Cyprus

Cyprus is een eilandje met een Griekse taal en cultuur en een bevolking die toeristen als zijn tijdelijke vrienden ziet. Het eiland bestaat wel uit twee delen omdat Turkije het noorden van Cyprus heeft bezet sinds 1974. Dit deel is uitgeroepen tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Dit wordt echter alleen door Turkije erkend dus dit deel van het land is officieel gewoon een bezet gebied van de Republiek Cyprus. Van het ene naar het andere deel reizen is mogelijk via de verdeelde hoofdstad Lefkosia. De grens van het bezette Turkse gebied loopt dwars door de stad waardoor het noordelijke deel Lefkosia heet, en het zuidelijke deel van de stad Nicosia genoemd wordt.

Je vindt op Cyprus zandstranden, bergen, heuvels en ruïnes; heel diverse landschappen die het kleine eiland des te interessanter maken. Het hele jaar door is het op Cyprus lekker zonnig met een briesje en daarom erg geliefd onder vakantiegangers. Toch gaan veel toeristen naar nabijgelegen landen als Turkije en Griekenland. Dit kan eventueel komen doordat het op het eiland wat moeilijker is om hele goedkope accommodaties te vinden. De meeste hotels vallen in de middenklasse of het duurdere segment. Het land staat ook bekend als een plek waar veel Engelsen naartoe gaan. Er zitten echter niet méér Engelsen dan op andere eilanden zoals Kreta of Ibiza. Doordat Cyprus tot 1960 een kolonie van het Britse rijk was zie je nog wel de invloed van de Engelsen terug. Zo wordt er nog aan de linkerkant van de weg gereden en kan je vaak nog Engelse ontbijtjes of bier krijgen. Laat dit je er niet van weerhouden om het land te bezoeken. Juist doordat er geen massa’s toeristen te vinden zijn is dit de ideale bestemming om te genieten van de zon, mooie stranden, cultuur en authentieke plaatsjes. De Cypriotische keuken kent grote overeenkomsten met de Griekse en Turkse keuken. Er wordt veel verse vis en gegrild vlees gegeten. Het nationale bier van Cyprus is Keo, dat gebrouwen wordt in Limassol.

De plaats Ayia Napa is heel toeristisch en wordt ook wel ‘het tweede Ibiza’ genoemd. Er komen hier namelijk veel jongeren om te feesten. Wil je het echte Cyprus ontdekken dan is deze stad geen aanrader. Mooie stranden vind je bij Governor’s Beach. Het schiereiland Akamas is de moeite waard voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het stadje Larnaca heeft een hele mooie strandpromenade en in de winter kan je bij het zoutmeer bij Larnaca veel flamingo’s zien. In Lamassol wordt ieder jaar carnaval gevierd en op 15 kilometer ten westen van de stad ligt Curium, een belangrijke archeologische vindplaats. 

Informatie over Cyprus

Alle highlights van Cyprus

Beste foto's & tips van Cyprus

'317047' door AnitaOedit '317047' door AnitaOedit

CyprusLimasol

CyprusLimasol

Oh ooh ben nat....

AnitaOedit

Zomer portretje van kleine Georgia ( ze is 2 jaar oud ) en ze was aan het spelen met zand en zee water in haar nieuwe jurkje.

'409535' door silly '409535' door silly

CyprusAkamas

CyprusAkamas

Bad van Aphrodite

silly

Zoals in de meeste landen waar belangrijke held(inn)nen een grote toeristische impact hebben, worden ook in Cyprus verschillende bezienswaardigheden naar deze personnages genoemd, zo dus ook de baden van Aphrodite.Volgens de legendes was het hier in deze natuurlijke poelen binnen in een grot en beschaduwd door grote olijfbomen dat Aphrodite haar schoonheidsbaden nam. (zie mijn tip)

'505225' door Cobinho '505225' door Cobinho

CyprusNicosia

CyprusNicosia

Kleurrijk beschut

Cobinho

Eefje en ik zitten op Cyprus. Thuis hadden we al een beetje in ons hoofd wat we op het eiland wilden gaan zien/bezichtigen. Een beetje van alles, maar ook veel tijd om te nixen... Lekker luieren in de zon en een boekje lezen. Sinds kort ben ik helemaal fan van Chris Kuzneski, dus ook een tweetal van zijn boeken gingen mee. Ik dwaal af. We hadden dus zo’n beetje in het hoofd wat we wilden zien. Op de reis van 10 dagen hadden we 3 of 4 trips gepland. Het werden er uiteindelijk 3, voor Eefje, en 4 voor mij. Eefje haakte af bij Nicosia, vanwege de lange reistijd. Na een reis van bijna 2 ½ uur kwamen we aan in de hoofdstad van Cyprus. ’s Ochtends stonden een aantal bezienswaardigheden van het Griekse deel op de planning en ’s middags van het Turkse deel. Tevens kregen we tijd om zelf door beide delen te lopen en op onderzoek uit te gaan. Het Turkse deel spreekrecht me iets meer aan. Het ziet er iets authentieker uit, ondanks de grote hoeveelheid commercie. Ineens zie een straatje waarbij ik word ‘overvallen’ door heel veel lichte kleurtjes. Niemand anders lijkt dit op te vallen, maar ik word er als het ware heen getrokken. Ik vraag aan een omstander wat het moet voorstellen, maar of hij begrijpt me niet of hij weet het niet. Ik doe nog een poging bij een ander, maar ook deze persoon weet het niet. Terug in ons appartementje besluit ik te gaan googelen. Veel verschillende zoektermen probeer ik, maar tevergeefs. Ik kan niet achterhalen het hoe, wat en waarom...

Praktische informatie over Cyprus

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  april, mei, september & oktober
 • Internet extentie
  cy
 • Hoofdstad
  Nicosia
 • Aantal inwoners
  700.000
 • Oppervlakte
  20% van Nederland
 • Reistijd
  1:25
 • Talen
  Grieks, Turks en Engels
 • Religie
  grieks orthodox
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  357
 • Voltage
  240 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  nee
 • Douane
  nee
 • Prikken
  nee
 • Aanvlieghaven
  Larnaca (LCA) en Paphos (PFO)
 • Nationale feestdagen
  16 augustus (Noord) en 1 augustus (Zuid) Onafhankelijkheidsdag
Laat kaart zien
Eiland hoppen in Noord-Cyprus: 3x weg van de massa

Het noordelijke deel van Cyprus, officieel de Turkse Republiek Noord-Cyprus, geldt internationaal als bezet gebied en wordt daarom door veel reizigers overgeslagen. Toch is het absoluut veilig en gemakkelijk te bereizen. Achter alle stoere propaganda vonden we een land met heerlijke natuur, een fasc...

Het noordelijke deel van Cyprus, officieel de Turkse Republiek Noord-Cyprus, geldt internationaal als bezet gebied en wordt daarom door veel reizigers...