Yazd

Yazd wordt gezien als een van de oudste steden van Yazd. Het ligt in het centrale deel van het land en het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Vrijdagmoskee van Yazd, de Amir Chakhmaq Moskee en de Zoroastristische vuurtempel.
 

Informatie over Yazd

Beste foto's & tips van Yazd

'490923' door Bowral '490923' door Bowral

IranYazd

IranYazd

Overnachten in een...

Bowral

Een van de meest bijzondere en unieke overnachtingsplekken in Iran is zonder twijfel de Zein-o-Din karavanserai, 60 km ten zuiden van de stad Yazd. De Karavanserai, die dateert uit circa 1600, ligt op de oude Zijderoute. Shah Abbas I liet gedurende zijn heerschappij over het Perzische rijk 999 van dit soort pleisterplaatsen aanleggen. Ze waren bedoeld om reizigers en hun lastdieren van onderdak te voorzien. Uiteindelijk hebben maar een paar Karavanserais de tand des tijds 'overleefd'. Zein-o-Din is begin deze eeuw in oude stijl gerestaureerd, maar wel met de gemakken van vandaag. Je slaapt op matrassen op de met tapijten bedekte vloer. De kamers, die in een cirkel rond de binnenplaats zijn gelegen, hebben geen deur, maar worden afgesloten met dikke gordijnen. De douches en toiletten zijn gemeenschappelijk (wel zeer proper). Er is een restaurant waar uitstekende maaltijden worden geserveerd. De karavanserai ligt midden in een stuk woestijn omringd door een prachtig gebergte. Als je aan komt rijden, is de eerste gedachte een sterk verstevigd fort, inclusief ronde 'wachttorens' op de hoeken. Ga 's avonds het dak op voor een onvergetelijke sterrenhemel. Er staan zelfs telescoopkijkers om ons universum te bestuderen. De kosten voor een 2-persoonskamer zijn 118 dollar per nacht, inclusief ontbijt.

'500091' door corriedewinter '500091' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

De suikermaker

corriedewinter

Achteraan het grote plein in Yazd, bij de Amir Chakhmaq facade, loop je een donker straatje in waar je levensmiddelen kunt kopen. We mogen binnen kijken bij de suikermaker. Hij smelt de suiker in de grote ketel achter het tegelmuurtje en giet het mengsel daarna in grote pannen om te stollen. De Kaas-e Nabaat of broksuiker is dan klaar om te gebruiken. Je kunt er kleinere brokjes van maken voor de thee. Je lost de brokjes niet op in de thee, maar neemt een klontje in je mond waardoor je de thee opzuigt. De suikerbakker maakt ook suikerkegels, Kalleh Ghand. Bij een huwelijk worden twee kegels boven de hoofden van het bruidspaar tegen elkaar gewreven als symbool voor een gelukkige toekomst. De bakker moet hard werken voor zo’n toekomst. Buiten het gebaande pad, zeker, je loopt er zo voorbij.

'498856' door corriedewinter '498856' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Windtorens en een...m

corriedewinter

We logeren in de oude lemen stad Yazd, in een voormalig herenhuis, met een grote binnenplaats met vijver en tuin, omringd door zitplaatsen. De kamers liggen op verschillende verdiepingen en zijn heerlijk koel. Vanaf het dak van dit Kohan hotel heb je het mooiste uitzicht over de stad. Wat opvalt zijn de typische badgirs of windtorens die elk zuchtje wind naar beneden circuleren en de plaats verkoelen. Ik zie er hier al 10. De windvanger wordt vaak gecombineerd met een deels ondergrondse waterstroom (qanat) om de ventilatielucht extra af te koelen en om hemelwater, zand en stof dat de windtoren binnendringt, op te vangen. In het watermuseum van Yazd zie je hoe zo’n qanat werkt. De schitterende koepel met de blauwe tegels is het 700 jaar oude mausoleum van de plaatselijke islamitische heerser Sayyed Roknaddin Mohammed Qazi. 's Avonds is de koepel prachtig verlicht.

Laat kaart zien