image
Getty Images

Vakantie in Griekenland: weg van de massa op Ikaria

Griekenland is een ultieme bestemming voor slow travelers. Op het traditionele eiland Ikaria vind je mythische folklore, waan je je weg van de massa en geniet je van een ontspannen, lome en stressvrije vakantie. We geven je vijf tips voor de regio!

1. Word verwelkomd als een oude vriend

Vakantie Griekenland: op Ikaria word je verwelkomd als een oude vriend. Foto: Nick Karvounis/ Unsplash

Wat is het geheim achter een lang en gezond leven? Voor het antwoord moet je op Ikaria zijn. Hoewel het eiland op slechts vijftien kilometer van jetsetparadijs Samos ligt, is de traditionele cultuur grotendeels intact gebleven. Op deze langwerpige rots in de oceaan leeft men langzaam, bewust en in harmonie met de natuur en elkaar. Sociale banden zijn van groot belang. De eilanders geloven in de kracht van dankbaarheid en eenvoud. Bezoekers worden dan ook verwelkomd als oude vrienden.

Ikaria behoort tot de zogeheten blue zones: plekken waar mensen ouder worden dan gemiddeld. We zetten 5 blue zones op een rij!

2. Geniet van lokale lekkernijen

Vakantie Griekenland: geniet van de lekkernijen op Ikaria

De lokale keuken is gebaseerd op verse ingrediënten zoals zelfgekweekte groenten, geurende kruiden, pure olijfolie en vis die dezelfde ochtend gevangen is. Strijk net als zij neer op een terras en doe je tegoed aan Kalamata-olijven, humus, lokaal brood en Griekse wijn – en honing van bijen die je nergens anders ter wereld vindt. De oude eilandbewoners eten het als ware het een medicijn: één eetlepel om de dag mee te beginnen.


3. Zet de bloemetjes buiten

Vakantie Griekenland: maak een religieus feest mee

Tijdens religieuze festivals, panigiria genaamd, komt de gemeenschap pas echt tot leven. Er wordt gedanst, gezongen en gegeten. Als buitenstaander word je overladen met lokale lekkernijen.


4. Voel de kracht van de natuur

Voel de kracht van de natuur op Ikaria

Het geheim achter een lang leven gaat echter verder dan voeding en verbondenheid. Op dit bergachtige eiland is een fitnessruimte overbodig. Dagelijks trotseert men de steile hellingen. Verder houden de thermale bronnen, die bekendstaan om hun geneeskrachtige eigenschappen, de gewrichten soepel.


5. Vind de mythologie aan het strand

Ikaria is vernoemd naar Icarus. Hier proef je de mythologie

Het eiland heeft daarnaast ook een diepere laag die verweven is met de Griekse mythologie. Volgens de welbekende mythe zou Icarus, zoon van uitvinder Daedelus, te dicht langs de zon zijn gevlogen, zijn vleugels hebben gebrand en in zee zijn gestort. Aan diezelfde zee liggen nu goddelijke stranden.

Zo reis je ernaartoe: na een tussenstop in Athene bereik je Ikaria per vliegtuig. Je kunt ook kiezen voor de ferry vanuit Athene of een van de buureilanden, zoals Samos, Siros, Mikonos en Chios. Eenmaal op Ikaria kun je een auto of scooter huren, of de bus nemen.
Beste reistijd: mei t/m november. Ook in het hoogseizoen valt het mee met de drukte.
Meer weten? Bezoek visitgreece.gr/islands/north-aegean-islands/ikaria of visitikaria.gr.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.