image
Vellah

We mogen weer! Deze 8 verre bestemmingen zijn nu coronaproof te bereizen

Het is een verademing, letterlijk en figuurlijk: niet alleen mogen de mondkapjes af en kunnen we in eigen land weer (bijna) alles doen, ook de grenzen naar diverse verre bestemmingen zijn eindelijk opengesteld en dagelijks volgen er nieuwe landen. We zetten 8 landen buiten Europa op een rij die je eindelijk weer kunt bezoeken – en vertellen je meteen hoe je dat geheel coronaproof, weg van de massa kunt doen. 

1. Reizen naar Australië in 2022

Coronaproof reizen naar Great Barrier Reef, Australie. Foto: Jon MillsFoto: Jon Mills

Sinds afgelopen maandag zijn na twee jaar de grenzen naar Australië weer opengesteld voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Enkel West-Australië is nog gesloten. Om het land binnen te komen heb je een visum, een bewijs van volledige vaccinatie nodig, een negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud bij vertrek) of een sneltest (maximaal 24 uur oud bij vertrek) nodig en dien je minimaal 72 uur voor vertrek online een Australian Travel Declaration in te vullen. Daarnaast gelden er verschillende regels in de verschillende deelstaten. Tasmanië en de Northern Territory zijn vrij te bereizen. Ga je naar New South Wales, Victoria, Queensland, South Australia of de Australian Capital Territory, dan dien je bij aankomst een coronatest te doen, waarna je in quarantaine gaat totdat je een negatieve testuitslag ontvangen hebt. De Nederlandse overheid vereist eveneens bij terugkomst een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud bij vertrek uit Australië óf een sneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. Ook moet je bij het boarden een ingevulde gezondheidsverklaring tonen. Bekijk de meest actuele informatie op Nederlandwereldwijd.nl en de website van de Australische overheid.

Zo bezoek je Australië coronaproof: bezoek het Great Barrier Reef
Maar liefst drieduizend koraalriffen en negenhonderd eilanden over een lengte van 2300 kilometer vormen samen het Groot Barrièrerif; een gebied ter grootte van Italië en een van de natuurlijke wereldwonderen die elke gepassioneerde reiziger één keer in zijn of haar leven moet ervaren. Verreweg de meeste reizigers naar Australië kiezen voor het noordelijke deel van het Rif omdat het toegankelijker is. De zuidelijke helft van het Rif blijft een onder-de-radar-bestemming, met eilanden en koraalriffen die je helemaal voor jezelf hebt. Zo is Heron Island een onder zeevogels geliefd eiland met een van de beste koraalriffen van het Great Barrier Reef. Ook de Keppel Islands zijn lekker weg van de massa, met heerlijke stranden, hiking trails en ongerept koraal. Je maakt er zelfs kans om te snorkelen met bultruggen tijdens hun jaarlijkse migratie!

Niet voor niets werd The Great Barrier Reef in 2021 door de Nederlandse reiziger vernoemd tot een van de 7 Nieuwe Natuurlijke Wereldwonderen. Deze en nog 100 bijzondere Nieuwe Wereldwonderen vind je in de jubileumeditie van Columbus Travel


2. Reizen naar Canada in 2022

Reizen per trein door Canada van Halifax naar Vancouver. Foto: iStockFoto: iStock

Canada staat ook eindelijk weer op groen, zij het enkel voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Je dient niet alleen je vaccinatiebewijs te laten zien, maar ook een negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud bij vertrek) of een sneltest (maximaal 24 uur oud bij vertrek). Op Schiphol is een aparte balie met uitgebreide controle of je voldoet aan de inreisvereisten voor Canada. Op de luchthaven van Canada wordt steekproefsgewijs getest, zonder dat het testresultaat in quarantaine afgewacht hoeft te worden. Het is verplicht om de ArriveCAN-app te gebruiken. Bij terugkomst vereist de Nederlandse overheid een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud bij vertrek uit Canada óf een sneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. Ook moet je bij het boarden een ingevulde gezondheidsverklaring tonen. Lees de uitgebreide informatie op Nederlandwereldwijd.nl en check of jij Canada in mag reizen met de speciale tool van de Canadese overheid.

Zo bezoek je Canada coronaproof: per trein van de oostkust naar de westkust
Een bijzondere manier om Canada te verkennen is met de trein, van Halifax aan de oostkust naar Vancouver aan de westkust. Het traject, dat is omgedoopt tot de Grand Canadian Rail Tour, is minstens zo episch als de reis aan boord van de Trans-Siberië Expres. Onderweg trekken meren, nationale parken, onmetelijke bossen en de Rocky Mountains aan je voorbij. Ideale reistijd: juni t/m september. Wil jij zorgeloos op reis? Laat je reis dan organiseren, vanaf € 6177 p.p. voor 16 dagen. Met een beetje gepuzzel kun je ook losse trajecten boeken en de reis zelf samenstellen. 

Per trein door Canada reizen is een ervaring die je eens in je leven wilt meemaken. Deze en nog 27 onvergetelijke reiservaringen voor op je bucketlist vind je in Columbus Travel editie 106


3. Reizen naar Costa Rica in 2022

Coronaproof reizen: camino de Costa Rica. Foto: Malou van BreevoortFoto: Malou van Breevoort

Costa Rica vereist in tegenstelling tot veel andere landen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test om het land binnen te komen. Ook een visum is niet nodig en er gelden geen quarantaineverplichtingen. Wel dien je een online gezondheidsformulier in te vullen en - als je niet volledig bent ingeënt - in het bezit te zijn van een uitgebreide reisverzekering waarin de eventuele kosten van ziekenhuisopname of extra verblijf door corona zijn gedekt. De Nederlandse overheid vereist wél een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud bij vertrek uit Costa Rica óf een sneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. Ook moet je bij het boarden een ingevulde gezondheidsverklaring tonen. Check altijd de meest recente informatie op Nederlandwereldwijd.nl

Zo bezoek je Costa Rica coronaproof: wandel van kust naar kust
Een wandeling die begint bij de Atlantische Oceaan en eindigt bij de Stille Oceaan: dat is de Camino de Costa Rica. De route loopt door het minder bekende binnenland van Costa Rica, door bossen en berglandschappen, charmante plattelanddorpjes en natuurreservaten, verschillende ecosystemen en inheemse gemeenschappen. Alles ver van de gebaande toeristische paden. In totaal loop je 280 kilometer, in zestien etappes van evenzoveel dagen. Overnachten doe je in de zestien gemeenschappen langs de route, in charmante homestays of iets luxere hotels en lodges. Ook kamperen is mogelijk. Het doel van de organisatie Mar a Mar, de non-profitorganisatie die de route bedacht, is het promoten van duurzaam toerisme in gebieden die nu nog buiten de toeristische radar vallen. De organisatie is nu een jaar of zes op weg, en het toerisme staat dan ook nog in de kinderschoenen op veel plekken. Dat is leuk, want de locals ontvangen je met veel warmte, als een verloren familielid of verre vriend. Kortom, een aanrader voor wandelfanaten die Costa Rica graag van binnenuit willen leren kennen en wat terug willen geven aan de lokale gemeenschap. 
In principe is het mogelijk om de Camino de Costa Rica zonder gids te lopen (met uitzondering van de trail door het inheemse grondgebied, waar een inheemse gids verplicht is). Toch zouden we wel een gids willen aanraden, omdat het vaak nog aan duidelijke routeaanduidingen ontbreekt. Op caminodecostarica.org vind je meer info over El Camino, evenals suggesties voor plekken om te overnachten en restaurants langs de route.

Columbus-fotograaf Malou van Breevoort en schrijver Ynske Boersma gingen je voor. Hun avonturen onderweg lees je in Columbus Travel editie 104.


4. Reizen naar Indonesië in 2022  

Coronaproof reizen naar Indonesie: bezoek de koraaldriehoek. Foto: Malou van BreevoortFoto: Malou van Breevoort

Indonesië is veranderd naar code geel, wat betekent dat je het land weer mag bereizen, mits je de voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Voor Indonesië heb je naast een visum je vaccinatiebewijs nodig, evenals een negatief PCR-testresultaat dat niet ouder is dan 48 uur bij vertrek uit Nederland. Bovendien dien je kunnen aantonen dat je ziektekostenverzekering een coronadekking heeft voor een bedrag van ten minste 25.000 Amerikaanse dollars. Ook moet je een bewijs of betaling laten zien van de accommodatie waar je in Indonesië verblijft. Bij aankomst in Indonesië wordt iedereen opnieuw getest. Het is daarna verplicht om in quarantaine te gaan in een zelf gekozen en betaald quarantainehotel (dit kan dus ook een resort zijn). Ben je volledig gevaccineerd en geboosterd, dan is de quarantaineduur drie dagen. Ben je niet geboosterd maar wel volledig gevaccineerd, dan is de duur vijf dagen. Ben je niet volledig gevaccineerd, dan is de duur zeven dagen. De dag vóór afloop van de quarantaine word je opnieuw getest. Bij een negatief resultaat mag je je weg vervolgen. Je kunt je vaccinatiebewijs registreren bij het Indonesische Ministerie van Gezondheid; je krijgt dan een QR-code die te gebruiken is in alle openbare gelegenheden. De Nederlandse overheid vereist een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud bij vertrek óf een sneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. Ook moet je bij het boarden een ingevulde gezondheidsverklaring tonen. Het meest actuele reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl

Zo bezoek je Indonesië coronaproof: zeil door de koraaldriehoek
Raja Ampat is een aards paradijs voor duikers en snorkelaars. De archipel in het oosten van Indonesië bestaat uit meer dan duizend kleine en vier grote eilanden en ligt midden in de Koraaldriehoek, het tropische gebied met de grootste onderwaterrijkdom ter wereld. Onder de waterspiegel vind je maar liefst 75 procent van alle koraalsoorten. Ook boven water valt er genoeg te ontdekken. De vele rotseilandjes zijn bedekt met een dikke laag groen en wonderschoon. Je ontdekt het allemaal tijdens een vaartocht aan boord van een live-aboard. Samen met andere fervente duikers hop je van eiland naar eiland en van duikplek naar duikplek. Vaak gaat het om een pinisi, een traditioneel zeilschip, dat een vaste route aflegt. Het leven aan boord kent een zekere regelmaat. Je eet en slaapt aan boord en maakt tussendoor onvergetelijke duiken. Het voordeel van een live-aboard is dat je afgelegen delen van de archipel kunt bezoeken. De Damai I vaart uit vanuit Sorong in West-Papoea. De crew bestaat uit kapiteins, koks en twee duikinstructeurs voor maximaal twaalf gasten. Een standaardtrip duurt acht dagen en zeven nachten, vanaf € 545 all-in per persoon per nacht.

Ook zin in een duik in het avontuur? Lees de uitgebreide reportage over Raja Ampat in Columbus Travel editie 98


5. Reizen naar Mexico in 2022

Coronaproof reizen naar Mexico in 2022: bezoek de Copper Canyon. Foto: Canva ImagesFoto: Canva Images

Het grootste deel van Mexico is geel, wat betekent dat je met de juiste veiligheidsmaatregelen weer vrij kunt reizen. Er zijn een aantal uitzonderingsgebieden, waaronder de grens met de Verenigde Staten en de vulkanen Popcatépetl en Colima. Mexico is op dit moment een van de meest toegankelijke landen: je hebt enkel een ingevulde gezondheidsverklaring nodig om het land binnen te komen. De Nederlandse overheid vereist daarentegen wel een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud bij vertrek óf een sneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. Ook moet je bij het boarden een ingevulde gezondheidsverklaring tonen. Bekijk welke gebieden toegankelijk zijn en wat de laatste reisadviezen zijn op Nederlandwereldwijd.nl

Zo bezoek je Mexico coronaproof: bewonder de Copper Canyon
Een van Mexico’s best bewaarde geheimen is de Koperkloof, een ravijnstelsel dat maar liefst vier keer zo groot en bijna twee keer zo diep is als de veel bekendere Grand Canyon in de VS. De Rarámuri, die onder in de kloof wonen, hebben als een van de weinige inheemse bevolkingsgroepen in Mexico hun tradities weten te behouden. Je ontdekt het gebied het beste tijdens een treinreis.


De Copper Canyon is een van 35 Wereldwonderen die je eens in je leven gezien moet hebben. En alsof dat niet genoeg is, hebben we in onze jubileumeditie maar liefst 101 Wereldwonderen voor je op een rij gezet!


6. Reizen naar Thailand in 2022

Coronaproof reizen naar Thailand - Koh Kood. Foto: Canva ImagesFoto: Canva Images 

Het grootste deel van Thailand is code geel, met uitzonderingen van de grensgebieden met Laos, Maleisië en Myanmar. Om Thailand binnen te komen, dien je je minimaal zeven dagen vóór vertrek elektronisch te registreren bij de Thaise overheid en een Thailand Pass aan te vragen. Daarnaast dien je volledig gevaccineerd te zijn, of indien hersteld van COVID-19 minimaal één keer gevaccineerd, dien je een ziektekostenverzekering te hebben met coronadekking tot ten minste 50.000 Amerikaanse dollars en dien je op Dag 1 en dag 5 van je reis een PCR-test te ondergaan. Bovendien wil de overheid bij aankomst al een negatieve PCR-test zien die niet ouder is dan 72 uur bij vertrek uit Nederland. De Nederlandse overheid vereist bij terugkomst een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud bij vertrek uit Thailand óf een sneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. Ook moet je bij het boarden een ingevulde gezondheidsverklaring tonen. Het meest actuele reisadvies lees je op Nederlandwereldwijd.nl of op de website van de Thaise overheid

Zo bezoek je Thailand coronaproof: kies een bountystrand op Ko Kut
Ko Kut (of Koh Kood, zo u wilt) is zo’n eiland waarvan je dacht Thailand er geen meer over had: puur en intens. De Franse Jean-Pierre Pauget – een vrolijke verschijning in een knalrode tuniek met olifantjes erop – kan erover meepraten. Deze real-life Robinson Crusoe was op zoek naar rust en heeft die hier, nabij het bedrijvige vissersdorpje Ao Salat, gevonden. De ongerepte natuur om hem heen kent hij inmiddels op zijn duimpje. ‘Als er dáár bliksem is, gaat het hier over een halfuur regenen.’ De omgeving van Ao Salat, in het noorden, is weliswaar weelderig, maar ook de rest van het eiland is het verkennen waard. Als je op de brommer stapt en willekeurige zandpaadjes inrijdt, is het elke keer weer een verrassing waar je verzeild raakt. Spoiler alert: grote kans dat je een verlaten strand oprakelt. Wil je voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Boek dan verblijf in het Koh Kood Resort. Dit paradijs ligt pal aan het strand en werd recentelijk opgeknapt, maar hanteert nog steeds schappelijke prijzen, vanaf € 45 per nacht voor een tweepersoonsbungalow, inclusief ontbijt.

In Thailand kun je de verschillende eilanden uitstekend met elkaar combineren. We hebben 7 van onze favoriete eilandjes weg van de massa voor je op een rij gezet. 


7. Reizen naar de Verenigde Staten in 2022

Coronaproof reizen naar de Verenigde Staten - roadtrip Californie. Foto: iStockFoto: iStock

De Verenigde Staten kleuren groen en zijn dus weer prima bereisbaar. Wel dien je volledig gevaccineerd te zijn én dien je een negatieve covid-19 test te overleggen die niet ouder is dan 24 uur bij vertrek. De Nederlandse overheid vereist eveneens bij terugkomst een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud bij vertrek uit Amerika óf een sneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. Ook moet je bij het boarden een ingevulde gezondheidsverklaring tonen. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor het meest actuele reisadvies.

Zo bezoek je de Verenigde Staten coronaproof: maak een roadtrip door Californië
U.S. Route 101, ook wel de Pacific Coast Highway genoemd, staat garant voor een van de mooiste roadtrips van de Verenigde Staten. De weg voert langs de gehele Amerikaanse westkust. De meeste reizigers leggen enkel het traject tussen San Francisco en Los Angeles of San Diego af. Zonde, want de kust ten noorden van San Francisco is net zo spectaculair. Via de bochtige weg even voorbij de Golden Gate Bridge reis je veelal pal langs de Stille Oceaan en kun je genieten van fraaie vergezichten. Een hoogtepunt is de Lost Coast, een van de meest afgelegen delen van Californië. Ga hier enkele dagen hiken op de zwarte stranden of in de bergen van de King Range. Hoe noordelijker je reist, hoe geïsoleerder het wordt. Je bent in het hart van de redwoods, de kustmammoetbomen, die je kunt bewonderen in bijvoorbeeld Humboldt Redwoods State Park of Redwood National Park.

Dit is de ultieme eens-in-je-leven reiservaring van Columbus-redacteur Tom Aussems. In Columbus Travel editie 106 vind je de bucketlist experiences van Columbus-schrijvers, fotografen én lezers! 


8. Reizen naar Zuid-Afrika in 2022 

Coronaproof reizen naar Zuid-Afrika: speur naar wild in Limpopo. Foto: Louise ten HaveFoto: Louise ten Have

Zuid-Afrika kleurt geel op de kaart en is dus weer vrij te bereizen, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Om het land binnen te komen, dien je een negatieve PCR-testuitslag te laten zien die niet ouder is dan 72 uur vóór vertrek uit Nederland. Ook ben je verplicht om de COVID Alert SA-app te installeren. De Nederlandse overheid vereist ook bij terugkomst een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud bij vertrek óf een sneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. Bovendien moet je bij het boarden een ingevulde gezondheidsverklaring tonen. Bekijk de actuele stand van zaken op Nederlandwereldwijd.nl

Zo bezoek je Zuid-Afrika coronaproof: speur te voet naar wild in Limpopo
John, een wildlife-ranger in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark, stopt plotseling. Links van ons hoorde hij een geluid dat hij niet kan thuisbrengen. ‘Look, look!’ zegt hij met gedempte stem. Slechts drie meter van ons vandaan ligt, perfect gecamoufleerd, een luipaard in een boom, op zo’n twee meter hoogte. Mijn adem stokt. Het dringt tot me door. Er ligt een luipaard slechts drie meter van mij vandaan. Drie meter! Ik kan hem voor mijn gevoel bijna aanraken. Het luipaard schrikt wakker uit zijn kennelijk diepe slaap en verdwijnt in een fractie van een seconde en geluidloos als een spook tussen de dichte struiken. In totale verbazing kijken Columbus-fotograaf Louise en ik elkaar aan. Zo up close and personal kun je dus komen als je op wandelsafari gaat ... Via Siyabona Africa volg je met een klein gezelschap vier dagen lang de sporen van wilde dieren, vanaf € 1476 all-in p.p. Of kies voor een korte wandelsafari die je via een van de vele kampen kunt boeken. Nationaal Park Mapungubwe, in het uiterste noorden van het land, is eveneens een goede wandelsafaribestemming. Hier voel je je nog echt een ontdekkingsreiziger.

Wil jij lezen hoe het avontuur van Columbus-schrijver Matthijs de Groot verder gaat? Duik dan de archieven in en sla Columbus Travel editie 65 er nog eens op na!


Benieuwd naar welke bestemmingen je nog meer kunt reizen?

Dit is de stand van zaken op 23 februari 2022. De kleur geeft het advies van de Nederlandse overheid aan; landen kunnen onafhankelijk daarvan hun eigen eisen en beperkingen opstellen. Kijk voor de meest actuele kaart en het overzicht van alle landen op kleur op Nederlandwereldwijd.nl


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!