland. Zodra de avond valt plof je neer in de stoel op de veranda en geniet je van een zelf gekookt maaltje en de ondergaande zon. Echte luxe kunnen we het niet noemen, maar de ervaring krijgt van ons vijf sterren, vanaf € 68 per nacht (o.b.v. drie nachten) voor twee personen incl. kampeeruitrusting. Ook in de provincies Utrecht en Limburg kun je overnachten op een kampeervlot.

Een van de vijf kampeervlotten op de Steenbergse Vliet, een riviertje in Noord-Brabant.

Lees verder: Vakantie op het water: 9 unieke slaapplekken op rivieren, grachten en meren in Nederland


14. Slaap in een ecologisch hobbithuisje, Oost-Vlaanderen (België) 

Volledig gebouwd met natuurlijke materialen dient dit huisje midden in een bos in Oost-Vlaanderen evengoed de natuur als de mens. Eekhoorns lopen langs je terras en vogels tjirpen je rustig wakker. Er is een keuken aanwezig, evenals een kachel, beddengoed, biologisch afbreekbare zeep, shampoo en afwasmiddel. Kom volledig tot rust in het bos of snuif de zilte zeelucht op in Zeeland, net over de grens. Een overnachting kost € 145 voor maximaal vier personen.

Dit 'hobbithuisje' is door de eigenaar zelf gebouwd met natuurlijke materialen. 

Verder lezen: 5x bijzonder vakantie vieren in Zeeland


15. Slaap in een watervilla, Friesland (Nederland)

Voor de luxepaardjes onder ons is er deze watervilla in het hart van Friesland. In het afgelegen natuurgebied eromheen kun je op zoek gaan naar vogels en, als je geluk hebt, spot je zelfs een otter. Zelfs op koude winterdagen zit je er warmpjes bij, want de villa beschikt over een sauna. Let wel: door de afgelegen ligging is de villa alléén met een boot te bereiken, vanaf € 170 per nacht voor max. zes personen.

Ga met je kano op zoek naar otters en bijzondere vogels in natuurgebied de Wijde Ee. Foto: Natuurhuisje.nl

Lees verder: Zo ontdek je Nederland vanuit de kano: insidertips van documentairemaker Ruben Smit


16. Slaap in een doorzichtige bubbel, Luxemburg (België)

Enkele kilometers verwijderd van het plaatsje Durbuy vind je dit bijzondere onderkomen op een heuvelrug: een doorzichtige bubbel op palen tussen de bomen. Je kunt er heerlijk glampen, met een tweepersoonsbed met donsdeken, sfeerverlichting, een klein zithoekje en een sanitaire hoek. Het ontbijt is inbegrepen en kun je buiten aan tafel in de frisse natuur oppeuzelen. De actieveling is hier ook helemaal in zijn nopjes. De omgeving leent zich perfect voor mountainbiken, wandelen, raften, abseilen, klimmen of survivallen. Als je veel geluk hebt, spot je nog een everzwijn, hert of roofvogel. Een overnachting kost € 171 voor maximaal twee personen.

Deze bubbel bij het Belgische plaatsje Durbuy leent zich perfect voor een avondje sterren kijken in de natuur.