Peerderik

'497063' door Peerderik '497063' door Peerderik

PolenKrakau

PolenKrakau

De parel van Polen

Peerderik

Zicht op Krakau vanaf de rivier de Wisla, met rechts de Michaël- en Stanislauskerk, en verder de kathedraal en het koninklijk paleis, op de heuvel van Wawel. Zonder statief maar gelukkig toch redelijk goed gelukt.

'496605' door Peerderik '496605' door Peerderik

NederlandMaastricht

NederlandMaastricht

Monumentale stad aan.

Peerderik

Zicht op Maastricht, hier bij de Sint-Servaasbrug. Maastricht, gelegen op beide oevers van de Maas, is een van de steden die zich "oudste stad van Nederland" noemen, en heeft na Amsterdam de meeste rijksmonumenten (1677 stuks).

'495822' door Peerderik '495822' door Peerderik

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Kermis in Deventer

Peerderik

Vandaag een bezoekje aan Deventer gebracht, en vond het eigenlijk wel jammer dat er nu juist een gigantische kermis stond, in het historische centrum. Maar het leverde dan toch wel weer een aardig plaatje op, vind ik.

'495706' door Peerderik '495706' door Peerderik

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Oogcontact

Peerderik

De Berenkuil in Eindhoven is een knooppunt van fietstunnels, die altijd vol staan met graffiti. Gewone 'ordinaire' graffiti kan me niet zo bekoren, maar ieder jaar in Juni komen de internationale spuittoppers naar Eindhoven om in het kader van 'Step in the Arena', de Berenkuil wat te 'bewerken'.

'494047' door Peerderik '494047' door Peerderik

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Aan de voet van het..

Peerderik

Vanuit het kasteel van Niedzica heb je een mooi uitzicht op de Pieniny en het Czorsztyn stuwmeer. Het gotische verdedigingskasteel werd gebouwd in de 14e eeuw.

'493530' door Peerderik '493530' door Peerderik

DuitslandDresden

DuitslandDresden

De Elberadweg, de...m

Peerderik

De fietsroute langs de Elbe is een van de mooiste en meest afwisselende fietsroutes van Europa. In het gebied tussen de Tsjechische grens en de Noordzee, zo'n 860 km., vindt je gevarieerde landschappen, geschiedenis en uniek cultureel erfgoed. De route gaat door zeven Duitse deelstaten en kan dankzij het zeer geringe hoogteverschil even gemakkelijk stroomopwaarts als –afwaarts worden gereden. Al zes keer werd de Elberadweg in een jaarlijkse enquête van de Duitse fietsersbond ADFC tot de meest geliefde Duitse fietsroute gekozen. Hier hebben we mooi zicht op de Hofkirche in Dresden.

'493015' door Peerderik '493015' door Peerderik

PolenKrakau

PolenKrakau

Een strategische...op

Peerderik

De Mariakerk werd in de 13e eeuw door de burgers van Krakau gesticht. Zowel van buiten als van binnen is er alles aan gedaan om dit tot een van de mooiste kerken van de regio te maken. Door de toeristische drukte is het heel moeilijk om binnen een goede foto te maken, maar toen ik weer naar buiten liep zag ik haar staan, en moest ik een foto maken,.. en natuurlijk wat zloty's in haar bekertje.

'492647' door Peerderik '492647' door Peerderik

PolenKrakau

PolenKrakau

Kerk op de rots

Peerderik

Omdat de Paulijnse kerk en -klooster op een verhoging staat wordt hij in de volksmond ook wel kerk op de rots genoemd. De barokkerk werd in de 18' eeuw gebouwd, en heeft een weelderig portaal van zwart marmer. Hij staat aan de rand van de Joodse wijk Kazimierz, aan de oever van de Wisla.

'492506' door Peerderik '492506' door Peerderik

PolenKrakau

PolenKrakau

Zondagochtend in...Kr

Peerderik

Krakau is van oudsher een katholiek bolwerk. Sinds duizend jaar een bisdom en sinds 1925 de zetel van een rooms-katholieke aartsbisschop. Op Zondagochtend liepen we door de stad en kwamen overal priesters tegen, onderweg naar een dienst vermoed ik. Deze twee hebben de zegen van Maria, en een vredesduif vliegt door hun beeld.

'492397' door Peerderik '492397' door Peerderik

PolenKrakau

PolenKrakau

Modelstad Nowa Huta

Peerderik

Nowa Huta is de meest oostelijke wijk van Krakau.Een half uurtje met de tram vanuit het station. Met 200.000 inwoners is het een van de dichtstbevolkte gebieden van de stad, en één van de beste voorbeelden van socialistisch realisme in de architectuur. Nowa Huta betekent Nieuwe Staalfabriek. Naast de wijk werd de grootste staalfabriek van Polen gebouwd, waar 38.000 man werkte.. Vanaf 1949 is het een afzonderlijke stad maar al in 1951 werd de stad bij Krakau gevoegd en een tramlijn aangelegd. Nowa Huta was als een modelstad gebouwd om mensen uit lagere sociaaleconomische achtergronden naar de regio te lokken als tegenwicht voor de middenklasse van Krakau, die weinig van het communisme moesten hebben. Na 1956 nam de invloed van het socialistisch realisme af. Een katholieke kerk werd niet in het ontwerp opgenomen. De bewoners streden met steun van bisschop Karol Wojty?a, de latere paus Johannes Paulus II, om toestemming om een kerk te mogen bouwen.De toestemming kwam er in 1967. In de jaren 80 vonden in Nowa Huta grote demonstraties plaats. 29.000 van de 38.000 arbeiders van de Leninfabriek waren lid van de vakbond Solidarno??. Je kan zelf door de wijk lopen, wat wij gedaan hebben, maar je kan Nowa Huta ook met een gids bezoeken. Getyourguide.nl biedt leuke privé tours aan met jonge Engelstalige gidsen. De gids haalt je op bij je hotel en rijdt je rond in een vintage Trabantje.

'492207' door Peerderik '492207' door Peerderik

PolenKrakau

PolenKrakau

Vervallen maar...sfee

Peerderik

In Kazimierz, Krakau, zijn twee Joodse begraafplaatsen.De kleine, en oudste Remuh begraafplaats en de grote, meer vervallen maar veel sfeervollere achter het spoorviaduct. De omvang ervan geeft een idee over de grote van de Joodse gemeenschap in Krakau.

'491954' door Peerderik '491954' door Peerderik

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Historisch Chocholow,

Peerderik

In Podhale, een streek aan de voet van de Tatra, ligt het dorpje Chocholow, een levend openluchtmuseum. Het dorp is in feite een lange straat met links en rechts traditionele houten huisjes, het standaard onderkomen van de bergbewoners in de Tatra. Het enige vreemde gebouw is een stenen gotische kerk, ter vervanging van de originele houten kerk die in de 19e eeuw is afgebrand. Veel bewoners zijn timmerlieden en hout-carvers, en zo kun je aan elk huis zo'n beetje zien wat hun specialiteit is, met uitgebreide houtgesneden accenten. Omdat de huisjes ieder jaar, aan de buitenkant, gereinigd en gepolijst worden met houtzeep, blijven ze er uit zien alsof ze pas gebouwd zijn.

'491888' door Peerderik '491888' door Peerderik

PolenKrakau

PolenKrakau

Genieten in Kazmierz

Peerderik

De Szeroka straat in Kazmierz, de oude joodse wijk van Krakau, kent vele traditionele restaurantjes. We kozen voor de tent met de bijzondere naam: "Once upon a time in Kazmierz". Van buiten zag het er niet uit als een restaurantje maar als een oude joodse winkel. Het café neemt de plaats in van de vroegere winkel en twee kleine ateliers, waaronder dat van een kleermaker. Het eten was voortreffelijk, en een man, met zijn zoon, zorgde voor een fijne sfeer, met een uitstekend stukje joodse muziek.

'491760' door Peerderik '491760' door Peerderik

PolenKrakau regio en Tatra's

PolenKrakau regio en Tatra's

Schapen tegen het...d

Peerderik

Schapen grazen hier tegen de golvende bergketen Gubalowka, in het zuiden van Polen. Onder in het dal ligt de 30 duizend inwoners tellende stad Zakopane, bekend wintersportgebied, maar in de zomer ook druk bezocht voor bergwandelingen in de Tatra. Zakopane ligt tussen de bergketen Gubalowka en de rotsige bergtoppen van de Tatra.

'490286' door Peerderik '490286' door Peerderik

Verenigde StatenIdaho

Verenigde StatenIdaho

Historisch...Chesterf

Peerderik

Chesterfield is een spookstadje in Caribou County, Idaho. Het is gelegen in de Gem-vallei, op een hoogte van zo'n 1600 meter. Chesterfield werd in 1881 opgericht door Mormoonse kolonisten, maar verloor al snel zijn dynamiek, en door agrarische problemen waren de meesten in 1930 alweer vertrokken. Vandaag de dag wordt de gemeenschap geëxploiteerd als een toeristische attractie.

'490163' door Peerderik '490163' door Peerderik

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Hoodoo kleurspectakel

Peerderik

Coal Mine Canyon ligt in het noorden van Arizona, dicht bij Tuba City. Precies op de grens van Hopi Reservation en de Navajo Reservation, aan de state Route 264. Komende vanaf Tuba City ga je kort voor mijlpaal 337 linksaf een onverharde weg op, en na zo'n 800 meter zie je hem liggen. Beneden in de Canyon ligt een voetpad, wat helaas wat moeilijk te bereiken is via een steil en glibberig pad. Maar je loopt dan wel tussen spectaculair gekleurde Hoodoos.

'489405' door Peerderik '489405' door Peerderik

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Een zomerse dag

Peerderik

Gisteren eindelijk een echte lentedag, en dus lekker fietsweer. En ik was zeker niet de enige op het stalen ros. Hier langs het Eindhovens kanaal, bij Geldrop, heb ik toch even dit stel vastgelegd.

'489189' door Peerderik '489189' door Peerderik

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Madurodam look- alik

Peerderik

Boven op de Grotekerktoren van Dordrecht waan je je in Madurodam. Tenminste als je vlak langs de toren naar beneden kijkt. De kerktoren van de oudste stad van Holland telt maar liefst 275 treden, maar eenmaal boven heb je dan ook een erg mooi uitzicht. Het was jammer genoeg een beetje heiig, maar zo vlak onder de toren was het zicht goed.

'489091' door Peerderik '489091' door Peerderik

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Historisch Dordrecht

Peerderik

Dordrecht ligt waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. Kreeg in 1220 stadsrechten, en ontwikkelde zich in de Middeleeuwen als belangrijke handelsstad en stapelplaats. Op 27 April, Koningsdag, zal er waarschijnlijk volop gekoekhapt en gespijkerpoept worden, dit ter ere van Willem-Alexander, die dan op bezoek komt.

'488620' door Peerderik '488620' door Peerderik

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Lekker stomen

Peerderik

Onder moeders parasol over de catwalk. Ik weet niet of het voor bescherming was tegen de zon of tegen de stoom. Misschien wel allebei. Ik vond het in ieder geval wel een mooi plaatje. En er was al zoveel moois te zien, in Yellowstone.

'488411' door Peerderik '488411' door Peerderik

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Woudrichem

Peerderik

Zicht op het historische vestingstadje Woudrichem, met op de achtergrond de toren van de Martinuskerk, in het land van Heusden en Altena. Ontstaan in de negende eeuw, en strategisch gelegen aan de samenvloeiing van Maas en Waal. Een prachtig plaatsje, dat in zijn geheel beschermd dorpsgezicht is. Vanuit Woudrichem kun je per voetveer naar Slot Loevestein.

'488267' door Peerderik '488267' door Peerderik

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

'Pierewaaien' op de..

Peerderik

Op de pier van Hoek Van Holland kan het flink tekeer gaan, maar deze keer was het redelijk rustig, qua wind. Altijd leuk om even de pier op te lopen, en er staan vaak wel wat mensen te vissen. Deze mijnheer vond het blijkbaar toch te hard waaien om te fietsen.

'488065' door Peerderik '488065' door Peerderik

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Gekantelde kubus

Peerderik

In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn er in Helmond, en later in Rotterdam een aantal kubuswoningen gebouwd door architect Piet Blom. Als reactie op het grootschalig en grijze modernisme van de architectuur van de wederopbouw wilden architecten met inspraak van bewoners en andere gebruikers, herbergzame woonwijken maken. Onder architecten wordt het meesterschap van Blom niet ontkent, maar zijn creaties zijn controversieel.

'487890' door Peerderik '487890' door Peerderik

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Arches National Park

Peerderik

Nergens ter wereld komen zoveel natuurlijke rotsbogen voor, als binnen de grenzen van Arches National Park. Naast de vele bogen komen er ook allerlei andere grillig gevormde rotsformaties voor. Hier zien we een gedeelte van de Windows Trail, die langs drie bogen gaat. De beste tijd om het park te bezoeken is in het voorjaar of de herfst, want in de zomer kan het er loei heet zijn.

Community updates

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

week 31 | Community toppers

Zonsondergang bij Lake Mutanda. Foto: MirandaNoomen

1. Topreview: Bosnië-Herzegovina door Dianadm
2. Topfoto & tip: Zonsondergang bij Lake Mutanda door MirandaNoomen
3. Topblog: Niet smeren? ... door Elleke
4. Communitylid van de week: Dannyvdm
5. Nieuwkomer: PeggyA

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik