image
Marije van de Vlekkert

4 x de leukste activiteiten in Oaxaca, Mexico

Ben jij op zoek naar originele activiteiten in Oaxaca, Mexico? Zoek niet verder: wij hebben voor jou de leukste dingen om te doen op een rij gezet. Vind de perfecte baai, ontdek koffieplantages, proef de lekkerste cocktails of leer weven en wol verven.

1. Zoek naar de perfecte baai

Huatulco in Mexico biedt voor ieder wat wils. Foto: Marije van de VlekkertEen surfer rijdt op de golven van Barra de la Cruz. Foto: Marije van de Vlekkert

De baaien van Huatulco zijn perfect om met de auto te verkennen. De tientallen kilometers lange kuststrook telt 36 stranden, waarvan de meeste met de auto bereikbaar zijn. Aanraders zijn Bahia de Cacaluta (bekend uit de film Y tu mamá también), het verborgen strandje El Violín en het surfersdorp Barra de la Cruz. Druk maar wel gezellig is het strand van Santa Cruz, waar de restauranttafels tot aan de waterlijn staan. Kortom: Huatulco biedt voor ieder wat wils.


2. Bezoek een koffieplantage

Bezoek een koffieplantage in Mexico. Foto: Marije van de VlekkertFoto links: Koffieboer Romeo Cruz. 
Foto rechts: koffieplant aan het begin van het seizoen. Foto's: Marije van de Vlekkert

Pluma Hidalgo staat al sinds de vorige eeuw bekend om zijn koffie. De laatste jaren zetten lokale koffieboeren steeds meer in op biologische specialty coffee, ofwel kwalitatief hoogwaardige koffie. Wij kregen een spontane tour van de sympathieke Romeo Cruz over het terrein van Finca La Huerta. Hij verhuurt ook een eenvoudige kamer in zijn finca. WhatsApp: +529541544920 (alleen Spaans).


3. Proef Mezcal

Cocktailbar in Mexico. Proef Mezcal. Foto's: Marije van de VlekkertSla de mezcal in een van de Mexicaanse cocktailbars niet over. Foto's: Marije van de Vlekkert

Op veel plekken wordt op traditionele wijze mezcal gestookt. Deze gedestilleerde, rokerige drank wordt gemaakt van de agaveplant. In Oaxaca-Stad proef je de finest mezcal in Mezcaloteca. Of ga voor een cocktail in het stijlvolle Los Amantes. Buiten de stad kun je een heuse mezcalroute volgen en een bezoek brengen aan een van de vele mezcaldistilleerderijen. Wil je de commerciële mezcaltours vermijden? Zoek dan langs de weg naar wegwijzers met ‘fabrica de mezcal artesanal’ erop. Wij genoten van een rondleiding en proeverij in een stokerij nabij Mitla.


4. Leer weven en wol verven

Leer weven en wol verven in Mexico. Foto's: Marije van de VlekkertFoto links: schapenwol verven met cochenille. Foto rechts: traditioneel weefgetouw. Foto's Marije van de Vlekkert

Teotitlán is het epicentrum van de Mexicaanse weefkunst. Leer hoe de inheemse Zapoteken wol verven met natuurlijke kleurstoffen als cochenille en indigo, weef je eigen kleed en kom meer te weten over kosmologie en de Zapoteekse cultuur tijdens een zes uur durende workshop met de Engelstalige Samuel Bautista  (€ 80 per groep). Hij verhuurt ook drie traditionele kamers.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.