image
Columbus Travel

Dit zijn de 10 populairste vakantiebestemmingen (en leuke activiteiten) in december

Met het einde van het jaar al in zicht groeien de reiskriebels. Dit is hét moment om nog even te ontsnappen - voor zover de maatregelen dat natuurlijk toelaten. Maar welke bestemmingen lenen zich nou uitstekend voor een uitstapje in december? We hebben de cijfers erop nageslagen en dit zijn momenteel de populairste landen onder Nederlanders die zich oriënteren op een reis. We tellen af van 10 naar 1!

Kanttekening: we hebben voor deze lijst gekeken naar de landen die op onze site momenteel het meest worden bezocht. Met uitzondering van Zuid-Afrika en de Verenigde Staten (beide code oranje) staan alle bestemmingen in deze lijst op het moment van schrijven op code geel. Dat betekent dat ze - de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemend - weer bezocht mogen worden. Gezien de huidige situatie kan dit aan verandering onderhevig zijn. Kijk altijd voor de laatste stand van zaken op Wijsopreis.nl


Vakantieland nummer 10: Frankrijk

Foto: Corrie de Winter

Bestorm de Franse Pyreneeën
De Pyreneeën strekken zich uit tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en vormen zowel de natuurlijke als de staatsgrens tussen Frankrijk en Spanje. Hier liggen de bergen van de buitencategorie die de Tour de France elk jaar aandoet. Met name de wegen van de Hautes-Pyrénées, het centrale deel van het gebergte, vormen gevarieerde routes, van hellingen naar vlaktes, van dalen naar bergen. Ze zijn geliefd onder zowel ervaren wielrenners als amateurfietsers. Maar ook voor niet-fietsers is de natuur spectaculair. Onder de musts: de prachtige watervallen die zich in het Nationaal Park van de Pyreneeën door diepe kloven storten, rotswanden die uitnodigen tot klimmen, en de beroemde cirques, keteldalen die gevormd zijn door erosie van lang verdwenen gletsjers. Wegen lopen hier dood, de bevolking heeft altijd in grote afzondering geleefd. Er liggen kilometers wandelpaden, waar je zelfs in het hoogseizoen geen mens tegenkomt. Voor geestelijke en lichamelijke ontspanning zijn er de wellnesscentra waar je in natuurlijk warm bronwater tot rust komt. Sla Lourdes niet over, ook al is het een gebaand pad. Pelgrims uit de hele wereld komen bijeen op de plaats waar Maria aan de jonge Bernadette verscheen. Vooral de lichtprocessie laat niemand onberoerd. 
Bekijk meer leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Frankrijk (weg van de massa)

Dit is de beste reistijd voor Frankrijk

Vakantieland nummer 9: Verenigde Staten

Hawai, Verenigde StatenFoto: Louise ten Have

Ontdek het mooiste eiland van Hawaï (en waan je in Jurassic Park)
Kauai is niet de bekendste van de Hawaï-eilanden, maar het herbergt wel de mooiste rotskustlijn ter wereld: Na Pali. Op het eiland, dat drie keer zo groot is als Texel, vind je vulkanische groene bergen, een indrukwekkende ‘Grand Canyon’ (een van de natste plekken ter wereld, met ruim elf meter regen per jaar), verlaten suikerrietplantages in het binnenland, vele hoge watervallen en prachtige baaien. Vanwege het indrukwekkende landschap is het eiland het decor geweest van veel films, waaronder Jurassic Park. Kauai is een walhalla voor surfers, natuurliefhebbers en hikers. Ga er hoe dan ook zeekajakken bij de Na Pali-kust. Sommige kansen krijg je maar één keer. Kajakken langs deze beroemde kust mag niet op je to-do list ontbreken. Als je sportief bent. Want het wordt door velen de Everest van het zeekajakken genoemd; 24 kilometer met moeilijke landingen door de flinke branding. Alleen in de zomer van medio mei tot begin september. Buiten deze periode is de zee aan deze kant van het eiland te ruw. Alleen met gids en bij voorkeur in drie dagen, waarbij je kampeert op strandjes. Reken op € 230 per persoon per dag.

Dit is de beste reistijd voor de Verenigde Staten

Vakantieland nummer 8: Zuid-Afrika

Zuid-AfrikaFoto: Louise ten Have

Ontdek het Krugerpark buiten de gebaande paden
Het nationaal park Kruger in Zuid-Afrika spreekt tot de verbeelding door zijn enorme omvang (de helft van Nederland) en de 100% naamsbekendheid onder reizigers. Maar het park wordt ook verguisd vanwege het massatoerisme: de vele bezoekers per jaar hebben geleid tot files op de weg en een enorme infrastructuur, tot supermarkten en fastfoodrestaurants aan toe, die weinig met het Afrikaanse wildlife van doen heeft. Om de massa te vermijden, raden we het Sabi Sands Private Game Reserve aan, dat tegen de westkant van Kruger aan ligt en door de afwezigheid van hekken als onderdeel van het nationaal park wordt gezien. Sabi Sands bestaat uit een aantal privéconsessies en staat erom bekend dat je grote kans hebt luipaarden te spotten. Aan de oevers van de Sabi-rivier is het hele jaar door zo veel wild dat het territorium van sommige luipaarden slechts vijf hectare groot zijn, tegen honderd vierkante kilometer in het noorden van Kruger. De meeste luipaarden zijn volledig gewend aan auto’s en doen geregeld een tukkie in de schaduw van je wagen of peuzelen hun prooi op enkele meters afstand op. Omdat er geen hek is tussen Sabi Sands en Kruger, wordt de oost-westmigratie van wildsoorten als de kudu, zebra en wildebeest niet tegengehouden en worden deze dieren in juni tot september hier minder vaak gespot. Ook is de kans op het zien van leeuwen iets kleiner. Wil je toch leeuwen zien, dan moet je eerst Sabi Sands uit en via de hoofdingang Kruger binnen. Prijzen vanaf € 150 p.p.p.n. all-in.

Dit is de beste reistijd voor Zuid-Afrika

Vakantieland nummer 7: IJsland

IJslandFoto: iStock

Trek de laatste wildernis van IJsland in
Natuurreservaat Hornstrandir wordt ook wel de laatste wildernis van IJsland genoemd. Er komen is dan ook lastig en prijzig. West Tours biedt allerlei soorten wandeltours (inclusief boottransfer en gids) aan in het gebied, maar de kosten van deze tours rijzen de pan uit. Wij raden daarom aan om geen dagtour, maar alléén een bootcharter te regelen en er meerdere dagen te blijven. Je slaapt dan, onder leiding van een gids, in een tentje op aangewezen kampeerplekken en hebt de prachtige natuur en de poolvossen voor jezelf. Kijk voor meer informatie en prijzen op westtours.is.

Dit is de beste reistijd voor IJsland

Vakantieland nummer 6: Noorwegen

NoorwegenFoto: iStock

Volg de postroute aan de Nærøyfjord
De Nærøyfjord in Noorwegen is een vertakking van de grotere Sognefjord en prijkt sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst. Om de massa te ontlopen tippen we de Royal Post Road, een zes kilometer lange wandelroute — de tocht is voor iedereen te doen — langs de Nærøyfjord. Onderweg passeer je boerderijtjes en mooie strandjes. Om er te komen neem je de boot naar Styvi, een rustig dorpje aan de oever en het startpunt van de wandelroute. Vanaf het postkantoortje volg je de route naar het verderop gelegen Bleiklindi, waar de boot je weer oppikt.
Bekijk meer leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Noorwegen (weg van de massa)

Dit is de beste reistijd voor Noorwegen

Vakantieland nummer 5: Nederlandse Antillen

Klein CuracaoFoto's: Curaçao Tourist Board

Slaap in een tentje op Klein Curaçao
Klein Curaçao is een onbewoond mini-eilandje op twee uur varen van hoofdeiland Curaçao. Overdag wordt het eilandje bezocht (en soms zelfs overspoeld) door toeristen, in het kader van een dagexcursie. Als je Klein Curaçao op unieke wijze wilt ervaren, blijf je er kamperen. Zodra de laatste toeristenboot is vertrokken ben je volledig op jezelf aangewezen – er is geen camping, geen winkel en geen toilet. Je zorgt uiteraard zelf voor een koelbox met drankjes en eten voor boven het vuur. Kortom, een once-in-a-lifetime kampeerervaring. Is dit legaal? Zeker! Zolang je de natuur in haar waarde laat en je rotzooi weer mee terug neemt. Charter een vissersbootje in de haven of speel op veilig, en maak een georganiseerde boottocht naar Klein Curaçao, vanaf circa € 70 p.p.

Bekijk meer leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Curaçao (weg van de massa)

Dit is de beste reistijd voor Curaçao

Vakantieland nummer 4: Portugal

Foto: iStock

Waan je in een tropisch regenwoud op de Azoren
De Azoren zijn met hun vulkanische landschappen midden in de Atlantische Oceaan een unieke regio in Europa. Houd je van wandelingen, rondritjes met de wagen, uitwaaien langs de kust en relaxen met een goed kaasje en een wijntje, dan haal je hier je hart op. Dankzij uitstekend geasfalteerde wegen en goede veer- en vliegverbindingen is het geen probleem om de eilanden afzonderlijk goed te leren kennen. Absolute must: de westkust van het eiland Flores. Met de auto beklim je steile hellingen met dichte, groene vegetatie. Alsof je in een tropisch regenwoud bent beland. En dan ineens doemt een muur van watervallen op, vele stortbakken op een rij die langs de rotswanden omlaag kletteren. Bekijk het natuurgeweld vanaf het uitzichtpunt bij Fajãzinha, of van beneden via Poça das Patas. Vooral bij Poça das Patas zijn de plaatjes schilderachtig. Je kunt routes op kaart en gps downloaden via trails.visitazores.com.
Bekijk meer leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Portugal (weg van de massa)

Dit is de beste reistijd voor Portugal

 


Vakantieland nummer 3: Italië

ItalieFoto: Pie Aerts

Vier vakantie in een spookdorp
Er is geen betere plek dan het middeleeuwse dorpje Santo Stefano di Sessanio om slow travel op zijn Italiaans aan den lijve te ervaren. Het telt nog slechts 104 inwoners, iets minder dan een tiende van wat het in 1900 was. De afgelopen eeuw vond hier, zoals in vrijwel alle andere dorpen in de regio, een grote trek naar de stad plaats. Als gevolg daarvan veranderde het dorp in een ruïne. Maar in de jaren negentig keerde het tij. De Zweeds-Italiaanse filantroop en hotelier Daniele Kihlgren reed toevallig voorbij op zijn motor en zag een kans om het vervallen gehucht nieuw leven in te blazen. Hij kocht er een aantal leegstaande huizen en restaureerde ze jarenlang met volle toewijding. De authentieke woningen vormen nu samen een albergo diffuso, ‘verspreid hotel’. Sinds de jaren tachtig heeft deze vorm van gastvrijheid een vlucht genomen als middel om kleine, historische dorpen en stadscentra nieuw leven in te blazen, buiten de gebaande toeristische paden. Daniele is erg fanatiek als het aankomt op het gebruik van oorspronkelijke, lokale materialen zoals terracotta, tegels, mergel en hout. Dat maakt zijn Sextantio Santo Stefano di Sessanio dan ook een van de spraakmakendste slaapplekken in wellicht heel Italië. De 29 eigentijdse boetiekkamers zijn een onvergetelijke ervaring. In elke kamer brandt een oude houthaard en de geest van het oude Italiaanse plattelandsleven hangt nog in elk vertrek.
Bekijk meer leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Italië (weg van de massa)

Dit is de beste reistijd voor Italië

Vakantieland nummer 2: Spanje

Galicie, SpanjeFoto: Marije van de Vlekkert

Ga terug in de tijd in Asturië
Het zou er zwart kunnen zien van de toeristen, maar voor een prinsdom is Asturië altijd heel gewoon gebleven. Met zijn verrassend groene bergen, dreigende kliffen, millennia oude grotschilderingen, de Preromaanse kerken van Oviedo (Unesco-Werelderfgoed) en hartige keuken vergeet je hier geregeld dat je in Spanje bent. Toch zijn het vooral de afwezigheid van dertien-in-een-dozijn resorts, rechtstreekse budgetvluchten en een actief anti-massatoerismebeleid die ervoor zorgen dat de eigenzinnige regio als een apart land binnen Spanje voelt. Je reist hier op veel plekken ook terug in de tijd. Met zijn kalm op de golven dobberende vissersbootjes, zandstranden en cafeetjes is het leven in Llastres toch al niet hectisch te noemen, maar een bezoek aan Playa de La Griega voert je pas echt terug in de tijd. Een wandeling door het aan de kust grenzende bos brengt je tot een strand met reusachtige fossiele voetsporen van zowel herbivore als carnivore dinosauriërs. Op pad met kinderen? Op een heuvel boven Llastres vind je het dinosaurus-pootafdruk-vormige Museo del Jurásico de Asturias.
Bekijk meer leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Spanje

Dit is de beste reistijd voor Spanje

Vakantieland nummer 1: Nederland

Foto: Sven Scholten

Wandel in herfstkleuren in de Achterhoek
De Achterhoek lijkt er wel voor gemaakt om op een actieve manier ontdekt te worden. Kilometers goed onderhouden fietsen wandelpaden doorkruisen het prachtige coulisselandschap. De komende maanden geniet je er van de prachtige herfstkleuren. Je hoeft alleen maar een paar goede wandelschoenen aan te trekken en je bent klaar om te gaan. Dankzij een wandelnetwerk van maar liefst 3.000 kilometer kun je zelf een route samenstellen of een kant-en-klare route uitzoeken. Gebruik hiervoor de app ‘Achterhoek Routes’, waar je eenvoudig op zoek kunt naar routes die aan jouw wensen voldoen aan de hand van filters en duur, maar ook plaatsen waar de route door heen komt en leuke tips voor onderweg. Een aanrader is de zestien kilometer lange Hackfortse Enckroute. Deze voert voor een groot deel over het landgoed Hackfort, waar je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen vindt. Bezoek ook de watermolen en de kasteeltuin en kom heerlijk bij in de Keuken van Hackfort, een brasserie in het gerestaureerde koetshuis. Ook de tien kilometer lange Gorsselse Heide-route is een ontspannen dagje uit. Deze route voert je door de prachtige omgeving van Gorssel en Joppe, langs heidevelden en uitgestrekte bossen.

Bekijk meer leuke activiteiten en bezienswaardigheden in de Achterhoek


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbriefWil jij ook ontsnappen aan de lockdown en op avontuur in eigen land? We geven je 101 tips!