Op safari in Nederland: hunebedden en wild spotten in Drenthe image
Jennifer Joedo

Op safari in Nederland: hunebedden en wild spotten in Drenthe

Als je aan safari denkt, denk je waarschijnlijk automatisch aan Afrika. Maar wist je dat je ook in Nederland op safari kunt gaan? Zo kun je in een elektrische terreinauto van Eko-Tours de Drentse natuur verkennen en oog in oog komen te staan met lokale viervoeters. Hoewel je de Big Five niet zal spotten, krijg je toch een écht safarigevoel. Een avontuurlijk én milieuvriendelijk uitje voor jong en oud.

Een uniek en prehistorisch stukje Europa

De safari start in het plaatsje Exloo, waar een gids je eerst een korte briefing geeft voordat je het Hondsruggebied in rijdt, een uniek gebied in  Midden-Drenthe. Dit Geopark met Unesco-status werd gevormd tijdens de laatste IJstijd, zo’n 200.000 jaar geleden, en heeft een kenmerkend landschap met ruggen en dalen. Tijdens de excursie worden er diverse stops gemaakt waarbij een gids vertelt over de unieke ontstaanswijze van het gebied.

De provincie Drenthe staat het meest bekend om zijn hunebedden, die stammen uit die ijstijd. Deze grote keien zijn door de enorme kracht van het ijs meegekomen vanuit Scandinavië. Er blijken wel 52 overgebleven hunebedden in deze oerprovincie te staan en om ze uit elkaar te houden zijn ze genummerd. Uiteraard zal het bezichtigen van een hunebed niet ontbreken tijdens je expeditie door het Drentse landschap.

Drenthe staat bekend om zijn prehistorische hunebedden. Foto: Jennifer Joedo

Verborgen plekken ontdekken

De avontuurlijke excursie duurt in totaal zo’n 2,5 tot 3 uur, maar door het diverse landschap heb je dat niet door. Het ene moment rijd je over zandweggetjes in de bossen en het volgende moment zoef je over de heide. De meerwaarde van deze stoere elektrische wagentjes is dat je ermee off-road kunt gaan, zonder opgemerkt te worden (ze zijn immers fluisterstil). 

Doordat Eko-tours samenwerkt met partners als Staatbosbeheer kom je met de elektrische wagens op plekken waar je anders met een voertuig niet mag komen. Dat maakt je trip niet alleen bijzonder, maar ook handig voor mensen die slecht ter been zijn of voor jonge kinderen die de grote afstanden nog niet kunnen lopen of fietsen.

Met de milieuvriendelijke terreinwagens van Eko-tours kom je op verborgen plekken. Foto: Jennifer Joedo 

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!

 

Ook de kleinsten kunnen mee op safari

De safari  is ook geschikt voor kleine kinderen: de Maxi-Cosi kan gewoon op de achterbank. Tijdens de stops kunnen je kids lekker rondrennen of schapen, koeien en paarden spotten. Het is voor klein en groot een unieke belevenis om de oerprovincie van Nederland op deze manier te ontdekken! Een extra tip: neem een kleine verrekijker mee om dieren te observeren.

De kleinsten kunnen dieren observeren of rondrennen over de vlaktes. Foto: Jennifer Joedo

Het hele jaar kun je tochten maken met Eko-tours. Je kunt kiezen uit een ‘Ontdek Drenthe’-tour, een Wildpluk-excursie, een Hunebedden-excursie, een Reeën-excursie of een speciale avondroute. Je kunt er ook voor kiezen om een excursie met de elektrische Eko-Chopper of met de Eko-Lopifit te maken. Deze zijn echter niet geschikt voor jonge leeftijden.

Dit artikel is samengesteld met behulp van Travelguppies.nl, een informatief platform voor reislustige ouders.