Vaticaanstad

Met nog geen halve vierkante kilometer is Vaticaanstad de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Vaticaanstad ligt in Rome en bezit ondanks haar afmetingen een schat aan kunst, geschiedenis en religie. De paus staat aan het hoofd van deze staat, onafhankelijk sinds 1929. Elk jaar bezoeken miljoenen mensen Vaticaanstad, wat het een makkelijke werkplek maakt voor zakkenrollers. Vaticaanstad zegde in 2007 toe als eerste staat koolstofneutraal te worden, door in Hongarije een Vaticaans Klimaatbos te planten. Vaticaanstad is het hart van het katholieke geloof. Alleen echte cultuurbarbaren zijn niet onder de indruk van de explosie van prachtige schilderingen en bijzondere basilieken geconcentreerd op zo'n klein stukje grond.

Informatie over Vaticaanstad

Alle highlights van Vaticaanstad

Beste foto's & tips van Vaticaanstad

'499140' door JMoerkens '499140' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Vaticaanse Trappen

JMoerkens

De Vaticaanse Musea vormen een indrukwekkend complex waarin diverse musea zijn samengevoegd. De gebouwen zelf zijn al adembenemend mooi, met prachtige ruimtes en versierde plafonds. De Sixtijnse kapel is de beroemdste trekpleister die je er vindt, maar het heeft veel meer te bieden. Neem er echt je tijd voor, want zelfs al loop je overal gewoon maar langs (zonder je echt te verdiepen), dan nog kost het je minimaal één dagdeel. Dus als je écht geïnteresseerd bent in de materie, heb je aan een dag nog niet genoeg. De hoeveelheid kunstschatten die er onder één dak te vinden is, is werkelijk niet te bevatten. En dan te bedenken dat lang niet alles voor de bezoekers te bewonderen is. Zoveel cultureel erfgoed bij elkaar is uniek in de wereld. Dus een must-see. Ga op tijd, want de rijen voor de entree kunnen aardig oplopen. De wenteltrap die je op de foto ziet is bijna een icoon geworden inmiddels. De door Giuseppe Momo ontworpen trap is in 1932 toegevoegd aan het museum om de galerieën met elkaar te verbinden, en is met zijn vele ornamenten een kunstwerk op zich.

'490114' door JMoerkens '490114' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Zwitserse Garde in he

JMoerkens

De Zwitserse Garde is een bewakingseenheid van het Vaticaan. Van oudsher waren de Zwitsers uitermate trouwe soldaten. Om bij de Garde te komen moet je wel aan wat eisen voldoen. Zo moet je uiteraard rooms-katholiek zijn, maar ook minstens 174 cm lang en tussen de 19 en 30 jaar oud. De soldaten dienen minimaal twee jaar in het korps, wonen tijdens die periode in de kazerne en hebben gedurende deze jaren de Vaticaanse nationaliteit. Ze hoeven niet celibatair te leven, maar om te mogen trouwen moeten zij minstens drie jaar gediend hebben en zich willen vastleggen voor nogmaals drie jaar. Het salaris is niet hoog (in 2004 ongeveer € 1100), maar daarbij zijn kost en inwoning gratis, evenals medische verzorging. Verder betalen de gardisten geen inkomstenbelasting en krijgen veel kortingen op uitgaven voor levensonderhoud. De garde bestaat uit 120 officieren en soldaten. (Brom: Wiki) Mede door hun uniform vormt het wel een prachtig plaatje zo tegen deze galerij bij de St. Pieter basiliek!

'490930' door JMoerkens '490930' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Vaticaanse Rijkdom...

JMoerkens

Één van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld die je gratis kunt bezoeken, is wat mij betreft de Sint Pieter basiliek in Vaticaanstad. Één van de grootste kerken ter wereld, met een oppervlakte van 15.160 vierkante meter. De buitenkant (inclusief het plein) is al prachtig, maar het interieur is verbluffend. Even wat indrukwekkende cijfers: - In de basiliek bevinden zich momenteel 395 beelden. - Er zijn 44 altaren. - 135 mozaïeken zijn te bezichtigen. - Het is 220m lang, 150m breed en 138m hoog. - Het gebouw biedt ruimte aan ongeveer 60.000 mensen. Je weet niet wat je ziet bij het aanschouwen van al dat goud en die rijkdom. Ongelooflijk dat je zoiets volledig gratis kunt bewonderen. Het enige wat je nodig hebt om binnen te komen is een engelengeduld, want de wachtrij is meestal aanzienlijk. Op de foto zie je het interieur, kijkend tussen de pilaren door van het Baldakijn van Bernini, wat tevens functioneert als het pauselijk altaar. Het baldakijn is gebouwd bovenop het graf van de apostel Petrus, en dit graf is de reden waarom men ooit de basiliek juist hier geplaatst heeft. Daarom wilde men door het plaatsen van dit altaar het belang van juist deze plek benadrukken.

Praktische informatie over Vaticaanstad

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  april t/m juni, september en oktober
 • Internet extentie
  va
 • Hoofdstad
  Vaticaanstad
 • Aantal inwoners
  921
 • Oppervlakte
  0,44 km²
 • Reistijd
  3:30
 • Talen
  Italiaans, Latijn
 • Religie
  rooms-katholiek (100%)
 • Tijdsverschil
  geen tijdsverschil
 • Tijdverschil
  geen tijdsverschil
 • Telefooncode
  379
 • Voltage
  220/230 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  geen visum nodig
 • Douane
  geen visum nodig
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  geen
 • Nationale feestdagen
  24 april Investituur Paus Benedictus XVI
Laat kaart zien