image
Vellah

Vakantie in Griekenland: weg van de massa in Epirus

Griekenland is een ultieme bestemming voor slow travelers. In de regio Epirus trek je je terug in de natuur en geniet je van een ontspannen, lome en stressvrije vakantie. We geven je vier tips voor de regio!

1. Geniet van een episch wandelwalhalla

Vakantie Griekenland: wandel door het Grammosgebergte

Epirus staat garant voor epische wandelavonturen. In de noordwestelijke regio persen de machtige rivieren Aoos, Sarantaporos en Voidomatis zich door dichtbegroeide kloven in robuuste bergen. Met name het Grammosgebergte, met zijn weelderige bossen, natuurlijke bronnen, kristalheldere beekjes en meren en alpiene sfeer, doet het wandelaarshart sneller kloppen. Vanuit Gramoutsa kun je onder andere naar het Gistovameer, een van de grootste alpiene meren van het land, wandelen. Het ecosysteem biedt onderdak aan bruine beren, wolven, herten, wilde geiten en roofvogels. Geen paniek: de dieren zijn schuchter en banger voor jou dan jij voor hen.


2. Bezoek de verschillende ambachtsdorpjes

Vakantie Griekenland: bezoek Pyrsogianni ambachtsdorp

Te midden van al dit geologische geweld liggen dertien mastorochoria of ‘ambachtsdorpjes’ verstopt. Landbouwactiviteiten waren in dit rotslandschap geen optie voor de bewoners. In plaats van haar te exploiteren, gebruikten zij de omgeving als inspiratie voor hun uit steen gehouwen creaties. In het Etnologisch Museum van Steenhouwers in Pyrsogianni kun je deze bijzondere nijverheid van dichtbij ervaren.


3. Bewonder unieke bergkloosters

Vakantie Griekenland: bewonder unieke bergkloosters in Epirus

Nog zo’n parel is Ganaddio. Vanuit dit verscholen bergdorp heb je een spectaculair uitzicht op de hellingen van de Grammos (2520 meter) en Smolikas (2637 meter). Hier slenter je als het ware eeuwen terug in de tijd. Talloze kloosters sieren het bergdecor. Panagia Stomiou springt erbovenuit. Het klooster bevindt zich op een spectaculaire locatie in de kloof van de Aoos en ademt de sfeer van weleer. In het piepkleine gehucht Ano Kleidonia zijn eveneens Byzantijnse kerken bewaard gebleven.


4. Zoek het avontuur op 

Vakantie Griekenland: maak een roadtrip door Pindos NP

Pindos Nationaal Park róépt haast om een roadtrip. Bewonder eerst de kenmerkende brug van Konitsa, naar verluidt de grootste enkelvoudige boogbrug van de Balkan, en rijd vervolgens via slingerbochten naar de slaperige dorpen Palaioseli, Pades en Distrato. Mag het een tandje extremer? Ga dan raften of kajakken op de Aoos en Voidomatis. Of waag je aan mountainbiken, deltavliegen, bergbeklimmen, paardrijden en boogschieten.

Zo reis je ernaartoe: vlieg indirect naar Ioánnina of Preveza, of direct naar Thessaloniki of Athene. Een (huur)auto is een must.
Beste reistijd: april t/m november is het prima wandelweer.
Meer weten? Bezoek dan visitgreece.gr/mainland/epirus of epirusgreece.com.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.