image
Simone Wittgen

De 5 leukste Europese eilanden voor een korte wintervakantie

De dagen worden korter, de handschoenen en sjaals mogen weer uit de kast en de winterdepressie gluurt om de hoek. Gelukkig is de redding nabij - letterlijk. Er is namelijk geen beter middel tegen de blues dan een onvervalste island escape en je hoeft er niet eens ver voor te reizen. Op deze vijf Europese pareltjes wil je wel even stranden.

1. Hop naar Madeira, het eiland van de eeuwige lente

Hotel Aqua Natura in Porto Moniz heeft een mooi vormgegeven natuurlijk zwembad. Foto: Cuno de BruinHotel Aqua Natura in Porto Moniz heeft een mooi vormgegeven natuurlijk zwembad. Foto: Cuno de Bruin

Madeira kent geen herfst en winter en wordt daardoor ook wel ‘het eiland van de eeuwige lente’ genoemd. De temperatuur schommelt het hele jaar door tussen 17 en 24 graden. Op het eiland groeien dan ook tal van exotische planten en bloemen die voortdurend in bloei staan. Verder kenmerkt Madeira zich door ruige bossen en kletterende watervallen. Onder wandelaars is het eiland al lang en breed bekend. De routes langs de levadas, de oude irrigatiekanalen, zijn ongekend mooi en leiden naar de mooiste plekken. Deze levadas zijn aangelegd om water van de vochtige noordkust naar het drogere zuiden te verplaatsen. De wandelroute langs de Levada das 25 Fontes levert een prachtige hike op door de jungle van Madeira. Aan het eind wacht een groene oase met een paradijselijke waterval. Je betaalt € 37,50 voor een tour met gids.

Benieuwd naar Madeira? Lees onze reportage in Columbus Travel editie 100/101!

2. Hop naar Sifnos, de nieuwe parel van de Cycladen 

Poliegos is, net als buureiland Milos, vulkanisch. Je kunt hier fantastisch snorkelen. Foto: Louise ten HavePoliegos is, net als buureiland Milos, vulkanisch. Je kunt hier fantastisch snorkelen. Foto: Louise ten Have

Sifnos, een 2500 zielen tellend eiland in de westelijke Cycladen, is maar half zo groot als Texel. Toch heeft deze bestemming zo’n boeiende geschiedenis en zo’n mooi, met wandelpaden doorsneden berglandschap dat een week veel te kort is. Het eiland heeft maar weinig stranden en is waarschijnlijk daarom nog niet door het massatoerisme ontdekt. Maar wie heeft er stranden nodig als je van berghellingen af kunt dalen om op grote rotspartijen aan zee te zonnen en af en toe een duik kunt nemen in de azuurblauwe zee?! Sifnos is voor avonturiers: reizigers die houden van klimmen en klauteren, van stevig wandelen, lekker eten, boottochtjes maken en nieuwsgierig zijn naar cultuur (kies uit 235 kerken en72 uitkijktorens). En bovenal is Sifnos voor liefhebbers van slow travel: het is er lekker traag en stil. Doodstil. Heerlijk. Maak op een van je eerste dagen een traag tochtje rond het eiland, om je te oriënteren. Je vaart door schitterende baaien, ook die waar je niet met de auto kunt komen, zoals Fikiada. Ook kom je 
langs spectaculaire rotswanden, kerkjes aan zee en de woeste noordkust. Bezoek ook de buureilanden, waaronder Poliegos. Het water is glashelder en turkoois, met dank aan het witte mineraal kaolien op de bodem van de zee. De comfortabele poeke-poeke vissersboot Aegeas, van kapitein Michalis, is geschikt voor maximaal 16 gasten. Kosten: € 90 per persoon.

Smaakt dat naar meer? We vertellen je alles over Sifnos in Columbus Travel editie 102.

3. Hop naar het Franse toevluchtsoord Île de Ré

Ervaar het lome leven op Île de Ré. Foto: Simone WitgenErvaar het lome leven op Île de Ré. Foto: Simone Wittgen

Sinds jaar en dag trekt de welgestelde Parijzenaar, de bourgeois bohemian, naar Île de Ré om te genieten van een vakantie ontdaan van de poeha van de metropool. Aangetrokken door de dromerige havens, witte dorpjes en nonchalante vakantiehuizen tussen de pijnbomen. Maar ook kunstenaars, rust- en natuurliefhebbers zien in het eiland een fijn toevluchtsoord. De roep van de natuur, met haar kwelders, bossen, duinen, stranden en de verkwikkende zee, is overal hoorbaar. Het is er wild, rauw en onaangetast. Over het hele eiland zie je nog de gebogen ruggen van de zoutwerkers die de zoutpannen aanharken, bij eb op het droge liggende vissersbootjes en rijen wijnranken. De bewijzen van de ambachtelijke en belangrijkste bronnen van inkomsten voor de bewoners: zoutwinning, visserij en wijnbouw.  

Zet een oesterproeverij bovenaan je bucketlist. De oesters zijn iconisch voor het eiland en worden getipt als de beste ter wereld. De smaak van de zeevrucht varieert met de seizoenen. Soms mild en vlezig, soms zilt en natuurlijk. De kwekers, veelal van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’, waken over een kwetsbaar ecosysteem. Ze respecteren de cycli van de natuur en de seizoenen en strijden tegen klimaat en kapers op de kust, zoals meeuwen en reigers. Ga voor het proeven van oesters (slurpen verplicht) niet naar een van de vele visrestaurants die het eiland rijk is, maar verorber ze verser dan vers rechtstreeks bij de oesterkweker zelf. Dat scheelt niet alleen in prijs maar ook in beleving. Volg daarvoor de borden met dégustation, dat ‘proeverij’ betekent, en verorber de zeevruchten te midden van de kwelder, geserveerd in met zeewier versierde rieten mandjes. De meeste hutjes (cabanes) van oesterkwekers vind je aan de noordzijde van het eiland en zijn alleen bereikbaar te voet of met de fiets. Île de Ré is sowieso een waar fietsparadijs met honderd kilometer aan fietspaden die de dorpen met elkaar verbinden en langs zoutwinningsvelden en wijngaarden voeren. Een absolute aanrader is de prachtige fietstocht door het ornithologisch natuurreservaat Lilleau des Niges. Het fietspad slingert over bruggetjes en langs meertjes met bijzondere permanent verblijvende watervogels en migrerende soorten die er tijdens hun trektocht van de Noordpool naar Afrika tijdelijk bivakkeren.

Trek je terug in Frankrijk met de uitgebreide reportage in Columbus Travel editie 93

4. Hop naar het drama van Nordland in Noord-Noorwegen

De afgelegen baai van Kvalvika, in het noorden van het eiland Moskenesøy. Foto: iStockDe afgelegen baai van Kvalvika, in het noorden van het eiland Moskenesøy. Foto: iStock

Het eerste wat in het oog springt wanneer je door Noord-Noorwegen reist, is het drama dat wordt geboden door de natuur. Het is een gebied van extremen: de volgens de overlevering door trollen gehouwen fjorden die zich als duivelstanden ontworstelen aan de zee, de eindeloze toendra van het binnenland en het fameuze licht van de poolcirkel. Het spektakel van aurora borealis is vooral in het eeuwige duister van de winter goed te zien. Maar zeker zo interessant is de cocktail van mensen die je hier vindt. Van oudsher is dit het gebied van de Sami (of Samen), een semi-nomadisch volk met een cultuur waarin het houden van rendieren centraal staat. De Sami zijn lang onderdrukt geweest door de Noren; inmiddels hebben ze meer mogelijkheden gekregen om de eigen cultuur te bewaken en hun lot in handen te nemen. Bovenal kom je hier voor de vrede en rust, de leegte van het landschap. Nergens is die leegte tastbaarder dan op de vele eilanden voor de kust van de provincie Nordland. Meer info vind je via Buro Scanbrit en Visit Norway.


5. Hop naar de Finse archipel Porvoo

Finland_Pellinki CREDIT Visit FinlandBuitenhuis in de Porvoo-archipel. Foto: Visit Finland

De Porvoo-archipel ligt met vijftig kilometer afstand zó dicht bij Helsinki dat je er met de kajak heen kunt. Onderweg passeer je bosrijke eilandjes en oneindig veel scheren (rotseilandjes). De peddeltocht duurt één tot vijf dagen, afhankelijk van je niveau. Veel Finnen hebben langs de zuidkust een buitenhuis. Sommige staan te huur, zoals Island Lilla Nätiholmen, een negentiende-eeuwse vissershut op een privé-eiland − uiteraard met sauna. Je huurt het vanaf € 550 per week voor vier personen.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!