Deze 20 bestemmingen mag je niet bezoeken (zelfs al zou je het willen) image
Getty Images

Deze 20 bestemmingen mag je niet bezoeken (zelfs al zou je het willen)

Voor de ware ontdekkingsreiziger is de koek bijna op: er zijn maar weinig plekken op onze planeet die nog onontdekt of ontoegankelijk zijn. Toch zijn er nog steeds bestemmingen die zelfs voor de meest volhardende reizigers onder ons verboden blijven – omdat de omstandigheden gevaarlijk zijn, omdat er spookachtige wezens zouden zitten of omdat je kans loopt in een vuurlinie terecht te komen. We zetten twintig voorbeelden op een rij. 

1. Area 51 in Nevada, Verenigde Staten

Plekken die je niet mag bezoeken: Area 51 in de VS. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Als je er nog nooit van hebt gehoord, heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd: de Amerikaanse luchtmachtbasis Area 51 in Nevada is befaamd én berucht, al is vrijwel alles gestoeld op geruchten, complottheorieën en urban legends. In 2013 erkende de Amerikaanse overheid officieel het bestaan van Area 51 door de vrijgave van gedeclassificeerde documenten, die werden gepubliceerd naar aanleiding van een Freedom of Information Act (FOIA)-verzoek. In deze documenten wordt Area 51 beschreven als een testgebied voor militaire vliegtuigen, waaronder het U-2 spionagevliegtuig. Hoewel de documenten meer inzicht gaven in de primaire functie van de basis, blijven veel specifieke activiteiten en projecten die daar plaatsvinden geheim. Er doen tal van wilde verhalen de ronde over UFO’s, aliens en andersoortige buitenaardse activiteiten, maar feitelijk weet vrijwel niemand wat er op deze zwaarbeveiligde militaire basis – die officieel Homey Airport of Groom Lake heet - plaatsvindt. Wil je toch proberen daarachter te komen, dan kan je dat ruim €2000 kosten. 


2. Arnhemland in Australië

Arnhemland, een groot en afgelegen gebied in het noordoosten van The Northern Territory in Australië, heeft grote culturele en ecologische waarde. Het is een van de laatste gebieden in Australië waar inheemse Aboriginal-gemeenschappen grotendeels hun traditionele levensstijl en culturele gebruiken hebben behouden. In Arnhemland vind je een rijke geschiedenis aan Aboriginal-kunst, taal en spirituele praktijken en enkele van de oudste en meest significante rotsschilderingen ter wereld. Het gebied is uniek vanwege de diversiteit aan landschappen, waaronder kustlijnen, wetlands, savannes, en tropische regenwouden. Toegang tot Arnhemland wordt strikt gereguleerd om de culturele waarden en de privacy van de inheemse gemeenschappen te beschermen; bezoekers hebben een speciale vergunning nodig die voorafgaand aan de reis geregeld moet worden. Vaak krijg je enkel toegang via georganiseerde tochten die de inheemse cultuur en het milieu respecteren – en zelfs dan zijn er hele gedeelten van het gebied die verboden terrein zijn voor buitenstaanders. 

3. De Groene Lijn op Cyprus

Plekken die je niet kunt bezoeken: de groene lijn op Cyprus. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De 180 kilometer lange bufferzone op Cyprus, ook bekend als de Groene Lijn, is een demarcatielijn die het eiland Cyprus sinds 1974 in tweeën deelt als een vredeshandhavende poging onder leiding van de Verenigde Naties. Deze zone scheidt de Republiek Cyprus in het zuiden van de zelfverklaarde Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije erkend wordt. Het varieert in breedte van slechts enkele meters tot enkele kilometers en loopt dwars door het eiland, inclusief de hoofdstad Nicosia. De zone is grotendeels verlaten en staat vol met verlaten gebouwen en overwoekerde velden, waardoor het een soort niemandsland is. Hoewel sommige delen van de bufferzone onder strikte voorwaarden toegankelijk zijn voor burgers, blijven grote delen ervan verboden gebied.


4. De Grot van Chauvet in de Ardeche, Frankrijk

Plekken die je niet mag bezoeken: De grote van Chauvet. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De Grot van Chauvet in de Franse Ardèche is one of a kind. Hier zijn de oudste en best bewaarde rotsschilderingen te vinden uit het Paleolithicum, zo'n 30.000 tot 32.000 jaar geleden. De honderden afbeeldingen van dieren als paarden, neushoorns, leeuwen en bizons  werden pas in 1994 ontdekt en worden geroemd om de artistieke kwaliteit. De Grot van Chauvet is van groot belang voor archeologen en kunsthistorici, omdat het inzicht biedt in de vroege menselijke cultuur en kunst. Om de schilderingen te beschermen is de grot afgesloten van het publiek – een poging de grot te bezoeken kan je maar liefst €15.000 kosten. Gelukkig is er voor bezoekers wel een replica gemaakt, de Chauvet 2-Ardèche, om de wonderen van deze uitzonderlijke prehistorische kunst te ervaren.
Overigens geldt dezelfde beperking voor de grotten van Lasceaux die sinds 1963 niet meer toegankelijk zijn, toen bleek dat het zweet en de adem van bezoekers vocht en kooldioxide creëerde die deze prehistorische schilderingen aantastten. Ook van deze grotten is een replica te bezoeken. 


5. Ilha da Queimada Grande in Brazilië

Plekken die je niet mag bezoeken: Ilha da Queimada Grande in Brazilie. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Het Braziliaanse eiland Ilha da Queimada Grande draagt niet voor niets de bijnaam Snake Island, wat meteen verklaart waarom je het niet mag bezoeken. Naar verluidt is deze atol een van de gevaarlijkste plekken op aarde. Er zijn ongeveer 15.000 soorten slangen die het eiland hun thuis noemen en op de 42 hectare krioelt van de miljoenen reptielen. Schattingen suggereren dat er op het eiland ongeveer één slang per vierkante meter leeft, waaronder de endemische Gouden Lanspuntslang (Bothrops insularis), een van de giftigste slangen ter wereld. Slechts enkele wetenschappers krijgen toestemming om het eiland te bezoeken voor onderzoeksdoeleinden en één keer per jaar controleren een paar mannen in zwaar beveiligde kleding de werking van de onbemande vuurtoren op het eiland, die werd geautomatiseerd nadat maar liefst drie vuurtorenwachters waren overleden door een beet van de lanspuntslang. Een plaatselijke legende vertelt dat een groep van elf vissers ooit stiekem het eiland  op zijn gegaan, maar dat ze allemaal binnen een dag zijn overleden. Ilha da Queimada Grande is een fascinerende plek voor biologen en herpetologen vanwege de unieke ecologie en de evolutionaire geschiedenis van de slangenpopulatie, maar het blijft een van de gevaarlijkste en meest onbereikbare plaatsen op aarde.


6. Jiangsu National Security Museum in Nanjing, China

Een museum dat je niet mag bezoeken? Het bestaat – tenminste, als je niet uit China komt. Het Jiangsu National Security Museum in Nanjing, dat werd geopend in 2009, vertelt over de geschiedenis van de Chinese inlichtingendiensten en spionageactiviteiten. Het museum toont een verscheidenheid aan spionageapparatuur, documenten, en verhalen van spionnen en contraspionageoperaties. Uitgeholde munten, geweren vermomd als lippenstiftvaatjes en nog veel meer worden tentoongesteld in het museum. Hoe interessant dat ook mag klinken, buitenlandse bezoekers zijn niet welkom. Alleen Chinezen mogen het museum in om de nationale veiligheid niet in gevaar te brengen. 


7. De Kapel van de Tablet in Aksum, Ethiopië

Plekken die je niet kunt bezoeken: De Kapel van de Tablet in Ethiopie. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De Kapel van het Tablet, dat te vinden is in de compound van de Kerk van Onze Lieve Vrouw Maria van Zion in Aksum, Ethiopië, is een zeer heilig en mysterieus deel van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. Deze kleine kapel staat vooral bekend om de claim dat het de Ark des Verbonds huisvest, de bijbelse kist waarin de stenen tabletten met de Tien Geboden zouden zijn bewaard. De Ark is een centraal object in Joodse, Christelijke én Islamitische tradities en wordt beschouwd als een van de meest heilige en mysterieuze artefacten in de geschiedenis. De Kapel van het Tablet wordt naar verluidt streng bewaakt door een maagdelijke schildwacht, een speciaal aangewezen monnik die de kapel nooit mag verlaten en als enige toegang heeft tot de catacomben. Hierdoor is verificatie van de aanwezigheid van de Ark niet mogelijk. Deze kapel en de bewering dat de Ark des Verbonds er wordt bewaard, zijn onderwerp van fascinatie en speculatie voor gelovigen en geschiedenisliefhebbers wereldwijd. Ongeacht of het feit of fictie is, lokt het verhaal nieuwsgierige toeristen van over de hele wereld naar het kleine Ethiopische stadje. Maar proberen binnen te komen kan je een boete tussen de twintig en tweehonderd euro opleveren. 


8. De gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea

Plekken die je niet kunt bezoeken: de gedemilitariseerde zone in Noord- en Zuid-Korea. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De Gedemilitariseerde Zone (DMZ) tussen Noord-Korea en Zuid-Korea is een van de meest opvallende grensgebieden ter wereld, dat niet alleen symbool staat voor de verdeeldheid tussen Noord- en Zuid-Korea, maar ook een unieke locatie is met grote historische én ecologische betekenis. De strook land werd opgericht na de Koreaanse Oorlog in 1953 als bufferzone om verdere conflicten te voorkomen. Het is slechts vier kilometer breed en scheidt het Koreaanse schiereiland langs de 38ste breedtegraad. In de loop der tijd is het gebied veranderd in een onbedoeld natuurreservaat; omdat het terrein decennialang vrijwel ongestoord is gebleven, is er een rijke biodiversiteit ontstaan. Dat klinkt idyllischer dan het is: technisch gezien is de DMZ een actief oorlogsgebied en mag nog steeds gezien worden als een van de gevaarlijkste grenzen ter wereld, bezaaid met hekken en landmijnen. Het is slechts drie jaar geleden dat Noord-Korea en Zuid-Korea elkaar beschoten over de DMZ. Het gebied bezoeken kan je een boete van €140 opleveren, of je leven kosten.


9. Lake Natron in Tanzania

Plekken die je niet kunt bezoeken: Lake Natron in Tanzania. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Tanzania heeft de nogal twijfelachtige eer om een bloedrood meer te huisvesten dat alle levende wezens doodt zodra ze in de buurt komen – tenminste, alle levende wezens behálve de flamingo. Door de hoge zoutconcentratie en de zeer alkalische omgeving is het water van dit meer zeer giftig voor levende wezens. Dat heeft geresulteerd in tal van versteende dieren, die worden bewaard in een kalkachtige substantie als een soort natuurlijke mummificatie. Alleen al in contact komen met het water kan dodelijk zijn, waardoor het gebied bezoeken zonder gids verboden is. Flamingo’s daarentegen zijn op de een of andere manier in staat om het zoutgehalte van het meer te omzeilen met hun dikke, leerachtige huid. Zij voeden zich met de algen die in het meer gedijen. Over natuurwetten gesproken!


10. Het Mausoleum van Qin Shi Huang in Xi’an, China

Het Terracottaleger in Xi'An, China. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Het Terracottaleger in Xi'an trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Minder bekend is het daadwerkelijke Mausoleum van Qin Shi Huang, de eerste keizer van China die regeerde van 220-210 voor Christus en geldt als grondlegger voor de Chinese Muur. Het Terracottaleger - een verzameling van duizenden levensgrote terracotta soldaten, paarden en strijdwagens - zijn begraven samen met de keizer om hem te beschermen in het hiernamaals. De ontdekking van het Terracottaleger in 1974 was een van de grootste archeologische vondsten van de twintigste eeuw, maar het ruim dertig kilometer lange bijbehorende grafmonument is nooit opgegraven. Al 2000 jaar lang heeft niemand een blik kunnen werpen in de tombe, waarvan vermoed wordt dat er boobytraps in zitten. Onderzoekers maken zich niet alleen zorgen over dodelijke vallen, maar ook over beschadiging van de tombe en het verlies van historische artefacten en informatie door de opgraving. Het mausoleum is Unesco Werelderfgoed en biedt een uniek inzicht in de cultuur, kunst en geschiedenis van het oude China, met name in de Qin-dynastie.


11. Naica Crystal Cave in Chihuahua, Mexico

De Naica Crystal Cave in Chihuahua, Mexico is een ondergrondse grot die vooral opmerkelijk is vanwege de gigantische selenietkristallen. De grot, die werd ontdekt in 2000, herbergt enkele van de grootste natuurlijke kristallen ooit gevonden, met sommige meer dan tien meter lang en enkele tonnen zwaar. Deze kristallen hebben zich gedurende honderdduizenden jaren gevormd in extreem hete en met mineralen verzadigde ondergrondse wateren. Naica Crystal Cave wordt vaak omschreven als een van de meest spectaculaire natuurlijke wereldwonderen, maar het is ook een van de meest vijandige omgevingen op aarde, met temperaturen die kunnen oplopen tot 58 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid. Toegang tot de grot is dan ook extreem moeilijk en gevaarlijk en is daarom beperkt tot wetenschappers en gespecialiseerde onderzoekers met de nodige uitrusting om de hitte en vochtigheid te weerstaan. 

12. De New York Stock Exchange in New York City, Verenigde Staten

De New York Stock Exchange (NYSE), gelegen in het hart van Wall Street in New York City, is een van de grootste en meest bekende aandelenbeurzen ter wereld. Al sinds 1792 speelt de NYSE een cruciale rol in ’s werelds financiële markten, waar dagelijks miljarden dollars aan aandelen van 's werelds grootste bedrijven worden verhandeld. De beursvloer van de NYSE, bekend om zijn hectische handelsactiviteit en het kenmerkende geluid van de openings- en sluitingsbel, is een symbool van de kapitalistische markteconomie en films als The Wolf of Wall Street, Money Monster en Boiler Room hebben zeker bijgedragen aan de populariteit van de beurs. Toch is deze in het echte leven niet zo toegankelijk – tenminste, niet meer sinds 9/11. Je kunt wel nog steeds The Financial District bezoeken en de beurs van buitenaf bekijken. 

13. Niihau in Hawaï, Verenigde Staten

Plekken die je niet kunt bezoeken: Niihau in Hawai. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Niihau, ook bekend als het ‘Verboden Eiland van Hawaï’, is een privé-eiland dat sinds 1864 eigendom is van Bruce en Keith Robinson, op zo’n 29 kilometer ten westen van Kauai. De eigenaren hebben als doel gesteld het eiland te beschermen tegen de invloed van buitenaf en de 84 inwoners van Niihau leven dan ook op traditionele wijze, zonder veel van de moderne voorzieningen die elders gangbaar zijn. Hoewel de inwoners van Niihau kunnen gaan en staan waar ze willen, kunnen mensen die er niet vandaan komen het eiland niet zonder toestemming betreden. Toegang tot het eiland is enkel mogelijk via zeer specifieke, gecontroleerde toeren die de privacy en levenswijze van de inwoners respecteren. Deze exclusiviteit en het beleid van non-interventie hebben geholpen om de Hawaiiaanse taal en gebruiken levend te houden.


14. North Sentinel Island in India

North Sentinel Island, dat deel uitmaakt van de Andaman-eilanden in de Baai van Bengalen, is vooral opmerkelijk vanwege zijn extreem geïsoleerde inheemse bevolking, de Sentinelezen. Het volk leeft al duizenden jaren zonder contact met de buitenwereld en is een van de weinige overgebleven volkeren die volledig afgezonderd van de moderne beschaving leven. De Sentinelezen zijn niet bang om je met pijlen te doorboren als je een poging doet ze te bezoeken. Hierdoor is er zeer weinig bekend over hun levenswijze, taal en tradities. De Indiase regering heeft verboden op het eiland te benaderen, om de privacy én gezondheid van de Sentinelezen te beschermen, aangezien zij geen immuniteit hebben voor veelvoorkomende ziekten. North Sentinel Island is daarmee een van de minst verkende en begrepen gebieden ter wereld, een zeldzaam voorbeeld van een onaangetaste menselijke gemeenschap.

15. Plymouth in Montserrat

Plekken die je niet kunt bezoeken: Plymouth in Montserrat. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Plymouth op het Caribische eiland Montserrat is een unieke en spookachtige stad die bekend staat als de moderne Pompeii van het westelijk halfrond. Ooit de hoofdstad en het commerciële centrum van Montserrat, werd Plymouth in 1995 verwoest door de uitbarsting van de Soufrière Hills-vulkaan. De uitbarsting bedekte de stad met as en pyroclastische stromen, waardoor deze grotendeels onbewoonbaar werd. De verlaten gebouwen, bedekt onder lagen vulkanische as en puin, bieden een sombere doch fascinerende aanblik. Hoewel Plymouth officieel nog steeds de hoofdstad van Montserrat is, is het gebied nu een uitsluitingszone vanwege aanhoudende vulkanische activiteit en veiligheidsrisico's en hoewel je sommige delen van Plymouth kunt bezoeken is Zone 5, die het dichtst bij Soufriere Hills ligt, volledig verboden terrein voor publiek.


16. Poveglia in Venetië, Italië

Plekken die je niet kunt bezoeken: Poveglia in Italie. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Poveglia, een klein eiland in de Venetiaanse Lagune, is berucht om zijn duistere en spookachtige verleden. In de veertiende eeuw werd het eiland gebruikt als een quarantainestation voor de Bubonische pest, waar duizenden vermoedelijk aan de pest gestorven mensen werden begraven of verbrand. In 1922 werd er een psychiatrisch ziekenhuis geopend. Naar verluidt werd er op patiënten mishandeld geëxperimenteerd. Het ziekenhuis sloot in 1968 en sindsdien is het eiland verlaten. Het gerucht gaat dat de bodem van Poveglia voor de helft uit menselijke resten bestaat. Het eiland wordt vaak beschreven als een van de meest spookachtige locaties ter wereld en trekt aandacht van paranormale onderzoekers en liefhebbers van spookverhalen, hoewel het kleine eiland verboden terrein is voor publiek en geen enkele vervoersdienst er komt.


17. Surtsey, IJsland

Het vulkanische eiland Surtsey voor de kust van IJsland is in 1963 ontstaan door een onderzeese vulkaanuitbarsting. Het eiland is bijzonder omdat het een van de jongste landmassa's op aarde is en een unieke kans biedt voor wetenschappers om de ontwikkeling van ecosystemen vanaf het begin te bestuderen. Surtsey is een goudmijn voor onderzoekers die hier kunnen leren hoe dieren en planten op natuurlijke wijze, zonder menselijke tussenkomst, een nieuwe plek koloniseren. Vanwege de wetenschappelijke waarde is toegang tot het eiland strikt beperkt tot onderzoekers en wetenschappers. Sinds 2008 staat het eiland op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

18. Uluru in The Northern Territory in Australië

Plekken die je niet mag bezoeken: Uluru in Australie. Foto: Jessi van DijckFoto: Jessi van Dijck

Uluru, ook bekend als Ayers Rock, is een monumentale zandsteenformatie in het hart van het Noordelijk Territorium van Australië en is een van de meest iconische natuurlijke bezienswaardigheden van het land. Deze enorme rode rots, die heilig is voor de Anangu, rijst bijna 350 meter omhoog uit de vlakte en is bekend om zijn veranderende kleuren, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Uluru maakt deel uit van het Uluru-Kata Tjuta Nationaal Park en is een belangrijk spiritueel en cultureel symbool voor de Aboriginal-gemeenschap, die geloven dat het de laatste rustplaats is voor overleden geesten uit de regio.
De inheemse bevolking heeft bezoekers lange tijd verzocht om de heiligheid van de rots niet te verstoren door hem te beklimmen, maar niemand luisterde. Er werden ook borden geplaatst in het gebied, maar die hadden geen succes. Uiteindelijk besloten de lokale autoriteiten en de Anangu in 2017 om het beklimmen officieel te verbieden en een zware boete op te leggen aan iedereen die dit toch probeerde. Dit besluit markeerde een belangrijk moment van erkenning en respect voor inheemse rechten en tradities. Bezoekers kunnen nog steeds genieten van de majestueuze schoonheid van Uluru vanaf de grond en leren over de rijke geschiedenis en spirituele betekenis van de plek.


19. Vale do Javari in Brazilië

Vale do Javari in het westelijke deel van Brazilië nabij de grens met Peru, beslaat tienduizenden vierkante kilometers en is een van de meest afgelegen en ongerepte regio's in de Amazone. Het gebied staat bekend om zijn biodiversiteit en de aanwezigheid van een groot aantal inheemse stammen. De meeste van deze volkeren leven geïsoleerd van de buitenwereld en zijn heel kwetsbaar voor ziekten van buitenaf. De overheid heeft het immense gebied dan ook officieel beschermd als inheems territorium, waardoor toegang voor buitenstaanders vrijwel onmogelijk gemaakt wordt. 

20. Het geheime archief van het Vaticaan in Vaticaanstad

Het Geheime Archief van het Vaticaan, officieel het Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum genoemd, staat bekend om zijn uitgebreide collectie van historische documenten, terug daterend tot de achtste eeuw. Het bevat belangrijke kerkelijke documenten, waaronder pauselijke correspondentie, decreten en andere belangrijke historische verslagen. Hoewel de naam impliceert dat het een vat vol geheimen is, verwijst Secretum meer naar de persoonlijke aard van de archieven dan naar geheimhouding – al zou je door films als The Da Vinci Code wellicht anders denken. Dat het archief moeilijk toegankelijk is, helpt natuurlijk ook niet: enkel geleerden van vijfenzeventig jaar of ouder mogen na uitdrukkelijke toestemming de archieven bestuderen – en dan slechts drie vooraf aangevraagde documenten per dag. Toegang geschiedt via een ingang die wordt bewaakt door het Zwitserse leger. Probeer jij ongezien binnen te dringen? Dat kan je een boete van zo’n €250 opleveren. 

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.