Fransvdg: Reviews

Bezochte bestemmingen

Hier onder staan alle bestemmingen waar Fransvdg foto's, tips en blogs over heeft geupload of is geweest. Alle bestemmingen met een   zijn nog niet door deze reporter gereviewed.

Geplaatste Reviews

8
Fuerteventura (Spanje)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in november 2016

De grootste bezienswaardigheid van Fuerteventura is voor mij het afwisselende landschap. Er staan vierentwintig dode vulkanen die met elkaar voor veel "malpais" hebben gezorgd: totaal onbruikbare lavavelden. Het binnenland heeft nog wat groene plekjes, maar de kleuren bruin en geel overheersen in het landschap. En wat de stranden betreft, de meeste zijn geel. Maar er komen ook zwarte voor. Aan de oostkant van het eiland is vrij veel toerisme, in het binnenland en het westen kom je nog heel veel rustige plekjes tegen. Fuerteventura betekent sterke wind, en dat klopt! Kite surfers kunnen overal aan de kust hun hart ophalen. Aan de westkust moet je daarvoor veel ervaring hebben. Anders kan het erg fout gaan. De golven hebben daar zo veel kracht dat zwemmen op de meeste plekken te gevaarlijk is. Vlak onder het stadje Corralejo ligt een duingebied dat wel wat op een mini-Sahara lijkt. Cultureel is er weinig bijzonders te beleven. Er zijn een paar aardige kerkjes op het eiland (onder andere in Pájara). Je vindt er leuke molentjes die je doen denken aan de verhalen over Don Quijote. De oude hoofdstad Betancuria is een aardig slaperig dorpje op het midden van het eiland. De huidige hoofdstad Puerto del Rosario moet het hebben van de standbeelden die her en der zijn neergezet. Als je veel wilt zien heb je een huurauto nodig. Je verkijkt je op de afstanden. Van noord naar zuid is ruim honderd kilometer over goede wegen en het laatste stuk kun je alleen nog maar door het zand.

Mooi afwisselend landschap Prachtige golven, vooral aan de westkust Weinig regen, het is een droog eiland Prima strandbestemming (uit de wind....)
De oostkust wordt toeristisch Cultureel is er weinig bijzonders te zien.
Review geplaatst op 28 december, 2016
7
San Marino
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in mei 2007

Als je toch in de buurt bent, zo tussen Bologna en Rimini, is het leuk om ook een paar uur naar de zelfstandige mini-republiek San Marino toe te gaan. Het is wel heel bijzonder dat dit kleine zelfstandige landje al sinds het jaar 301 bestaat en niet door Italië is opgeslokt. Waarschijnlijk door politieke en economische voordelen, die ik als toerist niet goed ken. De ligging is mooi, aan de oostelijke kant van de Apennijnen. Het hele land heeft maar een oppervlakte van 61 km², dus je hebt aan één dag echt genoeg om veel te bekijken. Als je er op eigen houtje bent kun je ook buiten de hoofdstad rondtoeren. In die hoofdstad, San Marino Città, kun je in het zomerseizoen soms over de hoofden van de toeristen lopen, die komen kijken of er ook belastingvoordelen te vinden zijn. Bij mijn tweede bezoek, vroeg in de maand mei, was het er duidelijk rustiger. En daardoor was dat bezoek veel leuker. Ik raad je aan om dan een kijkje te nemen bij het kleine parlement, het museum en bij de drie torens van San Marino. Zij vormen het belangrijkste nationale symbool van het land. Ze staan op de drie toppen van de berg Monte Titano. Je ziet ze ook op het wapen van San Marino, en in de nationale vlag. En een tip voor verzamelaars: ze staan ook afgebeeld op de San Marinese euromunten.

Weer een land erbij op je lijstje Historisch interessant Mooi gelegen Soms belastingvoordeel in winkels
In de zomer soms heel druk
Review geplaatst op 06 december, 2016
9
Kirgizië
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2007

Als ik aan Kirgizië denk, dan zie meteen prachtig berglandschap voor me en een Aziatische bevolking met een Sovjet verleden. Toen ik er was stond Lenin overal in steden en grotere dorpen nog op zijn voetstuk. Maar dan het landschap: de mooiste plekken die ik daar gezien heb zijn het nationaal park Ala Archa, waar je prachtig kunt wandelen, de Altyn Arashkan kloof, waar je eenvoudige minerale warmwaterbaden in de buurt hebt, en het hooggebergte richting Chinese grens bij Tash Rabat. Daar hebben we op 3150 meter hoogte in een yurt geslapen. Dat vond ik op die hoogte geen succes, vanwege de kou en de harde ondergrond. Een reisgenoot van me kwam toen met de onsterfelijke uitspraak: “Bij ons in Rotterdam zeggen ze: je ken nog beter in de Maas legge, dan in een yurt.” Gelukkig heb ik ook een betere overnachting in een yurt (grote tent) doorgemaakt, aan de oever van het grote Issyk-Kulmeer. Daar was het veel minder koud en daar hadden we ook een goed matras. Tijdens onze lange reis over de Zijderoute vanaf Turkmenistan, via Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en West-China (Uyghuristan) sprak het overwegend groene landschap in Kirgizië me het meest aan.

prachtig landschap interessante cultuur
Op eigen houtje reizen lijkt me lastig hier.
Review geplaatst op 06 december, 2016
9
Ghadames (Libië)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Fransvdg was hier in mei 2007

Eerst wat feiten over Ghadames. Het is een oasestad in het westen van Libië. Ongeveer 550 km ten zuidwesten van Tripoli, vlak bij de grens met Algerije en Tunesië. In deze oase leven voornamelijk Berbers. Het ommuurde historische gedeelte van de stad is Werelderfgoed volgens de UNESCO. Veel huizen in het oudste deel van de stad zijn gemaakt van boomstammen (palmbomen), kalksteen en aangestampte aarde. Door de witte kleur bieden ze goed beschutting tegen de woestijnhitte. Juist dat deel van de stad is voor ons het meest interessant en fotogeniek. De smalle straatjes gaan onder en tussen de huizen door. Heel vaak zie je daar geen daglicht, met als voordeel dat de woestijnhitte er niet kan komen. De oase zelf met al zijn dadelbomen is ook een bezoek waard, net als de woestijn buiten de stad. Liefhebbers kunnen daar in de hoge zandduinen met een 4-wheel drive wagen hun hart ophalen.

Een mooie oase Volop woestijn in de omgeving Een prachtige oude binnenstad
Het is ver weg
Review geplaatst op 05 december, 2016
10
Kaukasus gebergte (Georgië)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Fransvdg was hier in augustus 2011

De Georgische Militaire weg richting Rusland is een prachtige route door de Kaukasus. Vooral het traject tussen Gudauri en Kazbegi is heel fotogeniek vanwege zijn imponerende natuur. Ook ik in de zomer kom je daar nog volop bloeiende bloemen tegen. Onderweg kom je langs een fraai vriendschapsmonument van Georgië en Rusland uit 1983. Intussen is die vriendschapsband ver te zoeken. Dat kun je bij het monument goed zien, want verschillende tegels zijn intussen verdwenen. Vanuit het dorp Kazbegi kun je naar het hoger gelegen Tsminda Samebakerkje in Gergeti. Vanuit het centrum van Kazbegi ben ik in een oude Lada met vierwielaandrijving naar boven gegaan. Zo’n rit is echt feest: je hotst en botst over keien en door kuilen naar boven toe. De chauffeur geniet er zelf ook van en doet zijn uiterste best om lekker met zijn karretje over deze slechte weg te raggen. Als je geluk hebt krijgt je ook een van de hoogste bergen van Georgië nog te zien, de besneeuwde top van de Kazbeg reikt tot wel 5047 meter. Ik heb hem zelf alleen op foto’s in reisgidsen gezien, want een dik wolkendek zorgde ervoor dat hij verstoppertje kon spelen. Maar die wolken kunnen er ook voor zorgen dat je bij het kerkje van Gergeti heel mooie foto’s kunt maken.De loslopende koeien rond het kerkje maken de plek ook fotogeniek.

prachtige natuur rijden in een oude Lada fotogenieke plek
afgelegen plek
Review geplaatst op 04 december, 2016
8
Bahrein
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in december 2009

Bahrein ligt niet zo voor de hand als vakantiebestemming. Dit kleine koninkrijk in de Perzische Golf bestaat uit 33 eilanden. Ik kwam daar tijdens een cruise in december 2009. In februari 2011 waren er grote problemen tussen de sjiitische bevolking en de soennitische leiders van het land. Sindsdien zie ik geen advertenties meer voor cruises die ook naar Bahrein gaan. Toen ik in de hoofdstad Manama was zag ik veel zwarte vlaggen vanwege het Asjoera”feest” voor de sjiieten. Met Asjoera komt er een eind aan een elfdaagse rouwperiode waarin de martelaarsdood van Imam Hoessein in 680 wordt herdacht. Vaak gaat dit gepaard met zelfgeseling en bloedverlies. Gelukkig heb ik daar niets van gezien. We hebben een bezoek gebracht aan de grote Al Fatehmoskee. Hier zijn we heel vriendelijk rondgeleid. Dames moeten tijdens het bezoek aan deze moskee een lang zwart gewaad dragen. Het dienstdoende vrouwelijke personeel in boerka had er geen bezwaar tegen dat we foto’s van hen maakten. Een mooie bezienswaardigheid is de 25 km. lange King Fahd Causeway. Die bestaat uit zeven dammen en zeven bruggen, en is de oeververbinding met Saoedi-Arabië. Deze Causeway werd tussen 1981 en 1986 gebouwd door het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam. Saoedi’s komen in het weekend graag naar Bahrein omdat het leven daar wat liberaler is. De kans op het drinken van een borrel wordt daardoor groter. Saoedi-Arabië bezoeken lukte ons niet. Wij kwamen niet verder dan de uitkijktoren bij de grens op de Causeway.

Bijzondere bestemming Interessante cultuur King Fahd Causeway bekijken
Spanningen tussen geloofsgroepen. Alcohol is officieel verboden.
Review geplaatst op 04 december, 2016
8
Jerevan (Armenië)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2011

Als je in de zomer naar Armenië toe gaat moet je vooraf wel even informeren wanneer het feest Vartavar gevierd wordt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus je mag nu niet meer klagen als je ineens een emmer water over je heen gegoten krijgt. Je loopt leuk door het centrum van Jerevan te slenteren en ineens komt er een plons water van een balkon af naar beneden de straat op kletteren. Daar sta je dan, zeiknat....en boos worden helpt niet want het is Vartavar. Het feest gaat terug tot heidense tijden en schijnt te maken te hebben met de verering van de godin Astghik. Zij was het symbool van water, schoonheid, liefde en vruchtbaarheid. Mensen gaven haar rozen. In het Armeens heet die bloem vart. En omdat bloemen in het droge en warme Armenië veel water nodig hebben is Vartavar geleidelijk aan een waterfeest geworden. Vooral de jeugd tot een jaar of twintig geniet met volle teugen op deze 98e dag na Pasen. In de buurt van kranen, vijvers en fonteinen staan ze je lachend op te wachten. In de auto of de bus zit je wel veilig, tenminste als je de ramen dichthoudt. Maar als wandelaar ben je prooi! Voor jezelf kan het lekker verfrissend zijn, maar voor je camera is het geen leuk feest.

Het is folklore Je bent nu gewaarschuwd.
Je wordt erg nat als je pech hebt.
Review geplaatst op 04 december, 2016
8
Brussel (België)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2013

Dat er op de Brusselse Grote Markt prachtige gebouwen staan en dat je in de Beenhouwersstraat zoveel leuke restaurantjes hebt, zal intussen bij veel Nederlanders wel bekend zijn. Dat Manneken Pis (vaak gekleed door zijn gulp heen en soms helemaal bloot) al heel lang zijn water loost in een bekken bij de Eikstraat, zullen ook veel mensen wel weten. Maar dat daar tegenover een erg leuk café is, weet niet iedereen. Ik kan je aanraden om een bezoek te brengen aan de Poechenellekelder in de Eikstraat 5. Je vindt daar binnen veel Brusselse folklore en een prachtige verzameling oude theaterpoppen. Ook is er een ruime keus aan heerlijke Belgische bieren. Na een dag door de stad slenteren is het fijn om daar even uit te rusten. Wie meer wil weten geef ik de site: http://www.poechenellekelder.be/index.html O ja, op maandag zijn ze dicht.

Leuk café Lekker Belgisch bier In het historische centrum van de stad
Soms is het er druk
Review geplaatst op 03 december, 2016
9
Boedapest (Hongarije)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in mei 2015

Als je in Boedapest bent raad ik je aan om ’s avonds ook een rit door de stad te maken. Het Heldenplein en het parlement aan de Pestzijde van de Donau, het Vissersbastion, de Matthiaskerk en het Koninklijk Paleis aan de Boedakant van de rivier zijn dan prachtig verlicht. Laat je ook naar de Gellert heuvel brengen. Daar krijg je een mooi totaal overzicht. En overdag adviseer ik je om het parlement ook van binnen te gaan bekijken. Je moet dan wel vooraf al een kaartje regelen. Verder hoort een thermaal bad ook beslist bij je bezoek aan Boedapest. Szechinyi, Gelelrt en Rudas zijn de bekendste. Je zult er lekker ontspannen weer vandaan komen.

mooie architectuur veel historie heerlijke thermale baden uitzicht op de Donau
Op sommige plekken toeristisch
Review geplaatst op 03 december, 2016
10
Amazonegebied (Ecuador)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2016

Het Amazonegebied in Ecuador is beslist een bezoek waard. Als je dat zelf wilt doen, zul je je heel goed moeten voorbereiden. Ik ben er met Djoser naar toe gegaan. Dan zijn het vervoer, de accommodatie en de excursies al geregeld. Ik kan de Yacuma Eco Lodge in de Parroquia Chontayacu (provincie Napo) van harte aanbevelen. De huisjes zijn keurig onderhouden, je hebt een klamboe, uit de douche komt warm water en je hebt een eigen veranda. De maaltijden zijn heel smakelijk en het personeel is bijzonder vriendelijk. Bij de Lodge kun je gratis gebruik maken van rubber laarzen. Dat is hard nodig als je mee gaat tijdens een junglewandeling. Houd daar rekening met steile paden en veel modder. Je moet onderweg meerdere keren door het water heen. Zo krijg je wel een goede indruk van het tropisch regenwoud. Als je meer wilt weten verwijs ik graag naar hun site: http://www.yacuma.travel/en/ Vanuit de Lodge kun je ook met vaarexcursies mee. Zelf ben ik zo bij AmaZoonico geweest. Daar probeert men dieren, die door illegale dierenhandel gevangen zijn genomen, weer te laten wennen aan de jungle. Onderweg kom je langs goudzoekers en wolapen. Je kunt je ook in een grote binnenband mee laten drijven op de stroom van de Napo rivier. Een bezoek aan de nederzetting Chontayacu, vlak bij de Lodge, geeft je een indruk hoe de Indianen hier in de jungle leven. Verwacht daar geen naaktlopende mensen met veren op hun hoofd die jagen met een blaaspijp. Dan moet je nog veel verder de jungle in.

Prachtig gebied Interessante flora en fauna Kennismaken met de Indianen hier Lekker actief bezig zijn
Lastig om individueel te doen
Review geplaatst op 03 december, 2016
9
Normandie (Frankrijk)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2013

Als ik aan Normandië denk zie ik mooi groen golvend land en koeien in de wei. De Normandische kaas is heel smakelijk, veel mensen zullen vooral de Camembert wel kennen. Ook de vele appelbomen horen genoemd te worden, vanwege de dranken cider en calvados. En voor de liefhebbers is een bord zeevruchten, een plateau de fruits de mer, een aanrader. Van de Unesco Werelderfgoedmonumenten in Normandië ken ik de Mont-Saint-Michel, het wandtapijt van Bayeux en het centrum van Le Havre. Verder hebben de landingsplaatsen-stranden van D-Day en de krijtrotsen bij Étretat indruk op me gemaakt. Leuke plaatsen vind ik Rouen, Caen, Bayeux, Honfleur en Lisieux. Kortom, er is veel te zien, te beleven en te proeven in Normandië. Als je van geschiedenis houdt kun je in Rouen meer aan de weet komen over Jeanne d’Arc die daar op de brandstapel belandde, in Lisieux kun je kennis maken met de heilige Theresia van Lisieux en in Bayeux kun je op het wandtapijt van koningin Mathilde de Slag bij Hastings met Willem de Veroveraar herbeleven. Indrukwekkend zijn de grote erebegraafplaatsen voor de gesneuvelde helden tijdens en na D-Day in juni 1944. Zelf ben ik op de fiets vanuit Bayeux naar de kust gereden bij Arromanches. Daar staat een heel interessant museum over D-Day. Normandië is dus een bezoek waard!

Veel cultuur Interessante geschiedenis Mooi landschap Ook culinair de moeite waard
geen
Review geplaatst op 02 december, 2016
9
Bassar (Togo)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Fransvdg was hier in juli 2009

Als je ooit de kans krijgt om een vuurdans bij te wonen in Bassar dan kan ik je dat zeker aanraden. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe deze dansers en danseressen niet alleen over de vuurstapel heen lopen, maar er ook op blijven staan. Laat je vooraf wel goed informeren hoe laat zo'n vuurdans begint. Toen wij daar waren, was er geen overnachtingsmogelijkheid, dus we moesten nog uren in het donker rijden om in ons hotel in Kara te komen.

spectaculair optreden
Informeer vooraf over datum en tijd
Review geplaatst op 02 december, 2016
9
Ibiza (Spanje)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in oktober 2011

Veel mensen denken bij de naam Ibiza meteen aan groot feest, veel drank en overvol strand. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je je er prima kunt vermaken zonder alle toeristische drukte. Zelf had ik een hotel aan de rand van Ibiza –Stad. Lopend kon ik het oude centrum (Dalt Vila) zo prima verkennen. Zowel overdag als ’s avonds is het daar leuk om rond te lopen. En buiten het hoogseizoen is het er echt niet druk. Veel mensen zullen een auto huren om het eiland te verkennen. Zelf heb ik gekozen voor het openbaar vervoer. Dat is goed geregeld. Zo kun je op heel veel leuke plekjes komen. Een aanrader vind ik het noorden: mooie natuur, leuke strandjes en bij Cova de Can Marça een mooie grot. Die grot vind je bij de plaats Port de San Miquel. De belichting is op sommige plekken wat overdadig, maar in zijn geheel genomen vond ik het wel een bezoek waard. Natuurlijk kom je op een aantal plekken wel veel toeristen tegen, maar mensen kijken kan ook leuk zijn. Ik raad je daarom aan om op een woensdag naar de hippiemarkt Es Canar toe te gaan. Die is er echt niet speciaal voor de jeugd. Als je in de gelegenheid bent raad ik je ook aan om een dag naar het eiland Formentera te gaan. Bij aankomst kun je daar een fiets of scooter huren en in een paar uur heb je een prima indruk van dit kleine eiland. Vergeet niet om er bij de zoutpannen te gaan kijken. En de stranden zijn hier ook mooi.

veel afwisseling mooie natuur en fijne stranden lekker eten vaak goed weer Ibiza - Stad heeft veel historie
Op een aantal plekken wel toeristisch
Review geplaatst op 02 december, 2016
8
Saarland (Duitsland)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in mei 2007

Saarland is een minder bekende kleine Duitse deelstaat, die grenst aan Frankrijk en Luxemburg. Door de ligging is het een stukje Duitsland met een Frans tintje. Als ik tips mag geven voor dit gebied, dan noem ik er uit eigen ervaring drie: de hoofdstad Saarbrücken, de voormalige staalfabriek in Völklingen en Mettlach. Mettlach is een van de belangrijkste steden waar porselein werd geproduceerd. De beroemde firma Villeroy & Boch AG heeft hier sinds 1801 een vestiging in de voormalige abdij van de stad. Het museum dat erbij hoort is zeker een bezoek waard. Qua natuurschoon raad ik aan om hier naar de Saarschleife te gaan, een prachtige U-bocht in de rivier de Saar. In Saarbrücken zijn het Slot en de Ludwigskirche een bezoek waard. De kerk is een van de voornaamste barokke kerkgebouwen in Duitsland. De voormalige IJzersmelterij van Völklingen ("Völklinger Hütte") is nu een industrieel erfgoed, dat door Unesco tot Werelderfgoed is verklaard. Het is heel mooi om op en om die roestige torens van ijzer en staal nu allerlei groen te zien groeien.Urbex liefhebbers zullen dit een fotogenieke plek vinden.

veel natuurschoon historie porseleinmuseum Frans-Duitse cultuur
niet van toepassing
Review geplaatst op 01 december, 2016
10
Kustgebied (Frans-Guyana)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Fransvdg was hier in juli 2010

Illegaal ben ik met een groepje toeristen vanuit het Surinaamse plaatsje Galibi per korjaal naar Frans Guyana gevaren. We bezochten daar het strand Les Hattes in de gemeente Awala-Yalimapo. Dit strand is een van de laatste grote paaigebieden van de lederschildpad. Het was best spannend om zonder paspoort, in de nachtelijke uren, de Marowijne rivier over te steken. Op het strand hebben we toen zo’n lederschildpad eieren zien leggen. Je moet heel stil zijn als het dier uit de oceaan het strand op schuifelt. Maar als het eieren leggen eenmaal begint, lijkt de schildpad in trance te zijn. Dan kun je dichterbij komen om foto’s te maken. Dat heeft veel indruk op me gemaakt. De beste tijd om dit mee te maken ligt tussen februari en juli. Lokale gidsen weten het best waar je dan moet zijn. Nog spectaculairder werd het de volgende dag, toen we weer naar dat strand in Frans-Guyana gingen. Nu om te kijken waar er al eieren uit kwamen, die al langer in het warme zand gelegen hadden. Het merendeel van die jonkies wordt helaas niet oud, omdat ze in hun begintijd prooi zijn voor roofvogels, roofvissen en loslopende honden (die verzot zijn op de eieren). Wij hadden geluk en hebben er meerdere uit het zand zien komen. Wat vond ik het geweldig om die mini-schildpadjes hun grote reis te zien beginnen richting oceaan.

Eierleggende schildpadden Jonge schildpadden die uit het zand komen Emotioneel om er bij te zijn
Je bent afhankelijk van het goede seizoen
Review geplaatst op 01 december, 2016
6
Oranjestad (Aruba)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in december 2013

Laat ik nou ook eens een wat kritischer review maken: Oranjestad, de hoofdstad van Aruba vind ik geen geweldige vakantiebestemming. Er is te weinig te beleven. Gelukkig heeft Aruba prachtige stranden en mooie rotskusten, waar de golven soms spectaculair tegen aan kletteren. Dus er valt buiten de stad wel wat te doen. Maar Oranjestad nee, ik kan er niet enthousiast van worden. Investeerders hebben surrogaat Hollandse geveltjes in opvallende kleuren laten neerzetten om de Amerikaanse cruiseboot toeristen te lokken. Er zijn een paar grote winkelcentra gebouwd en er rijdt een kneuterig trammetje door de hoofdstraat, maar alles bij elkaar ben je cultureel erg gauw klaar. Het oude Fort Zoutman met het Museo Historico Arubano is dan het hoogtepunt van je stadsbezoek. En daar heb je echt geen dag voor nodig.

Vaak mooi weer Fijne stranden in de omgeving
Te weinig interessante bezienswaardigheden Te veel gericht om commercie
Review geplaatst op 01 december, 2016
9
Kaapstad (Zuid-Afrika)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in juli 2008

Ik ben twee keer in Kaapstad geweest en wil er met behulp van Wikipedia graag in het Zuid-Afrikaans iets over schrijven: Kaapstad is in die suid-weste van die Republiek van Suid-Afrika en die provinsie Wes-Kaap aan die Tafelbaai van die Atlantiese Oseaan geleë. Die stad staan internasionaal bekend vir sy ligging aan die voet van Tafelberg, 'n groot, platoagtige bergmassief met 'n hoogte van 1 086 meter bo seevlak. Die stad is oorspronklik as 'n verversingspos vir Nederlandse skepe op pad na Oos-Afrika, Indië en die Verre-Ooste aangelê. Op 6 April 1652 het Jan van Riebeeck saam met sy vrou en vierjarige seun en 'n manskap van negentig mense, waaronder sewe ander vroue, in Tafelbaai voet aan wal gesit. Ter beskerming teen aanvalle van die inboorlinge het die Nederlanders onmiddellik begin om die Kasteel die Goeie Hoop op te rig. Robbeneiland is 'n gewilde toeristebestemming en is in 1999 deur Unesco tot wêrelderfenisgebied verklaar. Dit kan per veerboot van die Victoria & Alfred Waterfront af bereik word, en is die hele jaar lank oop, afhangende van die weer. Van 1836 tot 1931 is dit as 'n melaatsekolonie gebruik en in die 20ste eeu het dit bekend geword as 'n tronk vir politieke gevangenes, onder wie die bekendste Nelson Mandela, Walter Sisulu, Govan Mbeki en Jacob Zuma was. Talle plaaslike restourante en winkels is in en rondom die Victoria & Alfred Waterfront gekonsentreer wat intussen jaarliks 25 miljoen in- en uitheemse besoekers lok. Ja, Kaapstad is 'n baie mooi stad.

Cultureel een interessante stad Mooie natuur in de omgeving Bezoek zeker Robbeiland Ook de Tafelberg is een must In Bo Kaap staan mooie gekleurde huizen. Het Zuid-Afrikaans is een leuke taal
's Avonds is het niet overal veilig op straat Victoria&Alfred Waterfront is toeristisch
Review geplaatst op 30 november, 2016
9
Galicia (Spanje)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in mei 2016

Bij een review over Galicië denk ik aan heel mooi groen bergland, veel pelgrims op weg naar Santiago, het reusachtige wijwatervat dat in die stad bij sommige kerkdiensten door de kathedraal zwiert, een prachtige kust met leuke plaatsen, Keltische resten, heel veel vissers, en smakelijke visgerechten. Als ik nu Julio Iglesias “ Un canto a Galicia hé” hoor zingen komen er vanzelf fijne herinneringen boven. Mijn hoofddoel was een bezoek aan Santiago de Compostela, maar Galicië heeft heel veel meer te bieden. Ik wil daarbij zeker de rotsformaties in het noorden noemen op het strand Praia As Catedrais. Bij eb kun je daar een prachtige wandeling maken. Ook het stadje Mondonedo is een bezoek waard. Als je de kans krijgt raad ik je aan om daar op de zolder van de kathedraal te gaan kijken bij een verzameling kerkelijke relikwieën die zo naar het TV programma tussen Kunst en Kitsch toe kunnen. Neem op reis door Galicië wel voor de zekerheid je paraplu mee, want het land is niet voor niets zo groen!

Prachtig landschap Veel cultuur Pelgrims in Santiago de Compostela Smakelijke maaltijden en wijnen
Flinke kans op regen
Review geplaatst op 30 november, 2016
9
Boekovina (Roemenië)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in mei 2015

De Boekovina (het Beukenland) in het noorden van Roemenië vind ik een heel mooi gebied, zowel landschappelijk als cultureel. De beroemdste trekpleisters van de Boekovina zijn vijf aan de buitenkant met fresco's beschilderde kloosters in Voronet, Moldovita, Humor, Arbore en Sucevita. Maar ook de binnenkant van de gebouwen is de moeite waard. Deze 15de- en 16de-eeuwse kloosters zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Zelf ben ik in twee van deze kloosters geweest, in Moldovita en Sucevita. Als je heel Bijbelvast bent zul je zelf veel van de schilderingen snappen, maar met een goede gids erbij zie je toch nog meer. Ik had het voorrecht om met een groep de uitleg van Moeder Tatjana in Moldovita te krijgen. Met humor en in goed Duits (en zelfs wat Nederlands) wist ze ons op boeiende wijze tekst en uitleg te geven. Een aanrader!

cultureel heel bijzonder landschappelijk fraai
de kloosters liggen nogal afgelegen
Review geplaatst op 29 november, 2016
8
Bodrum (Turkije)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in oktober 2014

Bodrum is een gezellige havenstad met veel keus aan toeristenwinkeltjes en eetgelegenheden. Maar voor een reiziger met andere belangstelling valt er ook volop te genieten. Ik denk daarbij aan het imposante kruisvaarderskasteel, mooie moskeeën waar je als niet moslim ook naar binnen mag, Turkse badhuizen, een gezellige, grotendeels overdekte markt en opgravingen uit de oudheid. Toen heette de stad nog Halicarnassus. Daar stond ooit één van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid. Dat was het grafmonument voor de heerser Maussollos. Zo ontstond het woord mausoleum. In het museum kun je nog een kleine replica bewonderen. Een erg leuke excursie vanuit Bodrum is een dagje naar het Griekse eiland Kos, dat op ongeveer een uur varen afstand ligt.

Veel variatie Twee landen dicht bij elkaar
toeristisch in het centrum
Review geplaatst op 28 november, 2016
9
Liverpool (Groot-Brittannië)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in februari 2008

Beatle muziek hoort bij mijn jeugd. En ik kan er nog steeds van genieten. Ik maakte er in Liverpool een nostalgische Beatledag van. Eerst bezocht ik 's morgens, bij de fraaie Albert Docks, het museum "The Beatle Story" met allerlei herinneringen, vooral uit de jaren '60 en '70. Als je de oude filmbeelden terugziet, van vier keurig geklede jongens met half lang haar kun je je haast niet meer voorstellen dat ze in de zestiger jaren voor veel ouderen zo aanstootgevend zijn geweest. Een aanrader is de Magical Mystery Tour, de busrit door Liverpool langs de plekken waar de roots van de boys te zien zijn: hun eenvoudige geboortehuis, hun woonplek, en ook de plekken die ze bezongen hebben. Ineens sta je dan zelf bij het hek van de Strawberry Fields en ook bij het straatnaambordje Penny Lane. Strawberry Fields was vroeger een meisjestehuis van het Leger des Heils. Je snapt dan waarom de Beatles er een nummer aan wijdden: die meiden! Bij de Rooms-Katholieke kathedraal wordt een leuk verhaal verteld. In de klokkentoren hangen vier grote klokken. Een groep mensen kwam met een origineel voorstel bij de bisschop: "Laten we de klokken vernoemen naar John, Paul. George en Ringo. Leuk idee, maar de bisschop was tegen, met een bizarre onderbouwing: "Dat kan niet, want er bestaat geen Saint-Ringo." De Magical Mystery Tour eindigt in Mathew Street bij de Cavern Pub en de Cavern Club waar ze ooit ontdekt zijn. Meer info vind je op de site http://www.visitliverpool.com/things-to-do

Nostalgie voor muziekliefhebbers Een leuke manier om de stad te zien Ook bij slecht weer goed te doen
Ga alleen als je van The Beatles houdt.
Review geplaatst op 27 november, 2016
9
Luxemburg
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2012

Luxemburg is kleiner dan onze provincie Drenthe maar wat is er veel te zien. Ik ben er in de loop der jaren negen keer geweest en het is steeds weer fijn om er te zijn. Voor zowel gezinnen met jonge kinderen als ook senioren is dit een leuke reisbestemming, dicht bij huis en voor je gevoel toch ver weg. Om te beginnen: Luxemburg-Stad met zijn interessante fortificaties. De kazematten zijn hier echt een bezoek waard. Maar ook de ligging van de stad met flinke hoog-laag verschillen is foto’s waard. Qua natuurschoon heeft het hele land veel moois te bieden. Ik denk daarbij aan de Ardennen in het noorden en het Mullerthal (Klein Zwitserland) met zijn mooie rotsformaties, beekjes en watervallen in het oosten van het land. De Moezelvallei in het zuidoosten is ook op de fiets redelijk gemakkelijk te verkennen. Ik heb daar zelf een tochtje gefietst door Luxemburg en Duitsland, tot Trier aan toe. Als ik plaatsen ga noemen mag ik Vianden met zijn kasteel en kabelbaan, Esch-sur-Sûre met zijn kasteelruïne en zijn prachtige ligging aan een grote lus in de rivier en Echternach met zijn mooie basiliek beslist niet vergeten. Historisch heeft Luxemburg duidelijk banden met Nederland. Dat zie je aan de vlag met bijna dezelfde kleuren. Tot in 1890 was de Nederlandse koning ook groothertog van Luxemburg. Ze spreken er Duits of Frans. Luxemburgs wordt wat lastiger voor ons. Maar deze mooie spreuk zul je wel snappen: “Mir wölle bleiwe wat mir sin”. De Luxemburgers willen graag zelfstandig blijven.

mooi landschap veel variatie dicht bij huis en toch ver weg interessante geschiedenis
geen
Review geplaatst op 26 november, 2016
9
Moldavië
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in mei 2013

Als je op een heel leuke manier kennis wilt maken met het landleven in Moldavië adviseer ik je een meerdaags bezoek aan het Agro Pensiunea Butuceni. Dit pension in het dorpje Butuceni heeft kamers in meerdere woningen beschikbaar. Je kunt er prima eten. De maaltijden worden bereid met verse producten van het eigen bedrijf. Er is een buitenzwembad aanwezig en dat is geen overbodige luxe, want in de zomermaanden kan het hier warm zijn. Butuceni zelf is niet veel meer dan een straat met boerenwoningen en wat kruidenierswinkeltjes. Er zijn opvallend veel waterputten, die nog steeds gebruikt kunnen worden. Een paar woningen in het dorp zijn te bezichtigen. Zo krijg je een leuk beeld van het leven hier in voorbije jaren. En misschien heb je wel net zo veel geluk als ik, dat je op de kachel mag slapen. Wees niet bang, die brandt in de zomer niet....Het dorp ligt in de fraaie regio Orheiul Vechi. Ik raad je zeker een wandeling langs de rivier de Raut aan en een bezoek aan de eenzame monnik in zijn ondergrondse kapelletje. Als je ’s morgens voor het ontbijt door het dorp loopt, kan het gebeuren dat je loslopende koeien tegenkomt. Die weten zelf de weg naar hun grazige weide. Als ze onderweg te lang talmen komt er een boer op de fiets langs, die ze een klap op hun kont geeft waardoor ze wel op de plaats van bestemming uitkomen. Ook paard en wagens horen bij het dorpsbeeld. Toerisme staat in Moldavië nog in de kinderschoenen. Je hoeft er dus niet bang te zijn voor grote groepen.

leuke accommodatie gezonde maaltijden en goede wijnen prachtige omgeving bij de rivier ouderwets landleven mooie orthodoxe kapel en kerk
Moldavië is met de auto ver weg.
Review geplaatst op 25 november, 2016
9
Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in december 2008

Dat ik het centrum van Santo Domingo heel mooi vind, komt niet door het feit dat mijn schoonzus hier vandaan komt. Ook nieuwe toeristen zullen het centrum van de stad de moeite waard vinden. Unesco heeft niet voor niets het predikaat Werelderfgoed gegeven. De stad bestaat al sinds 1496, je vindt hier de oudste kathedraal in "de Nieuwe Wereld" en het paleis van de zoon van Columbus. Ga ook eens kijken bij de oudste brug over de rivier de Ozama. Daar krijg je een mooi totaal beeld van de stad. De Faro a Colon is bedoeld als museum en mausoleum voor Christoffel Columbus, maar zeer waarschijnlijk ligt hij daar niet. Dat neemt niet weg dat het een imposant bouwwerk is. 's Avonds heeft het gebouw een soort vuurtorenfunctie. De botanische tuin en het zee aquarium zijn ook beslist een bezoek waard. Luxe hotels vind je langs de Malecon boulevard, maar ik geniet daar meer van de golven die hoog tegen de rotsen kunnen slaan. Het dagelijks leven van de Dominicanen volgen lukt het best op een markt of op straat buiten het centrum. En iedereen die Santo Domingo bezoekt zal zeer zeker ook meer van de Dominicaanse Republiek willen zien. Landschappelijk vind ik het hier afwisselender en daardoor voor mij ook mooier dan Cuba.

veel historie prachtig achterland goed te combineren met een strand
niet elke wijk is 's avonds veilig
Review geplaatst op 24 november, 2016
10
Ngorongoro krater (Tanzania)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in december 2011

Tijdens mijn safari door Tanzania heb ik heel erg genoten van de Ngorongoro-krater. De krater heeft een doorsnee van 17 tot 21 kilometer en de kraterbodem een oppervlak van ca. 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem. Op meerdere plekken heb je prachtig uitzicht over de hele krater. In de krater leven minstens 25.000 grotere zoogdieren. In periodes van trek zijn het er veel meer, omdat kuddedieren zoals gnoes en zebra’s de steile afdaling naar de bodem van de krater wel kunnen maken. Giraffen zul je hier echter om die reden niet vinden. Ook krokodillen zijn er niet. Maar bijna alle grote Afrikaanse dieren komen er wel voor: zebra's, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, en nijlpaarden. Op de rand van de krater zijn kampeerplaatsen en lodges. Een bezoek aan de krater is niet goedkoop. Ik raad je aan om te kijken op de site van het nationale park Ngorongoro voor actuele entreeprijzen voor mensen en auto’s. Weet dat je ook verplicht een gids nodig hebt en alleen van 6 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds de krater in mag. (http://www.ngorongorocrater.go.tz) Van maart tot mei valt er in de omgeving van de Ngorongoro Krater vrij veel regen. In de regentijd mag je alleen met vierwielaangedreven auto's de krater in. Daarom kun je beter tussen juni en februari een reis boeken. Het kan er ook koud zijn, vooral tussen juli en september. Als je net als ik georganiseerd gaat heb je minder voorbereiding nodig.

prachtige natuur veel groot wild Unesco werelderfgoed
niet goedkoop gidsen zijn verplicht
Review geplaatst op 09 november, 2016
9
Marowijne en Galibi (Suriname)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in augustus 2010

Bij de monding van de rivier de Marowijne ligt het natuurpark Galibi. Vlak daarbij liggen twee inheemse dorpjes: Christiaankondre en Langamankondre. Als je daar in een lodge gaat slapen kun je tussen februari en augustus mee in een piaka (een zeewaardige houten boot) om schildpadden te gaan kijken. Dat is een fantastische ervaring. Wij sliepen in de lodge van Myrysji-tours in Christiaankondre. Zij hebben in de Griegstraat 41 in Paramaribo een eigen kantoortje en ze regelen ook het bus- en bootvervoer om er te komen. Ik raad je aan om er minimaal twee nachten te blijven want dan kun je 's nachts mee om naar het leggen van de eieren te kijken en overdag om te kijken of er al jonkies uit oudere nesten over het strand naar zee waggelen. Wij hadden het geluk om 's nachts een grote lederschildpad haar eieren te zien leggen en overdag twee mini soepschildpadjes en een klein lederschildpadje hun eerste weg naar zee te zien maken. Onvergetelijk! Onze schildpaddenexcursies gingen naar Frans-Guyana. Dat ligt aan de overkant van de rivier de Marowijne. Vraag dus maar een multiple-entry visum voor Suriname aan, al is de kans op grenscontrole daar klein. Zo enthousiast als ik ben over de schildpadden-excursies vanuit Galibi, zo teleurgesteld ben ik in Galibi Zoo in het dorpje Christiaankondre. Voor het geld hoef je een bezoek niet te laten. Maar wat je er te zien krijgt is van een grote triestheid. Kleine hokken en dieren om medelijden mee te hebben.

schildpadden eieren zien leggen jonkies naar zee zien schuiven bezoek aan Frans Guyana Nederlands sprekende Indianen bezoeken
de dierentuin in Galibi dit kan niet alle maanden van het jaar
Review geplaatst op 08 november, 2016
8
Bonn (Duitsland)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in maart 2015

Bonn is geen spectaculaire stad maar het is wel erg leuk om er een aantal dagen te verblijven.De stad ligt aan de Rijn, op 20 km ten zuiden van Keulen en was tussen 1949 en 1989 de hoofdstad van de voormalige Bondsrepubliek West-Duitsland. Daardoor heeft deze vrij kleine stad veel mooie musea en in de deelgemeente Bad Godesberg prachtige villawijken voor de diplomaten die hier ooit resideerden. Vijf prachtige musea vind je langs de Museumsmeile buiten het centrum. Je kunt daar kiezen uit klassieke kunst, moderne kunst en Duitse geschiedenis. Als je een Welcome-Card Bonn koopt kun je gratis of met korting naar wel twintig musea en heb je ook gratis openbaar vervoer. Op de site http://www.bonn-region.de/uebersicht-reiseinfos-service/bonn-regio-welcomecard.html vind je alle bruikbare informatie die je daar voor nodig hebt. De beroemdste inwoner van Bonn was de componist Ludwig van Beethoven. Er is een interessant museum in het centrum van de stad aan hem gewijd. Daar hoor je natuurlijk zijn muziek en zie je onder andere de grote gehoortoeters die hij nodig had in de periode dat hij stokdoof was. Als je ook buiten de stad wilt genieten dan raad ik je een tochtje naar Königswinter aan en de daar vlakbij gelegen Drachenfels. Daar kun je met een kabeltreintje naar boven en heb je prachtig uitzicht over het Rijndal. Tevens kun je je er verdiepen in het beroemde Nibelungenlied, een Middeleeuwse sage. Ook een boottocht over de rivier de Rijn hoort dan tot de mogelijkheden.

Veel cultuur Mooie omgeving Prima horeca Vlakbij de Drachenfels
Vooral in de zomer toeristisch
Review geplaatst op 08 november, 2016
9
Xinjiang (China)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in augustus 2007

Xinjiang is de meest noordwestelijke regio van de Volksrepubliek China. De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn de Oeigoeren. Zij voelen zich geen Chinees en er zijn soms heftige spanningen tussen deze twee bevolkingsgroepen. Hun taal, het Oeigoers, behoort tot de Turkse talen. De Oeigoeren zijn overwegend moslim en zouden graag nog autonomer, ja liefst zelfstandig zijn. De hoofdstad is Urumchi. Maar de leukste stad die ik daar bezocht heb is Kashgar. Kashgar ligt ten westen van de Taklamakanwoestijn, op 1304 m hoogte aan de voet van het Pamirgebergte. Het is de meest westelijke Chinese stad op de Zijderoute. In Kashgar wordt wekelijks op zondag een enorme markt gehouden. Ik raad je echt aan om daar te gaan kijken. Zowel de mensen als de dieren zijn zo fotogeniek, dat je er volop van zult genieten. Al heb ik intussen wel signalen opgepikt dat het ook hier steeds toeristischer wordt. Wacht dus niet te lang met je bezoek. Ook de architectuur van de oudere woningen in Kashgar is de moeite waard en vergeet niet om te gaan kijken bij de graftombe van Apag Hodja en de oude begraafplaats. Een ander hoogtepunt vond ik de natuur rondom de plaats Turpan. Die stad ligt in het laagste deel van China, 154 meter onder zeeniveau. Je kunt in Xinjiang een voor veel mensen nog onbekend stuk China leren kennen. Ik heb er heel goede herinneringen aan.

Kashgar is een interessante stad De markt is er een absolute aanrader De natuur rond Turpan is prachtig Je maakt kennis met de Oeigoeren
Het is ver weg en een uitgestrekt gebied
Review geplaatst op 08 november, 2016
8
Antananarivo (Madagaskar)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in juli 2012

Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar is gebouwd op twaalf heuvels. De belangrijkste is de Rova. Op deze heuvel staat het paleis van de voormalige koningin. Helaas is die bezienswaardigheid sinds 1995 gesloten. Toen werd het gebouw namelijk tijdens politieke onlusten in brand gestoken en van binnen daardoor zwaar beschadigd. Gelukkig zijn er nog wel belangrijke bezittingen gered. Die staan nu in het paleis van de minister-president, dat op dezelfde heuvel op loopafstand staat. Dit paleis is wel te bezichtigen. Binnen zie je o.a. de troon, de kroon, een draagstoel en schilderijen van de koninginnen. Daar zijn smeuïge verhalen over te vertellen die je via Wikipedia kunt vinden. En verdiep je dan ook maar meteen in het leven van die minister-president, Rainilaiarivony. Hij trouwde met twee koninginnen. Volgens astrologen werd hij op een dag geboren die heel ongunstig was. Eén van de astrologen stelde voor om twee vingerkootjes van zijn linkerhand te laten amputeren om het noodlot te doorbreken…..Of dat echt heeft geholpen weet ik niet, maar hij was wel meer dan dertig jaar lang de machtigste man van het eiland. Als je in de benedenstad van Antananarivo logeert is het heel leuk om in een oude 2CV Renault taxi naar de Rova te rijden en na je bezoek weer terug naar beneden te lopen. Onderweg zul je meerdere keren genieten van een fraai uitzicht. Vergeet in de benedenstad ook niet om naar één van de levendige markten te gaan.

Stad met mooie uitzichtspunten Levendige markten Interessante geschiedenis
's Avonds lang niet overal veilig
Review geplaatst op 07 november, 2016
8
Sao Vicente (Kaapverdië)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in december 2015

Sao Vicente is een vrij klein eiland. Maar omdat het openbaar vervoer buiten de hoofdstad heel beperkt is heb je daar wel een huurauto nodig om het eiland te verkennen. Of doe net als ik en neem contact op met Georgette Pires van Georgette’s Aqua Sport & Tours. Dan krijg je een privé rondleiding voor een schappelijke prijs. Zo bezocht ik de vulkaan in Calhau, prachtige stranden, het leuke dorpje Salamansa en het hoogste punt van Sao Vicente, de Monte Verde. Ook is het leuk om naar het strand van Sao Pedro te gaan. Daar kun je prachtig vliegtuig spotten vlak voor hun landing op de luchthaven. Een aanrader is het om daar over een steil pad langs de rotswand door te lopen tot de verlaten vuurtoren die je al van verre ziet staan. Maar het hoogtepunt van Sao Vicente is de hoofdstad: Mindelo. Daar vind je meerdere fotogenieke markten en een interessante visafslag. In Mindelo is ’s avonds bijna altijd wel ergens muziek te horen. De beroemde zangeres Cesária Évora kwam hier vandaan. Zij was zo populair dat de luchthaven naar haar genoemd is en ook dat ze is afgebeeld op een Kaapverdiaans bankbiljet. Haar repertoire doet me erg denken aan de Portugese fadomuziek. Als ik heel eerlijk ben is het naburige eiland Santo Antao landschappelijk veel mooier, maar Sao Vicente is levendiger. En je kunt er per vliegtuig rechtstreeks vanaf Schiphol komen. Een combinatiereis met deze twee eilanden vind ik echt een aanrader.

Mindelo is een levendige stad Bezoek de markten en de visafslag Zonzekere bestemming Aanrader voor fadomuziek liefhebbers Mooie stranden
Na een paar dagen heb je alles gezien
Review geplaatst op 07 november, 2016
10
Kos (Griekenland)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2014

Nu de trieste stroom vluchtelingen naar Griekenland weer onder controle komt, durf ik deze tip te schrijven. Als je naar een veelzijdig Grieks vakantie eiland wilt, dan kan ik je Kos van harte aanbevelen. Cultureel is er van alles te ontdekken: oud-Griekse en oud-Romeinse ruïnes, de grote Johannieter ridderburcht uit de tijd van de Kruisridders, minaretten en moskeeën uit de Turkse tijd, gebouwen uit de Italiaanse periode na de Eerste Wereldoorlog en nu het dagelijks leven in de nieuwe Griekse tijd. Ook in de haven is altijd wel iets te beleven. Langs de noordkant van het eiland kun je heel veel op de fiets verkennen. Zo kun je ook naar de heerlijk warme minerale baden in zee bij Embros Therme gaan. Dan is trouwens een elektrische fiets wel fijn, omdat er onderweg toch een paar bulten te beklimmen zijn. In het binnenland zijn er leuke dorpjes te vinden. Zia is intussen aardig toeristisch geworden, maar als je verder rijdt kom je ook nog op rustiger plekjes. Er zijn mooie stranden te vinden en er is een overdaad aan horeca waar je van heerlijke Griekse gerechten kunt genieten. Dan vergeet ik Hippocrates, de beroemde Griekse geneesheer nog te noemen. Ga zeker even kijken bij de plataan waar hij ooit les gaf en bij de ruïnes van het beroemde sanatorium Asklepieion. En mocht je nog meer variatie willen: de omliggende eilanden Nissyros (met vulkanische activiteit), Kalymnos en Pserimos zijn de moeite waard. En de Turkse stad Bodrum ligt op een uur varen afstand van Kos-Stad.

veel variatie aan cultuur ook in oktober nog goed weer heerlijke Griekse keuken mooie stranden leuke vaarexcursies
soms druk trieste herinneringen aan de vluchtelingen
Review geplaatst op 06 november, 2016
9
Egeische eilanden (Griekenland)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2014

Voor veel mensen is het een verrassing dat je in Griekenland ook vulkanisme kunt tegenkomen. De kenners weten dat het eiland Santorini in dat opzicht een must is. Maar vanuit Kos kun je tijdens een dagexcursie ook naar het kleine eiland Nisyros. Daar vind je een slapende vulkaan van 698 meter hoog. De laatste echte uitbarsting was volgens Wikipedia in het jaar 1956. In de grote caldera zijn zeven kraters, de Stefanos is daarvan de grootste. Die is ruim 250 meter breed. Het diepste punt ligt op 30 meter. Op veel plekken komen er dampen uit de grond en de geur van zwavel is goed te ruiken. Ook buiten de krater kun je in de bergwanden veel kleurverschillen zien vanwege allerlei mineralen. Kortom, het is een fotogenieke plek. Je komt met de boot aan in het leuke hoofdstadje Mandraki. Het is beslist de moeite waard om ook daar rond te struinen. Op een rotsheuvel iets buiten het centrum vind je het Johannieten kasteel en het klooster van Panagia Spiliani (Heilige Moeder Spiliani, de beschermster van het eiland). Het Joannieten kasteel is in 1315 gebouwd om bescherming te bieden tegen de aanvallen van de Turken. En een bezoek aan het kloosterkerkje vind ik een aanrader.

mooi voorbeeld van vulkanisme gemakkelijk bereikbare krater Mandraki is een leuk stadje ruime keus aan horeca leuke boottocht om er te komen
Je bent er zelden alleen
Review geplaatst op 05 november, 2016
9
Egeische eilanden (Griekenland)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2014

Vanaf het eiland Kos heb ik een minicruise van één dag gemaakt naar de eilanden Pserimos en Kalymnos. Dat werd een heel afwisselende dag. Je leert Griekenland zo op een fijne manier beter kennen. Pserimos is nauwelijks bewoond. Vooral het kleinschalige maakt dat een leuke bestemming. Kalymnos is bekend door de sponzenhandel. Het is de moeite waard om eens te gaan kijken in een werkplaats waar die sponzen gebruiksklaar worden gemaakt. De hoofdstad Pothia ligt prachtig, als een soort amfitheater, tegen de bergwanden aan gebouwd. Vergeet ook niet om daar de mooie orthodoxe Christos Sotiros kerk in te lopen. Het interieur is de moeite waard. En in de haven is vast nog wel iets leuks te zien. Tijdens zo’n minicruise kunnen de liefhebbers in een fraaie baai ook nog even de Egeïsche Zee in plonzen. Begin dit jaar was Kos vooral op een trieste manier in het nieuws, vanwege alle dramatische verhalen over de vluchtelingen die vanuit Turkije hun geluk in Europa komen zoeken. Veel mensen zullen momenteel Kos dus mijden als reisbestemming. Dat begrijp ik, maar het is ook erg jammer want er valt in rustiger tijden op en rond Kos veel te genieten.

leuk varen in de Egeïsche Zee veel afwisseling onderweg lekkere lunch aan boord vaak mooi weer (ook in oktober) meerdere bezienswaardigheden echte natuursponzen te koop
aan boord wel wat toeristisch
Review geplaatst op 05 november, 2016
8
Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in december 2009

Vanuit Dubai is het niet ver naar Sharjah. Dat kun je per taxi doen, per bus maar ook met een georganiseerde excursie. Zo’n trip is beslist de moeite waard. Sharjah is een van de zeven emiraten en staat bekend als conservatief, want alcohol wordt er niet geschonken en bloot wordt er niet op prijs gesteld. Maar Sharjah wordt ook gezien als culturele hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. De stad heeft ruim 800.000 inwoners en de sjeik streeft er naar om bij iedere rotonde in de stad een moskee te bouwen. Op de site http://www.sharjahmuseums.ae/ kun je kiezen uit 16 belangrijke culturele bezienswaardigheden. Naast tekst krijg je hier ook goed verzorgd beeldmateriaal. Een echte topper vond ik het museum van Islamitische Beschaving met een prachtig internationaal overzicht van deze godsdienst, cultuur en geschiedenis. Ze zijn er heel trots op een origineel Kaäbakleed uit Mekka, prachtige kunstvoorwerpen en ook een schitterende koepelschildering met de belangrijkste sterrenbeelden in het heelal. Dit museum ligt aan de Corniche langs de Sharjah Creek. Je kunt buiten naar de dhows kijken, de originele vissersschepen uit dit gebied. Bij een rondrit door de stad hoort beslist ook een bezoek aan het prachtige universiteitsterrein, de blauwe souq en vooral de vismarkt. Je komt er vast en zeker met leuke foto’s vandaan.

Interessante musea Minder toeristisch dan Dubai
Geen alcohol te krijgen
Review geplaatst op 03 november, 2016
8
Vitebsk (Wit-Rusland)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in oktober 2015

Het oude centrum van Vitebsk ligt sinds 974 na Christus prachtig op een heuvel, aan de rivier de Dvina. Een voor mij onbekende prinses Olga heeft deze plek toen uitgekozen en ik kan haar daar postuum wel een groot compliment voor geven. Het was een goede keus! Ooit kwamen de Noormannen al over de rivier de Dvina hier naar toe om handel te drijven. Ondanks het feit dat veel historische gebouwen in de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan valt er nog genoeg te genieten. Ik denk hierbij aan het voormalige gemeentehuis, het gouverneurspaleis waar Napoleon ooit zijn verjaardag vierde, en meerdere orthodoxe kerken. Sinds de val van het IJzeren Gordijn is bidden in het openbaar weer toegestaan. Ga zeker even kijken in de houten Alexander Nevskykerk en de witte stenen Blagovezhenskaya kerk ernaast, met een open klokkentoren. Ook de Maria Hemelvaart kathedraal is prachtig. Die bestaat uit twee verdiepingen, met elk een eigen sfeer. Vooral als er een dienst is en er gezongen wordt is een orthodoxe kerk echt een bezoek waard. Wit-Rusland wordt trouwens nog in Sovjet-stijl geregeerd, dus staan Lenin en Marx hier nog op een voetstuk. Ook dat maakt een bezoek extra interessant. De beroemdste inwoner van de stad is de beeldend kunstenaar Marc Chagall. Hij werd hier in 1887 geboren. De stad is daar trots op en je kunt naar het woonhuis uit zijn jeugd. Op een andere plek staat een aan hem gewijd Art-center, Hierbij wil ik meteen even waarschuwen: op maandag is het museum dicht.

Wit-Rusland is nog vrij onbekend veel cultuur lage prijzen
Een lastige taal met Cyrillisch schrift
Review geplaatst op 02 november, 2016
8
St. Kitts (Saint Kitts en Nevis)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in december 2012

Als je op het eiland Saint-Kitts komt, raad ik je aan om een rit te maken met de St.Kitts Scenic Railway. Deze spoorlijn werd tussen 1912 en 1926 aangelegd voor het vervoer van suikerriet. Sinds 2003 is het een toeristenspoorlijn langs de noordoostkust van het eiland geworden. De treinrit is 18 mijl lang, dus bijna 29 kilometer. In een rustig tempo rijd je langs de Atlantische Oceaan, de slapende vulkaan Mount Liamuiga en suikerrietvelden. Je passeert drie oude spoorbruggen en dorpjes waar de bewoners vaak vriendelijk naar je staan te zwaaien. Aan de noordkant heb je prima zicht op het Antilliaanse eiland Sint-Eustatius en Saba (het hoogste punt van Nederland!) zie je vager op de achtergrond liggen. Onderweg krijg je uitleg over de omgeving en de drankjes aan boord zijn bij de ritprijs inbegrepen. Met een lekkere piña colada ,zonder (virgin) of met rum, geniet je van alles wat langs komt. Je kunt er voor kiezen om op banken op de bovenverdieping in de buitenlucht onder een afdak te zitten of in de wagon op rieten stoelen. Elke rijtuig heeft namelijk twee verdiepingen. Aan het eind van de rit staan er bussen op je te wachten die je via de westkant weer terug naar de hoofdstad Basseterre te brengen. Voor mensen die een cruise maken is deze bijzonder leuke rit ook als halve dagtocht te doen. Ik kan het jullie van harte aanbevelen. Wie meer wil weten verwijs ik graag naar de site van deze spoorwegmaatschappij: http://www.stkittsscenicrailway.com/index.html

Leuke treinrit Goede kans om het eiland te zien Leuke excursie tijdens een cruise Relaxte sfeer
Ver van huis
Review geplaatst op 01 november, 2016
9
Styria (Oostenrijk)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2007

Vanuit Graz kun je gemakkelijk, ook per trein, in het dorpje Mixnitz komen. Daar vind je de Bärenschützklamm. Dat is een bergwand met mooie kleine watervallen. Je kunt hier via 115 bruggen en 49 ladders met 2900 treden omhoog klauteren naar de top van de Klamm. Het gaat tijdens deze klauterpartij om een hoogteverschil van 350 meter en het hele parcours is 1400 meter lang. De Klamm is geopend van 1 mei t/m 31 oktober en de entree voor een volwassene was in 2016 drie euro vijfig. Boven staat een berghut waar je lekker kunt uitrusten en iets eten of drinken. Je hoeft echt geen alpinist te zijn om deze wandeltocht te maken. Goede wandelschoenen zijn wel een vereiste want dankzij dikke zolen heb je geen last van de ongelijk liggende stenen waar je over heen moet. Vanuit station Mixnitz moet je eerst een klein uur lopen door het dal en een bos naar het begin van de Klamm. Als het flink geregend heeft wordt de Klamm afgesloten om glijpartijen te voorkomen. In totaal ben ik ongeveer vijf uur onderweg geweest. De Klamm mag je alleen maar omhoog bewandelen. Via bergweides en een bospad kom je weer in Mixnitz uit. Het parcours staat bewegwijzerd. Een aantal kilometers zuidelijker, tussen Mixnitz en Graz in, ligt de Lurgrotte - bij het dorp Peggau. Hier kun je ook met de zelfde treinverbinding komen. Ik heb de Klamm 's morgens kunnen doen en in de namiddag de grot. Je hebt dan echt een topdag met twee heel verschillende belevenissen.

Prachtige natuur Fotogenieke plek
Spierpijn na afloop
Review geplaatst op 30 oktober, 2016
8
Monaco
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in mei 2009

Mijn belangrijkste tip: kom vanuit Frankrijk of Italië met de trein naar Monaco toe. Dat is goedkoop en het scheelt je heel veel parkeerellende! Verwacht niet dat je vanuit de trein veel van Monaco ziet. De hele spoorlijn in Monaco loopt door een tunnel. Slechts op één klein plekje in het station is een raam. Daar zie je de grote jachthaven en het kerkje voor de beschermheilige van Monaco, Sainte Devote. Mijn tweede tip: koop in Monaco een dagkaart voor de buslijnen. Voor weinig geld kom je bijna overal en de bussen rijden heel frequent. Mijn derde tip: een bezoek aan het prinselijk paleis is de moeite waard. De geluidsapparatuur die je mee krijgt geeft ook Nederlandse tekst. En om vijf minuten voor twaalf kun je er het wisselen van de wacht voor het paleis zien. Mijn vierde tip: ga beslist in de jachthaven kijken en vergaap je aan de weelde van de jetset daar. En tot slot voor de verzamelaars: er bestaan euro's uit Monaco. Probeer eens of je dit collectors item kunt krijgen.

Heel leuk om in een mini-land te zijn Je verbazen over rijkdom van de jetset Bezoek het paleis van de prins Ga kijken bij het aflossen van de wacht Spaar geld uit in het openbaar vervoer Probeer een euro uit Monaco te krijgen
In de zomer is het er vaak heel druk
Review geplaatst op 29 oktober, 2016
9
Fish River Canyon (Namibië)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2008

De Fish River Canyon in Namibië is de op een na langste canyon ter wereld. De kloof is ongeveer 160 km lang, soms wel 27 km breed en is op sommige plaatsen 550 meter diep. Toen ik daar stond, waren wij de enige toeristen, maar ik verwacht dat het na mijn review daar nu wel drukker gaat worden……. De canyon ligt aan de benedenloop van de Visrivier. De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier uit in de Oranjerivier langs de grens met Zuid-Afrika. Er is een 90 kilometer lang wandelpad door de kloof. Maar weet waar je aan begint: het is een zware wandeling. Je moet er rekening houden met heel hoge temperaturen. Ik heb me dus beperkt tot foto’s maken vanaf de bovenrand naar beneden. Dat vond ik al echt de moeite waard!

Prachtig uitzicht van bovenaf Ik vond het daar heel rustig
In de kloof wandelen is vermoeiend
Review geplaatst op 28 oktober, 2016
8
Lodz (Polen)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in september 2016

Met de trein rijd je in ruim anderhalf uur van Warschau naar Lodz. En wat moet je daar dan? Dat wist ik zelf ook niet, toen ik er heen reed. Gelukkig vind je in het station een informatiepunt voor toeristen. Daar kreeg ik bruikbare tips en een handige plattegrond. Lodz is een oude textielindustriestad. Twee grote fabriekscomplexen zijn er om verschillende redenen heel interessant. Bij de fabriek van K.W. Scheibler zie je de gebouwen en de daarbij behorende arbeiderswoningen in de staat zoals ze hier jaren geleden ook al stonden: grauw en geschikt voor “Urbex” foto’s van vergane glorie. Heel anders staan de fabrieksgebouwen van Izrael Poznanski erbij. Daar is volop gerenoveerd. Men noemt het complex nu Manufaktura, en er is van alles te doen. Je kunt er shoppen, eten, drinken, sporten, naar de film of een museum en ook logeren. Lodz heeft een van de langste winkelstraten in Europa, de 4,9 km lange Piotrkowska Straat met mooie winkels, restaurants en ander vermaak. Maar de meeste indruk heeft de Joodse begraafplaats op me gemaakt. Op een oppervlakte van 42 hectare vind je er ongeveer 180.000 graven. Heel veel van die graven zijn daar al voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Zij zijn voor een flink deel vervallen, maar daardoor ook heel mooi om te zien, vaak vol mos of klimop. Helaas is er ook een heel groot triest deel voor de 45.000 slachtoffers uit het getto Litzmannstadt. Als je dit alles in één dag wilt zien, raad ik je wel een dagkaart voor het openbaar vervoer aan.

industriële geschiedenis voldoende horeca in de stad indrukwekkende Joodse begraafplaats Joodse wandelroute mogelijk veel fabrieksgeschiedenis
ook heel wat vervallen huizen flinke afstanden tussen de high-lights.
Review geplaatst op 26 oktober, 2016
7
Tiraspol (Moldavië)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in mei 2013

Tiraspol is de hoofdstad van Transnistrië. Officieel hoort het bij Moldavië maar de regio Transnistrië heeft zich onafhankelijk verklaard. Zo heb je dus de kans om naar een land toe te gaan dat nauwelijks erkend wordt en dat is wel een bijzondere ervaring. Ik waande me er in een voormalige Sovjet stad, met communistische leuzen. Je kunt er in de boekhandel nog prenten met Stalin en andere omstreden leiders kopen. Transnistrië heeft zijn eigen geld. Als je dat wisselt moet je het daar ook opmaken. In Moldavië kun je er namelijk niets mee. Er zijn weinig opvallende bezienswaardigheden te noemen, maar het komt wel iets welvarender over dan de rest van Moldavië. Juist dat maakt het leuk om er eens rond te kijken. Overal zul je de naam Sheriff tegenkomen. Er zijn Sheriff-benzinestations, Sheriff-supermarkten, waar Sheriff-melk, kaas en boter wordt verkocht, een Sheriff-voetbalclub en de enige telefoonaanbieder heet ook Sheriff. Wie daar het meest aan verdient is niet helemaal duidelijk, maar men vermoedt dat de zoon van de vorige president hier een monopolie positie heeft. Ook wordt er beweerd dat Tiraspol een geliefde plek is voor criminelen om zwart geld wit te wassen. Zelf zit ik niet in die handel, dus daar kan ik je geen tips over verschaffen. Ga er niet met een huurauto naar toe, want je bent verzekeringstechnisch vogelvrij omdat bijna niemand dit “land” erkent.

Aparte sfeer Je komt in een nauwelijks erkend land
Verzekeringstechnisch niet veilig
Review geplaatst op 25 oktober, 2016
8
Antwerpen (België)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in oktober 2013

In Antwerpen zul je je zeker niet vervelen. Dat begint al bij aankomst in het prachtige station. Neem de tijd maar om er in rond te kijken. Vlak ernaast vind je de Zoo, de bekende dierentuin. En aan de andere kant van het station kom je bij de diamantairs en in de Joodse wijk. Als je een keer heerlijk Joods wilt eten raad ik je Hoffy’s aan in Lange Kievitstraat 52. Aan de Meir vind je het Koninklijk Paleis, met fraaie versieringen, ook uit de tijd dat België nog bij het Koninkrijk der Nederlanden hoorde. De kathedraal en het stadhuis zijn andere belangrijke bezienswaardigheden, net als het standbeeld daar vlakbij van de Romein Brabo die aan het handwerpen is. De hand van de reus Druon Antigoon belandt zo in de rivier de Schelde. Een andere prachtige kerk is de Sint-Paulus aan de Veemarkt. Natuurlijk hoor je dan ook naar het MAS, te gaan: het Museum aan de Stroom, waarin de stadsgeschiedenis prachtig wordt getoond. Op het dak van het MAS heb je een heel mooi uitzicht over de stad en de rivier. Iedereen die van Jugenstil houdt raad ik aan om met de tram naar de wijk Zurenborg te rijden. In en rond de Cogels-Osylei kijk je je ogen uit. Na zoveel bezienswaardigheden zul je wel weer ergens trek in hebben gekregen. Wat dacht je van een heerlijk Belgisch biertje? Dan kan ik café Bier Central aanbevelen, aan De Keyserlei 25. Zij hebben daar meer dan driehonderd bieren op fles en zo’n twintig soorten bier die van de tap komen. Proost!

veel cultuur prima keus aan horeca gezellige stad
soms druk
Review geplaatst op 24 oktober, 2016
9
La Gomera (Spanje)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in december 2014

Bij La Gomera zeg ik “klein maar fijn.” De meeste bezoekers komen met een veerboot vanuit de haven van Los Cristianos op Tenerife naar San Sebastián de la Gomera, de hoofdstad van het eiland. La Gomera heeft prachtige natuur, industrie en toerisme zijn hier kleinschalig van opzet. De bewoners verdienen hun geld vooral in de landbouw. Veel akkers liggen op fotogenieke terrassen. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong en dat is heel goed te zien bij de rotsformaties in het binnenland en de basaltrotsen aan de kust. Het hoogste punt is de 1487 meter hoge Garajonay. Daar vind je een beschermd nationaal park. UNESCO koos het uit als wereldnatuurerfgoed. Er groeien wel 450 verschillende plant- en boomsoorten. Vaak is er mist in de hogere gebieden. Midden in het park ligt een oeroud laurierbos (laurisilva). Heel bijzonder is de Silbo fluittaal. Die stamt nog uit de tijd van de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen. Fluitend konden de mensen in de valleien van grote afstand nog communiceren met elkaar. In diverse restaurants worden demonstraties gegeven met deze fluittaal. Kinderen krijgen er les in op school. La Gomera wordt vooral door dagjesmensen vanuit Tenerife bezocht. Als je langer blijft kies je voor rust of prachtige wandeltochten. Je hoeft er nog niet bang te zijn voor massatoerisme. Christoffel Columbus vertrok in 1492 vanuit La Gomera naar de Nieuwe Wereld. Er wordt beweerd dat hij in San Sebastián een vriendin had. Het huis waar hij toen verbleef kun je bezoeken.

prachtige natuur bijzondere flora een unieke fluittaal veel rust prachtig wandelgebied
Ik weet geen minpunten
Review geplaatst op 22 oktober, 2016
8
Warschau (Polen)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2016

In Warschau kun je je met gemak vier dagen goed vermaken. Er is veel te zien, ondanks het feit dat de stad in de Tweede Wereldoorlog voor een heel groot deel is verwoest. De Stare Miasto (Oude Stad) is weer prachtig in oude staat hersteld. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe het Koninklijk Paleis daar, zowel buiten als binnen, schitterend is gereconstrueerd. Die Tweede wereldoorlog speelt nog steeds een belangrijke rol in de stad, overal kom je gedenkplaten en monumenten tegen. Ik raad beslist aan om naar het Polinmuseum toe te gaan. Daar krijg je een heel goede indruk van 1000 jaar Joodse geschiedenis in Polen. Als je van lezen houdt raad ik je het boek Mila 18 aan van Leon Uris. In dat boek beleef je op huiveringwekkende wijze wat er allemaal in het getto is gebeurd. Maar er is meer dan de oorlog. Twee paleizen buiten het centrum: Wilanow (het Poolse Versailles) en Lazienki zijn echt een bezoek waard. Ook het grote Cultuurpaleis uit de Sovjet-tijd is een opvallende bezienswaardigheid. Vanaf de dertigste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad. Bij aankomst op de luchthaven Fryderyk Chopina kun je bij de toeristeninformatie een Warsaw Pass kopen. Dan kun je gratis bij 10 musea naar binnen. Je kunt daar ook je dagkaarten voor het openbaar vervoer in de stad krijgen. De onderlinge afstanden in de stad zijn groot, dus ik raad je zo’n vervoerskaart zeker aan.

veel historie mooie musea goed openbaar vervoer veel goede horeca
lang niet alles op loopafstand van elkaar heel veel nieuwbouw
Review geplaatst op 21 oktober, 2016
9
Armenië
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2011

Aan Armenië heb ik veel fijne herinneringen. De natuur in de Zuidelijke Kaukasus is prachtig en de cultuur heel interessant. Muziekliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. De kerkgezangen klinken indrukwekkend en de Armeniërs zijn er trots op dat componist Aram Chatsjatoerjan en zanger Charles Aznavour van Armeense afkomst zijn. Ook geschiedenis is er genoeg. De hoofdstad Jerevan werd al gesticht in 782 voor Christus en is een van de oudste steden ter wereld. Armenië is het eerste land ter wereld waar het christendom de staatsgodsdienst werd. Dat gebeurde al in het jaar 301 na Christus. De vele mooie, kleine, oude kerkjes horen bij de grootste bezienswaardigheden hier. De Armeense taal is heel moeilijk te volgen voor ons, ook door het alfabet met 38 letters. Armenië is in de loop der eeuwen vaak door buitenlandse rijken geannexeerd: Meden, Perzen, Mongolen, Turken en Russen hebben allemaal een periode voor onderdrukking en overheersing gezorgd. In augustus 1990 werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De Armeense genocide uit 1915 is een tragisch dieptepunt in de geschiedenis. Tijdens dit drama werden 1,5 miljoen Armeniërs vermoord door Turkse troepen. De contacten met Turkije verlopen nog steeds heel moeizaam. De grens is dicht. De voor Armeniërs heilige berg Ararat is niet bereikbaar. Die zien ze alleen achter een grenshek. Tragiek hoort dus ook bij Armenië. Maar om positief te eindigen: je kunt er heerlijk eten en de Armeense wijnen zijn van prima kwaliteit.

prachtige natuur veel cultuur heerlijk eten en prima wijn veel muziek
moeilijke taal
Review geplaatst op 14 oktober, 2016
9
Chiva (Oezbekistan)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2007

Chiva (Xiva, Khiva) ligt in het noordwesten van Oezbekistan. Dat is ver weg. Maar als je al in Oezbekstan bent is een bezoek aan deze oude stad beslist de moeite waard. Het is een oasestad in de Karakum-woestijn. Het ommuurde, historische centrum van Xiva, Itsjan Kala, werd door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. En dat is mijns inziens terecht. Er zijn veel historische monumenten. De huidige stadsmuren, met mooie kantelen, dateren uit het einde van de 17e eeuw en hebben een hoogte van 10 meter. Maar de stad is veel ouder. Archeologen hebben vastgesteld dat Chiva al sinds de 5e eeuw voor Christus wordt bewoond. Vanaf het jaar 712 werd hier door Arabische legers de islam geïntroduceerd. Eeuwenlang trokken kamelenkaravanen met handelsreizigers door dit gebied richting China en terug. De woeste heersers Dzjengis Khan en Timoer Lenk zijn er ook geweest. Chiva werd meerdere keren verwoest; de laatste keer in 1740. Toen kwam de stad korte tijd bij het Perzische rijk. Daarna kregen de Russische tsaren belangstelling voor deze regio. Zo werd de stad in 1925 onderdeel van Oezbeekse Socialistische Sovjet Republiek en hoort het sinds 1991 bij het onafhankelijke Oezbekistan. Je merkt het, er is in de loop der eeuwen veel gebeurd. En wat is er allemaal te zien? Op heel veel plekken vind je prachtige koepels en mooi metselwerk. De minaretten, madrasa’s (Islamitsche hogescholen), Djuma moskee (Vrijdagmoskee), Kounia Ark (de oude burcht) en paleizen zijn allemaal een foto waard.

historische stad prachtige architectuur veel op loopafstand van elkaar
Chiva ligt ver weg
Review geplaatst op 14 oktober, 2016
8
Rabat (Marokko)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in mei 2012

Rabat, de hoofdstad van Marokko, is een heel prettige stad om een paar dagen te verblijven. In de ommuurde medina waan je je als Europeaan in een compleet andere wereld. Daar is de sfeer echt Arabisch. Je vindt er allerlei handwerklieden, winkeltjes en markten. Iets noordelijker ligt de kashba, het verdedigbare deel van de medina. Hier zijn bijna alle huizen wit geschilderd met blauwe onderranden. Dankzij de oceaanwind is het in Rabat nooit zo heet als in het binnenland van Marokko. Liefhebbers kunnen in Rabat ook naar het strand. In Rabat rijden heel moderne trams. Je kunt er mee naar Salé, een stad aan de overkant van de rivier. Hier vind je natuurlijk ook een medina vol handel en gezellige drukte. De architectuur van de prachtige oude medersa (Koranschool) hier doet een beetje denken aan het beroemde Alhambra in Granada. Een prachtig fotogeniek bouwwerk in Rabat is het mausoleum voor de eerste koning van het land: Mohamed V. Je mag daar ook binnen kijken. De erewacht vindt het geen enkel probleem als je foto’s maakt. En als je na dit alles op een Marokkaanse manier wilt ontspannen dan kun je in Rabat naar de hammam. Een van de bekendste ligt aan de zuidkant van de medina, in de Rue du Chypre. Voor dames en heren zijn er aparte afdelingen. Neem wel zelf een handdoek, zeep en een ruw washandje mee voor de grote wasbeurt die je krijgt. (Zeep en washandje kun je ook ter plekke kopen.) Na ongeveer een uur kom je schoon en tintelend weer naar buiten.

Mooie oude medina en kasbah Veel variatie mogelijk Aangenaam klimaat Fijne mix van modern en oud Heerlijk eten
Voor mij zijn er geen minpunten
Review geplaatst op 14 oktober, 2016
9
Noord Holland (Nederland)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in september 2016

Over de provincie waar ik geboren en getogen ben hoort natuurlijk ook een review geschreven te worden. Noord-Holland heeft de bezoekers veel te bieden. Laat ik er eens op zevenmijlslaarzen doorheen gaan. Als ik aan mooie natuur denk, dan kan ik reclame maken voor het Gooi, de streek rondom Hilversum, Bussum en Laren, met bos en heidevelden. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de duinen en het strand tussen Zandvoort en Den Helder. En laten we Texel niet vergeten. Daar vind ik het natuurgebied De Slufter een echte aanrader. Huur een fiets en ga lekker genieten van al dat moois. Amsterdam en Haarlem zijn de belangrijkste steden. Daar vind je prachtige musea en historische panden. In West-Friesland ga ik graag naar de oude centra van Hoorn, Enkhuizen (met zijn mooie Zuiderzeemuseum) en Medemblik. Als je klederdrachten en toeristen wilt zien, moet je zeker een keer naar Volendam en Marken gaan. De polder Beemster is Werelderfgoed geworden. In de Schermer en bij de Zaanse Schans vind je veel molens. In de lente kun je vooral in de Noordkop genieten van prachtige bollenvelden. En laat ik dan eindigen met mijn eigen geboortestad: Alkmaar. De Kaasmarkt (in de zomer op vrijdagochtend) is een leuke toeristische attractie. En een rondvaart door de grachten, onder de lage bruggen door, is er ook heel leuk om te doen. En dan vergeet ik nog veel andere mooie plekjes te noemen. Kortom: kom zelf eens kijken! Noord-Holland biedt voor elk wat wils.

Mooie steden met oude centra Veel natuurschoon Volop afwisseling Fijne stranden en duinen Normale reisafstanden
Soms wel wat te toeristisch
Review geplaatst op 12 oktober, 2016
8
Santiago de Compostela (Spanje)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in mei 2016

Santiago de Compostela is een geliefd bedevaartdoel voor wandelaars. Sommige mensen beginnen al vanuit hun eigen huis aan de lange tocht. Anderen kiezen er voor om bij de Frans-Spaanse grens te beginnen. En dan ben je even goed nog ongeveer een maand aan het lopen. Je doel is dan de kathedraal, waar volgens de overlevering de apostel Jacobus de Meerdere begraven is. Zijn feestdag is 23 juli. Dan is het dus extra druk in de stad. Voor de streng katholieken onder ons, die behoefte hebben aan een aflaat: als je minimaal honderd kilometer van de Camino, het bedevaartpad, loopt krijg je een derde deel van een aflaat. Je moet je tocht dan wel met stempels van pleisterplekken onderweg kunnen aantonen. Als de naamdag van Sint-Jacobus op een zondag valt, wordt het een heel belangrijk jaar: dan krijg je namelijk een hele aflaat na afloop van je tocht. Zo’n aflaat is een belangrijk papier om gemakkelijker na je dood in de hemel toegelaten te worden (als je daar in gelooft.) Op onregelmatige momenten zwaait de Botafumeiro, het grootste wierookvat ter wereld, door de kathedraal heen en weer, tot bijna tegen het dak. Een groep sterke mannen heeft daar letterlijk een flinke hijs aan. Het is echt een imposant gezicht. Eigenlijk mag je er tijdens de dienst geen foto’s van maken, maar in de praktijk kun je dat van achteruit de kerk wel doen. Op straat zul je heel veel pelgrims hun laatste kilometer door de stad zien afleggen. Sommigen heel kwiek, anderen strompelend. Dat maakt indruk!

historische stad bedevaartoord ontmoetingen met pelgrims grootste wierookvat ter wereld heerlijke tapas en andere gerechten
kans op regen. Galicië is groen! veel toeristen
Review geplaatst op 11 oktober, 2016
8
Cuenca (Ecuador)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in augustus 2016

Cuenca is de derde stad van Ecuador en ligt op ongeveer 2500 meter. Daardoor is er een aangenaam klimaat. In de binnenstad is nog veel architectuur met een Spaanse bouwstijl te zien. Als aanraders noem ik graag de oude en de nieuwe kathedraal, de bloemenmarkt daarnaast en de overdekte markthallen. Deze bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Verder weg – dus dan is het beter om een taxi te nemen - ligt de werkplaats en winkel van Homero Ortega. Daar krijg je een goed beeld van de fabricage van Panama-hoeden, die helemaal niet uit Panama komen maar uit Ecuador. Het adres is Avenida Gil Ramírez Dávalos 3-86. In het etnografisch museum Museo Pumapungo kom je veel aan de weet over de Indianenstammen in Ecuador en het lokale geld. Die munteenheid – de sucre – is intussen afgeschaft vanwege ernstige inflatie. Zo’n dertig kilometer buiten Cuenca ligt het nationaal park Cajas. Ik kan echt aanraden om daar ook naar toe te gaan. Cajas heeft veel toendra vegetatie, varieert in hoogte van 3100 tot 4500 meter en er zijn ruim 250 meren.

mooie binnenstad veel horeca mogelijkheden prachtige omgeving leuke bezienswaardigheden
Cajas kan ook koud en nat zijn
Review geplaatst op 10 oktober, 2016
8
Cape Coast (Ghana)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in juli 2009

Ghana is er trots op dat president Barack Obama tijdens zijn eerste officiële buitenlandse reis onder andere Cape Coast Castle bezocht. Hierin vind je een belangrijk museum over de slavernij in Afrika en daarbuiten. Het is inderdaad een heel indrukwekkend museum. Toch gaat mijn voorkeur uit naar Elmina Castle, dat ongeveer tien kilometer westelijker ligt. Vanuit dat kasteel hebben vooral Hollandse en Zeeuwse mannen van de West Indische Compagnie op gruwelijke wijze geld verdiend aan de slavernij. Ik noem het een zwarte bladzij in onze geschiedenis, die we niet mogen vergeten. Arthur Japin heeft een prachtig boek geschreven over “onze “ aanwezigheid daar: ”De zwarte met het witte hart.” Naast deze trieste geschiedenis valt er zeker ook veel te genieten in de regio rond Cape Coast en Elmina. Het straatleven is er heel fotogeniek en als de vissersschepen terug komen van de Atlantische Oceaan word je getrakteerd op een prachtig schouwspel. De mannen zijn dan druk met uitladen en de vrouwen zitten op de kade klaar om de vis schoon te maken en te verhandelen. In deze Ghanese provincie vind je ook fraaie stranden en het Kakum National Park. Dit bestaat vooral uit tropisch regenwoud. Het unieke van dit park ligt in het feit dat het park is opgericht op initiatief van de lokale bevolking. Het gaat intussen weer steeds beter met de flora en fauna daar. Je vindt er o.a. een fraaie canopy loopbrug die zeven boomtoppen met elkaar verbindt.

belangrijke geschiedenis heel fotogeniek straatleven
trieste geschiedenis armoede
Review geplaatst op 08 oktober, 2016
9
Zuid Zambia (Zambia)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in augustus 2008

De Victoria Watervallen zijn echt schitterend om te zien. Je vindt ze in de rivier de Zambezi, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Je ziet daar een watergordijn van ruim 1700 meter breed en 100 meter hoog. Per minuut valt er soms wel 500 miljoen liter water over de rotswand. Vanuit de stad Livingstone (genoemd naar de Schotse ontdekker van de watervallen)kun je allerlei excursies boeken om de watervallen op het land of vanuit de lucht te bewonderen. Je kunt er ook voor kiezen om de grensbrug met Zimbabwe over te steken en al dat watergeweld vanaf die kant te bewonderen. Iedereen die daar voor kiest raad ik aan om bij binnenkomst in Zambia bij de grenspost al een "multiple entry permit" aan te vragen. Anders heb je een flink probleem als je vanuit Zimbabwe weer terug naar Zambia wilt gaan. Vraag dan voor de zekerheid ook vooraf informatie over de actuele situatie daar.

prachtige waterval de kans om Zimbabwe te bezoeken
je kunt heel nat worden bij de watervallen
Review geplaatst op 08 oktober, 2016
9
Galapagos eilanden (Ecuador)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in augustus 2016

Als je ooit naar Ecuador toe gaat, spaar dan nog even door en kies ook voor een bezoek aan de Galapagoseilanden. Iedereen die van dieren en planten houdt zal daar heel enthousiast vandaan komen. Wat mij zelf het meest opviel is het feit dat de dieren de mens niet of nauwelijks als bedreiging zien. We konden met een groep van acht fotograferende toeristen bijvoorbeeld heel dicht bij een blauwpootgent (booby) komen, die onverstoord op een rots bleef zitten. Op stranden en in de oceaan kun je ook heel dicht bij zeeleeuwen en leguanen komen. Ze vluchten echt niet voor je. Sterker nog: ik ben tijdens een avondwandeling door het stadje Puerto Baquerizo Moreno, op het eiland San Cristobal, op straat weggejaagd door een zeeleeuw. Hij vond het niet nodig dat ik een foto van hem kwam maken...En dan zijn er natuurlijk de beroemde reusachtige landschildpadden. Charles Darwin ontwikkelde mede door studie over deze dieren zijn evolutietheorie. Voor Lonesome George ben je helaas te laat, hij is als laatste schildpad van het eiland Pinta op ruim 100 jarige leeftijd zonder nageslacht overleden. Maar gelukkig zijn er nog genoeg schildpadden op de andere eilanden overgebleven. Een uitgekiend fokprogramma houdt die soorten in stand. Op veel plekken heb je een gids nodig en dat is maar goed ook, want zo blijft de toeristenstroom redelijk onder controle. Als je naar een ander eiland verkast, wordt je bagage gecontroleerd en verzegeld. Ze willen voorkomen dat je iets uit de natuur mee smokkelt.

Heel interessante fauna en flora Genoeg zwem- en snorkelmogelijkheden Mooie excursies per boot en op het land
Houd rekening met extra belastinggeld Het kan er ook regenen en mistig zijn In de plaatsen wordt het al toeristischer
Review geplaatst op 07 oktober, 2016
9
Angkor en Siem Reap (Cambodja)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2006

Toen ik mijn reis door Laos en Cambodja boekte zag ik bij de beschrijving dat we ook twee volle dagen in Angkor Wat zouden verblijven. Dat leek me rijkelijk lang. Ik vind het leuk om tempel ruïnes te zien, maar ik schatte in dat ik daar na een paar uurtjes wel mee klaar zou zijn…… Wat een vergissing! Er is daar nog veel meer te zien dan de prachtige Angkor Wat, die als hindoetempel voor het Khmer-rijk werd gebouwd, en geleidelijk tegen het einde van de twaalfde eeuw in een boeddhistische tempel veranderde. Ik raad je aan om in de nabijgelegen stad Siem Reap een brommertaxi te huren en je rond te laten rijden over dit historische terrein met een oppervlakte van 1,6 km2 Ga dan beslist ook naar Angkor Thom, een ommuurd gedeelte van het complex. Hier vind je de Bayon tempel met 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. En waar ik zelf het meest van genoten heb zijn Ta Prohm en Preah Khan. Hier kun je nog zien hoe de jungle in de loop der eeuwen de tempels hebben overwoekerd. Als reusachtige dinosauruspoten groeiden sommige bomen over de muren heen. Als het klikt met je taxi chauffeur mag je misschien wel mee naar zijn eigen huis en zijn familie. Of vraag of hij je naar een nabijgelegen opvangcentrum voor jonge slachtoffers van landmijnen wil brengen. De bewoners leren in het opvanghuis van Aki Ra zich zo goed mogelijk met protheses en krukken te redden. Zij zijn blij met je belangstelling en hopen terecht op wat financiële ondersteuning.

cultureel hoogtepunt Unesco werelderfgoed prachtige natuur
Op sommige plekken is het druk
Review geplaatst op 06 oktober, 2016
8
Centraal Benin (Benin)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in augustus 2009

Benin is een republiek, maar er zijn ook nog steeds een aantal koningen in functie. Zij zijn de ceremoniële leider van hun stam. In centraal Benin heb je meerdere kansen om op audiëntie bij een koning te komen. Het is beslist de moeite waard om daar naar te informeren. Vooral het bezoek aan de koning van Djougou heeft indruk op me gemaakt. Zijn paleis bestaat uit meerdere beschilderde hutten. In een daar van stond een grote fauteuil. Dat was de troon van Zijne Majesteit. Wij zaten om hem heen op de grond en de vorst stelde belangstellend vragen, die voor ons vertaald werden. Een oude dienaar ging uit eerbied languit voor de koning op de grond liggen. Tijdens ons bezoek werd gemeld dat hij 5 vrouwen en 30 kinderen had. Dat maakte het aantal koninklijke hutten meteen begrijpelijker. We mochten na afloop van de audiëntie rondlopen over het koninklijke erf. Daar zagen we graven van vorige koningen, spelende kinderen en personeel de was doen. Enkele dagen later konden we bij koning Alaro Alade-Ife van het koninkrijk Kétou op bezoek. Hij was veel afstandelijker en benadrukte de commerciële kant van zijn functioneren. Dus vroeg hij ons om boekjes over zijn vorstendom te kopen. Eigenlijk was zijn optreden een vrij arrogant toneelstukje. Maar dat maakte het ook weer grappig. In Abomey kun je ook een belangrijk paleis bezoeken, maar daar heb ik de koninklijke familie niet gezien. Ik verwijs graag naar mijn foto's om een beter beeld van zo'n koninklijk bezoek te krijgen

cultureel heel interessant fotogeniek
soms commercieel
Review geplaatst op 06 oktober, 2016
9
Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch (Ethiopië)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2013

Dit is de provincie met de mooiste naam die ik ooit ben tegen gekomen: Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch, oftewel "Zuidelijke naties, nationaliteiten en volken". Hier wonen meer dan vijfenveertig etnische groepen, waarvan er geen enkele een meerderheid heeft. Er valt daar nog heel veel te ontdekken, maar zorg voor veel kleingeld als je foto’s wilt maken. In mijn review over de Omovallei heb ik er al wat over verteld. Hier komt het vervolg: De bulljump ceremonie bij de Hamar stam is echt de moeite van een bezoek waard. Om zijn volwassenheid te bewijzen moet een man naakt een aantal keren over de ruggen van een rij koeien heen en weer rennen. Vrouwen uit het dorp laten zich tijdens dit feest geselen met takken om zo hun moed te tonen. De striemen blijven vaak levenslang zichtbaar. Maar de kapsels van deze Hamar dames zijn prachtig om te zien. Bij de Mursi waren we niet welkom. Ze waren in opstand vanwege een ongeval met een toeristenbus. Ze wilden eerst geld zien. Toch werden er een paar vrouwen naar de stad Turmi gebracht om hun grote lipschotels te laten zien. Ze wilden daar graag wat geld verdienen met hun verminking die als schoonheidsideaal geldt. En dan vergeet ik de beschilderde Karo stam nog te noemen. Bij de Karo kreeg ik echt de indruk dat ze met het beschilderen begonnen zodra ze onze landrovers zagen aankomen. Maar ze wonen wel op een heel fotogenieke plek. Je kunt in deze provincie dus nog unieke dingen zien, maar wacht niet te lang!

cultureel heel interessant heel fotogeniek mooie natuur echt terug in de tijd
het irritante gebedel als je foto's maakt toerisme zorgt voor snelle veranderingen
Review geplaatst op 05 oktober, 2016
9
Omovallei (Ethiopië)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2013

De Omovallei in Zuid-Ethiopië was voor mij het hoogtepunt van de reis vanwege de ontmoetingen met verschillende bijzondere stammen die in dit gebied leven. Voor mijn gevoel ging ik diverse keren zo ver terug in de tijd dat ik dacht: “Dit kan niet echt waar zijn!” Mijn belangrijkste advies aan iedereen die er nog niet geweest is luidt: Ga snel! Ik gun alle mensen vooruitgang en welvaart maar het authentieke leven van deze mensen is nu nog zichtbaar. Ik begrijp heel goed dat zij azen op fooien van de toeristen, want sommige stammen leven echt nog op het randje van de prehistorie. Maar het bedelen begint her en der irritante vormen aan te nemen en tradities worden geleidelijk aan een toeristische attractie. Voor mij was het bezoek aan de Dassanech stam heel indrukwekkend. Wat leven die mensen nog arm! Hun behuizing bestaat vaak uit een samengeraapt zootje van stokken, planken, lappen en als ze geluk hebben een golfplaat. Toch stralen zij wel een vorm van trots uit en dat maakt het bezoek dus niet zielig. Ook hier gaat de vooruitgang snel. We staken de Omo rivier in uitgeholde boomstammen over en lokale mannen stonden naakt te kijken hoe dat ging. Maar er waren ook al mensen met een mobieltje bij en op afstand was de bouw van een stuwdam met een elektriciteitscentrale te zien. Bij mijn review over de provincie Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch zal ik nog meer over dit bijzondere gebied vertellen.

cultureel heel interessant een onvergetelijke ervaring heel fotogeniek landschappelijk mooi
veel gebedel, bijna elke foto kost geld
Review geplaatst op 05 oktober, 2016
9
Ecuador
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in augustus 2016

Iedereen die intussen mijn foto's heeft gezien en de daarbij behorende teksten heeft gelezen weet dat ik laaiend enthousiast ben terug gekomen van mijn reis door Ecuador. Wat is dat landschappelijk een prachtig land! En ook cultureel valt er veel te genieten, herinneringen aan de Inca's en andere Indianenvolken, maar ook herinneringen aan de Spaanse overheersing. Zowel de Amazone jungle, de steden, als het Andes gebergte en de Galapagoseilanden bieden zoveel variatie en verrassingen dat ik alleen maar zeggen kan: Ga er heen! In dit land zijn er nog genoeg plekken te vinden waar je ver buiten de gebaande paden kunt komen. De variatie aan mogelijkheden is heel groot: van luxueus tot heel primitief. Voor elk wat wils dus.

prachtige natuur heel veel interessant dierenleven cultureel heel interessant smakelijk eten heerljke vruchtensappen over het algemeen goede wegen
Je houdt het niet de hele reis droog Kans op hoogteziekte
Review geplaatst op 04 oktober, 2016
8
Grenada
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in mei 2014

Het merendeel van de toeristen komt naar Grenada tijdens een Caraïbische cruise of een duikvakantie. Duikers en snorkelaars kunnen hun hart ophalen. Zij zullen hier vaak wat langer willen verblijven. Grenada is het op tien na kleinste land ter wereld. Het landoppervlak is 2 x zo groot als Texel. Tijdens een rondrit over het eiland zul je heel veel tuinen met specerijen tegen komen, vooral met nootmuskaat, kruidnagel en cacao. Het is beslist de moeite waard om eens te gaan kijken op zo’n specerijenlandgoed. De beste tijd van het jaar om naar Grenada toe te gaan zijn de maanden januari tot en met begin mei. In de andere maanden kan het er flink regenen. De orkaan Ivan heeft in september 2004 gigantische schade veroorzaakt op het eiland. Negentig procent van de bebouwing en de plantentuinen op het eiland raakte toen beschadigd of werd verwoest. Dat was tijdens mijn bezoek in mei 2012 helaas nog heel goed zichtbaar: het parlement en de belangrijkste Anglicaanse kerk zagen er acht jaar later nog steeds erg bouwvallig uit. Het is de moeite waard om bij Fort George in de hoofdstad Saint George’s te gaan kijken. Er is een klein museum en je hebt een prachtig uitzicht over de haven.

mooi landschap prima watersportmogelijkheden interessante geschiedenis
klein landoppervlak Er is een langdurige regentijd.
Review geplaatst op 03 oktober, 2016
9
Cartagena (Colombia)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in december 2013

Inderdaad, het is ver weg. Maar als je ooit de kans krijgt om er naar toe te gaan, dan zou ik dat zeker doen. Cartagena de Indias is een mooie stad in Colombia. Zelf belandde ik er dankzij een cruise. Dan kom je echt op een prachtige manier in de stad aan. De Spanjaarden stichtten Cartagena in 1533. De mooie binnenstad laat nu nog steeds het Spaanse koloniale verleden zien. De kathedraal en de kerken zijn er beslist een bezoek waard, net als de oude forten en de stadsmuren. Die forten en muren hebben heel wat te verduren gehad, omdat de Spanjaarden de haven gebruikten voor de Zilvervloot. Buitenlandse troepen waren echter niet in staat om de stad definitief in handen te krijgen. De muren zijn dus van goede kwaliteit. In het paleis van de Spaanse Inquisitie krijg je een heel goed beeld van de manier waarop de Spanjaarden hier de baas speelden, want hun gruwelijke martelpraktijken worden er duidelijk zichtbaar gemaakt. Ga als je in Cartagena bent ook zeker even bij het beeld van India Catalina kijken. Deze Indiaanse vrouw werd meegenomen naar Santo Domingo, moest trouwen met een Spanjaard, leerde zo Spaans en kon daarna de Spanjaarden haar Indiaanse talen aanleren. Daar hebben de Spanjaarden eeuwenlang plezier van gehad……

de ligging als je met de boot aan komt. historische gebouwen fijn klimaat prettige sfeer in de binnenstad
ver weg....
Review geplaatst op 01 oktober, 2016
8
Luang Prabang (Laos)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in september 2006

Luang Prabang, in het noorden van Laos, is een fijne stad om een paar dagen te verblijven. De stad heeft ongeveer 50.000 inwoners. Het is er dus niet superdruk. Mede dankzij de vele boeddhistische tempels, het voormalige koninklijke paleis en architectuur uit de tijd dat de Fransen het voor het zeggen hadden in dit deel van Zuid-Oost Azië, heeft Unesco de stad tot werelderfgoed verklaard. Geniet er van de vele monniken die je tegen zult komen in de tempels en op straat, bijvoorbeeld als ze voedsel op gaan halen. Geniet ook van het smakelijke eten in Laos en de mooie natuur rond de stad. Vaar eens over de rivier de Mekong en bezoek dan de Pak Ou grotten met veel Boeddha beelden. Bezoek ook de markt of de meer toeristische nachtmarkt. Laat je eens lekker door de stad rondrijden in een tuk-tuk. Kortom: geniet van Luang Prabang. Voor mij blijft de vriendelijkheid en eerlijkheid hier een extra pluspunt. Voor onze groep werd een speciale plechtigheid georganiseerd omdat groepsgenoten van me door een ongeluk in de Mekong waren beland. Het medeleven van de Laotianen was hartverwarmend. En na een maaltijd met de groep, liet ik mijn fototas onder tafel staan. Die werd me keurig door de ober na bezorgd. Ik zeg dus: Leve Luang Prabang!

veel cultuur mooie natuur in de omgeving lekker eten aardige en eerlijke bevolking
Houd rekening met regentijd in de zomer
Review geplaatst op 27 september, 2016
9
Drenthe (Nederland)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juni 2016

Ik heb al veel van de wereld gezien, maar dat neemt niet weg dat ik ook in ons eigen Nederland heel erg kan genieten. Bijvoorbeeld van de provincie Drenthe. Iedereen die van wandelen houdt, raad ik aan om in etappes de Lange Afstand Wandeling "Drenthepad" te kiezen. Met behulp van het wandelboekje kom je op plekken die je zelf niet gauw zult vinden. Het boekje is te verkrijgen via de ANWB, via alle Nederlandse boekhandels en BOL.com bezorgt het zelfs bij je thuis. Driehonderdvierentwintig kilometer lijkt veel, maar niemand dwingt je om dat af te raffelen. Je mag er jaren over doen en zelf bepalen hoe lang je de etappes wilt maken. Je kunt met behulp van het boekje zien waar onderweg bushaltes zijn. En als de tussenafstanden toch te groot worden, kun je er ook voor kiezen om een Regiotaxi te bestellen. Dat is goedkoper dan een gewone taxi. De route voert je door prachtige natuurgebieden en leuke dorpen. Als je zin krijgt om meerdere dagen achter elkaar te lopen, dan zijn er legio overnachtingsmogelijkheden. Ook bij particulieren, bijvoorbeeld via de Stichting "Vrienden op de fiets". Zij heten ook wandelaars van harte welkom. Je kunt er lange afstanden lopen zonder iemand anders tegen te komen. Zo rustig is het vaak nog in de Drentse natuur! En.....wandelen laat zich prima combineren met fotograferen onderweg! Kortom: ga lekker op stap!

prachtige natuur mooie wandeletappes Uit in eigen land! fotogenieke route bepaal zelf de afstanden wandelen is gezond!
Ook in Drenthe regent het wel eens.
Review geplaatst op 26 september, 2016
8
Nesebar (Bulgarije)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
Fransvdg was hier in juli 2015

Het oude centrum van de stad ligt op een klein schiereiland in de Zwarte Zee. Sinds 1983 staat dit deel van de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En in mijn ogen is dat ook terecht. Je vindt er meerdere mooie Orthodoxe kerkjes en sfeervolle straatjes. In het nieuwe deel van de stad zijn de meeste hotels. En nog drukker is het langs het Zonnestrand (Slantsjev Brjag). Vooral in de maanden juli en augustus zijn daar heel veel vakantiegangers. Het openbaar vervoer langs de kust is goed geregeld. Zelf was ik in hotel Festa Panorama. Daar waren de bushaltes voor de deur. Zo kon ik gemakkelijk en goedkoop een dag naar de steden Varna of Bourgas. Ik vind Nesebar een fijne bestemming om één week te verblijven. Je zult je er dan niet vervelen, want veel excursies zijn op eigen gelegenheid goed te doen. Ook de stranden zijn mooi.

Cultureel interessant Prima klimaat in de zomermaanden Goede openbaar vervoersmogelijkheden Mooi strand
Druk met toeristen in de zomer Het Zonnestrand is heel toeristisch
Review geplaatst op 25 september, 2016
9
Yazd (Iran)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in mei 2014

Bij een bezoek aan Iran hoort in mijn ogen beslist ook een bezoek aan de stad Yazd, zo'n 270 kilometer ten zuidoosten van Isfahan. Yazd heeft een heel droog klimaat en 's zomers kan het er erg heet zijn. Zelf was ik er begin mei en toen was de temperatuur aangenaam. Het fijne van Yazd vond ik dat meerdere bezienswaardigheden in het oude centrum op loopafstand van elkaar zijn. Ik denk daarbij aan het mooie Tekiyeh Amir Chaqmaqplein, diverse moskeeën, de grote bazar met allerlei kleine winkeltjes en het Watermuseum. In dat museum word je van alles uitgelegd over het ondergrondse qanatensysteem. De qanaten zijn uitgegraven en uitgehakte kanalen die voor de watertoevoer naar de stad zijn aangelegd. Yazd is ook heel interessant vanwege het Zoroastrische geloof. Er staat een belangrijke vuurtempel en buiten de stad is de Toren van de Stilte een bezienswaardigheid. Tot 1970 mochten de gelovigen hun overleden familieleden daar neerleggen. De gieren zorgden er dan voor dat alleen de kale botten overbleven, die daarna door de nabestaanden in een rotsgraf gelegd konden worden. Cremeren en begraven is namelijk verboden voor deze mensen. Als laatste bezienswaardigheid noem ik het Dolat Abad, een paleis van een vroegere gouverneur met mooie tuinen. Hier zie je ook een mooi voorbeeld van een windtoren, waarmee de mensen op vernuftige wijze frisse lucht in hun huizen konden krijgen. Kortom: Yazd vind ik echt een bezoek waard!

Mooie oude binnenstad Fraaie moskeeën Bezienswaardige bazar Vroeger paleis en tuin van de gouverneur De Toren van de Stilte (iets buiten Yazd)
Hete zomers en koude winters
Review geplaatst op 23 september, 2016
9
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in augustus 2012

Als ik aan Madagaskar denk dan zie ik prachtig landschap voor me, veel vriendelijke mensen, bijzondere dieren, baobabs en mooie stranden. Het eiland is ruim 14 x zo groot als Nederland. Het wordt dus heel lastig om "alles" tijdens één reis te zien. Wie kennis wil maken met de verschillende lemuren, sifaka's, indri's, maki's, lori's en andere halfaapsoorten moet reizen, want je komt ze verspreid over het eiland tegen. En dat reizen is hier beslist de moeite waard. Neem er de tijd voor en ga genieten!

Prachtige natuur Vriendelijke bevolking Interessante flora en fauna Mooie lemuren en andere halfapen
Grote afstanden Je zult ook armoede tegen komen
Review geplaatst op 22 september, 2016
8
Charlotte Amalie (Amerikaanse Maagdeneilanden)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in mei 2008

Charlotte Amalie is een plaatsnaam die tot de verbeelding spreekt. Het stadje is genoemd naar een Deense koningin, in de tijd dat het eiland Saint-Thomas nog bij Denemarken hoorde. De Denen waren hier van 1672 tot 1917. Zij waren ook nog heer en meester op drie andere eilanden daar in de buurt: Saint Croix, Saint- John en het minder bekende Water Island. Samen zijn zij sinds 1917 bekend onder de naam Amerikaanse Maagdeneilanden. Het Deense verleden is nog terug te vinden in straatnaamborden, grafschriften in de kerk en ook bij de naam van het bekendste fort in Charlotte Amalie, het Fort Christian, genoemd naar haar man, koning Christian V. De kans dat je ooit op de Amerikaanse Maagdeneilanden komt is het grootst als je met een cruiseschip mee gaat. Je komt op dat moment wel met veel mensen tegelijk aan land, maar die groep verspreidt zich goed dankzij de vele excursiemogelijkheden: cultuur snuiven, naar het strand, shoppen, het aquarium bezoeken of een van de vele watersportmogelijkheden benutten. Tot slot nog even een stukje geschiedenis: hoe werden de Amerikanen er de baas? Wikipedia helpt me: Tijdens de duikbootoorlog in de Eerste Wereldoorlog benaderden de V.S. Denemarken, omdat de eilanden door Duitsland zouden kunnen worden veroverd en als onderzeebootbasis zouden kunnen worden gebruikt. Daarom verkocht Denemarken de eilanden op 17 januari 1917 voor 25 miljoen dollar aan de VS, die de eilanden op 31 maart in bezit namen.

tropisch eiland vaak zonnig vaak onderdeel van een mooie cruise historisch centrum
bij de haven soms druk
Review geplaatst op 20 september, 2016
8
Libië
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in mei 2007

Het is heel triest dat je in dit mooie land al een aantal jaren niet meer veilig bent. Ik was er in mei 2007, in de Khadaffi tijd. Er is veel terechte kritiek op zijn beleid geweest, maar helaas is het daarna alleen nog maar beroerder geworden.... Hopelijk zijn de mooie bezienswaardigheden uit 2007 ooit wel weer te bezoeken. Ik heb goede herinneringen aan het archeologisch museum en de markten in Tripoli, het fraaie woestijnstadje Ghadames en de prachtige Romeinse opgravingen in Sabratha en Leptis Magna. Zelf heb ik destijds gekozen voor een georganiseerde reis. Daarmee verklein je je risico's in een toch vrij onbekende reisbestemming. Als de rust weerkeert in Libië lijkt me dat ook de beste optie om er heen te gaan.

Prachtige Romeinse opgravingen Ghadames als Unesco bezienswaardigheid vriendelijke bevolking (in 2007)
al meerdere jaren onveilig
Review geplaatst op 19 september, 2016
8
Stockholm (Zweden)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in maart 2009

Stockholm ligt op veertien eilanden. De sfeervolle oude stad (Gamla Stan) is gebouwd op een van die eilanden.Ik raad je beslist aan om daar uitgebreid de tijd voor te nemen. Veel huizen zijn er rood of geel geschilderd en er is een grote keus aan leuke winkeltjes en prima horeca. Het grote koninklijke paleis (600 kamers)is zeker een bezoek waard. Ook het aflossen van de wacht is leuk om te zien. Je hoeft echt niet persé in de zomer naar Stockholm te gaan. Toen ik er in maart 2009 was werden er langlaufski wedstrijden gehouden rondom het paleis. Ook bij minder mooi weer is er genoeg leuks te doen. Ik denk daarbij aan het prachtige raadhuis bezoeken, naar Junibacken gaan (het Astrid Lindgrenmuseum), of het beroemde Vasaschip bekijken. Ook een bezoek aan het Cornelis Vreeswijkmuseum is leuk. Deze in IJmuiden geboren zanger leefde een groot deel van zijn leven in Zweden. Bij beter weer kun je naar het mooie openluchtmuseum Skansen gaan of naar de Katarinahissen. Die lift brengt je naar een uitzichtplateau, vanwaar je kunt genieten van deze mooie stad. En als je van warme chocolademelk houdt, raad ik aan om naar Chokladkoppen op Stortorget (het "Grote" plein)te gaan. Ze hebben er trouwens ook koffie, thee en allerlei lekkers bij.

mooie binnenstad veel historie en cultuur
Zweden is niet goedkoop.
Review geplaatst op 18 september, 2016
9
Willemstad (Nederlandse Antillen)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in december 2013

Willemstad op Curaçao is beslist een bezoek waard. De oude binnenstad is door Unesco tot Werelderfgoed verklaard en in mijn ogen is dat terecht. De kleurrijke huizen langs de Handelskade zijn heel fotogeniek. In de wijken Otrabanda en Scharloo wordt volop gerestaureerd. Er is dus veel moois te zien. Het Nederlandse verleden vind je terug in de Fortkerk en bij de Emmabrug. Die brug drijft op pontjes en wordt weggevaren als er een groot schip moet passeren. Het is heel leuk om daar dan te gaan kijken. En als je toch "snel" naar de overkant wilt, worden er veerbootjes ingezet. Maar waarom zou je haast hebben als toerist? Neem lekker een Blue Curacao en ga op een terras bij de Handelskade zitten om te kijken wat er allemaal gebeurt. Andere bezienswaardigheden zijn de oude synagoge en de drijvende markt aan de Sha Caprileskade. Ook kun je een bezoek brengen aan het Sea Aquarium. Dat ligt buiten het centrum van de stad, maar is zeker de moeite waard. En wat eten betreft, er is is keus genoeg. Maar voor een leuke, lekkere lunch tussen de Antillianen raad ik je Plaza Bieu aan. Daar zit je aan lange tafels en je wijst in de open keukentjes aan wat je hebben wilt. Wat Willemstad voor mij extra leuk maakte is dat je gewoon in het Nederlands kunt praten en de lokale krant dus moeiteloos leest. Je bent ver weg en toch voelt het ook op heel wat plekjes als een stukje Oud-Holland. Tot slot: de zon schijnt er vaker dan in Nederland!

mooie binnenstad
Review geplaatst op 16 september, 2016
9
Celebes (Sulawesi) (Indonesië)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in juli 2007

Sulawesi is 5 x zo groot als Nederland. Ik adviseer je dus om niet in één keer alles te willen zien. Zelf heb ik de beste herinneringen aan Torajaland, het gebied rond Rantepao. De natuur is er prachtig. Je ziet vooral bergen, bos en rijstvelden. Maar ook cultureel is dit gebied bijzonder de moeite waard. Dat komt door de rijke cultuur van de Toraja-bevolking. Als je de kans krijgt, raad ik je aan om naar een begrafenis te gaan. Vaak is de overledene al maanden dood en wordt de begrafenis uitgesteld tot na de oogsttijd in juli of augustus. Van heinde en verre komen de mensen naar zo'n plechtigheid. Zeer waarschijnlijk mag je mee eten als je komt. Bij rijkere mensen worden er tijdens de festiviteiten voor de begrafenis veel karbouwen geslacht. Hun horens worden als teken van aanzien aan de voorgevel van de tongkonan (het traditionele familiehuis) gehangen. In Lemo kun je de traditionele rotsgraven zien met de houten tau tau beelden op een rotsbalkon. En in Kambira kun je naar een baby boom. Daar werd een graf in een boom gemaakt voor jonge baby's (die nog geen tanden handen). De boom herstelde het gemaakte gat zelf en zo werd de baby ingekapseld. Men dacht dan dat de baby vanuit die boom rechtstreeks naar de hemel kon gaan. Dit klinkt allemaal nogal verdrietig, maar ter plekke zul je merken dat de mensen deze tradities anders ervaren. Ik heb er mooie herinneringen aan.

prachtige natuur interessante tradities
Review geplaatst op 14 september, 2016
9
Azoren (Portugal)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2014

Op de Azoren moet je beslist gaan wandelen. Dan zie je de natuur op zijn mooist. En wie van blauwe hortensia's houdt raad ik aan om er in de zomer naar toe te gaan. Je zult er duizenden in lange hagen tegenkomen. Bereid je wandelingen wel goed voor, want de kans dat je weinig mensen tegen komt is groot. Ook zijn er veel wandelingen waar je op een ander punt eindigt dan dat je begint. Dan is het vervoer soms een puzzel. Vooral op het rustige eiland Sao Jorge. Zelf was ik hier met Djoser en zij hadden het vervoer gelukkig prima geregeld. Ik ben op vijf eilanden geweest: Sao Miguel, Terceira, Sao Jorge, Pico en Faial. Elk eiland heeft zijn eigen bezienswaardigheden en samen zorgen ze voor een heel gevarieerde reis. De leukste stad waar ik ben geweest is Angra do Heroísmo op het eiland Terceira. Daar beleef je ook nog wat van de Portugese geschiedenis. Op het eiland Faial kun je bij Capelinhos goed zien hoe vulkanisme het landschap verandert. En voor wie van varen houdt: walvissen en dolfijnen spotten hoort ook tot de mogelijkheden.

prachtige natuur rust fijne wandelingen
wisselvallig weer
Review geplaatst op 13 september, 2016
9
Saksen (Duitsland)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
Fransvdg was hier in oktober 2012

Saksen is een Duitse deelstaat met veel historie en prachtige natuur. Je kunt er heel veel moois zien. Een reis van een week blijkt al snel te kort te zijn. In de eerste plaats: Dresden, de hoofdstad van het voormalige koninkrijk Saksen. Sinds de val van het IJzeren Gordijn is er weer heel veel in oude luister hersteld in deze stad. Geniet er van de culturele rijkdommen uit het verleden in de paleizen en de kerken. Of ga met een boot over de Elbe (of met de trein erlangs) richting Bastei. Dat is een rotsformatie met een hoogte van 305 meter. Je hebt er een prachtig uitzicht en je kunt er fijne boswandelingen maken. In de herfst is alles extra mooi dankzij alle gekleurde boombladeren.De bijnaam van dit gebied is Saksisch Zwitserland. Er rijden nog meerdere stoomtreinen in dit gebied, als openbaar vervoer, dus niet alleen voor de toeristen. Meissen, de porceleinstad, is ook beslist een bezoek waard. In de Talstrasse 9 kun je zien hoe al dat moois gemaakt wordt. En als je nog iets wilt zien uit de tijd van de DDR, dan raad ik het museum in Pirna aan. Daar krijg je een goede indruk van het dagelijks leven in de "socialistische heilstaat." Voor fietsers lijkt me de Elberadweg een uitdaging. En dan vergeet ik nog heel veel andere bezienswaardigheden, want ook Leipzig ligt in Saksen. Kortom, er is veel te zien en te doen.

Veel variatie Prima openbaar vervoer. De Duitse keuken is heel smakelijk.
Review geplaatst op 13 september, 2016
9
Santo Antão (Kaapverdië)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Fransvdg was hier in december 2015

Het eiland Santo Antao is nog heel ongerept wat toerisme betreft. Je vindt er prachtige natuur, waar je heel mooie wandelingen kunt maken. Ik kan je ook de prachtige bergrit van Porto Novo in het zuiden naar Ribeira do Paul in het noorden van harte aanbevelen. Een goedkope manier van reizen op Santo Antao is gebruik maken van gemeenschappelijke taxi-busjes. Vooral achterin in een open pick-up truck is zo'n rit een belevenis. Ook de wandeling van het bergdorpje Fontainhas naar de kustplaats Ponta do Sol is erg mooi. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. De bevolking op Santo Antao vond ik heel vriendelijk. Foto's maken was zelden een probleem. Doordat Santo Antao heel bergachtig is, kun je er niet per vliegtuig komen. De kortste weg vanuit Nederland is vliegen naar het eiland Sao Vicente en dan met de boot vanuit Mindelo naar Santo Antao.

ongerepte natuur wandelmogelijkheden bevolking mooi weer
Er zijn nauwelijks mooie stranden
Review geplaatst op 09 september, 2016
10
Chobe NP (Botswana)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
Fransvdg was hier in juli 2008

Mijn mooiste safari- en fotomoment in zuidelijk Afrika heb ik beleefd in een bootje op de Chobe rivier. Laat in de middag trekt daar namelijk een kudde olifanten door het water, van de ene oever naar de andere. Ik vond het een super-ervaring om al die dikhuiden rustig door het water te zien gaan. Dat het behoorlijk diep was zag ik doordat een paar jonge olifanten alleen hun slurf en hun ogen boven water wisten te houden. Zo zwommen ze achter hun moeder aan. Het leuke van zo'n vaartochtje is dat ze je nog veel meer laten zien, o.a. nijlpaarden, krokodillen, buffels en veel vogels. Waarschijnlijk ben je niet de enige toerist op het water. Maar dat is heel begrijpelijk, want zo iets moois: dat wil iedereen toch zien.

wildlife kleine boten
Er zijn nog meer toeristen.
Review geplaatst op 08 september, 2016