image
Vellah

In deze landen buiten Europa kun je weer vakantie vieren zonder coronastress

Het lijkt bijna iets uit een grijs verleden, maar vanaf nu kan het echt weer: reizen naar verre oorden. Droom jij van tropische stranden, jungle en/of exotische gerechten? Say no more: op deze bestemmingen ben jij als Nederlandse reiziger – met de nodige voorzorgsmaatregelen – eindelijk weer welkom. En we vertellen je meteen welke highlights en activiteiten je niet mag missen!

1. Vakantie in Colombia

Colombia. Foto: Malou van BreevoortDe ongerepte jungle van Vaupés in Colombia. Foto: Malou van Breevoort

In het Zuid-Amerikaanse Colombia is er keuze te over aan natuurschoon – het land ligt ingeklemd tussen de Andes en twee oceanen, met als resultaat dat je er hiket in torenhoge, met jungle begroeide bergen, snorkelt met dolfijnen en hagelwitte zandstranden slechts deelt met inheemse indianen. Ook de culturele rijkdom is groot: van vissersdorpjes bewoond door afstammelingen van Afrikaanse slaven en prekoloniale ruïnes tot levendige koloniale havenstadjes en kolkende metropolen. Door de ligging dicht bij de evenaar is de temperatuur door het jaar heen constant en meer afhankelijk van de hoogteverschillen in het land. Landinwaarts zijn er twee droge seizoenen (en dus ideale reisperiodes): van december t/m februari en juli en augustus. Let op: de Caribische kust is een stuk droger dan de westkust, die het hele jaar door veel regen krijgt te verwerken. 

Doen: ga op jungle-expeditie
Het departement Vaupés, in het noordelijke deel van de Amazone, is een van de meest afgelegen en bijzondere plekken van Colombia. De inheemse bevolking leeft er op traditionele wijze in kleine gemeenschappen verspreid over het uitgestrekte jungle. Het enige toerisme in dit gebied bestaat vooralsnog uit kleine expedities die hun eigen voorzieningen meenemen, en overnachten in hangmatten bij de gemeenschappen. Bezoek onder andere de watervallen van Jirijirimo op een half uur varen van de gemeenschap en val in slaap met de geluiden van het oerwoud. Vaar de volgende dag naar de kleinere gemeenschap Puerto Morocco, en beklim het 300 meter hoge rotsplateau Cerro Morocco voor het allermooiste uitzicht over de jungle. Op dit moment is er nog bijna geen toerisme in Vaupés. Wij reisden met De Una Colombia Tours, een kleine reisorganisatie met Nederlandse eigenaren in Colombia, en specialist op gebied van reizen naar Vaupés. De Una biedt verschillende expeditiereizen naar het gebied aan.

Geldende coronamaatregelen: Alle reizigers dienen 24 uur voor hun vlucht het online Check-Mig-formulier in te vullen. Ze moeten ook de CoronApp-app downloaden. In Colombia zijn mondkapjes verplicht in publieke ruimtes en in het openbaar vervoer. Het is noodzakelijk om bij aankomst in Nederland een negatieve pcr-test te overhandigen. Kijk voor meer info op Covid Controls en op Nederland Wereldwijd

2. Vakantie in Costa Rica

Natuurschoon langs de nieuwe wandelroute Camino de Costa Rica. Foto: Malou van BreevoortNatuurschoon langs de nieuwe wandelroute Camino de Costa Rica. Foto: Malou van Breevoort

Voor liefhebbers van een tropisch klimaat, ecotoerisme, buitensport en wildlife is Costa Rica bijna te mooi om waar te zijn. Dit Midden-Amerikaanse landje heeft de hoogste soortendichtheid ter wereld en is duurzamer, welvarender én veiliger dan omringende staten. De beste reistijd hangt af van het gebied. In het binnenland en aan de Stille Oceaan schijnt de zon veelvuldig van december t/m maart. Aan de Caribische oostkust loopt het droge seizoen juist van maart t/m december. Verder heeft Costa Rica talloze microklimaten. Van heel Costa Rica geniet je optimaal van januari t/m maart.


Doen: volg de gloednieuwe Camino de Costa Rica
Een wandeling die begint bij de Atlantische Oceaan en eindigt bij de Stille Oceaan: dat is de Camino de Costa Rica. De route loopt door het minder bekende binnenland van Costa Rica, door bossen en berglandschappen, charmante plattelanddorpjes en natuurreservaten, verschillende ecosystemen en inheemse gemeenschappen. Alles ver van de gebaande toeristische paden. In totaal loop je 280 nkilometer, in zestien etappes van evenzoveel dagen. Overnachten doe je in de zestien gemeenschappen langs de route, in charmante homestays of iets luxere hotels en lodges. Ook kamperen is mogelijk. Het doel van de organisatie Mar a Mar, de non-profitorganisatie die de route bedacht, is het promoten van duurzaam toerisme in gebieden die nu nog buiten de toeristische radar vallen. De organisatie is nu een jaar of zes op weg, en het toerisme staat dan ook nog in de kinderschoenen op veel plekken. Dat is leuk, want de locals ontvangen je met veel warmte, als een verloren familielid or verre vriend. Kortom, een aanrader voor wandelfanaten die Costa Rica graag van binnenuit willen leren kennen, en wat terug willen geven aan de lokale gemeenschap.

Geldende coronamaatregelen: 

In Costa Rica zijn mondkapjes verplicht in afgesloten publieke ruimtes en in het openbaar vervoer. Het is noodzakelijk om bij aankomst in Nederland een negatieve pcr-test te overhandigen. Ben je niet volledig gevaccineerd, dan dien je in thuisquarantaine te gaan. Kijk voor meer info op Covid Controls en op Nederland Wereldwijd


3. Vakantie in Jordanië

Paardentocht naar Little Petra, het kleine broertje van Petra, in Jordanië. Foto: Manon van der Zwaal.Maak een paardrijtocht naar Little Petra, het kleine broertje van Petra, in Jordanië. Foto: Manon van der Zwaal

Hoewel de buurlanden geplaagd worden door onrust, is Jordanië het toonbeeld van stabiliteit in de regio. Door zijn locatie op vroegere handelsroutes barst het in het land van de historische bezienswaardigheden. Het natuurschoon is al even gevarieerd, van de machtige woestijnvalleien (wadi’s) tot het laagste punt ter wereld: de Dode Zee.

Doen: daal af naar de Dode Zee
De Dode Zee ligt 400 meter onder zeeniveau en is het laagste punt op aarde. Je voelt de druk in je oren veranderen als je de daling inzet en het water ziet onnatuurlijk blauw vanwege de unieke samenstelling van de flora en fauna in het gebied. Langs de stranden van deze binnenzee zijn een hoop afzichtelijke hotels gebouwd, maar in de buurt van Wadi Mujib is een beschermd natuurpark vol watervallen en warmwaterbronnen.

Doen: ga paardrijden bij Little Petra
Het grote Petra is een niet te missen attractie, maar ook een toeristische trekpleister met droevige kamelen die rondritjes maken. Veel leuker is het om zelf een paard (eventueel met begeleider) te huren in Little Petra en  stapvoets de oude stad in je op te nemen. Ga zo vroeg mogelijk om de toeristenmassa te vermijden en van het beste licht tegenieten. Een dagtocht te paard met gids kost zo’n € 100 p.p.

Geldende coronamaatregelen: Internationale vluchten mogen nu naar Jordanië vliegen en buitenlanders mogen het bezoeken. Alle passagiers dienen zich vooraf aan te melden bij de Jordaanse overheid, moeten een negatief COVID-19-verleden hebben, een negatieve PCR-test overhandigen die niet ouder is dan 72 uur en het is verplicht om bij aankomst een tweede PCR-test te ondergaan tenzij je volledig gevaccineerd bent. Je hebt tevens een bewijs van een zorgverzekering nodig voor vertrek.
Voor aankomst moet je een gezondheidsverklaring invullen. In Jordanië zijn mondkapjes verplicht in afgesloten publieke ruimtes en in het openbaar vervoer. Winkels en toeristische bezienswaardigheden zijn open, evenals cafés en restaurants met enige restricties. Het is noodzakelijk om bij aankomst in Nederland een coronabewijs te overhandigen. Kijk voor meer info op
Covid Controls en op Nederland Wereldwijd

4. Vakantie in Kaapverdië

Zonsondergang op het Kaapverdische eiland Santo Antão. Foto: Lode GrevenZonsondergang op het Kaapverdische eiland Santo Antão. Foto: Lode Greven

De Kaapverdische eilanden zijn nog vrij ongerept en onontdekt. Maar omdat ze wel in opkomst zijn als toeristische bestemming, is het nu de tijd om te gaan. Vanwege hun goede ligging in de Atlantische Oceaan is het klimaat op de Kaapverdische Eilanden heerlijk, en het land vomt dan ook een prima reisbestemming als je de Europese winter wilt ontsnappen. Inwoners van deze exotische archipel voor de westkust van Afrika zijn vriendelijk en trots, en weten bezoekers te raken met hun muzikale talenten en ongebreidelde charme. Laat je niet misleiden door geruchten en onjuistheden, vaak gevoed door de hotels op Sal en Boa Vista – ook de andere eilanden zijn veilig te bezoeken. Juist dáár kom je in aanraking met het echte Kaapverdië: dorps en onaangetast.

Doen: trotseer een vulkaan op het eiland Fogo
De altijd rokende Pico do Fogo torent bijna drie kilometer boven de Atlantische Oceaan uit en is daarmee het hoogste punt van Kaapverdië. In 2015 barstte de vulkaan voor het laatst uit. Sindsdien doet het landschap op Fogo haast buitenaards aan. Je kunt in drie à vier uur naar boven hiken, en in een à twee uur weer afdalen. Het inschakelen van een gids, bijvoorbeeld via de Nederlandse reisorganisatie Voja Travel, is niet onverstandig. Je vertrekt vanuit Chã das Caldeiras. Bezoek op Fogo ook de wijnakkers en koffieplantages.

Doen: ervaar de natuurlijke schoonheid op São Nicolau
Op geen enkel eiland zie je de natuurlijke contrasten van Kaapverdië scherper dan op São Nicolau. De verschillen zijn mooi zichtbaar als je de hoogste berg op het eiland beklimt – de noordzijde is bedekt met dichte loofbossen en groene valleien, terwijl de zuidzijde kurkdroog is. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen.

Geldende coronamaatregelen: De lucht- en zeegrenzen van Kaapverdië zijn open. Je hebt een COVID-19 RT PCR-neusuitstrijkje of een antigeentest (Ag-RDT) nodig om Kaapverdië binnen te komen. De test moet worden gedaan in de laatste 72 uur voor vertrek. Kinderen jonger dan 7 jaar hoeven geen COVID-19-test te overleggen. Voorafgaand aan de reis dien je het Airport Security Tax Form (TSA) op de EASE-website in te vullen en 3.400 escudo's (ongeveer € 25) te betalen. Tevens dien je een internationaal reisformulier in te vullen en in te dienen voordat je op reis gaat. Bij aankomst in Kaapverdië wordt je temperatuur gemeten. Als je temperatuur hoog is, word je naar een toegewezen ruimte op de luchthaven gebracht waar je temperatuur opnieuw wordt gemeten. Als het hoog blijft, kan het zijn dat de Kaapverdische autoriteiten je vragen om een ​​COVID-19-test te doen. In Kaapverdië zijn mondkapjes verplicht in publieke ruimtes en in het openbaar vervoer. Winkels zijn open tot 20.30 uur,  toeristische bezienswaardigheden zijn open, evenals cafés en restaurants tot middernacht en met enige restricties. De stranden zijn open, maar de toegang kan worden beperkt en er zijn regels voor maximale capaciteit van kracht. Het is noodzakelijk om bij aankomst in Nederland een coronabewijs te overhandigen. Kijk voor meer info op Covid Controls en op Nederland Wereldwijd

5. Vakantie op de Malediven

Eilandhoppen op de Malediven. Foto: Louise ten Have Eilandhoppen op de Malediven. Foto: Louise ten Have 

De Malediven bestaan uit 26 atollen met in totaal 1192 kleine, vlakke eilanden, waarvan vele in de categorie ‘ultieme bounty’. Je kunt een resort boeken op een van de 98 resorteilanden, maar ook overnachten in een hotel of pension op 'lokale' eilanden. Doe dit dan van december t/m februari, al hoef je een reis naar de witte bountystranden van de Malediven voor de temperatuur nooit te laten – die is het hele jaar door aangenaam. De zuidwestmoesson zorgt van mei tot november voor de meeste regen en een ruwe zee. Wie liever in rustig water dobbert, kiest voor de tijd van de Ruvai, oftewel noordwestmoesson, tussen november en april.

Doen: duik met reuzenmanta’s
In de wateren bij Hanifaru in het Baa-atol ligt een cleaning station waar zich tientallen reuzenmanta’s verzamelen om zich, met behulp van lipvisjes, te ontdoen van parasieten. Door kenners wordt dit tot de beste mantaplekken ter wereld gerekend.

Doen: ga wadlopen in de Indische Oceaan
Het schitterende Shaviyani-atol heeft vijf onbewoonde eilanden die door een lange zandbank worden verbonden. Bij eb kun je dankzij deze lange witte zandsliert in het midden van de oceaan van het ene naar het  andere eiland lopen. 

Doen: kom oog in oog met walvishaaien
Walvishaaien zijn het hele jaar door kind aan huis in de wateren van de Malediven, maar ze geven van mei tot en met december de voorkeur aan de westzijde van de archipel en begeven zich vervolgens naar het oosten. Je maakt  grote kans ze te spotten bij het Vaavu-atol, een van de minst ontwikkelde regio’s van het land.

Geldende coronamaatregelen: De Malediven zijn open voor toeristen. Een negatief COVID-19-testresultaat is vereist voor alle landen. Je dient binnen 24 uur voor vertrek een online gezondheidsverklaring in te dienen via het "Imuga"-portaal en een bewijs te overleggen dat je negatief bent getest op COVID-19 met behulp van een RT-PCR-test die binnen 96 uur voor vertrek is genomen. Op de Malediven moeten ook gevaccineerde reizigers bij aankomst een negatieve PCR-test moeten overleggen. De test en het negatieve PCR-certificaat moeten uiterlijk 96 uur voor vertrek worden afgegeven; kinderen jonger dan één jaar hoeven geen testresultaten in te dienen. Als je langer dan 48 uur op de Malediven verblijft, moet je binnen 72 uur voordat je de Malediven verlaat een COVID-19-test ondergaan. Op de Malediven zijn mondkapjes verplicht in afgesloten publieke ruimtes. Winkels en toeristische bezienswaardigheden zijn open. Restaurants en cafés zijn enkel geopend voor afhalen en bezorging. Het is noodzakelijk om bij aankomst in Nederland een coronabewijs te overhandigen. Kijk voor meer info op Covid Controls en op Nederland Wereldwijd

6. Vakantie in Mexico

Copper Canyon MexicoMaak een treinreis door de Copper Canyon in Mexico

Met lange uitgestrekte kusten, vlaktes in het binnenland en hoge bergketens garandeert Mexico niet alleen een gevarieerd landschap, maar ook een gevarieerd klimaat. Over het algemeen geldt dat het tussen mei en september stoomtijd is aan de stranden. De kleffe hitte wordt tussen oktober en mei gevolgd door koelere dagen waarin je ook, in de meeste regio’s, de zwaarste regenbuien ontloopt. De perfecte reistijd dus!

Doen: bezoek de Grand Canyon van Mexico
Het Mexicaanse noordwesten wordt vaak overgeslagen door Nederlandse reizigers. Maar weinigen weten dat dwars door de woestijnachtige regio het grootste canyonsysteem ter wereld loopt, minstens zo mooi als de Grand Canyon en veel minder druk bezocht. In de Koperkloof leven de Rarámuri, die als een van de weinige Mexicaanse inheemse bevolkingsgroepen hun tradities hebben behouden. De canyon heeft door zijn hoogte enorme klimaatverschillen, van de verschroeiende zon in de hoogte tot een tropisch klimaat op de bodem van de kloof. De westkust in dit deel van Mexico heeft al even veel te bieden, met sympathieke vissersdorpen omringd door jungle, een baai vol strandjes die je helemaal voor jezelf hebt en onbewoonde eilanden met bijzondere zeedieren. Je kunt overal on a budget verblijven of het zo luxe maken als je zelf wilt. Helaas is Mexico niet het allerveiligste land, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen zijn deze gebieden probleemloos te bezoeken. 

Doen: Bezoek Yucatán
Het populaire schiereiland – bestaande uit de deelstaten Campeche, Quintana Roo en Yucatán – is en blijft een magisch stukje aarde volop Mayaruïnes, dichte jungle en fabelachtige stranden. De wintermaanden – november t/m februari – vallen grotendeels in het hoog- en in het regenseizoen, maar garanderen kalm, warm weer en zijn dus ideaal om te gaan duiken en zwemmen voor de kust. De periode is ook bij uitstek geschikt voor een bezoek aan de Mayaruïnes in het binnenland, omdat het er dan niet zo drukkend warm is als de rest van het jaar.

Geldende coronamaatregelen: Mexico staat open voor reizigers. Het is niet nodig om bij aankomst een negatieve PCR-test of quarantaine af te geven, hoewel de meeste resorts gasten vragen om gezondheidsvragenlijsten in te vullen. De landgrens tussen Mexico en de Verenigde Staten is tot ten minste 21 oktober gesloten voor niet-essentiële reizen. Vliegreizen zijn echter toegestaan. Reizigers moeten een formulier voor gezondheidsverklaring invullen en de QR-code scannen die het bij aankomst genereert. Het is niet nodig om voor vertrek een test te doen of enige vorm van quarantaine te ondergaan.  Mexico heeft een viertraps stoplichtsysteem van beperkingen, waarbij rood maximale beperkingen betekent, oranje de capaciteit in openbare ruimtes en op het werk beperkt tot 30%, geel voor al het werk hervatten en openbare bijeenkomsten plaatsvinden, en groen betekent dat er geen beperkingen zijn. Bekijk hier een kleurgecodeerde kaartIn Mexico zijn mondkapjes in sommige regio's verplicht. Winkels en toeristische bezienswaardigheden zijn open. Restaurants en cafés zijn geopend met enige restricties. Het is noodzakelijk om bij aankomst in Nederland een coronabewijs te overhandigen. Kijk voor meer info op Covid Controls en op Nederland Wereldwijd

7. Vakantie in Tanzania

Onthaasten op het droomeilandje Pemba bij Zanzibar. Foto: Hanneke de VriesOnthaasten doe je op het droomeilandje Pemba bij Zanzibar. Foto: Hanneke de Vries

De Serengeti, de Ngorongoro-krater, Lake Manyara: het zijn klinkende namen die het hart van iedere wildlifeliefhebber sneller doen kloppen. Deze Tanzaniaanse natuurgebieden, ook wel bekend als het noordelijke safaricircuit, vormen het toneel van de jaarlijkse migratie van anderhalf miljoen wildebeesten en zebra’s. De migratie in de Serengeti en Ngorongoro vindt het hele jaar door plaats. 

Doen: ontdek het Hoge Noorden
Negentig procent van alle bezoekers aan Tanzania komen exclusief af op de migratie en laten de rest van het land links liggen. Doodzonde, want alleen al de noordelijke helft van de vredige Afrikaanse republiek heeft veel meer moois te bieden, waaronder natuurgebieden als Saadani, Tarangire en Mkomazi, het nauwelijks ontdekte Usambaragebergte en de rustige, hippie chic noordkust.

Doen: onthaast op de kleinere droomeilanden bij Zanzibar
De tropische kust, turkooizen zee en uitgestrekte koraalriffen zijn algemeen bekend, maar er is meer. De kleinere droomeilanden die Zanzibar omringen bijvoorbeeld, zoals het schitterend groene Pemba en Chumbe. Of de verborgen geschiedenis van medicijnmannen en voodoopraktijken, die net zo’n betoverende werking op reizigers kunnen hebben als de vele fantastische stranden en duikplekken. Het lange en het korte droge seizoen, respectievelijk van juni t/m oktober en van januari t/m februari, zijn de beste reistijd. Je strandvakantie wordt dan niet gestoord door hevige stortbuien in de namiddag en het weer is helder en zonnig. 

Geldende coronamaatregelen: Internationale vluchten naar Tanzania zijn hervat. Reizigers moeten erop voorbereid zijn dat onverwachte reisbeperkingen met weinig of geen voorafgaande kennisgeving van kracht worden. Alle passagiers die in Tanzania aankomen, moeten bij aankomst een negatief COVID-19 PCR-testcertificaat overleggen. De test moet binnen 72 uur na aankomst in Tanzania worden afgelegd. Alle passagiers die naar Tanzania reizen, moeten een online Traveller's Surveillance Form invullen. Dit formulier moet uiterlijk 24 uur voor aankomst worden ingediend. Alle passagiers die Tanzania binnenkomen, worden onderworpen aan een verbeterde screening op COVID-19, inclusief een verplichte snelle test. De kosten voor sneltesten bedragen USD 25 per reiziger, die bij aankomst contant dient te worden betaald. De regering van Tanzania voert ook temperatuurscans uit voor alle internationale passagiers die Tanzania binnenkomen. Als je bij aankomst positief test op COVID-19, moet je 14 dagen in zelfisolatie. In Tanzania zijn mondkapjes niet verplicht. Winkels en toeristische bezienswaardigheden, evenals cafés en restaurants zijn open. Het is noodzakelijk om bij aankomst in Nederland een coronabewijs te overhandigen. Kijk voor meer info op Covid Controls en op Nederland Wereldwijd

8. Vakantie in Zuid-Afrika

Hiken in de Drakensbergen in Zuid-Afrika. Foto: Malou van BreevoortHiken in de Drakensbergen in Zuid-Afrika. Foto: Malou van Breevoort

Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door haar verscheidenheid en is daarmee een bijzonder verleidelijke vakantiebestemming. Landschappelijk vind je er zowel fabelachtige zandstranden en ongerepte bossen (Tuinroute) als woestijn (Kalahari) en halfwoestijn (Karoo) naast imposante bergen (Drakensbergen) en een groot aantal beschermde natuurreservaten waar je de Big Five kunt spotten. Cultureel is het land een fascinerende mix van Afrikaanse volken, afstammelingen van Europese kolonisten en Aziatische gemeenschappen. 

Doen: ontdek de Wild Coast
Wild Coast is de benaming voor de kuststrook in het voormalige Transkei. Het is een zeer ruraal en onderontwikkeld gebied, ideaal voor avontuurlijke reizigers die niet vies zijn van improviseren. De groene heuvels zijn bezaaid met ronde hutjes die samen gemeenschappen vormen en worden aangevoerd door lokale chiefs. Erheen reizen is het hele jaar mogelijk. Maar in september tot november bloeien er veel planten en zijn er walvissen. De oceaan voert continu een warme stroming aan, wat ook van invloed is op de buitentemperatuur. 

Doen: bestorm de Drakensbergen
De Drakensbergen vormen het grootste bergmassief van Zuid-Afrika en liggen in de provincie Kwazoeloe-Natal. Oorspronkelijk leefden de San (Bosjesmannen) er in grotten en onder natuurlijke overkappingen, inmiddels is de regio voor een groot deel in een nationaal park omgetoverd. De Drakensbergen hebben de bezoeker veel te bieden: zeldzame plant- en diersoorten en goede mogelijkheden om te hiken en mountainbiken. De bergen kennen het hele jaar door een relatief mild klimaat, al kan het hoog in de bergen flink koud worden en in de wintermaanden (onze zomermaanden) behoorlijk sneeuwen.

Geldende coronamaatregelen: Je moet bij aankomst in Zuid-Afrika een papieren kopie van een negatieve PCR COVID-19-test overleggen. De test moet uiterlijk 72 uur voor vertrek hebben plaatsgevonden.  Als je geen papieren kopie van een negatieve PCR-test kunt overleggen, moet je bij aankomst op eigen kosten een antigeentest doen. Als je positief test op Covid-19, moet je op eigen kosten gedurende 10 dagen in zelfisolatie in overeenstemming met de richtlijnen van de overheid. Zelfisolatie is niet vereist als je de negatieve PCR-test  hebt geleverd. De Zuid-Afrikaanse overheid vereist dat je bij aankomst een gezondheidsverklaring invult met je gegevens, inclusief adres- en contactgegevens.Het is mogelijk om door Zuid-Afrika te reizen en naar een derde land te reizen. Als je door Zuid-Afrika wilt reizen, moet je een papieren kopie van een negatief COVID-19-testresultaat meenemen. De test moet binnen 72 uur na vertrek zijn afgelegd. In Zuid-Afrika zijn mondkapjes verplicht in publieke ruimtes. Winkels en toeristische bezienswaardigheden zijn open. Cafés en restaurants zijn open met beperkingen. Het is noodzakelijk om bij aankomst in Nederland een coronabewijs te overhandigen. Kijk voor meer info op Covid Controls en op Nederland Wereldwijd

Ben je benieuwd welke intercontinentale bestemmingen nog meer bereisbaar zijn? Kijk dan op Covid Controls voor de volledige lijst en de beperkende maatregelen. 

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!