Veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis image
iStock

Veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis

Op vakantie is alles anders. Dat maakt jou en je gezin kwetsbaar voor pech onderweg, ziekte en andere nare verrassingen. Laat je informeren over de risico’s. Als je weet wat je kunt verwachten ben je beter voorbereid. Met dit reisalfabet ga je ontspannen op reis. 

AB / C / D / E / F / G / H / I / J / K / L / M / N / O / P / Q / R / S / T / U / V / W / X / Y / Z

 

A

Antibiotica

Een bacteriële infectie heb je zomaar te pakken. Meestal genees je vanzelf van koorts of verkoudheid. Maar in een ver land zijn de omstandigheden anders en zijn kinderen extra kwetsbaar. Soms is dan antibiotica nodig, zoals penicilline. Een plaatselijke dokter kan dat het beste beoordelen. 

Alarmcentrale

Bij calamiteiten of ziekte onderweg schakel je de alarmcentrale in van je reisverzekeraar. Die zorgt voor spoedeisende hulp. Andere alarmcentrales zijn die van de ANWB, mits je daarvan lid bent, en SOS International, dat is een onafhankelijke alarmcentrale die 24/7 bereikbaar is.

 

B

Beesten en beestjes

Op safari kun je de Big Five vanaf een veilige afstand zien. Maar soms komen beesten en beestjes ongevraagd dichtbij. De apen die in Thailand of India vrij rondlopen, kunnen behoorlijk opdringerig zijn. In Canada eten beren graag een hapje mee van je lunch. Laat je kinderen ook niet overal maar spelen. Slangen, teken en andere kriebelbeestjes houden zich graag in het struikgewas op. Pas op met rondzwervende huisdieren (zie H). Overigens is de kans het grootst dat je door een mug wordt gestoken. En als die een parasiet of virus meedraagt, ook nog gevaarlijker. Weten wat je wel en niet moet doen? Lees het artikel van Europ Assistance over reizen en wilde dieren, of die van Joho over de bescherming tegen gevaarlijke dieren en beestjes

Foto: Kelly Arnold 

 

C

Cannabis 

Cannabis zul je niet zo snel associëren met een gezinsvakantie. Echter, het kan zijn dat jij of je kind medicinale cannabis nodig hebt. Dat is in veel landen streng verboden. Mogelijk heb je een verklaring nodig die je kunt meenemen en laten zien. Kijk op de website van het CAK voor meer informatie over medicijnen mee op reis. 

Corona

Het coronavirus kan jouw vakatie- en weekendplannen flink in de war schoppen. De situatie verandert razendsnel. Het is dan ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus. Op de website van de IATA staat het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Deze wordt dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). Check daarnaast het reisadvies van jouw vakantieland op de website van het minsterie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van het desbetreffende land dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Ook dit advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

 

D

Diefstal en beroving

Als toerist ben je een makkelijk doelwit voor mensen met minder goede bedoelingen. Probeer niet te veel op te vallen. Wees alert in een drukke omgeving, zoals op de markt of in de trein. Loop niet te zwaaien met je smartphone. Laat je dure horloge thuis. Houd een kleine hoeveelheid cash bij je; stop je bankpas goed weg. Kijk op de website van Nederland wereldwijd voor een actueel reisadvies.

 

E

EHBO-kit

Neem een EHBO-kit mee. Een ongelukje is zo gebeurd! Vooral in warme gebieden kunnen wondjes snel ontsteken. In een basissetje zitten in ieder geval verbandmiddelen, pleisters, hechtstrips, ontsmettende spray, een thermometer en een tekentang; een uitgebreide kit bevat zelfs steriele naalden en spuiten die je in geval van nood aan een plaatselijke dokter kunt geven. Vraag ernaar bij de GGD of apotheek.

 

F

Fietsen

Fietsen in het buitenland is lang niet zo veilig als bij ons. Een ongeluk is zomaar gebeurd als je de weg moet delen met voortrazend auto- en vrachtverkeer. Je kunt ook zomaar verdwalen of verrast worden door plotseling omslaand weer. Er gelden bovendien andere veiligheidsregels. Vaak is een helm verplicht, mag je niet naast elkaar fietsen of iemand achterop nemen en is het verboden te bellen, appen of muziek te luisteren. Check dit handige overzicht van Europese verkeersregels op de website van de ANWB. Ga je verder weg, vraag dan naar de regels bij je reisadviseur of zoek je bestemming op de website van Nederland wereldwijd

Foto: Carolyn Christine

 

G

Geelzucht

Geelzucht, of leverontsteking, wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De GGD adviseert vaccinatie vanaf de leeftijd van 1 jaar. Je kind is dan 30 jaar beschermd. Tot 15 jaar kun je ook kiezen voor het combinatievaccin Hepatitis A en B, dan is je kind daarnaast levenslang beschermd tegen Hepatitis B.

Gele koorts

Gele koorts komt niet vaak voor, maar je zult maar de pech hebben gestoken te worden door een besmette mug. Deze infectieziekte is niet te behandelen met medicatie. Vaccinatie is verplicht in landen waar gele koorts voorkomt, zoals in Afrika en Zuid-Amerika. Een vaccinatiebewijs is dan nodig om het land binnen te komen. Zorg dat je die meeneemt om te voorkomen dat je de reis voor niets hebt gemaakt! Weten waar gele koorts voorkomt? Kijk op de website van het LCR om te weten in welke landen gele koorts voorkomt. 

 

H

Hondsdolheid

Hondsdolheid, of rabiës, kan ontstaan door contact met het speeksel van een besmet dier. De beet van een hond komt het meeste voor. Rabiës is een dodelijke ziekte en komt vooral voor in ZuidoostAzië en Afrika. Houd je kind uit de buurt van huisdieren en wilde dieren, al lijken ze nog zo aaibaar.

Foto: Prasoon Raj

 

I

Inentingen

Heb je de juiste inentingen voor de reis? Wees er tijdig bij, want sommige inentingen moet je 6 weken voor vertrek halen. Vergeet niet dat sommige inentingen herhaald moeten worden. Zo is de eerste vaccinatie voor Hepatitis A één jaar geldig, maar na de tweede keer ben je 25 jaar beschermd. Een afspraak kun je maken op de website van de GGD.  

 

J

Jetlag

Een jetlag kan je eerste vakantiedag behoorlijk vergallen. Voorkomen is lastig, maar je kunt je reis wel zo plannen dat je ’s avonds aankomt. Dan pak je het ritme van de lokale tijd snel op. Ga uitgerust op reis en probeer onderweg niet te slapen. Dat zal voor de kids niet zo moeilijk zijn, die vinden vliegen altijd spannend. 

 

K

Knokkelkoorts

Dengue, of knokkelkoorts, is een virusinfectie die wordt overgedragen door de steek van een mug. Er zijn geen medicijnen of vaccinaties voor. Wel helpt paracetamol tegen koorts en pijn. Beperk het risico door bedekkende kleding te dragen, zorg voor een muskietennet (zeker met baby’s) en gebruik een muggenwerend middel waar deet in zit. 

 

L

Lyme 

De ziekte van lyme is een ernstige infectieziekte die door een teek wordt veroorzaakt. Teken laten zich vallen uit laag struikgewas. Ze zijn zo klein als een zwart stipje en kun je met een tekentang van de huid verwijderen. In een goede EHBO-kit zit altijd een tekentang. Blijf bij het wandelen in de natuur zoveel mogelijk op de paden.

 

M

Malaria

Met kleine kinderen kun je beter niet afreizen naar een land waar malaria voorkomt. Ga je toch, vraag dan bij de GGD of malariapillen noodzakelijk zijn en hoe je deze moet doseren. Zorg in ieder geval voor beschermende kleding, een petje en dichte schoenen. Gebruik een insectenmiddel waar deet in zit (let op: bij kinderen onder de 2 jaar geen concentratie boven 30% gebruiken). Vraag ook na of er op je vakantieadres airco en een muskietennet aanwezig zijn.

 

N

Niksen

Reizen vraagt veel energie van je kind. Zorg voor voldoende ontspanning en blijf ook eens een dagje bij het zwembad. Lekker niksen is essentieel om bij te komen van alle indrukken en om je op te laden voor een nieuwe dag.

 

O

Ors

Ors is een zoutsuikeroplossing en helpt vocht vast te houden bij reizigersdiarree. Je lost de inhoud van het zakje op in water. Het is verstandig om ook een hygiënische gel mee te nemen om je handen goed te reinigen. De zakjes ors en 100 ml gel kunnen gewoon mee in je handbagage.

 

P

Paspoort

Vergeet niet het paspoort en de ID-kaarten van de kinderen. Maak kopieën voor jezelf en het thuisfront. En neem altijd je goede humeur mee! Neem een kijkje op de website van Columbus Travel voor de visumvoorwaarden voor jouw bestemming.

Foto: ConvertKit

 

Politie

De politie is in andere landen vaak minder gemoedelijk dan onze oom agent. Houd daarom rekening met lokale regels en gebruiken. Vaak zijn die religieus bepaald. Loop niet zomaar tempels en moskeeën binnen. Soms is een hoofddoekje of lange broek gewenst. Maak niet overal selfies, zeker niet van overheidsgebouwen en militaire terreinen. 

 

Q

Quad

Lekker crossen met een quad. Staat je zoon of dochter al te popelen? Wacht even: je hebt een speciale verzekering nodig die ongelukken met quads vergoedt, anders wordt de schade niet gedekt. Bovendien mag je in veel landen alleen op een quad rijden als je ten minste 21 jaar bent. Een rijbewijs is dan ook nodig. 

 

R

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is een ware spelbreker. Vooral kinderen onder de 3 jaar lopen het risico vocht te verliezen en uit te drogen. Was veelvuldig handjes, ook van jezelf. Drink geen water uit de kraan. Pas op met ijs, salades en fruit. Zie ook de O van ors.

 

S

SOS-naamplaatje

Je moet er niet aan denken, maar in een onbewaakt ogenblik kan je kind zomaar zoekraken. Regel een SOS-naamplaatje. Dit is een identiteitsplaatje aan een ketting waarop de belangrijkste contactgegevens staan. Er zijn ook SOS-polsbandjes in leuke designs en kleurtjes. Ze zijn verkrijgbaar bij de ANWB-winkel of op de website van SOS naamplaatje.  

 

T

Tuberculose

Tuberculose (TBC) veroorzaakt ontstekingen in de longen en kun je voorkomen door contact met hoestende mensen te vermijden. Ga je langer dan 3 maanden op reis, dan loop je een verhoogd risico. Maak tijdig een afspraak bij de GGD. Weten waar TBC voorkomt? Op de website van KNCV Tuberculose vind je een landenlijst met het reisadvies rondom tuberculose.

 

U

UV-straling

UV-straling kan ongemerkt heel krachtig zijn en wordt nog versterkt door weerkaatsing op zand, water, sneeuw of ijs. Pas op met die blanke kinderhuidjes. Smeer ze in en zorg voor beschermende kleding. Een strooien hoed is lekker licht. Er is zelfs zwemkleding met UV-bescherming. Zorg ook voor een goede zonnebril met UV-filter.

 

V

Verkeer

Chaotisch verkeer en slecht onderhouden wegen vormen een serieus gevaar voor de argeloze toerist. Laat je rondleiden door een gids, dat is een stuk veiliger. Ga je toch zelf, zorg dan dat je de verkeersregels kent en wees extra voorzichtig bij het oversteken. Wil je een stukje overbruggen, zoek dan naar een officiële taxistandplaats. Stap niet in bij cowboys! Ken je de verkeersregels in het land van aankomst? Kijk voor Europa eens op de website van de ANWB. Ga je naar een ander werelddeel en wil je daar een auto huren? Vraag dan aan je reisadviseur of dat verstandig is en zo ja, wat de verkeersregels daar zijn.

Foto: Alexander Popov

 

Verzekeren

Je reis verzekeren dekt de meeste kosten van schade door diefstal, ongeluk, ziekte en pech onderweg. De dekking verschilt per verzekeraar. Kijk dus na hoe hoog de vergoeding is en of je die kunt aanpassen. Verhoog desgewenst zelf de bagagedekking als je dure spullen meeneemt, zoals een nieuwe camera, tablets voor de kinderen en een laptop. Neem ook een aanvullende dekking op medische kosten als je naar Australië, Canada of de VS gaat. De kosten van medische hulp zijn daar erg hoog. Ga je een avontuurlijke reis maken die extra risico’s meebrengt? Kijk op de website van Nederland wereldwijd voor het actuele reisadvies. 

 

Z

Zorgkosten

Als jou op reis iets is overkomen en je naar een plaatselijke dokter of specialist moet, bel je de alarmcentrale (zie A) zodat die een inschatting kan maken van de verwachte zorkosten. De kosten van medicatie of een eventuele operatie kunnen hoger zijn dan de dekking van jouw reisverzekering.Voor zorgkosten zijn kinderen tot hun 18de gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Dat geldt niet zomaar voor de reisverzekering! Je kunt je kind wel laten meeverzekeren op jouw reisverzekering, tot de leeftijd van 5 jaar is dat gratis. Heeft je zoon of dochter de leeftijd bereikt waarop een zomerkamp of groepsreis naar de Costa Brava interessant wordt? Dan kun je een aparte reisverzekering afsluiten, waarbij jij de premie betaalt en het kind de verzekerde is. Check de website van de ANWB voor de meest gestelde vragen over reisverzekeringen. 

Zon

Een roodverbrande huid door de zon is niet alleen pijnlijk, maar vergroot het risico op melanomen en huidkanker. Een pet, zonnebril en t-shirt met lange mouwen liggen voor de hand. Bescherm je kind met zonnebrandcrème factor 30 of hoger. Gebruik ook lippenbalsem. Ga je naar het strand, huur dan een parasol. En blijf uit de zon op het heetst van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur.

Foto: Paolo Rosa

 

Ziekenhuis

Maak je een rondreis die langer dan een paar weken gaat duren? Dan is het verstandig om vóór vertrek uit te zoeken hoe de gezondheidszorg ter plaatse geregeld is. Zijn er bijvoorbeeld een huisarts en een goed ziekenhuis in de buurt? En is jouw verzekeraar daarmee bekend? Zeker met kinderen is dat een veilig idee.

 

Meer weten? Kijk dan op de volgende websites:

columbustravel.nl/kids

ggdreisvaccinaties.nl

anwb.nl/vakantie/met-kinderen

sosinternational.nl