Cenotes

Cenotes zijn natuurlijke putten, of sinkholes, als gevolg van de ineenstorting van kalksteen gesteente die grondwater blootgeeft. Deze ‘verborgen locaties’ vind je onder andere bij Playa del Carmen en Tulum. Zwem in deze heldere mineraalrijke wateren in de magische grotten.

Informatie over Cenotes

Beste foto's & tips van Cenotes

'443889' door Ganescha '443889' door Ganescha

MexicoCenotes

MexicoCenotes

Onderwater in een...C

Ganescha

Eén van mijn hobby's is diepzeeduiken. De mooiste plek waar ik ooit gedoken heb, is in een Cenote in Mexico. Deze zijn te vinden op het schiereiland Yucatán, wat voor een groot deel bestaat uit poreus kalkgesteente. Ooit zijn gaten gevormd door het regenwater dat tot diep in de bodem doorsijpelde. Door het instorten van bepaalde delen kalksteen ontstonden holten. Hierdoor kwamen groenblauwe waterbronnen te voorschijn; de Cenotes. Het water in de Cenotes is kraakhelder en ondanks dat er verder geen leven te vinden is, is het er prachtig duiken. Bijzonder tijdens het duiken was het zwemmen door een halocline. Hier treffen zoet en zout water elkaar. Dit geeft een soort bijzonder blurry effect. Enigszins vergelijkbaar wanneer olie en water met elkaar in contact komen. Daarnaast is het een prachtig gezicht wanneer het zonlicht door de Cenote in het water schijnt. De foto is volledig onderwater genomen.

'437811' door lindacommandeur '437811' door lindacommandeur

MexicoCenotes

MexicoCenotes

Waanzinnig

lindacommandeur

In al onze naïviteit dachten we dat de cenotes in Yucatan te allen tijde toegankelijk zouden zijn. We stonden ook een beetje raar te kijken dat we nog een kwartier hadden voordat de cenotes Samula en Dzitnup vlakbij Valladolid dicht zouden gaan. Waanzinnig blij ben ik dan ook met deze lucky shot!

'518130' door neretslok '518130' door neretslok

MexicoCenotes

MexicoCenotes

Cenote

neretslok

Naar aanleiding van een vraag van reisreporter AdriaanV, of ik in Vallodolid naar een cenote ben geweest hier het antwoord. Cenotes, er zijn er duizenden van in Yucatan, zijn onderaardse holle ruimten onder het kalksteen oppervlak van het land. Het gat links bovenin waar het zonlicht door heen komt is dan in feite ook tevens een groot gat in de grond (oppassen dat je er niet in loopt!!). Sommige van die gaten zijn nog groter dan het gat op de foto. Beneden is het een mooie mysterieuze wereld, waar je lekker kunt zwemmen.

Laat kaart zien