5x bijzonder vakantie vieren in Zeeland image
Dutch Nomad Couple

5x bijzonder vakantie vieren in Zeeland

Zeeland, de provincie met maar liefst 650 kilometer aan kronkelende kustlijnen, groene duinen en uitgestrekte stranden. Perfect voor een vakantie in eigen land deze zomer. Ontdek in dit artikel welke activiteiten je niet mag missen tijdens je verblijf in Zeeland.

1. Ontdek de Parelroutes

De zogeheten Parelroutes leiden je via verschillende wandelpaden langs de vele verhalen van Zeeland. Elke route staat in het teken van een ander onderwerp. Zo leer je tijdens de Parelroute ‘Tranen’ meer over de watersnoodramp in 1953 en neemt de Parelroute door Domburg je mee naar het bijzondere Zeeuwse licht waar kunstenaars als Mondriaan en Toorop zich door lieten inspireren. De Parelroute door Nationaal Park Oosterschelde leidt je dan weer door prachtige natuurgebieden, waar je shetlandpony’s kan spotten. Eén ding is zeker; je wandelschoenen mogen niet ontbreken tijdens je trip door Zeeland.

Via de interactieve Zeeland app kan je alle Parelroutes zien, maar je kunt ook een Parelroute kaartje halen bij een van de VVV inspiratiepunten. Een overzicht van alle Parelroutes vind je op de website van VVV Zeeland

Als je de Parelroute door Nationaal Park Oosterschelde volgt, kan je shetlandpony's spotten. Foto: Unsplash

2. Fiets langs de kust 

Een fietstocht op een kustfietspad is een bijzondere ervaring. Deze paden liggen naast het water waardoor je zomaar vanaf de fiets zeeschepen voorbij ziet varen. De fietstocht van Breskens naar Terneuzen is een aanrader om eens lekker uit te waaien. Je fiets door pittoreske dorpjes en uitgestrekte gebieden met dansende golven aan je zij. Tijdens de tocht van 34 kilometer kom je langs verschillende pareltjes, zoals de Braakmanpolder. In 1952 werd deze voormalige zeearm ingepolderd en zo ontstond een van de jongste polders van Zeeuws-Vlaanderen. Nu is het een natuurgebied met groene loofbossen, kleurige bloemenweides en de bijzondere Braakmankreek.

Een klein afstekertje landinwaarts brengt je naar IJzendijke. Een pittoresk dorpje met historische gebouwen en een sfeervolle markt. Hier vind je Museum Het Bolwerk, waar je meer leert over de verdedigingswerken van de Staats Spaanse Linies en andere verdedigingstechnieken van het gebied door de jaren heen. Hierbij krijg je een uniek kijkje in een groot deel van de ontstaansgeschiedenis van Nederland, die hier nog altijd goed te zien en te voelen is. 

In Zeeland kan je langs de kust fietsen en door gezellige dorpjes en uitgestrekte velden. Foto: VVV Zeeland

3. Slaap aan zee 

Wat is er nou fijner dan in slaap vallen met rustgevende geluiden van een kabbelende zee? Zeeland zou Zeeland niet zijn zonder allerlei bijzondere overnachtingsplekken in de natuur en aan het water.

Bij Zandpaviljoen Pier 7 in Vlissingen sussen de golven je in slaap tijdens een overnachting in een van de Beachrooms, pal op het strand. Ook het grote terras aan het strand maakt dat het goed toeven is in dit strandpaviljoen. Een overnachting hier heeft trouwens ook een duurzaam tintje. In 2019 werd Zandpaviljoen Pier 7 namelijk uitgeroepen tot Meest Duurzame Strandpaviljoen van Nederland en ontvingen zij een ‘Green-Key Goud’ voor hun duurzame bedrijfsvoering. 

Zeeland is ook de ideale plek voor een back to nature-ervaring. In Lief Huisje, een knusse accommodatie omringt door natuur en rust, kan je heerlijk overnachten . Het is ingericht met tweedehands spullen en heeft zelfs een bad om lekker te relaxen! Ook de Campspace van Joel is een goede uitvalsbasis voor een back to nature-ervaring. Hier kampeer je in zijn achtertuin tussen de kippen en de schapen. Je kunt ook bovendien ook lekker neuzen in zijn collectie tweedehandsboeken die hij verkoopt in zijn schuur.

Pier 7 in Vlissingen is een heerlijke plek om  uit te rusten en duurzaam te overnachten. Foto: Pier 7

4. Ga op schattenjacht

Schelpen rapen, aangespoelde objecten verzamelen en flessenpost zoeken. Strandjutten blijft altijd iets mysterieus hebben, en het lijkt dan ook een steeds populairdere activiteit te worden. In Zeeland heb je een aantal stranden waar een gunstige stroming zorgt voor meer kans op het vinden van bijzondere schatten uit de zee.

Het strand de Kaloot bij Ritthem is hier één van. In het geval van een gunstige windrichting zijn hier regelmatig haaientanden en andere bijzondere objecten te vinden. Tussen Cadzand en Breskens zijn ook regelmatig bijzondere schatten te vinden zoals zeesterren, schelpen en zelfs prehistorische vondsten. In een interview op de website van VVV Zeeland vertelt boswachter Paul Begijn meer over het strandjutten in Zeeland.

Wie fossiele schelpen of haaientanden wil vinden, kan niet om het strand de Kaloot bij Ritthem heen. Hier vindt je échte schatten. Foto: VVV Zeeland 

5. Ga voetvissen

Voetvissen, oftewel het zelf zoeken van schaal- en schelpdieren langs de kust, is vrij vertaald van de Franse term ‘pêche à pied’. Het is al langer razend populair in Frankrijk omdat je schaal- en schelpdieren niet veel verser kunt krijgen dan dit. Om zelf eens te voetvissen, hoef je Nederland helemaal niet uit. De Zeeuwse kust leent er zich net zo goed voor.

Hierin is Zeeland trouwens erg uniek omdat het vrijwel de enige plek in Nederland is waar je deze bijzondere bezigheid kunt ervaren. Yrseke is een bekende plek om te voetvissen omdat er allerlei soorten schaal- en schelpdieren te vinden zijn. Goed om te weten: om de natuur geen schade aan te brengen, mag je per etmaal maximaal 10 kilo aan schelpen meenemen voor eigen gebruik.

In het Zeeuwse vissersdorp Yerseke kan je zelf op zoek gaan naar schaal- en schelpdieren langs de kust. Foto: VVV Zeeland

Dit artikel is samengesteld met behulp van Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Honeyguide voor tips over bewuste slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land.