image
iStock

Deze 35 wereldwonderen wil je eens in je leven gezien hebben

Je hebt wereldwonderen die je even meepakt tijdens een reis én je hebt wereldwonderen die de hele reden van je reis zijn. Van Ciudad Perdida in Colombia tot de Deadvlei in Namibië: deze 35 bijzondere bestemmingen verdienen een plekje op je bucketlist.

1. Meteora, Griekenland - een middeleeuwse room with a view

Meteora, Griekenland. Foto: Apostolos GiontzisFoto: Apostolos Giontzis/ iStock

De rotspilaren van Meteora steken als vingers uit het landschap van de streek Thessalië. Boven op die rotsen bouwden volhardende orthodoxe monniken in de late middeleeuwen 24 kloosters, waarin ze zich terug konden trekken van de zondige benedenwereld. Slechts een kwart van de kloosters heeft de tand des tijds doorstaan en is ook nu nog in redelijke staat. Sommige worden zelfs nog bewoond door monniken. Als de zon onder gaat hangt er een zweem van mystiek rond de kloosters. Alsof je je in Zuid-China bevindt en er elk moment een Shaolin-monnik langs kan lopen.


2. Moskee van Djenné, Mali - het grootste lemen bouwwerk ter wereld

Moskee van Djenné, Mali. Foto: Jan BaertFoto: Paul de Roos

Omdat leem en water slecht samengaan, wordt de grote moskee in het Malinese Djenné ieder jaar opnieuw bepleisterd. Voordat de regentijd losbarst klimmen honderden inwoners tegen de muren op om ze van een verse laag klei te voorzien. Ook jij kunt de bepleistering meemaken. De kans dat er andere buitenlandse bezoekers zijn is even groot als dat je ongeschonden uit de modderstrijd komt ...


3. Ilha de Moçambique, Mozambique - een overblijfsel uit het koloniale verleden

Ilha de Moçambique. Foto: Ilvy NjiokiktjienFoto: Ilvy Njiokiktjien

Wie aan wal gaat op Ilha de Moçambique, een voormalig Portugees regeringscentrum voor de kust van Afrika, wandelt een openluchtmuseum binnen. Op dit piepkleine koraaleilandje wisselen forten, moskeeën en hindoetempels elkaar af, en aan de waterkant prijken dhows, traditionele Arabische zeilschepen.


4. Longji Titian, China - de mooiste gestapelde rijstvelden ter wereld

Longji Titian, China

Even ten noordwesten van de stad Guilin vind je een China dat onaangetast lijkt door de golven van de geschiedenis. Communisme? Modernisering? In Longji Titian leven diverse etnische groepen het leven dat ze al eeuwen leven. Het leven van rijstplanters. De rijstvelden liggen als breed uitgemeten traptreden tegen de heuvels op en etaleren eeuwenoud vernuft.


5. Ennediplateau, Tsjaad - een schaduwrijke woestijnoase

Ennediplateau, Tsjaad

Het leven in het noorden van Tsjaad staat volledig in het teken van de Sahara. Maar dat het niet bij zandhappen blijft wordt duidelijk als je het Ennediplateau bezoekt. Hier openbaart zich een wereld van vulkanische gebergten, enorme zandstenen rotsformaties, oases en diep verscholen waterpoelen die ook wel gueltas worden genoemd en dienstdoen als de tankstations van de woestijn. Een van de meest indrukwekkende is de Guelta d’Archei. Elke dag banen nomaden zich een weg door de bergkloof om honderden kamelen te laten drinken en badderen in het natuurlijk gevormde reservoir.


13 Ontastbare wereldwonderen
Niet elk wereldwonder is een verbluffend bouwwerk of een sprookjeslandschap waarbij je jezelf in je arm moeten knijpen om te controleren of je niet droomt. Ook deze dertien wonderlijke gebruiken en buitengewone natuurverschijnselen staan garant voor kippenvel.

6. Het mooiste meer ter wereld - Atitlánmeer, Guatemala

Lake Atitlan, Guatemala. Foto: Tim BilmanFoto: Tim Bilman

Raadpleeg een willekeurig artikel over de mooiste meren ter wereld, en het Atitlánmeer staat er geheid tussen. Waar anders ter wereld vind je een kratermeer met drie vulkanen eromheen?


7. Upper Mustang, Himalaya, Nepal - een verborgen koninkrijk

Upper Mustang, Nepal. Foto: iStockFoto: Soft_Light, iStock

Upper Mustang was eeuwenlang geïsoleerd van de rest van Nepal. Pas sinds 1992 is het Tibetaans boeddhistisch koninkrijkje, dat verstopt ligt achter het befaamde Annapurnacircuit, opengesteld voor buitenlanders. Het hooggelegen gebied is desolaat, mystiek en ruig en wordt gekenmerkt door dramatische rotslandschappen en middeleeuwse dorpjes. Voor trekkers is dit een absoluut nirwana.


8. Pamir Highway, Tadzjikistan - De roadtrip der roadtrips

Pamir Highway, Tadjikistan. Foto: FriziFoto: Frizi/ iStock

Een reis over de Pamir Highway is een onderneming die veel van je vergt: de kou, de ijle lucht en het gebrek aan beschutting kunnen slopend zijn. Maar daar staat veel tegenover. De weg loopt dwars door een desolaat berglandschap met glinsterende bergmeren en wordt gezien als de roadtrip der roadtrips. Onderweg slaap je in yurts en word je deelgenoot van de nomadencultuur.


9. Manpupuner, Rusland - bizarre rotsformaties in de Oeral

Manpupuner, RuslandFoto: Ukususha, iStock

De bizarre rotsformaties van Manpupuner worden door de inheemse Komi ook wel de ‘Berg van de Goden’ genoemd. Om de rotstorens te bereiken neem je eerst de trein van Moskou naar Sosnogorsk (28 uur) en daarna de tergend langzame boemel naar de Ilytsjrivier. En dan moet de ellende nog beginnen ... Eerst 120 kilometer varen naar de rangerpost van Ust-Lyaga en dan nog twee volle dagmarsen door van muggen vergeven moerassen en naaldwouden.


10. Dogonland - Mali

Dogonland, Mali. Foto's: iStockFoto's: iStock

Tussen het hoogland van Mali en de vlaktes langs de grens met Burkina Faso rijst een tweehonderd meter hoge en honderdvijftig kilometer lange klif boven het landschap uit: de Bandiagara. Dit is het land van de Dogon. Kennismaken met de plaatselijke tradities? Reis dan af naar Songo, een van de meest karakteristieke Dogondorpen, of Tereli, waar fanatieke dansers spectaculaire dansen uitvoeren ter ere van Amma, de oppergod die volgens hen de zon, de maan en de sterren schiep.


11. Iglo's, Canada - een bouwkundig hoogstandje van sneeuw

Iglo, Canada. Foto: ANPFoto: ANP

Wij kunnen er met de pet niet bij dat men in het hoge noorden van Canada weet te overleven in een hut van sneeuw. De iglo is het traditionele onderkomen van de Inuit en wordt nog altijd als tijdelijke schuilplaats gebouwd. Compacte sneeuwblokken worden in ringvorm op elkaar geplaatst en vormen een gewelfd dak. De sneeuw isoleert uitstekend en beschermt tegen de wind. Om je een idee te geven: als het buiten -40 °C graden is, zit je er in een goedgebouwde iglo met 0°C warmpjes bij.


12. Ángelwaterval, Venezuela - de hoogste waterval ter wereld

Angel Falls, Venezuela. Foto: Fabio Filzi, iStockFoto: Fabio Filzi/ iStock

Diep in de binnenlanden van Venezuela ligt een verloren wereld die moeilijk te bereiken maar o zo adembenemend is: Nationaal Park Canaima. Arthur Conan Doyle, een Britse schrijver, liet zich inspireren door verhalen over deze afgezonderde wereld. In The Lost World schrijft hij over een plek waar dinosauriërs en andere prehistorische monsters rondlopen. Het boek zou naar verluidt aan de basis liggen voor Steven Spielbergs Jurassic Park. Zodra je voet zet in het gebied, of erboven vliegt, raak ook jij betoverd door de rijkelijk begroeide tafelbergen en de honderden meters hoge watervallen die er vanaf storten, zoals de hoogste vrij vallende waterval op aarde, de Ángelwaterval.


13. Een houten kerk - Staafkerk van Urnes,  Noorwegen

Staafkerk, Urnes Noorwegen. Foto: iStockFoto: RPBMedia/ iStock

Lustrafjord vormt de ontbrekende schakel tussen de Vikingtijd en de opmars van het christendom in Noorwegen. De oude mythologie en het nieuwe geloof raakten letterlijk verstrengeld in het delicate houtsnijwerk waarmee de negenhonderd jaar oude kerk versierd is. Het land telt méér staafkerken, maar die van Urnes is de mooiste.


14. Wat Rong Khun-tempel, Thailand - de tempel uit je nachtmerrie

Wat Rong Khun, Thailand. Foto: iStockFoto: Eloi Omella/ iStock

Een zee van wanhopig grijpende handen, woeste goden die dood, angst en ongeluk verbeelden en daarachter muurschilderingen van aliens en Hollywoodgespuis als Freddy Krueger en The Terminator. De boeddhistische Wat Rong Khun-tempel in Chiang Rai in het noorden van Thailand is van een nachtmerrieachtige schoonheid, gevangen in stralend wit. Het gouden toiletgebouw is een bonuswereldwonder op zich.


15. 40.000 houten monnikenhuisjes - Larung Gar, China

Larung Gar, China. Foto: iStockFoto: Southtownboy/ iStock

Slechts weinig toeristen weten Larung Gar te vinden wanneer ze naar China gaan. Dat komt omdat het zo’n drie dagen reizen ligt vanaf de dichtstbijzijnde grote stad Chengdu. Jammer, want Larung Gar is de thuisbasis van het Serthar Buddhist Institute, een van de grootste boeddhistische kloosters ter wereld. Rondom dit gigantische complex wonen maar liefst veertigduizend monniken en nonnen in houten huisjes. Die zijn zó dicht tegen elkaar aan gebouwd dat ze één geheel lijken.


16. Minakshitempel, India - een feest om nooit te vergeten

Meenakhitempel, Madurai India. Foto: iStockFoto: saiko3p/ iStock

Het zijn de betere feestjes, die waarbij je de volgende ochtend je gasten moet aansporen weer eens op huis aan te gaan. In het Zuid-Indiase Madurai, ook wel ‘de stad van de feesten en tempels’, doen ze er een schepje bovenop. Elk jaar vieren één miljoen hindoes hier het Chithiraifestival. Het hemelse huwelijk tussen de god Shiva en de godin Parvati is dan ook een uitstekende reden om een nachtje door te halen — of beter, twaalf dagen aan één stuk. Het epicentrum is de kleurrijke Minakshitempel.


17. Göbekli Tepe, Turkije - het oudste tempelcomplex ter wereld

Gobekli Tepe, Turkije. Foto: Hilal Onac, iStockFoto: Hilal Onac/ iStock

Göbekli Tepe is met zijn 11.500 jaar bijna drie keer zo oud als de Egyptische piramides en daarmee het oudst bekende tempelcomplex op aarde. Het heiligdom staat op het  hoogste punt van een bergketen in het zuiden van Turkije.


18. Hampi, India - het Bagan van India

Foto: Femke Lussing

Het Indiase Hampi laat zich het best omschrijven als het ‘Bagan van India’. In de directe omgeving van het dorp vind je een grote verzameling ruïnes waartussen je je een heuse Tomb Raider voelt.


19. Navajoland, Verenigde Staten - een inkijkje in de indianencultuur

Foto: Annelies Vanoppen

Wie de moeite neemt om het Amerikaanse Navajoland in te trekken, maakt kennis met de gebruiken van het grootste indianenvolk in de VS. Het reservaat ligt op het kruispunt van Utah, Colorado, Arizona en New Mexico en vormt het decor voor Monument Valley en de minder bekende Canyon del Chelle. Wat de Navajo in Navajoland staande houdt, is een liefde voor het eigen erfgoed. Die vieren ze tijdens pow wows, traditionele feesten. De grootste is de Navajo Nation Fair in Window Rock in de staat Arizona.


20. Madain Saleh, Saoedi-Arabië - het onontdekte alternatief voor Petra

Foto: Gabriel Scanu

Het Jordaanse Petra is weliswaar de grootste, maar zeker niet de enige woestijnstad die werd gesticht door de Nabateeërs, een Arabisch volk uit de klassieke oudheid. Ook nabij het Saoedi-Arabische Madain Saleh hakten zij monumentale graftombes uit torenhoge rotspartijen. De foto hierboven werd tijdens de 2018 Drone Awards verkozen tot winnaar in de categorie natuur. Zelf talent voor dronefotografie? Houd onze site dan in de gaten voor de drone-fotowedstrijd die start op 20 juli! 


21. Mezquita, Spanje - het spectaculairste gebouw in islamitisch Europa

Foto: Rusm/ iStock

De hoofdstad van Al-Andalus, het door de Moren veroverde deel van het Iberisch Schiereiland, mocht in grootsheid niet onderdoen voor wereldsteden als Byzantium en Bagdad, en dus verrees hier het indrukwekkendste bouwwerk in islamitisch Europa: de Mezquita van Córdoba. Toen de Spanjaarden het gebied heroverden werd de moskee in gebruik genomen als katholieke kathedraal. Gelukkig bleef de Moorse architectuur, die tot uiting komt in typische rood-witte arcades, behouden. Nu de christenen er de dienst uitmaken valt één schoonheidsfoutje minder op: de gebedsnis wijst vreemd genoeg niet naar Mekka.


22. El Mirador, Guatemala - de bakermat van de Mayabeschaving

El Mirador, Guatemala. Foto: Tim BilmanFoto: Tim Bilman

Kenners beschouwen het in 1926 ‘ontdekte’ Guatemalteekse El Mirador als de bakermat van het Mayarijk. De overwoekerde metropool werd gevoed door een ingenieus stelsel van irrigatiekanalen en supersnelwegen en is ongeveer half zo groot als Amsterdam. Op zijn hoogtepunt huisvestte de stad ruim 200.000 inwoners. Tot op heden is slechts twintig procent van de stad blootgelegd, waaronder ceremoniële tempels, administratieve gebouwen en een centraal gelegen Akropolis.


23. Deadvlei, Namibië - een wereld van contrasten

Foto: Louise ten Have

Op de Namibische Deadvlei voel je je, ironisch genoeg, vol leven. De opgedroogde kleipan met dode bomen levert, samen met de rode zandduinen erachter en de helderblauwe lucht erboven, een enerverend schouwspel op. Wees de toeristenmassa te slim af door over een van de duinen heen te klimmen.


24. Tsingy de Bemaraha, Madagaskar - een versteend bos

Tsingy de Bemaraha, Madagaskar. Foto: Dennis vdwFoto: Dennis vdw

Tsingy de Bemaraha in Madagaskar bestaat uit een enorme verzameling tsingy, vlijmscherpe kalksteenformaties die twee miljoen jaar geleden zijn ontstaan door erosie. Het park telt talloze grotten en kloven en biedt onderdak aan bijzondere dier- en plantsoorten, waaronder lemuren.


25. Ciudad Perdida, Colombia - een verloren junglestad

Ciudad Perdida, Colombia. Foto: iStockFoto: Scott Biales/ iStock

Ciudad Perdida, de Verloren Stad in Colombia, was tot in de middeleeuwen een belangrijk economisch centrum van de inheemse Tayrona, die de stad verlieten uit vrees voor de Spanjaarden. Die vrees bleek echter ongegrond — de conquistadores hebben de nederzetting nooit gevonden. Pas in de jaren zeventig werden de ronde terrassen, verbonden door stenen trappen, ontdekt door een groepje goudzoekers.


26. Congost de Mont Rebei, Spanje - een van de mooiste kloven van Europa

Congost de Mont Rebei, Spanje. Foto: Elikova OksanaFoto: Elikova Oksana

De Congost de Mont Rebei is de enige natuurlijke canyon in de Spaanse Prepyreneeën. Door de kloof loopt een spannend wandelpad, dat gedeeltelijk in de bergwand is uitgehouwen. Heb jij stalen zenuwen? Bestijg dan de Pasarelas de Montfalco. Het trappenstelsel loopt kaarsrecht omhoog langs een steile rotswand. Het is overigens ook mogelijk om het water op te gaan en de kloof per kajak te ontdekken.


 27. Copper Canyon, Mexico - het grootste canyonsysteem ter wereld

Copper Canyon, Mexico. Foto: iStockFoto: Arturogi/ iStock

Een van Mexico’s best bewaarde geheimen is de Koperkloof, een ravijnstelsel dat maar liefst vier keer zo groot en bijna twee keer zo diep is als de veel bekendere Grand Canyon in de VS. De Rarámuri, die onder in de kloof wonen, hebben als een van de weinige inheemse bevolkingsgroepen in Mexico hun tradities weten te behouden. Je ontdekt het gebied het beste tijdens een treinreis.


28. Five hundred meter aperture spherical telescope, China - de grootste telescoop ter wereld

Five hundred meter aperture spherical telescope, China. Foto: Xinhua News Agency - EyevineFoto: Xinhua News Agency - Eyevine

Wie toevallig over de karstbergen van de Chinese provincie Guizhou vliegt, zal raar opkijken. In een kom in het gebergte werd in 2016 de grootste enkelvoudige radiotelescoop ter wereld in gebruik genomen.


29. Wave Rock, Australië - de mooiste golf van Australië

Wave Rock, Australië. Foto: TotajlaFoto: Totajla

De mooiste golf van Australië ligt zo’n tweehonderd kilometer van de dichtstbijzijnde zee. Volgens het Nyungah-volk werd de Wave Rock veroorzaakt door een Regenboogslang die zijn lijf over het land sleepte. 


30. Torres del Paine, Chili - een van de mooiste natuurgebieden ter wereld

Torres del Paine, Chili. Foto: Pie AertsFoto: Pie Aerts

Torres del Paine in is een van de mooiste nationale parken ter wereld. Punt. Het natuurgebied in Chileens Patagonië wordt gedomineerd door azuurblauwe meren, reusachtige gletsjers en drie granieten pieken, de torres. Al dit natuurschoon is relatief goed te bereiken dankzij een uitgebreid netwerk van wandeltrails. Het W-circuit voert je in vier á vijf dagen langs de grootste highlights, waaronder de voet van de torres en de Greygletsjer. De meeste grote Chileense gletsjers zijn zo afgelegen dat je ze alleen met een boot kunt bezoeken, maar in Torres del Paine loop je er dus gewoon naartoe. Het park verdient eveneens een vermelding als de beste plek om oog in oog te komen met een poema.


31. Victoria Falls, Zambia en Zimbabwe - de breedste watervallen van Afrika

Victoria Falls, Afrika. Foto: Thomas Saupe/ iStockFoto: Thomas Saupe/ iStock

De Victoria-watervallen zijn de juweel in de kroon van Zuidelijk Afrika. Het natuurspektakel maakt diepe indruk en gaat je niet in de koude kleren zitten. Over kleren gesproken; het is wijs om een droog setje mee te nemen, want zelfs op grote afstand word je nat van de spray die het vallende water veroorzaakt. Mensen komen van heinde en verre naar hier om de watervallen al lopend, fietsend, varend of vliegend te naderen. Maar het is óók mogelijk om het wonder der natuur in je op te nemen vanuit de vintage treincoupé van de Royal Livingstone Express.


32. Scărișoara-ijsgrot, Roemenië - een onderaardse ijsgrot

Scărișoara ijsgrot, Roemenie. Foto: iStockFoto: Cold Snowstorm/ iStock

Het Apusenigebergte in de Roemeense Karpaten is één grote gatenkaas. Onder het grillige oppervlak gaat een gletsjer schuil die het hele jaar door voor een winters sprookje zorgt: de Scărișoara-ijsgrot.


33. Thrihnukagigur-vulkaan, IJsland - de binnenkant van een vulkaan

Thrihnukagigur-vulkaan, IJsland. Foto: Anne BatzelonaFoto: Anne Batzelona

Tussen mei en september kun je in IJsland afdalen in de slapende Thrihnukagigur-vulkaan. Eerst word je in een soort glazenwassersbak gezet en honderdtwintig meter de diepte ingestuurd. Dan stap je uit en weet je niet wat je overkomt. In de holle magmakamer hebben de wanden alle kleuren van de regenboog.


34. Shirakawa-go, Japan - Het authentieke Japan

Shirakawa-go, Japan. Foto: iStockFoto: Ookawaphoto/ iStock

De regio Shirakawa-go staat bekend om zijn schitterende traditionele gassho-zukuri-boerderijen. Gassho-zukuri wil zoveel zeggen als ‘gebouwd als handen in gebed’ en verwijst naar de steile rieten daken van de boerderijen.


35. De onbekende broer van Angkor Wat - Wat Phou, Laos

Wat Phou, Laos. Foto: iStockFoto: iStock

Wat Phou is de minder bekende, maar oudere broer van Angkor Wat. Het tempelcomplex in het zuiden van Laos stamt uit de negende eeuw en deed kortstondig dienst als de hoofdstad van het Khmer-rijk. Als je de imposante trap beklimt, geniet je van een panorama op de wijde omgeving.


Lees ook:


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wil jij ook op virtuele wereldreis? Bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!
Columbus Travel editie 100 | 101 Nieuwe Wereldwonderen