image
Getty Images

Vakantie in Griekenland: 5x ontspannen weg van de massa

Halara, de kust van het rustig aan doen, is een belangrijk onderdeel van de Griekse levensstijl en wordt dan ook breed gedragen. Het maakt Griekenland tot een ultieme bestemming voor slow travelers, die willen genieten van een ontspannen, lome en stressvrije vakantie. Dit zijn vijf regio's van het gebaande pad die de moeite van het ontdekken waard zijn!

1. Epirus

Vakantie Griekenland: wandel door het Grammosgebergte

Epirus staat garant voor epische wandelavonturen. In de noordwestelijke regio persen de machtige rivieren Aoos, Sarantaporos en Voidomatis zich door dichtbegroeide kloven in robuuste bergen. Met name het Grammosgebergte, met zijn weelderige bossen, natuurlijke bronnen, kristalheldere beekjes en meren en alpiene sfeer, doet het wandelaarshart sneller kloppen. Vanuit Gramoutsa kun je onder andere naar het Gistovameer, een van de grootste alpiene meren van het land, wandelen. Het ecosysteem biedt onderdak aan bruine beren, wolven, herten, wilde geiten en roofvogels. Geen paniek: de dieren zijn schuchter en banger voor jou dan jij voor hen.

Smaakt dat naar meer? We zetten vier tips voor Epirus op een rij.

2. Ikaria

Vakantie Griekenland: op Ikaria word je verwelkomd als een oude vriend. Foto: Nick Karvounis/ Unsplash

Wat is het geheim achter een lang en gezond leven? Voor het antwoord moet je op Ikaria zijn. Hoewel het eiland op slechts vijftien kilometer van jetsetparadijs Samos ligt, is de traditionele cultuur grotendeels intact gebleven. Op deze langwerpige rots in de oceaan leeft men langzaam, bewust en in harmonie met de natuur en elkaar. Sociale banden zijn van groot belang. De eilanders geloven in de kracht van dankbaarheid en eenvoud. Bezoekers worden dan ook verwelkomd als oude vrienden.

Benieuwd hoe jij van het lange, goede leven kunt genieten? We geven je vijf tips voor een bezoek aan Ikaria.

3. Karpathos

Vakantie in Griekenland: bezoek Karpathos

Volgens de Griekse mythologie was Karpathos het eiland van de Titanen. Deze reuzen bonden de strijd aan tegen Zeus, om de heerschappij over de wereld. Die grootsheid is nog altijd voelbaar. Het op één na grootste eiland van de Dodekanesos is een betoverende plek, gevormd door grootse mythes, eeuwenoude tradities en de krachtige wind. Genesteld in een kloof aan de noordkant van het eiland ligt Olympos. In dit geïsoleerde dorp, dat zijn naam al sinds de oudheid draagt, wordt nog steeds een archaïsch dialect – een verouderde taalvorm – gesproken. Ook de muziek, gebruiken en architectuur zijn kenmerkend voor de culturele identiteit van Olympos. Vrouwen dragen nog steeds met veel trots hun traditionele, handgeweven klederdracht.

Benieuwd naar Karpathos? We geven je vijf tips voor de regio.

4. Patmos

Vakantie Griekenland: Bezoek de chora van Patmos. Foto: P. Merakis

Op Patmos slaat het historisch centrum Chora een brug tussen het oude en nieuwe karakter van het eiland: achter eeuwenoude, witgekalkte en goed onderhouden façades gaan taveernes, koffiehuizen, trendy restaurants en cocktailbars met dakterrassen schuil.

En dat is niet het enige waar bedevaartsoord Patmos om bekendstaat: we geven je vier tips voor het eiland!

5. West-Macedonië

Vakantie Griekenland: spot trekvogels in Prespa NP

Reis de vele trekvogels achterna en strijk neer in een van de belangrijkste draslandgebieden van Europa. Nationaal Park Prespa, dat zich uitstrekt over Albanië, Griekenland en Noord-Macedonië, wordt gedomineerd door het Grote en Kleine Prespameer en vormt een uitstekend alternatief voor het bekendere Ohridmeer op de grens tussen Albanië en Noord­-Macedonië. Talloze vogelsoorten, waaronder de kroeskoppelikaan en roze pelikaan, de grote zilverreiger, de dwergaalscholver en de steenarend, nestelen en broeden hier. Door zijn ligging op 850 meter boven zeeniveau hebben de meren steile, rotsachtige hellingen. Agios Achillios is een eiland in het Kleine Prespameer dat alleen via een drijvende brug te bereiken is en slechts 23 permanente bewoners telt. Zij wonen in traditionele huizen van hout, klei, steen en riet en delen het eiland met koeien, waterbuffels of nanas, en vele vogels. Ondanks de afgelegen locatie valt er genoeg te beleven. Zo kun je van hieruit vogelkijkexcursies, wandel-, fiets-, kano- en zeiltochten maken.

Benieuwd naar dit onbekende stukje Griekenland? We geven je 4 tips voor West-Macedonië.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.