image
iStock

13 Ontastbare Wereldwonderen

Niet elk wereldwonder is een verbluffend bouwwerk of een sprookjeslandschap waarbij je jezelf in je arm moeten knijpen om te controleren of je niet droomt. Ook deze dertien wonderlijke gebruiken en buitengewone natuurverschijnselen staan garant voor kippenvel.

1. Indonesië - Het ongrijpbaarste volk van Zuidoost-Azië: de Orang Laut

Foto: Hans Zeegers

Ze worden geboren, leven en sterven op het water: de Orang Laut. Soms varen ze maandenlang in groepjes van ongeveer tien man, met op elke boot één familie, levend van wat de zee hen biedt.


2. Oceanië - De meest intimiderende dans van de Maori: de haka

Oorlogsdansen van de Maori, Oceanië CREDIT ANPFoto: ANP

Het stammengeweld in Oceanië behoort tot het verleden, maar de agressieve en toch perfect gechoreografeerde oorlogsdansen leven voort op de grasmat. Ruim een eeuw geleden begon het Nieuw-Zeelandse rugbyteam met het dansen van de Maori haka om zijn tegenstanders angst in te boezemen. Sindsdien is het vaste prik bij internationale wedstrijden. Tonga danst de sipi tau, Fiji de cibi en Samoa de siva tau.


3. Scandinavië - De meest betoverende melodie van de Kulning

Wie de betoverende Kulning-melodieën hoort, is vaak reddeloos verloren. De hoge en doordringende tonen van de kulokks, een soort geroepen liederen, dragen ver over de Scandinavische alpenweiden en weerkaatsen tegen bergwanden. Wie de bron nadert, ontdekt wie er nog meer op deze hypnotiserende klanken afkomen: koeien. De zangtechniek om vee naar huis te lokken is bijna uitgestorven, dus bied vooral geen weerstand als je het geluk hebt betoverd te worden.


4. Siberië, Rusland - Polyus Kholoda, het koudste festival op aarde

In het dorp Oymyakon in Jakoetië daalde het kwik al eens tot recordlaagte: een tenen afbijtende −71.2 °C. En daar zijn de Jakoeten maar wat trots op. Elk jaar in maart vindt in Oymyakon het festival Polyus Kholoda, oftewel het Koudepoolfestival, plaats. Als reiziger ben je welkom bij de rendierraces en voorstellingen met traditionele zang en dans, maar daarvoor moet je wel het hoofd koel houden. Om het dorp te bereiken moet je eerst twee volle dagen over besneeuwde Siberische wegen rijden.


5. Atacamawoestijn, Chili - De kleurrijkste woestijn op aarde

Atacamawoestijn, Chili. Foto: Sara Winter/ iStockFoto: Sara Winter/ iStock

Eens in de zoveel jaar warmt het koele oceaanwater voor de kust van Chili op, wat landinwaarts voor een spectaculair natuurverschijnsel zorgt: desierto florido, de bloeiende woestijn. Delen van de Atacamawoestijn, waar slechts één tot drie millimeter neerslag per jaar valt, krijgen ineens een klets water van wel tachtig centimeter. De regen bereikt plantenzaden en bloembollen die diep in het woestijnzand begraven liggen, waardoor de zandbak voor even felroze en dieppaars kleurt.


6. Shikoku, Japan - De meest innerlijke bedevaart van Japan

Heilig huisje: De Seiganto-ji-pagode in Shikoku, Japan CREDIT SeanPavonePhotoFoto: SeanPavonePhoto

Europa heeft El Camino de Santiago, Japan de cirkelvormige Shikoku Henro. Deze bedevaartroute van 1200 kilometer volgt de voetsporen van de achtste-eeuwse monnik Kūkai op het eiland Shikoku. Twee maanden toewijding voert je niet alleen langs 88 boeddhistische tempels, maar óók naar spirituele stadia als Ontwaken, Verlichting en Nirvana. Je kunt uiteraard ook delen van de route afleggen. De Kumano Kodo-pelgrimsroutes in Wakayama en de Saigoku Kannon-pelgrimsroutes in Kansai zijn een stukje toegankelijker en minstens zo mooi.


7. Boven de Poolcirkel - Het noorderlicht, de mooiste lichtshow op aarde

Foto: Den Belitsky/ iStock

Volgens de Inuit in Groenland zijn het te vroeg overleden kinderen die spelen boven de aarde. De Noord-Amerikaanse Lakota zien er de zielen van toekomstige, nog niet geboren generaties in. De Samen in Lapland houden het op Vuurvossen en de Gunai Aboriginals uit Australië op bosbranden in de geestenwereld. Hoe je de dansende groene gordijnen en veelkleurige stralenbundels ook noemt, het noorderlicht is - samen met het minder bekende zuiderlicht - de indrukwekkendste lichtshow op aarde.


8. Kameroen - De spectaculairste maskerades

Traditionele goden tijdens maskerades in Kameroen CREDIT Michael Dehaspe Foto: Michael Dehaspe

Traditionele Afrikaanse religies zijn springlevend in Kameroen. Bijna iedereen is de afgelopen eeuwen bekeerd tot het christendom of de islam, maar veel mensen zijn daarnaast ook de rituelen uit hun oorspronkelijke animistische godsdienst blijven volgen. De gemaskerde dansen die bij deze voodoorituelen horen zijn vaak spectaculair. Ze worden uitgevoerd door geheime genootschappen, waarvan alleen de leden weten wie de andere leden zijn. De traditionele goden, lokaal juju’s genoemd, brengen tijdens deze rituelen een symbolisch bezoek aan de mensenwereld. Het is in Kameroen niet altijd even eenvoudig om een maskerade bij te wonen. Als je geluk hebt, kom je er toevallig een tegen, maar zeker is dat niet. De rituele dansen op grote festivals, die jaarlijks op verschillende plaatsen worden gehouden, zijn erg toeristisch. De meest authentieke maskerades vinden plaats vlak na een sterfgeval, maar waar en wanneer iemand overlijdt is natuurlijk zelden lang van tevoren bekend.


9. China - De heftigste pelgrimstocht ter wereld

Meili Snow Mountain

Meili Snow Mountain is een voor boeddhisten heilige berg op de grens tussen de Chinese provincie Yunnan en Tibet. Aan het einde van de herfst ondernemen duizenden pelgrims daarom van heinde en verre voettochten van maximaal elf dagen, over zeven toppen en meer dan 280 kilometer. Deelnemers worden geconfronteerd met bittere kou, ijle lucht en, bovenal, zichzelf.


10. Madagaskar - De levendigste dodenrituelen

De band tussen de doden en de levenden speelt een belangrijke rol in de Malagassische cultuur. Overal op het eiland worden voorouders vereerd — een groot aantal Malagassiërs gelooft dat de doden zich nog steeds druk maken om het wel en wee van hun nageslacht. Elke stam heeft zo zijn eigen rituelen om de doden te eren. De Merina en Betsileo in de Hooglanden graven tussen juli en oktober de botten van overledenen op uit familietomben en wikkelen ze in nieuwe doeken. Deze traditie wordt famadihana genoemd en gaat gepaard met veel emotionele zang en dans.


11. Tsjaad - De mooiste mannen bij het Gerewol-festival

Foto: Josef Friedhuber/ iStock

In het zuiden van Tsjaad organiseren nomaden van het Peul-volk elk najaar een groot festival, waar ook leden van andere etnische groepen op afkomen. Op het programma staat onder meer een ritueel waarbij jonge mannen zich op hun mooist uitdossen om in de gunst te komen van vrouwen. Met wijd opengesperde ogen — want mooi oogwit is een schoonheidsideaal onder de Peul — dansen ze schouder aan schouder voor het aanwezige publiek. De Peul (ook wel Wodaabe of Fulani genoemd) leven verspreid over meerdere landen, waardoor je een Gerewol-festival ook in bijvoorbeeld Niger kunt bezoeken.


12. Vanuatu - De eerste bungeejumpers

Nanggol bungeejump op Vanuatu. Foto: Paul de RoosFoto: Paul de Roos

Pentecost, een van de eilanden van Vanuatu, is de geboortegrond van bungeejumpen. Volgens de legende probeerde een vrouw te ontkomen aan haar man door van een tientallen meters hoge boom te springen, een wisse dood tegemoet. De man sprong achter haar aan. Maar zie, vrouwlief had lianen aan haar enkels gebonden, om haar val te breken! Ze overleefde de val, in tegenstelling tot haar echtgenoot. Tegenwoordig herhalen de mannen van Pentecost haar sprong, als waarschuwing aan de vrouwen: bedonder ons niet! Maar vooral als ritueel om de jaarlijkse yamoogst te zegenen, bekend als naghol.


13. Benin - De wieg van de voodoo

Voodoofestival, Benin. Foto: Gabriel Sarabando/ iStockFoto: Gabriel Sarabando/ iStock

Voodoo — waar een almachtige God heerst over mindere goden en de geesten van voorouders — komt oorspronkelijk uit het kleine West-Afrikaanse land Benin. In Cotonou, aan de kust, kun je getuige zijn van een bijzonder voodooritueel, waar horden in wit gehulde vrouwen zich op de ontblote borsten trommelen, begeleid door gezang dat door merg en been gaat. De bekende voodoopoppen komen te voorschijn, er wordt een kip geofferd, de priesters smeken de kwade geesten om te vertrekken. Dit ritueel kan op elk moment en op elke plek plaatsvinden — het is de reactie op een kwaadaardig visioen van een van de gelovigen. Wegzakkend in de mystieke onderbuik van Afrika, waan je je in een andere wereld en een andere tijd.


Lees ook:

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wil jij ook op virtuele wereldreis? Bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!
Columbus Travel editie 100 | 101 Nieuwe Wereldwonderen