Montserrat Reisgids

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Praktisch

Ontdek

Het Caribische eiland Montserrat maakt deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen in Midden-Amerika. In 1493 werd het ontdekt door Chistoffel Columbus, die het eiland vernoemde naar de berg Montserrat vlakbij Barcelona, Spanje. Op Montserrat staat de Soufrière Hills-vulkaan, die zeer actief is. Een flinke uitbarsting liet een groot deel van het eiland verwoest achter waardoor tweederde van de bevolking moest vluchten. In tegenstelling tot een sporadische uitbarsting, zoals bij veel vulkanen, barst de Soufrière eens in de paar jaar uit. Soms zijn dit kleine uitbarstingen, soms grotere. Het eiland is in twee zones verdeeld. De veilige zone in het noorden is bewoond en toegankelijk, maar de afgesloten zone van het zuidelijke deel is niet langer bewoonbaar. Wel kun je hier excursies naartoe maken, waarbij de vulkaan vanaf ‘veilige’ afstand te zien is. Het eiland is dus geschikt voor de ondernemende, avontuurlijke reiziger die zich door het gevaar voor uitbarstingen niet uit de weg laat slaan.

Van onze community

Verwoeste hoofdstad Plymouth
Verwoeste hoofdstad Plymouth
Plymouth
Fbdijkstra

Praktisch

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Montserrat:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Montserrat kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Oost Caribische Dollar (XCD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • Montserrat – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Montserrat, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Montserrat gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type B
 • Tijdsverschil: 5 uur vroeger
  De hoofdstad van Montserrat is Plymouth.
  Het oppervlak van Montserrat is 20% van Texel.
  De gesproken taal/talen: Engels.