image
Getty Images

Wandelvakantie in Europa: 4 bijzondere reizen waar je mee wegloopt

Ervaar de mooiste natuur van Europa op je eigen tempo tijdens een wandelreis van Better Places. Deze vier tochten horen op je bucketlist voor 2023!

De wandelreis is allang niet meer voorbehouden aan de fervente bergwandelaar. In onze snelle maatschappij blijkt meer dan ooit behoefte aan vertraging. Aan verbinding met de natuur en niets anders op de planning dan reizen op eigen kracht, door stille landschappen. Slow travel in zijn puurste vorm. Dat brengt je niet alleen rust en voldoening maar laat je ook Europa op haar mooist ervaren. Waar de gebaande paden plaatsmaken voor uitdagende trails, ontdek je pas echt hoe spectaculair mooi de natuur op ons eigen continent is.

Het nieuwe reizen

Dat steeds meer reizigers kiezen voor een actieve vakantie waarbij de natuur centraal staat, merkt ook Saskia Griep, directeur van Better Places. Sinds enkele jaren biedt de reisorganisatie wandelreizen aan, zowel individueel als in een kleine groep. En daar is veel vraag naar. Voor Better Places zijn wandelreizen ook dé manier om bij te dragen aan een leefbare planeet. ‘Met ons aanbod nodigen we reizigers uit tot een nieuwe manier van reizen, die vraagt om minder CO2-uitstoot en meer positieve impact,’ legt Saskia uit. ‘Dat betekent dichter bij huis, op een rustiger tempo en met meer beleving onderweg.’

Niet alleen zien maar beleven

En die beleving is er tijdens een wandelreis volop. Indrukwekkende panorama’s, bijzondere vogels of rondscharrelende steenbokken brengen je onderweg even tot stilstand. Net als de ontmoetingen in dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Je gaat voorbij de gebaande paden onder begeleiding van een ervaren gids en wordt na elke etappe gastvrij ontvangen in kleinschalige accommodaties. Kies je voor een groepswandelreis, dan profiteer je bovendien van de gezelligheid van een kleine groep gelijkgestemden. Met elke voet vooruit laat je de dagelijkse beslommeringen verder achter je. Bij Better Places boek je unieke individuele wandelreizen op maat en groepswandelreizen in een klein gezelschap van zes tot twaalf personen naar bestemmingen binnen en buiten Europa. Trek bijvoorbeeld dwars door de wildernis op de Balkan Trail, over bergpassen in Slovenië of dompel jezelf onder in de Scandinavische way of life in Zweeds Lapland. Volg je in ons spoor op deze vier onvergetelijke reizen?


1. Ongerept Europa op de Balkan Trail - groepsreis 25 augustus

Theth Nationaal Park Albanie Nationaal Park Theth, Albanië.

In het grensgebied van Montenegro, Albanië en Kosovo leiden de paden van de Peaks of the Balkans-wandelreis je door een uniek stuk Europese wildernis. Onder Nederlandse begeleiding en met een lokale berggids wandel je door buitengewoon mooie en verlaten landschappen. Onderweg krijg je in de herdersdorpen een authentiek inkijkje in de lokale cultuur. De dagetappes variëren tussen de vier en negen uur, en de route voert afwisselend over heuvelachtig en bergachtig terrein.


2. Huttentocht Oostenrijk Hohe Tauern - groepsreis 10 september

Hohe Tauern OostenrijkNationaal Park Hohe Tauern, Oostenrijk.

Er is niets mooiers dan een voettocht door de Oostenrijkse Alpen. Deze wandelreis door de Hohe Tauern, het grootste nationale park van het land, maakt zelfs de meest doorgewinterde bergwandelaar stil. Het gebied is de achtertuin van de Nederlandse berggids Sietske. Tijdens deze reis wandel je van hut naar hut door zowel lieflijke als ruige berglandschappen. Etappes met flink wat hoogtemeters en afdalingen leiden naar knusse berghutten, waar je bij het geluid van koeienbellen kunt genieten van het uitzicht op de bergtoppen en samen kunt proosten met gelijkgestemden.


3. Wandelreis Slovenië - op individuele basis

Soca-rivier SlovenieSoča-rivier, Slovenië.

Maar liefst 72 procent van Slovenië bestaat uit beschermde natuur. Daarmee is het land een droom voor wandelaars. Tijdens deze wandelreis door het hart van Slovenië maak je kennis met de Julische Alpen en trek je door een van de mooiste berglandschappen van Europa. De route leidt langs bezienswaardigheden zoals de panoramische zeven-meren-vallei, Bohinj en de smaragdkleurige Soča-rivier, waar je kunt raften of kajakken. Slovenië is bovendien goed bereikbaar per trein – een ontspannen manier om je reis te beginnen en te eindigen.


4. Wandelreis Zweden - op individuele basis

Abisko ZwedenNationaal Park Abisko, Zweden.

De Scandinaviërs weten als geen ander hoe het is om te leven in en met de natuur. Deze wandelreis door het noorden van Zweden is de ideale manier om deze manier van leven te ervaren. In Stockholm stap je op de nachttrein naar Zweeds Lapland, waar een bijzondere wandeltocht van hotel naar hotel begint. Deze voert door Abisko National Park, met een overnachting in een ijshotel en tussenstop bij een Sami-hut. Actieve dagen omringd door uitgestrekte natuur worden afgewisseld met een bezoek aan Stockholm en Malmö.

Kijk voor het volledige aanbod van wandelreizen van Better Places op betterplaces.nl/wandelreizen.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!