image
Columbus Travel

Dit zijn de mooiste Columbus-foto’s van 2021!

Ondanks het feit dat veel landen het afgelopen jaar open en weer op slot gingen, hebben we toch nog behoorlijk wat reizen weten te maken – met fantastische foto’s als resultaat. Van IJsland tot aan Indonesië en van Griekenland tot aan Oman: we nemen je mee op een wereldreis van formaat, gewoon vanuit je luie stoel!

Juist in onzekere tijden bieden onze dromen houvast. Vandaar dat onze fotografen en schrijvers ook in 2021 één missie hadden: jou weg laten dromen naar de mooiste reisbestemmingen en bijzonderste reiservaringen. Reis je nog één keer met ons terug in de tijd? —Mark Mackintosh, hoofdredacteur Columbus Travel


1. Saoedi-Arabië door Columbus-fotograaf Tim Bilman

Saoedi-Arabie CREDIT Tim Bilman

Columbus-fotograaf Tim Bilman over Saoedi-Arabië:
Woestijn, olie, sjeiks — veel verder reikt het beeld van Saoedi-Arabië in het Westen niet. De Saoedische overheid werkte niet mee om daar verandering in aan te brengen: het land, de bakermat van de islam, was lange tijd enkel geopend voor belijdende moslims en expats. Maar de Saoedische koninklijke familie heeft besloten dat ze van de olie afwil als enige inkomstenbron en zet, in navolging van andere Golfstaten, in op toerisme. Sinds eind 2019 kun je ook als recreatieve toerist een visum krijgen.


Als westerse reiziger ben je hier echter voorlopig nog echt een ontdekkingsreiziger. Maar liefst 95 procent van het land bestaat uit woestijn, waar veel geheimen op je wachten: van bloedrode duinen tot ravijnen die je in de Grand Canyon doen wanen. En van oases met picknickende Saoediërs tot machtige ruïnes. Minstens zo memorabel is de enorme gastvrijheid van de Saoediërs — verwacht te worden bestoken met koffie, thee, dadels en uitnodigingen om mee te eten.

Saoedi-Arabie Foto Tim Bilman

Je vindt hier ook het onontdekte alternatief voor Petra. Petra is weliswaar de grootste, maar zeker niet de enige woestijnstad die werd gesticht door de Nabateeërs, een Arabisch volk uit de klassieke oudheid. Ook nabij het Saoedi-Arabische Madain Saleh hakten zij monumentale graftombes uit torenhoge rotspartijen.

Alternatief Petra in Saoedi Arabie Foto Tim BilmanFoto: Gabriel Scanu @gabscanu
Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 96.

2. Papoea, Indonesië door Columbus-fotograaf Pie Aerts

Papoea, Indonesië. Foto: Pie Aerts

Columbus-fotograaf Pie Aerts over Papoea:
‘Papoea is next level Indonesië: een van de minst toegankelijke en dus wildste provincies van het land. In de binnenlanden kun je fascinerende culturen bezoeken die tot laat in de twintigste eeuw geen contact hadden met de buitenwereld, laat staan met het Westen. Inmiddels heeft ook hier de moderne tijd zijn intrede gedaan, maar proberen de inheemse Dani, Lani en Korowai hun trotse tradities te eren, waaronder schijngevechten en de mummificatie van belangrijke stamleden.

In het hart van Papoea, ingeklemd tussen hoge bergen, ligt de Baliemvallei. Dit is de uitvalsbasis voor alle reizigers die dit deel van de wereld willen verkennen. De beste manier om dat te doen is te voet: je hebt dan alle tijd om te genieten van het ontzagwekkende landschap en de stammen te ontmoeten terwijl je door hun grondgebied trekt.

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 99.
Kijk voor reizen naar deze bestemming op de website van Djoser.

3. Sifnos, Griekenland door Columbus-fotograaf Louise ten Have

Columbus-fotograaf Louise ten Have over Sifnos:
Sifnos, een 2500 zielen tellend eiland in de westelijke Cycladen, is maar half zo groot als Texel. Toch heeft deze bestemming zo’n boeiende geschiedenis en zo’n mooi, met wandelpaden doorsneden berglandschap dat we na ruim een week erachter kwamen dat onze tijd hier veel te kort was. Het eiland heeft maar weinig stranden en is waarschijnlijk daarom nog niet door het massatoerisme ontdekt.

Sifnos is voor avonturiers: reizigers die houden van klimmen en klauteren, van stevig wandelen, lekker eten, boottochtjes maken en nieuwsgierig zijn naar cultuur (kies uit 235 kerken, 72 uitkijktorens en 65 historische duivenhuisjes). Deze ‘onontdekte’ parel zal binnen een jaar of vijftien door de massa worden omarmd, dus zet ’m snel op je bucketlist!

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 102.
Kijk voor reizen naar deze bestemming op de website van Eliza was here.

4. Groningen, Nederland door Columbus-fotograaf Tim Bilman

Columbus-fotograaf Tim Bilman over Westerwolde, Groningen:
In Westerwolde is het leven nog heerlijk simpel en puur. Wij doorkruisten het gebied in een elektrische camper en plugden in op het ritme van de streek. Breng er in elk geval een bezoek aan Ter Borg, het grootste aaneengesloten heidegebied van Groningen. Het wordt onderhouden door een kudde Drentse heideschapen en Schotse hooglanders, en telt meerdere vennen.

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 102.

5. Raja Ampat, Indonesië door Columbus-fotograaf Malou van Breevoort

Columbus-fotograaf Malou van Breevoort over Raja Ampat:
Raja Ampat is de droom van elke duiker en snorkelaar. De 1500 eilandjes worden omringd door tropische wateren die de grootste onderwaterrijkdom ter wereld herbergen: de Koraaldriehoek. Je ontdekt het allemaal tijdens een vaartocht aan boord van een liveaboard-zeilschip. Samen met andere fervente duikers hop je van eiland naar eiland en van duikplek naar duikplek.

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 98.

6. Waddenzee, Nederland door Columbus-fotografen Sjoerd Bracké en Cuno de Bruin

Columbus-fotografen Sjoerd Bracké en Cuno de Bruin over de Waddenzee:
De Waddenzee bestormen met een honderd jaar oud zeilschip is een avontuur dat iedere Nederlander één keer in zijn leven zou moeten ervaren. Wij gingen mee met de kapitein van de Zorg met Vlijt, een tjalk van 24 meter lang en vijf meter breed.

Je bent volledig afhankelijk van de wind, van de stroming. En dat zijn we niet gewend, die ondergeschiktheid aan de elementen. Maar het heeft wel iets om je over te geven, om niet alles in de hand te hebben.

Lees de volledige reisreportage in de Waddeneditie van In Eigen Land.

7. Tanzania door Columbus-fotograaf Wim Demessemaekers

Columbus-fotograaf Wim Demessemaekers over Tanzania:
Het noorden van Tanzania is dé safaribestemming bij uitstek, dankzij wildgebieden met klinkende namen als de Serengeti en de Ngorongoro-krater. Dat heeft alles te maken met de Grote Migratie, de jaarlijkse zoektocht van anderhalf miljoen wildebeesten en zebra’s naar water en vers gras. Veel mensen moeten er niet aan denken om naar Tanzania te gaan en deze migratie te missen. Maar er zijn genoeg (onbekende) redenen om júíst de migratie te missen.

Bezoek in de Serengeti de rustigere gebieden buiten het hoogseizoen en je krijgt nog steeds meer dan voldoende wild te zien. Omdat je een van de weinige bezoekers bent, krijg je alle aandacht van het safaripersoneel en kun je het programma vaak naar je hand zetten. Ook de Ngorongoro-krater bezoek je idealiter buiten het hoogseizoen. Bezoek ook het minder bezochte gebied eromheen, de Ngorongoro Conservation Area (NCA). Hier liggen nog authentieke Masai-dorpen en een geweldig landschap van hooglanden en vulkaankraters.

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 97. 
Kijk voor reizen naar deze bestemming op de website van Jambo Safari Club.

8. Iran door Columbus-fotograaf Tim Bilman

Columbus-fotograaf Tim Bilman over Iran:
Het onbekende noordwesten van Iran vormt de perfecte omgeving voor een eerste (of tweede) kennismaking met het land. De bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar, het buitenlandse toerisme is vrijwel niet-bestaand, de culturele tradities worden nog volop gepraktiseerd en de gastvrijheid kent geen grenzen. Highlight voor mij was een bezoek aan de Shahsavan-nomaden. Zij wonen tussen begin mei en begin oktober in tentenkampen in het Ardebilgebergte.

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 98.
Kijk voor reizen naar deze bestemming op de website van SRC Reizen.

9. Roemenië door Columbus-fotograaf Bill Tanaka

Columbus-fotograaf Bill Tanaka over Roemenië:
Het gebied rond de uitlopers van het WestRoemeense Tarcu-gebergte is een van de weinige plekken in Europa waar je bizons in het wild kunt zien. Omdat er geen hek om het gebied staat, moet je echt op zoek naar de dieren — onder leiding van een ervaren gids die je leert om sporen te vinden en volgen.

Wij ervoeren de ruigste versie van de bizonexpeditie, onder leiding van European Walking Safari. Het bijzondere aan deze expeditie is dat je met een zo klein mogelijke voetafdruk kampeert in de habitat van de dieren zelf. Zo kan het gebeuren dat er tijdens het ontbijt plots een bizon langs je tent komt wandelen.

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 104.
Kijk voor reizen naar deze bestemming op de website van Better Places.

10. Colombia door Columbus-fotograaf Malou van Breevoort

Columbus-fotograaf Malou van Breevoort over Colombia:
Slaperige koloniale dorpen, vriendelijke inwoners, een van de mooiste gebergtes van Zuid-Amerika en een van de diepste canyons ter wereld − dat alles vind je in de departementen Santander en Boyacá in het oosten van Colombia. Voor beide geldt dat je de bergen, dorpjes en wandelpaden grotendeels voor jezelf hebt, zolang je buiten de nationale vakanties om reist.

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 96.
Kijk voor reizen naar deze bestemming op de website van SRC Reizen.

11. IJsland door Columbus-fotograaf Chris König

IJsland CREDIT Chris König

Columbus-fotograaf Chris König over IJsland:
Bulderende watervallen, diepe kloven, verborgen grotten en een goddelijk berkenbos. Niet ver van de welbekende IJslandse Ringweg vind je bijzondere natuurplekken die je met niemand hoeft te delen. Zolang je weet waar je moet zoeken. 

De Morsárfoss stond al jaren op mijn bucketlist. De waterval kwam in 2007 voor het eerst aan het licht, na het terugtrekken van de Morsárjökull-gletsjer, een uitloper van de enorme Vatnajökull-gletsjer. Doordat de gletsjer smolt en het smeltwater zich een weg naar beneden baande, ontstond er een opening tussen het bovenste en onderste gletsjerdeel − met daartussenin een steeds groter wordende waterval.

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 105.
Kijk voor reizen naar deze bestemming op de website van Buro Scanbrit.

12. Kenia door Columbus-fotograaf Pie Aerts

Columbus-fotograaf Pie Aerts over Kenia:
Terwijl de meeste wilde dierenpopulaties in alarmerend tempo achteruitgaan, zijn er gelukkig ook plekken die bloeien als nooit tevoren. Het Amboseli-Tsavo-Kilimanjaro-ecosysteem is er een van. Je kunt hier enkele van de spectaculairste wildlife-ervaringen ter wereld opdoen, met dank aan gepassioneerde natuurbeschermers die de lokale bevolking actief betrekken bij hun werk.

Ik weet niet zeker of er een grotere adrenalinestoot in het leven is dan oog in oog te staan met de meest iconische wilde dieren. Zoals hier, oog in oog met Craig, een van de laatste 24 overgebleven Super Tuskers. Deze mannelijke olifanten hebben slagtanden die elk meer dan 45 kilo wegen en vaak reiken tot aan de grond.’

Lees de volledige reisreportage in Columbus Travel-editie 104.
Kijk voor reizen naar deze bestemming op de website van Riksja Travel.

Reis je ook in 2022 met ons mee?

Doe jezelf of iemand anders een voordeelabonnement op Columbus Travel cadeau! Abonneer hier