Mexico image

Mexico


Reisgids

Mexico
Noord en Midden Amerika
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mexico vakantie

Mexico staat bij veel mensen bekend om zon, zee, strand en fiesta. In de provincie Yucatan – een van de meest toeristische gebieden van Mexico –vind je volop Mayaruïnes, dichte jungle, fabelachtige stranden en er is altijd wel een cenote in de buurt van een frisse duik. Het Mexicaanse noordwesten wordt vaak overgeslagen door reizigers. Maar weinigen weten dat dwars door de woestijnachtige regio het grootste canyonsysteem ter wereld loopt, minstens zo mooi als de Grand Canyon en veel minder druk bezocht. De Ramári, die in de Koperkloof leven, hebben als een van de weinige Mexicaanse inheemse bevolkingsgroepen hun tradities weten te behouden en maken de reis af. Deelstaat Oaxaca, in het westen van Mexico, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en schreeuwt om een roadtrip!

Rondreis Mexico

In deze gratis reisgids delen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Mexico, Columbustips weg van de massa, de beste reistijd voor Mexico, het tijdsverschil en de vluchtduur. Zo kun jij je optimaal voorbereiden voor je vakantie in Mexico!

Yucatan

Het populaire Mexicaanse schiereiland Yucatán – bestaande uit de deelstaten Campeche, Quintana Roo en Yucatán – is en blijft een magisch stukje aarde volop Mayaruïnes, dichte jungle en fabelachtige stranden. Yucatán mag dan wel een van de meest toeristische stukjes van Mexico zijn, het heeft nog lang niet al zijn geheimen prijsgegeven. Beklim een Mayatempel bij maneschijn, zwem met walvishaaien en schildpadden of duik in cenotes, onder water gelopen grotten: dit zijn de onbekende droomplekken van Yucatan.

Chichén Itzá

Op weinig andere plekken op aarde zijn er zoveel Maya-overblijfselen te vinden als in de jungle van Yucatán. Een van de bekendste is de vijfde-eeuwse-Mayastad Chichén Itzá. De stad was niet alleen een belangrijk regionaal handelscentrum, maar vervulde ook een belangrijke religieuze en ceremoniële functie in Mexico. Het complex bestaat onder andere uit een klooster, sterrenwacht, de centrale piramide van Kukúlcan en cenotes. Op of rond 20 maart en 22 september is het topdrukte in Chichén Itzá. Dat heeft te maken met de zon, die dan precies in lijn staat met de piramide van Kukúlcan en een slangachtige schaduw op de trap van de piramide projecteert.

Alternatief voor Chichén Itzá De Piramide van de Tovenaar in het vijfde-eeuwse Uxamal, tachtig kilometer ten zuiden van de stad Mérida, is een van de minder bekende Mayasteden van Yucatán. Ook de imposante ruïnes van Mayastad Calakmul, die vanwege hun afgelegen locatie weinig bezoekers trekken, zijn de mooiete waard is.

Cenotes

De cenotes, ondergelopen grotten met zoetwater, behoren tot de mooiste reiservaringen van Yucatán en onmisbaar bij je vakantie in Mexico. In de populaire cenotes kan het in het hoogseizoen flink druk worden en van een ongestoorde, frisse duik nemen is dan geen sprake. De populairste cenotes van Yucatán zijn Samula, Ik Kil, Oxman en Gran Cenote nabij Tulum. Pas net geopend, een stuk rustiger en verstopt in de jungle, is de nog onontdekte cenote Tsukan, onze favoriet in Yucatán. Grote kans dat je deze magische plek, die je uitstekend kunt combineren met een bezoek aan de Chichén Itzá, voor jezelf hebt!

Tulum

Tulum is één van de hipste en populairste plekken van Mexico, Yucatán. Boutique beachclubs hebben de hagelwitte kustlijn, waar de palmbomen tot aan het strand komen, veroverd. Aan dit hippe en luxueuze imago van Tulum hangt ook een prijskaartje: Tulum Playa, de kuststrook langs het strand, is erg prijzig. Een klein stukje landinwaarts kan Tulum Pueblo als betaalbare uitvalsbasis worden gebruikt voor wie wél de uitzonderlijke sfeer en stranden van Tulum wil ervaren, maar niet te diep in de buidel wil tasten.

Bacalar

Hippies vonden als eerste de hagelwitte stranden, turquoise zee, Mayacultuur en relaxte sfeer van Tulum in de Mexicaanse deelstaat Yucatán. Instagrammers van over de hele wereld volgden, waardoor we weer op zoek kunnen naar een nieuwe hotspot aan de Caribische Zee. Wij hebben dat paradijsje al gevonden: Bacalar, 200 kilometer ten zuiden van Tulum. In deze lagune kleurt het water vijftig tinten blauw – vergelijkbaar met Bora Bora – en veramerikanisering is gelukkig nog niet aan de orde. Vanaf 2024 wil de Mexicaanse regering een gloednieuwe spoorlijn openen die verbinding legt tussen de verschillende deelstaten in het uiterste zuidoosten van Mexico, met Bacalar als tussenstation.

Cancun

De badplaats Cancun is voor velen het startpunt van de reis door het Mexicaanse schiereiland Yucatán. De afgelopen decennia heeft Cancun vrijwel volledig ingezet op het toerisme: grote hotelketens hebben de kuststrook overgenomen en het dorp doen uitgroeien tot semi-Amerikaanse stad. Vanuit Cancún gaan vele ferry's naar het populaire eiland Isla Mujeres, ook al flink veramerikaniseert. Wie het échte Mexicaanse eilandleven wil ervaren slaat Mujeres over en zet koers naar het veel authentiekere Isla Holbox.

Merida

Merida is de grootste stad in de staat Yucatán. Het is een moderne, kosmopolitische stad met musea, galerijen, restaurants, winkels en boetiekjes. De stad wordt tevens beschouwd als een van de belangrijkste plaatsen van Mexico om het Maya-erfgoed te zien. Je kunt uitstapjes maken naar de havenstad Celestun en Chichén Itzá. Ook interessant om te bezoeken is San Cristobal de las Casas. Het is een van de best bewaarde Spaanse koloniale steden van Mexico, opgebouwd uit een reeks van traditionele wijken, die elk bekend is voor een bepaald beroep of gewoonte, zoals ijzerwerken, timmerwerk en houtsnijwerk.

Mexico Stad

De hoofdstad van Mexico is Mexico City; een culturele stad vol oude ruïnes, klassieke architectuur en kunst. Wandel over de Paseo de la Reforma, een soort Mexicaanse versie van de Champs-Elysées, bekijk het Paleis van Chapultepec voor een mooi uitzicht over de stad of bezoek Teotihuacan, met meerdere tempels en de twee na grootste piramide ter wereld.

Oaxaca

De Mexicaanse staat Oaxaca, die de afgelopen jaren aan populariteit won, lijkt te zijn gemaakt voor een roadtrip. Wil jij er buiten de gebaande paden treden? Laat je dan leiden door onverwachte ontmoetingen met de extreem hartelijke bewoners: de Oaxaquenos. Vind de perfecte baai, ontdek koffieplantages, proef de lekkerste cocktails of leer weven en wol verven: dit zijn de leukste activiteiten in Oaxaco, Mexico.

Vlag Mexico

De vlag van Mexico bestaat uit drie verticale banen: groen aan de linkerkant, wit in het midden en rood aan de rechterkant. Het groen staat voor de hoop, het wit voor de zuiverheid en het rood voor het bloed van de nationale helden. In het midden van de witte baan bevindt zich het nationale wapen: een adelaar die een slang verslindt op een cactus, wat verwijst naar de stichting van Tenochtitlan, het oude Azteekse rijk.

Tijd Mexico

Het tijdsverschil met Mexico is zeven uur in de winter en acht uur in de zomer. Mexico ligt in westelijke richting, wat betekent dat het in Mexico vroeger is dan in Nederland.

Vlucht Mexico

De vliegduur naar Mexico Stad is twaalf uur. De vlucht naar Cancun duurt 11 uur.

Wat zegt de community

(19)
Bekijk reviews >

Beste reistijd

Voor Mexico is de beste reistijd december t/m maart. Met lange uitgestrekte kusten, (platte) vlaktes in het binnenland en hoge bergketens garandeert Mexico niet alleen een gevarieerd landschap, maar ook een gevarieerd klimaat. Over het algemeen geldt dat het tussen mei en september stoomtijd is aan de stranden. De kleffe hitte wordt tussen oktober en mei gevolgd door koelere dagen waarin je ook, in de meeste regio’s, de zwaarste regenbuien ontloopt. Uitzondering hierop is de zuidelijke provincie Yucatan waar ook in voor- en najaar veel regen valt. Hier is de beste reistijd december t/m maart. Wie liever geen orkanen ontmoet, vermijdt de maanden augustus en september.

Reisinspiratie

Van onze community

Analoog in Mexico
Analoog in Mexico
Merida
Remon
Waar is dat feestje?
Waar is dat feestje?
San Miguel de Allende
MarcoPhotoWorld
Mariachi op straat
Mariachi op straat
San Miguel de Allende
MarcoPhotoWorld

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Mexico van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Mexico dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Mexico:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Mexico kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: mexicaanse peso (MXN). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  5 februari – Dag van de Grondwet
  De dag waarop de Mexicaanse grondwet werd uitgeroepen.

  21 maart – Dag van Benito Juárez
  Viering van de geboortedag van de Mexicaanse politicus Benito Juárez in 1806.  

  April – Semana Santa
  Voor Pasen voor de heilige week gevierd.

  April – Pasen

  5 mei – Slag bij Puebla
  Viering van de dag dat Mexico in de Slag bij Puebla een Frans leger heeft verslagen. 

  16 september –  Onafhankelijkheidsdag
  Viering van de onafhankelijkheid van Mexico. De instemming van Spanje liet wel op zich wachten tot 1821.

  12 oktober – Dag van het Ras
  Tegenwoordig wordt gevierd dat uit de Europeanen en Indianen een nieuw ras is ontstaan.

  2 november – Allerheiligen
  Herdenking van de overledenen. In Mexico vieren ze dat de doden terugkomen om de levenden te bezoeken. De doden worden dan beschouwd als de gasten die dag.

  20 november – Dag van de Revolutie
  Herdenking van de revolutie in 1910.  

  12 december – Dag van Guadalupe
  Viering dat de verschijning van maagd van Guadalupe zou zijn aanschouwd in 1531 door de heilige Juan Diego Cuauhtlatoatzin.

 • Mexico – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Mexico, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Mexico gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type B
 • Tijdsverschil: 7 tot 9 uur vroeger
  De hoofdstad van Mexico is Mexico City.
  Het oppervlak van Mexico is 2,9x Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Spaans.