image
Getty Images

9 Europese plekken om in 2022 naartoe te ontsnappen

Als we 2021 op reisgebied in één woord zouden moeten samenvatten, dan zou het wel ‘ontsnappen’ zijn. Aan het virus, aan drukte, en na 2020 toch ook wel het liefst aan Nederland. Reizen en vakantievieren zonder zorgen, ook dat willen we in 2022. En dat kan, zowel in Nederland als daarbuiten. Pak de auto of camper en trek eropuit: dit zijn 9 Europese plekken om dit jaar naartoe te ontsnappen. 

Luister ook de podcast hoe we ontsnapten in 2021, met de belangrijkste lessen voor het nieuwe jaar!

1. Zoek de sneeuw op in Triglav Nationaal Park, Slovenië

Vogel skigebied in SloveniëWintersporters kunnen hun hart ophalen in Slovenië. Foto: Canva Images

Dat Slovenië nóg niet ontdekt is door de massa mag een wonder heten, want het is een vakantieland bij uitstek. Het is een perfecte bestemming om te roadtrippen, met geasfalteerde wegen, lage benzinekosten en goedkope kampeerplekken. In de winter het skigebied van Vogel — onderdeel van het imponerende Triglav Nationaal Park — een absolute voor wintersporters van beginners tot gemiddeld niveau - je vindt hier geen zwarte piste. Ook gaaf om er te proberen: crosscountry skiën, sleeën of een winterse tandemparaglidetocht.

Benieuwd naar nog meer onontdekte bestemmingen waar je in 2022 weg van de massa en dus coronaproof op reis kunt? Bekijk onze top 10 undertourism bestemmingen! Benieuwd naar nog meer Slovenië-tips? Lees onze uitgebreide reportage in Columbus Travel editie 105

 2. Kom tot rust in Île de Ré, Frankrijk

Ervaar het lome leven op Île de Ré. Foto: Simone WitgenErvaar het lome leven op Île de Ré. Foto's: Simone Wittgen

Niet voor niets trekken sinds jaar en dag trekt welgestelde Parijzenaren naar Île de Ré om te genieten van een vakantie ontdaan van de poeha van de metropool. Ze worden aangetrokken door dromerige havens, witte dorpjes en nonchalante vakantiehuizen tussen pijnbomen. Maar het Franse eiland geldt ook als toevluchtsoord voor kunstenaars en rust- en natuurliefhebbers. Het is er wild, rauw en onaangetast. Een absolute aanrader is een fietstocht door natuurreservaat Lilleau des Niges. Het fietspad slingert over bruggetjes en langs meertjes met bijzondere permanent verblijvende watervogels en migrerende soorten die er tijdens hun trektocht van de Noordpool naar Afrika tijdelijk bivakkeren. Bonustip: zet bij een bezoek aan Île de Ré een oesterproeverij bovenaan je bucketlist. De oesters zijn iconisch voor het eiland en worden getipt als de beste ter wereld.

Smaakte dat naar meer? Dit zijn de 5 leukste Europese eilanden voor een korte wintervakantie. 

3. Waan je in Jeruzalem in Pitigliano, Italië

Pitigliano, ItaliëHet middeleeuwse stadje Pitigliano is een baken van rust in Italië. Foto: Getty Images

La bella Italia … Niet voor niets prijkt Italië jaar op jaar op de lijst van Neerlands favoriete bestemmingen. Van de agriturismo’s aan de Amalfikust tot het wilde Puglia: er is voor ieder wat wils. Wil jij ontsnappen aan de drukte en echt even wat anders? Breng dan een bezoek aan ‘Klein Jeruzalem’. In het middeleeuwse Pitigliano zie én proef je hoe Joodse en Italiaanse tradities met elkaar verweven zijn …


4. Waai uit in Cabo de Gata-Níjar, Spanje

Dit is de enige Europese regio met een woestijnklimaat, maar in de winter is het hier zeer aangenaam. Foto: iStockCabo de Gata-Níjar is de enige Europese regio met een woestijnklimaat, maar in de winter is het hier zeer 
aangenaam. Foto: iStock

Je zou het niet denken, maar ook in Spanje vind je nog tal van onontdekte plekken. Een daarvan is natuurpark Cabo de Gata-Níjar, de grootste beschermde kuststrook van Andalusië met de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje. De ruige kliffen aan de kust duiken maar liefst honderd meter de Middellandse Zee in. Alleen al de autoroute langs de kust is hier de moeite waard. Rijd de acht kilometer lange weg van het dorpje Cabo de Gata naar de vuurtoren Faro de Cabo de Gata. Vlak voor de vuurtoren leidt links een weg omhoog naar het informatiecentrum Aula del Mar, dat duiktrips en tochten met rubberboten organiseert, en verder naar een aantal prachtstranden onderaan een klif (het laatste deel van de weg moet je lopen).

Het gebied leent zich perfect voor een winterzon-vakantie, net als deze 4 andere bestemmingen in Europa

5. Ruil Venetië in voor Korcula, Kroatië

Snorkelen bij Korcula, Kroatie. Foto: Vuk8691/ Getty ImagesSmalle straatjes vol renaissancegebouwen doen denken aan Venetië. Foto: Getty Images

Heb je altijd naar Venetië gewild, maar schrikt de drukte je af? Dan heeft Kroatië een prima alternatief. In Korcula bieden sfeervolle renaissancegebouwen overal doorkijkjes naar een schitterende baai. De Venetianen deelden hier dan ook acht eeuwen lang de lakens uit. Het middeleeuwse stadje en de gelijknamige archipel heeft echter een paar belangrijke streepjes voor op Venetië: je wordt hier nergens opgeslokt door een enorme mensenmassa, een kort verblijf kost geen maandsalaris en ... je kunt er fantastisch duiken in het warme water van de Adriatische Zee.

En dit is natuurlijk niet de enige plek waar je het ultieme eilandgevoel op kunt halen: we zetten onze 11 favoriete Europese eilanden voor je op een rij

6. Val in een pot met goud in Praia Dona Ana, Portugal

Praia Dona Ana in Portugal. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

In de zomermaanden lonken de stranden van het Middellandse Zeegebied, het een nog mooier dan het ander. Onze all time favourite is toch wel Praia Dona Ana aan de Costa Dourada, oftewel Goudkust in de Portugese Algarve. Hier vind je goudgeel gekleurde rotsen, lange zandstranden en intieme baaien met schoon zand en kraakhelder water. Maak een boottochtje, ga snorkelen of ontspan in de schaduw van de kleurrijke rotsen.

Ontdek je paradijselijke plekje: dit zijn de 6 mooiste stranden van Europa

7. Versla de draak van het Zevengebergte, Duitsland

Siebengebirge CREDIT Getty ImagesSiebengebirge. Foto: Getty Images

Op een steenworp afstand van de Nederlandse grens liggen een paar jaloersmakend mooie stukjes natuur. Als je vanuit Limburg bijvoorbeeld de Duitse grens oversteekt, kom je terecht in een schilderachtig landschap vol rivieren en groen. Het gebied van Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Paltz leent zich prima voor een middagje rondtuffen - of je maakt er meteen een weekendje weg van. Breng vooral een bezoek aan het Zevengebergte, waar je je tussen de boomgaarden, wijngaarden, de kloosterruïne van Heisterbach en het neogotische slot Drachenburg in een sprookjesachtige omgeving waant.


8. Maak je hoofd leeg in Julianadorp aan zee, Nederland

Julianadorp aan zee. Foto: ANPIn het Nederlandse Julianadorp aan Zee vind je de rust terug. Foto: ANP

Nee, je hoeft niet naar het buitenland om je hoofd even helemaal leeg te maken. Ons eigen land heeft een enorm lange kustlijn en lang niet overal is het zo druk als in Zandvoort of Scheveningen. Onze favoriete uitwaaiplek? Julianadorp aan zee. De kustlijn staat niet voor niets al jaren in de top 10 van ’s lands mooiste stranden. Hier vind je vier strandtoegangen. Bij Strandslag Falga is het strand heerlijk rustig. Hier vind je geen voorzieningen, dus neem je eigen picknickmand mee. 

Benieuwd naar andere Nederlandse stranden waar je het rijk alleen hebt? We zetten er 15 voor je op een rij

9. Voel je vrij aan de Vinkeveense Plassen, Nederland

Tiny havenhuis_Utrecht_Nederland_BranddesignerroosFoto: Roos Oosterbroek

En als we dan toch in eigen land blijven, dan hoef je natuurlijk niet altijd naar de kust. Door heel Nederland schieten tiny houses als paddenstoelen uit de grond: perfecte plekken voor een bijzonder én duurzaam weekendje weg. Een van onze favorieten is Vrijhaven Zwier aan de Vinkeveense plassen. Hier slaap je in een tent, eilandhut of havenhuisje. Er is slechts één regel als je komt logeren: je boekt minimaal twee nachten, zodat je ook daadwerkelijk toekomt aan het opladen van je inwendige batterijtje.

Ben je van plan om dit jaar dicht bij huis te blijven, dan is onze special In Eigen Land helemaal jouw ding. 

Podcast: ontsnappen aan 2021
2021 was het jaar van ontsnappen. Ontsnappen aan corona, ontsnappen aan drukte, ontsnappen aan Nederland. Hoe dat ontsnappen in z’n werk ging en waar we lering uit kunnen trekken met het oog op 2022, nu het coronavirus here to stay is en we mogelijk ons leven daarop moeten instellen, dat hoor je onze nieuwste Goede Reispodcast. Van reizen met nachttreinen, oldtimers en busjes, tot verstoppen in het groen van de stad of bij machtig cultureel erfgoed. En vergeet ook niet dat remote working in Zuid-Afrika of een hutje op een Europese hei. 

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!