image
Getty Images

Vakantie in Griekenland: weg van de massa op Patmos

Griekenland is een ultieme bestemming voor slow travelers. Op het eiland Patmos waan je je weg van de massa en geniet je van een ontspannen, lome en stressvrije vakantie. We geven je vier tips voor de regio!

1. Bezoek het bedevaartsoord

Vakantie Griekenland: bezoek bedevaartsoord Patmos

Santiago de Compostella en Lourdes zijn lang niet de enige belangrijke bedevaartoorden van Europa. Ook het Griekse eiland Patmos ontvangt elk jaar duizenden pelgrims. Dat heeft alles te maken met een oud­eilandbewoner: volgens de overlevering schreef Johannes de Evangelist hier het Bijbelboek Openbaring. De Grot van de Apocalyps, waar hij zijn visioenen kreeg en openbaarde, en het elfde-­eeuwse Johannietenklooster prijken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het hooggelegen klooster, met zijn rijke historie en indrukwekkende architectuur, herbergt iconen, relikwieën en documenten van onschatbare waarde.


2. Beleef de feestdagen op het eiland

Beleef de feestdagen op Patmos

Ieder jaar met Pasen (31 maart 2024) wordt het Heilige Licht van Jeruzalem naar Patmos gebracht.
Ook de kerkdienst van Niptiros, die alleen op Patmos en in Jeruzalem plaatsvindt tijdens Witte Donderdag (28 maart 2024), is een indrukwekkend schouwspel.


3. Modern in een klassiek jasje

Vakantie Griekenland: Bezoek de chora van Patmos. Foto: P. Merakis

Het historisch centrum Chora slaat een brug tussen het oude en nieuwe karakter van Patmos: achter eeuwenoude, witgekalkte en goed onderhouden façades gaan taveernes, koffiehuizen, trendy restaurants en cocktailbars met dakterrassen schuil.


4. Weg van de massa

Vakantie Griekenland: verken de onbekende Arkoi-eilanden

Wil je de toegestroomde pelgrims en vakantiegangers even achter je laten? Wijk dan uit naar de onbekende Arkoi-eilanden. Hier verken je maagdelijke stranden, zoals Limnari, Kapsaliasmenos, Tiganakia, Patelia en Ampelaki, en vind je beschutting op het terras van een taveerne. Of regel een bootexcursie naar Mikro Aspronisi en Makri Aspronisi. Tussen deze twee grillige eilandjes met imposante witte rotsformaties kun je een verfrissende duik nemen in het Grieksblauwe water.

Zo reis je ernaartoe: vlieg naar Samos, Kos, Leros of Kalymnos en neem daar de ferry. Ook vanuit Athene varen ferry's. Op Patmos neem je de bus of een huurscooter.
Beste reistijd: mei, juni, september en oktober. Dan sla je de zomerdrukte over.
Meer weten? Bezoek dan visitgreece.gr/islands/dodecanese/patmos of patmosislandgreece.com.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.