Zweden image

Zweden


Reisgids

Zweden
Europa
Saphira

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zweden-vakantie: de leukste routes, foto's en dingen om te doen | Columbus Travel

In dit land is er geen gebrek aan spectaculaire landschappen en natuur. Er zijn wel 29 nationale parken en 3500 natuurreservaten te vinden. Kamperen is dan ook de perfecte manier om in Zweden te verblijven omdat je dan optimaal van de natuur kan genieten. Slaap je liever in een huisje, dan kan je ook prima een vakantiehuisje huren. Om de echte Zweedse ervaring te krijgen is het huren van een stuga een goed idee. Dit is een typisch Zweeds huisje met een simpele inrichting. Door de vele natuurparken met paden zijn zelfs de meest afgelegen gebieden goed bereikbaar.

Het zuiden van Zweden bestaat vooral uit landbouwgebied. Meer naar het noorden wordt het land steeds bosrijker en bergachtiger. Ga je naar Zweeds Lapland in het noorden (Laponia), dan kan je kennis maken met de Sami, de oorspronkelijke bevolking van Zweden. Ook vind je hier het prachtige nationale park Abisko dat bekend staat om de spectaculaire natuur en het Scandinavische wild. In dit park bevindt zich ook het Aurora Sky Station, wat gezien wordt als één van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te bewonderen. Het grootste nationale park van Zweden is Sarek, ook in Zweeds Lapland. Hier kan je ervan uit gaan dat je de natuur helemaal voor jezelf hebt, want dit is een heel afgelegen gebied. Je vindt er vele gletsjers, bergen, valleien en rivieren. In het park Padjelanta zijn vooral veel uitgestrekte hoogvlakten en grote meren te zien.

Ook heb je nog nationaal park Muddus, bekend om zijn diepe ravijnen en Fulufjället, waar je goed kan wandelen door de vele gemarkeerde routes. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de vele bijzondere parken in Zweden.

Mogelijkheden voor sportieve activiteiten zijn er in overvloed, hoewel de meeste wel seizoensgebonden zijn. Ga bijvoorbeeld in de zomer golfen op een van de beste golfbanen van Europa in de provincies Halland en Skåne, kajakken in het westen of wandelen in een van de nationale parken. In de winter kan je hier skiën, ijszeilen op een bevroren meer of op pad met een hondenslee.

Voor stadsliefhebbers is er ook genoeg te zien in Zweden. Vooral de steden Stockholm, Göteborg en Malmö zijn populaire bestemmingen. De hoofdstad Stockholm is verspreid over veertien eilanden die verbonden zijn door bruggen. Hierdoor wordt de stad ook wel het Venetië van het noorden genoemd. In het oude gedeelte van de stad, Gamla Stan, vind je mooie gebouwen, paleizen en musea die een idee geven van de historie van de stad. Göteborg heeft de grootste haven van het land en je kunt er heerlijk vis eten. Malmö is een iets kleinere, vriendelijke stad met een ruim aanbod aan culturele attracties. Hier kan je, net als in Stockholm en Göteborg, prima winkelen.

Wat zegt de community

(12)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Wander & Wonder
Wander & Wonder
Abisko NP
MVerstegen
Hondensledetocht Zweden
Hondensledetocht Zweden
Zweden
Patty Mudde
Eilandontbijt
Eilandontbijt
Malmo
TravelGoom

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Zweden van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Zweden dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona 

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Geen visum nodig. Alleen een geldig paspoort of identiteitskaart.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: zweedse kroon (SEK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  6 januari – Driekoningen

  25 maart – Wafeldag
  Deze dag is eigenlijk ontstaan door een misverstand. De dag heette eerst Vårfrudagen, wat Onze Vrouwdag betekent. Op deze dag kwam aartsengel Gabriël de maagd Maria vertellen dat ze zwanger was. Vårfrudagen werd na verloop van tijd Våffeldagen, wafeldag, en de bevolking eet op deze dag heel veel wafels.

  30 april – Walpurgisnacht en de verjaardag van de koning
  Op deze dag wordt ’s avonds een vreugdevuur ontstoken om de lente welkom te heten en boze geesten en roofdieren weg te jagen. Het is tevens de verjaardag van de koning van Zweden Carl Gustaf Folke Hubertus.

  1 mei – Dag van de arbeid

  6 juni – Nationale feestdag
  Deze dag is sinds 2005 een vrije dag en wordt gevierd ter ere van de kroning van Gustav Vasa in 1523.

  10 december – Uitreiking Nobelprijzen
  Jaarlijks worden op deze dag de Nobelprijzen uitgereikt.

  24-25 december – Kerstdagen

  31 december- Oudejaarsdag

  Midzomerfeest wordt in Zweden gevierd op de zaterdag tussen 20 en 26 juni. In het hele land worden meibomen versierd en worden er bloemenkransen gemaakt. Het feest wordt afgesloten met een uitgebreide maaltijd.
  In augustus en september worden er kreeftenfeesten gehouden waar er veel kreeft wordt gegeten en veel spullen worden verkocht die met kreeften te maken hebben.

  De laatste zondag in mei wordt Moederdag gevierd en de tweede zondag in november wordt Vaderdag gevierd. Allerheiligen valt op de zaterdag in de week van 31 oktober tot 6 november. Ook Pasen, vastentijd, Pinksteren en Hemelvaartsdag worden elk jaar op een andere datum gevierd. De laatste dag voor het begin van het vasten heet Fettisdagen. Op deze dag is de traditie om een fettisdagsbullar te eten, een met slagroom gevulde bol.

 • Zweden – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Zweden, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Zweden gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type E
 • De hoofdstad van Zweden is Stockholm.
  Het oppervlak van Zweden is 70% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Zweeds.