De mooiste eilanden van Thailand: 7 keer eilandhoppen weg van de massa image
Aekkarat Doungmaneerattana

De mooiste eilanden van Thailand: 7 keer eilandhoppen weg van de massa

Juist nu de wereld in crisis verkeert is het belangrijk om te blijven dromen. Daarom selecteerden wij voor jou alvast zeven droomeilanden in Thailand.

1. Krabi // Claim je eigen eilandje

Als je vanaf het drukbezochte Ao Nang-strand in Krabi in westelijke richting loopt, kom je uit op het Noppharat Thara-strand. Dit drie kilometer lange strand is al een stuk rustiger en lekker schaduwrijk. Aan het eind liggen vier kleine eilandjes, die bij laagwater te voet bereikbaar zijn. Zo zie je maar: met een beetje doorzettingsvermogen kom je ook in toeristische oorden onbekende parels op het spoor. 

Hoewel de populariteit van Krabi enorm is, valt de drukte wel mee. Foto: Denys Nevozhai, Unsplash


2. Phi Phi-Eilanden // Barefoot luxury

Phi Phi Don is het grootste eiland van de Phi Phi-eilanden, en tevens het enige dat wordt bewoond. Als je de eilandengroep wél wil bezoeken maar níét in de drukte wil zitten, wijk je uit naar het uiterste noorden van Phi Phi Don. Hier ligt Zeavola. Deze luxe en kalme oase is spectaculair gelegen en werd al meerdere keren verkozen tot meest duurzame resort van Thailand.

De Viking Cave op de Phi Phi-eilanden is een opmerkelijke plek. Je kunt hier alleen komen met een langstaartboot vanaf Tonsai Bay. Foto: Zeavola Resort


3. Ko Lipe // Concurrentie voor de Seychellen

Nee, we hebben niet een stapje opzij gedaan om óm de toeristen heen te fotograferen. De stranden op Ko Lipe, die overigens vol liggen met granieten keien, liggen er echt zo bij. Kajak huren en gaan!

Omdat Ko Lipe zo klein is, is alles te voet te ontekken. Foto: MrRuj, iStock


4. Ko Chang // Ontdek het tweede grootste eiland van Thailand

Hoewel het toerisme op Ko Chang, in het zuidwesten van Thailand, nog lang niet op het niveau zit van andere populaire eilanden, begint ook hier de toeristische impact zichtbaar te worden: grote delen van de oost- en westkust zijn al bebouwd met hotels en resorts. Buiten de gebaande paden treden is op Ko Chang vaak een kwestie van alert zijn. Neem bijvoorbeeld het populaire restaurant Kati Culinary. De meesten schuiven er aan voor een hapje eten. Maar je kunt er óók een kookcursus volgen van maar liefst vijf uur. Voor € 42 doe je jezelf een blijvend souvenir cadeau: kennis van de Thaise keuken. Een ander goed voorbeeld is het nabijgelegen Klong Prao-strand, dat zeker in het hoogseizoen druk wordt bezocht. Terwijl de toeristen blijven liggen huur jij een kajak (€ 8 per uur) waarmee je naar de onbewoonde eilanden voor de kust peddelt. Voor volledige afzondering en de broodnodige me-time meld je je aan voor een meerdaagse detox- of spabehandeling of yogaretraite op een afgelegen plek aan de rand van een mangrovebos. Ben jij een fervente eilandhopper? Vaar dan uit op een gecharterde zeilboot, vanaf € 1869 voor een week en max. zes personen.

Als je de rust op Ko Chang nog wil meemaken, moet je snel zijn; steeds meer hotels en reisbureaus hebben het eiland ook ontdekt en trekken elk jaar meer toeristen. Foto: Kla Aphimuk, Unsplash


5. Ko Mak // Schakel terug naar de eerste versnelling

Ongeschonden Thaise eilanden; bestáán die nog? Het antwoord is ja. Vooral langs de noord- en oostkust van Ko Mak kun je eindeloos struinen of kajakken en geen mens tegenkomen. Tijdens eb is het mogelijk om naar het eilandje Ko Kham te lopen. Dit is bounty met een hoofdletter B. 

De charme van Ko Mak is de relaxte sfeer. Foto: Free to use Sounds, Unsplash


6. Ko Rang // Slaap onder de sterren

Ko Rang wordt slechts bewoond door parkopzichters. Als je hen een vergoeding toestopt, mag je op het eiland kamperen. Het Ao Cho-strand beschikt over stromend water en toiletten. Onvergetelijk! 

Om de rust van Ko Rang te benadrukken: op het vaak lege strand van Ko Rang vind je alleen een klein boeddhistisch altaar. Foto: Flowdzine Creativity, Unsplash


7. Ko Kut // Vind de rust die je zocht

Ko Kut is het eiland waarvan je dacht Thailand er geen meer over had: puur en intens. De Franse Jean-Pierre Pauget – een vrolijke verschijning in een knalrode tuniek met olifantjes erop – kan erover meepraten. Deze real-life Robinson Crusoe was op zoek naar rust en heeft die hier, nabij het bedrijvige vissersdorpje Ao Salat, gevonden. De ongerepte natuur om hem heen kent hij inmiddels op zijn duimpje. ‘Als er dáár bliksem is, gaat het hier na een halfuur regenen.’ De omgeving van Ao Salat, in het noorden, is weliswaar weelderig, maar ook de rest van het eiland is het verkennen waard. Als je op de brommer stapt en willekeurige zandpaadjes inrijdt, is het elke keer weer een verrassing waar je verzeild raakt. Spoiler alert: grote kans dat je een verlaten strand oprakelt. Wil je voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Boek dan verblijf in het Koh Kood Resort. Het resort ligt pal aan het strand en werd recentelijk opgeknapt, maar hanteert nog steeds schappelijke prijzen, vanaf € 45 per nacht voor een tweepersoonsbungalow, inclusief ontbijt.

Ko Kut is een perfect eiland om per scooter te verkennen vanwege zijn fraaie natuur en weinig verkeer. Foto: Aekkarat Doungmaneerattana, iStock