image
Getty Images

Vakantie in Griekenland: weg van de massa op Karpathos

Griekenland is een ultieme bestemming voor slow travelers. Op het titaneneiland Karpathos voel je de betovering van eeuwenoude mythes,  waan je je weg van de massa en geniet je van een ontspannen, lome en stressvrije vakantie. We geven je vijf tips voor de regio!

1. Geniet van mythische landschappen

Vakantie Griekenland: bezoek titaneneiland Karpathos

Volgens de Griekse mythologie was Karpathos het eiland van de Titanen. Deze reuzen bonden de strijd aan tegen Zeus, om de heerschappij over de wereld. Die grootsheid is nog altijd voelbaar. Het op één na grootste eiland van de Dodekanesos is een betoverende plek, gevormd door grootse mythes, eeuwenoude tradities en de krachtige wind.


2. Duik in Olympos de geschiedenis in

Vakantie Griekenland: duik in de geschiedenis van Olympos

Genesteld in een kloof aan de noordkant ligt Olympos. In dit geïsoleerde dorp, dat zijn naam al sinds de oudheid draagt, wordt nog steeds een archaïsch dialect – een verouderde taalvorm – gesproken. Ook de muziek, gebruiken en architectuur zijn kenmerkend voor de culturele identiteit van Olympos. Vrouwen dragen nog steeds met veel trots hun traditionele, handgeweven klederdracht.


3. Klim tot grote hoogtes

Vakantie Griekenland: klim tot grote hoogtes in Karpathos

Het onherbergzame achterland nodigt uit tot fraaie wandelingen door nauwe kloven, langs rotsachtige kliffen en naar sprankelende waterbronnen. De 1215 meter hoge Kali Limni is het hoogste punt van de archipel. Naast een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde paden zijn er ook meer dan honderd klimroutes, waarvan de meeste te vinden zijn in Kyra Panagia, Apella en Adea.


4. Ga het water op

Vakantie Griekenland: ga het water op bij Karpathos

Met een kustlijn van 160 kilometer en talloze grotten is het ook de moeite waard om Karpathos vanaf het water te verkennen. Vind je evenwicht op een kitesurf­, windsurf­ of supplank, of maak een bootexcursie met snorkelstops.


5. Bezoek pirateneiland Saria

Vakantie Griekenland: bezoek pirateneiland Saria

Gedurende de zomermaanden verbinden kleine boten de havens van Pigadia en Diafani met Saria, een vulkanisch eiland dat van Karpathos wordt gescheiden door een smalle waterdoorgang. In de vijftiende eeuw werd Saria bewoond door piraten. Tegenwoordig zorgt alleen de bedreigde mediterrane monniksrob voor trammelant in het kalme zeewater.

Zo reis je ernaartoe: met één tussenstop vlieg je ernaartoe. De ferry vanuit Athene doet er 18 tot 24 uur over. Ook vanuit Rodos, Kreta en andere eilanden kun je de ferry nemen. Op het auto kun je gebruikmaken van een huurauto of bussen.
Beste reistijdL: april t/m medio oktober. Ook in de zomermaanden wordt het zelden echt druk.
Meer weten? Bezoek visitgreece.gr/ islands/dodecanese/karpathos of karpathosinfo.com.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.