Italië image
Italië image Italië image

Italië

Beste reistijd

Italië
Europa
Bert U

Reisgids

Reistips

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wanneer kan ik het beste reizen naar Italië

De beste reistijd voor Italië is april t/m juni, september en oktober. Kom je naar Italië om alle hotspots te bezoeken? Vermijd dan de maanden juli en augustus. Door de hitte en de hoeveelheid mensen op de been, is het er drukkend en benauwend. In augustus hebben de Italianen vrij en gaan ze op pad in eigen land. Ga daarom in het voor- of najaar. 

In de weertabellen hieronder vind je de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand voor de belangrijkste regio’s van Italië. De beste maanden om te reizen zijn groen gemarkeerd.

Noord-Italië 
Piëmont kun je het beste bezoeken in de periode mei t/m september. Piëmont betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg’. De natuur is dan ook nooit ver weg. De natuuravonturen kun je goed combineren met een bezoek aan Turijn.

In het uiterste noordwesten van Italië ligt Valle d’Aosta, verscholen tussen Europa’s hoogste bergtoppen. Het gebied staat bekend om zijn wintersportmogelijkheden, maar is net zo betoverend in de zomer. Je kunt er dan heerlijk wandelen en fietsen op alpenweiden en in ongerepte bossen. Om lawinegevaar geheel te voorkomen reis je in de periode juli en augustus. Ook dan zijn alle rifugi’s (berghutten waarin je kunt overnachten) open.

In Lombardije, en zeker ook Milaan, is het culturele hoofdseizoen van april t/m juni in volle gang. De temperatuur is er dan aangenaam. Vermijd de stad in juli en augustus, als het druk en warm is. 

Veneto, met de stad Venetië als grote blikvanger, is het beste te bezoeken in de periodes half april t/m half juni en september en oktober.  

 

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

°C

-7

-7

-6

-4

1

4

7

8

4

0

-4

-6

Mm

31

34

53

68

92

92

79

87

76

78

60

35

Midden-Italië
De beste reismaanden voor Toscane zijn april, mei, september en oktober. De luchten zijn dan nog helderblauw en de temperatuur ligt rond de 25 graden, waardoor je ’s avonds buiten kunt eten. Vanaf juni begint het net iets té heet te worden en barst het grote toeristencircus los. Vermijd jij de busladingen toeristen liever? Wijk dan uit naar het zuidelijkste deel van Toscane: Maremma. De boerentraditie heeft hier gezorgd voor een gigantische hoeveelheid agriturismo’s, boerderijen waar je goedkoop kunt overnachten, van lokaal eten en prijswinnende wijn kunt genieten. De beste reismaanden voor deze regio zijn juni en september, want dan zit je buiten de Italiaanse zomervakantie en is het nog lekker fris. In het voorjaar bloeien overal klaprozen. Voor de beroemde zonnebloemvelden moet je er in de zomer zijn. 

 

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

°C

7

8

10

13

16

20

24

24

21

17

12

8

MM

61

55

55

48

40

36

15

25

51

88

107

68

Ga je nog iets zuidelijker dan kom je in de regio Lazio terecht. In dit gebied is het in mei en juni nog nét iets warmer. Een vakantie in de regio Lazio, aan de Italiaanse westkust, is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Rome. Je doet er goed aan om je stadsbezoek te plannen in de periode april t/m juni. Het is er dan aangenaam warm, de stadsparken staan in bloei en je struikelt nog niet over de toeristen. Vermijd de paasdrukte.

Sardinië
Het voor- en najaar zijn op Sardinië bijzonder prettig. In juli en augustus zijn er, in tegenstelling tot in het voor- en najaar, veel vakantiegangers op het Italiaanse eiland. In de drukke zomermaanden kan het er ook behoorlijk warm worden. Voor de reizigers onder ons die zichzelf kunnen vermaken met de kleine geneugten van het leven is Sardinië de ultieme bestemming. Denk aan een rustige bos- of strandwandeling, een dampend bord pasta of een zonsondergang in een afgelegen bergdorpje. 

In het centraal-oostelijk gedeelte van Sardinië ligt het kalkstenen berggebied de Supramonte. Deze regio is ruig, nauwelijks bevolkt en een paradijs voor buitensportliefhebbers. Bezoek deze regio als het kan in mei of september.

 

J

F

m

A

M

J

J

A

S

O

N

D

°C

10

10

12

14

14

17

21

24

22

19

14

11

Mm

53

52

45

35

35

27

3

10

29

57

56

55

Puglia
In de hak van Italië ligt het glooiende gebied Puglia. Kerkjes, kathedralen, diverse culturele schatten, witgekalkte huisjes en olijfbomen: Puglia staat er vol mee. Zoals voor bijna geheel Zuid-Europa is de beste reistijd voor Puglia het voor- en najaar. Wil je het oogsten van de olijven meemaken? Dan is november de juiste maand. 

 

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

°C

15

15

16

18

22

25

28

29

27

23

19

16

TOP REISAANBIEDINGEN

Dwaal door de onbekende Marken

SRC Reizen

Dwaal door de onbekende Marken

Maak kennis met de relatief onbekende Italiaanse regio De Marken! Reis door glooiende heuvellandschappen, ontdek middeleeuwse dorpjes en geniet van lokale specialiteiten.

indiv. reis - Incl. vlucht - 8 dagen vanaf €919
Beleef het échte Italië in Napels en Apulië

SRC Reizen

Beleef het échte Italië in Napels en Apulië

Zin om iets nieuws in Italië te ontdekken? Maak een rondreis door het zuiden van Italië en ontdek dynamisch Napels en authentiek Zuid-Italië!

indiv. reis - Incl. vlucht - 9 dagen vanaf €1079
Met een huurauto over Sicilië

SRC Reizen

Met een huurauto over Sicilië

Sicilië heeft ontzettend veel te bieden! Maak een rondreis over het eiland en ontdek het allemaal, van Palermo tot Catania en natuurlijk de machtige Etna.

indiv. reis - Incl. vlucht - 8 dagen vanaf €939
De mooiste opera’s in Verona

SRC Reizen

De mooiste opera’s in Verona

Het operafestival van Verona is wereldberoemd. Bewonder spektakelstukken in het Romeinse amfitheater én maak kennis met prachtig Noord-Italië in Verona, Bologna en Vicenza.

Groepsreis - Incl. vlucht - 5 dagen vanaf €998
Eilandhoppen op Sardinië en Corsica

SRC Reizen

Eilandhoppen op Sardinië en Corsica

Reis naar twee eilanden met elk een eigen karakter. Ontdek in het ruige landschap met spannende kusten de boeiende geschiedenis van Sardinië en Corsica.

Groepsreis - Incl. vlucht - 12 dagen vanaf €1839
Verken Napels en Zuid-Italië

SRC Reizen

Verken Napels en Zuid-Italië

Geniet van het échte Italiaanse leven in Zuid-Italië! Proef de verrukkelijke streekgerechten, ontdek culturele schatten en geniet van het schilderachtige landschap.

Groepsreis - Incl. vlucht - 9 dagen vanaf €1169
Ontdek puur en ongerept Calabrië

SRC Reizen

Ontdek puur en ongerept Calabrië

Calabrië is heerlijk puur en ongerept! Diep in de punt van de Italiaanse laars vind je onontdekte juweeltjes als Tropea, Pizzo en Scilla.

Groepsreis - Incl. vlucht - 8 dagen vanaf €1298