image
Getty Images

Heb jij in 2023 het machtigste paspoort ter wereld in handen?

Heb jij er ooit bij stilgestaan hoe machtig je paspoort eigenlijk is? Het lijkt soms gewoon een simpel identiteitsbewijs waarmee je in de gelegenheid wordt gesteld om te reizen, maar het ene paspoort is het andere niet. Of jij een ander land binnenkomt, hangt af van de status (of macht) van het land dat jouw paspoort uitgeeft en of je daarmee wel of niet visumvrij mag reizen. Ook in 2023 zijn de machtigste paspoorten weer op een rij gezet. Benieuwd hoe Nederland scoort?

Hoewel corona voor veel mensen een ding uit een (recent) verleden lijkt, is juist nu een krachtig paspoort van belang. We weten inmiddels allemaal hoe het is om beperkt te worden in je reizen en je paspoort is de sleutel zijn tot visumvrij reizen en een makkelijker toegang tot de wereld.

Vorig jaar hadden de Verenigde Arabische Emiraten het machtigste paspoort ter wereld en dit jaar is dat niet anders, concludeert Arton Capital's Passport Index. Waar het paspoort van de VAE vorig jaar nog visumvrije of visum-bij-aankomst-toegang verschafte tot 160 bestemmingen wereldwijd, worden Arabieren nu zelfs in 181 landen zonder problemen verwelkomd.

Overigens zit Nederland samen met tien andere landen de VAE op de hielen: samen met Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Oostenrijk, Spanje, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland hebben wij toegang tot 174 bestemmingen. Dat waren er vorig jaar 'nog maar' 153. 

Inwoners van België, Denemarken, Groot-Brittannië, Ierland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Polen en de Verenigde Staten kunnen zonder problemen naar 173 landen reizen.

Dat is een behoorlijk verschil sinds 2020. Toen de coronapandemie uitbrak, gaven ’s werelds krachtigste paspoorten – toen in handen van België, Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland - visumvrije toegang tot slechts 112 bestemmingen. 

Dit zijn volgens Arton’s Capital Passport Index de machtigste paspoorten ter wereld in 2023:

 1. Verenigde Arabische Emiraten (181 bestemmingen)
 2. Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Nederland, Oostenrijk, Spanje, Zuid-KoreaZweden, Zwitserland (174 bestemmingen)
 3. België, Denemarken, Groot-Brittannië, IerlandNieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Polen, Verenigde Staten (173 bestemmingen)
 4. Australië, Canada, Griekenland, Hongarije, JapanLitouwen, Tsjechië (172 bestemmingen)
 5. Malta, Singapore en Slowakije (171 bestemmingen)
 6. Estland, Letland, Slovenië (170 bestemmingen)
 7. IJslandLiechtenstein (169 bestemmingen)
 8. Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Roemenië (168 bestemmingen)
 9. Maleisië (167 bestemmingen)
 10. Monaco (165 bestemmingen)
Lees ook: In dit land kun je het beste wonen

Oorlogen hebben invloed op visumvrij reizen

Nadat Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel, zijn veel landen gestopt met het verstrekken van visa aan Russische burgers en mogen Russische luchtvaartmaatschappijen in veel gevallen het luchtruim niet meer gebruiken. Dat heeft ervoor gezorgd dat Rusland twee plaatsen is gezakt en op de 37e plek staat in de ranglijsten – met visumvrije toegang tot 124 bestemmingen. Oekraïne won daarentegen juist één plek en staat nu op de 19e plaats. Verschillende landen hebben sinds de oorlog de visumplicht voor Oekraïense paspoorthouders geschrapt, waardoor Oekraïners nu kunnen reizen naar 147 bestemmingen wereldwijd. 

Afghanen hebben het het slechtste voor elkaar: zij zijn slechts welkom op 39 bestemmingen. Afganistan staat daarmee op de 95 plaats. Ook Syrië en Irak zijn niet rijkelijk bedeeld, met toegang tot respectievelijk 40 en 42 landen. 


De machtigste paspoorten zonder reisbeperkingen

Overigens is Arton Capital's Passport Index niet de enige die de machtigste paspoorten op een rij zet. Ook Henley Passport Index doet dat, maar heeft een iets andere methodiek. Waar Arton’s index realtime de gegevens bijwerkt en rekening houdt met eventuele reisbeperkingen die bijvoorbeeld door corona en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn opgelegd, kijkt de Henley Passport Index enkel naar de toegang zonder de actuele stand van zaken. En dat zorgt voor een verandering van machtsposities, want hierin verdwijnen de Verenigde Arabische Emiraten naar de 15e plaats en mogen Japan en Singapore met de eer strijken, met toegang tot maar liefst 193 bestemmingen. Nederland staat op de vijfde plek met toegang tot 189 bestemmingen. 

Dit zijn volgens de Henley Passport Index de machtigste paspoorten ter wereld in 2023:

 1. Japan, Singapore (193 bestemmingen)
 2. Zuid-Korea (192 bestemmingen)
 3. Duitsland, Spanje (191 bestemmingen)
 4. Finland, Italië, Luxemburg (190 bestemmingen)
 5. Denemarken, Nederland, Oostenrijk, Zweden (189 bestemmingen)
 6. Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Portugal (188 bestemmingen)
 7. België, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Tsjechië, Verenigde Staten, Zwitserland (187 bestemmingen)
 8. Australië, Canada, Griekenland, Malta (186 bestemmingen)
 9. Hongarije, Polen (185 bestemmingen)
 10. Litouwen, Slowakije (184 bestemmingen)

Het is belangrijk om te onthouden dat de wereldwijde reisbeperkingen en visa-vereisten voortdurend kunnen veranderen. Het is daarom altijd verstandig om up-to-date informatie te raadplegen voordat je op reis gaat en de regels en vereisten van je bestemming te controleren voordat je vertrekt. Voor jou als Nederlandse of Belgische reiziger ligt de wereld gelukkig weer aan je voeten. 

Ook interessant: Dit is het gelukkigste land ter wereld - en kun jij raden waar Nederland staat?

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!