Noord Korea

De Democratische Volks Republiek Korea (DPRK) is door zijn geo-politieke karakter een ietwat moeizame bestemming. Toeristen mogen er wel in, maar zijn niet vrij in hun doen en laten. Een bezoek aan Noord-Korea is altijd een georganiseerd bezoek, compleet met toeristenhotels, restaurants en winkels (waar gewoon met euro’s - cash - betaald kan worden) en gidsen in dienst van de overheid.

‘Spontane’, dan wel uitgebreide contacten met de lokale bevolking zijn niet te verwachten. Wel zijn vooraf bepaalde wensen kenbaar te maken die soms ingewilligd kunnen worden. Van bezoekers wordt terughoudendheid en respect verwacht zoals het leggen van een bloemetje ter nagedachtenis aan Kim Il Sung met een bijbehorende buiging.

Toerisme in Noord-Korea is in het laatste jaar alleen al vertienvoudigd. Ondanks de beperkte vrijheid die je hebt als toerist, is het dan ook een heel bijzondere bestemming. Het wordt ook wel het meest mysterieuze land ter wereld genoemd. Gebonden aan verschillende regels en tours ben je hier toch verzekerd van een bijzondere reis. Neem wel genoeg geld mee, want er zijn geen pinautomaten. 

Informatie over Noord Korea

Alle highlights van Noord Korea

Beste foto's & tips van Noord Korea

'209661' door estherab '209661' door estherab

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Arirang Mass Games

estherab

Sinds 2000 mogen buitenlanders de Arirang Mass Games bijwonen. Een spektakel waaraan 100.000 Noord-Koreanen meedoen. Arirang vertelt in dans, gymnastiek, martial arts, accrobatiek het verhaal van Noord-Korea. Van de overheersing door de Japanners tot de beoogde vereniging van Noord met Zuid-Korea. Oorspronkelijk is Arirang een liefdesverhaal. Doordat de spelen sinds 2000 een aantal jaren niet zijn doorgegaan door overstromingen en hongersnood was dit pas de vijfde vertoning voor buitenlanders.

'405813' door BenRTravellers '405813' door BenRTravellers

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Mist(erieus)

BenRTravellers

Bij het lezen van het nieuwe maandthema, denk ik meteen aan deze foto. Dit beeld belichaamt voor mij zowel letterlijk als figuurlijk het begrip ‘mysterieus’. Letterlijk, behoeft geen verdere uitleg. Een welhaast onheilspellend plaatje van Pyongyang, ontwakend op een nazomerse septembermorgen in een dichte ochtendmist, spreekt voor zich. Dan figuurlijk. Je ziet een complete stad, maar toch ook weer niet. Eigenlijk zie je alleen de toppen. Van de bergen, van de huizen. Tijdens een verblijf in Noord-Korea zie je ook alleen de top van het land; de megalomane bezienswaardigheden en de bevoorrechte elite die in Pyongyang mag wonen en werken. Maar wat je niet ziet op de foto is de basis. Dat belangrijke fundament waar een land of stad op is gebouwd. Die basis zijn in dit geval miljoenen Noord-Koreanen. Ver weg uit het zicht van Pyongyang. Keihard werkend voor de Staat en vaak in angst en onder erbarmelijke omstandigheden. Die basis blijft, net als op de foto, tijdens een reis door dit land volledig onbelicht. Onzichtbaar en in nevelen gehuld, alsof ze niet bestaat. En zo blijft de ware aard van Noord-Korea, ook al heb ik een week intens het land beleefd, toch één groot mysterie.

'427897' door herman m '427897' door herman m

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Alles in orde?

herman m

Deze Noord-Koreanen maken zich op om voor de standbeelden van de Grote Leider, Kim il Sung, en zijn zoon, de Geliefde Leider Kim Jung Il, op de Mansu Heuvel in Pyongyang een bloemenhulde te brengen. Het moet allemaal volgens militaire precisie gebeuren. Hangen de linten goed, zijn de bloemen goed gerangschikt? De dame aan de linkerkant van de foto lijkt te denken: “Het staat me allemaal nog niet aan, ik draai me pas weer om wanneer er sprake is van een ordening in het boeket, zoals dat in mijn land hoort”. De mensen op de achtergrond kijken minder bedenkelijk en hebben er het volste vertrouwen in dat het allemaal wel weer goed zal komen. Dat laatste was uiteindelijk ook het geval.

Praktische informatie over Noord Korea

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  april t/m juni, september en oktober
 • Internet extentie
  kp
 • Hoofdstad
  Pyongyang
 • Aantal inwoners
  22 miljoen
 • Oppervlakte
  3x Nederland
 • Reistijd
  12:00
 • Talen
  Koreaans
 • Religie
  christelijk, boeddhisme
 • Tijdsverschil
  8 uur later
 • Tijdverschil
  8 uur later
 • Telefooncode
  850
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Visum verplicht
 • Douane
  Visum verplicht
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, buiktyfus indien langer dan 2 weken
 • Nationale feestdagen
  15 april Dag van de Zon, 15 augustus Bevrijdingsdag
Laat kaart zien
Noord-Korea - Kijken door een beslagen ruit

Opgesloten zitten, niet in een gevangenis of in een kooi, maar in een land, tussen twee gidsen, in een strikt vastgesteld programma. In het Noord-Korea van Kim Il Sung ontmoet je geen locals. Ontsnappen is niet mogelijk. Of toch wel?

Opgesloten zitten, niet in een gevangenis of in een kooi, maar in een land, tussen twee gidsen, in een strikt vastgesteld programma. In het Noord-Kore...

Door: Jane Roos
VIDEO: de "Mass Games" in Noord-Korea

Wellicht heb je de indrukwekkende Mass Games al bij Floortje Dessing zien langskomen op 3 op reis een paar weken geleden. Voor degenen die het gemist hebben: de Mass Games is een 90-minuten durende show in het May Day Stadion in Pyongyang, waaraan 100.000 mensen meedoen. Gymnastiek, acrobatiek, dan...

Wellicht heb je de indrukwekkende Mass Games al bij Floortje Dessing zien langskomen op 3 op reis een paar weken geleden. Voor degenen die het gemist...

Door: Gastblogger
Geheim tijdschrift Noord-Korea

Persvrijheid? Dat is iets waar veel Noord-Koreanen alleen van kunnen dromen. Maar er is een groep burgers die in opstand komt. Hun stille protest is een nieuw tijdschrift, gevuld met objectieve nieuwsberichten en waarachtige reportages.

Persvrijheid? Dat is iets waar veel Noord-Koreanen alleen van kunnen dromen. Maar er is een groep burgers die in opstand komt. Hun stille protest is e...