Fransvdg

8
België Brussel
Fransvdg was hier 01 okt 2013
Dat er op de Brusselse Grote Markt prachtige gebouwen staan en dat je in de Beenhouwersstraat zoveel leuke restaurantjes hebt, zal intussen bij veel Nederlanders wel bekend zijn. Dat Manneken Pis (vaak gekleed door zijn gulp heen en soms helemaal bloot) al heel lang zijn water loost in een bekken bij de Eikstraat, zullen ook veel mensen wel weten. Maar dat daar tegenover een erg leuk café is, weet niet iedereen. Ik kan je aanraden om een bezoek te brengen aan de Poechenellekelder in de Eikstraat 5. Je vindt daar binnen veel Brusselse folklore en een prachtige verzameling oude theaterpoppen. Ook is er een ruime keus aan heerlijke Belgische bieren. Na een dag door de stad slenteren is het fijn om daar even uit te rusten. Wie meer wil weten geef ik de site: http://www.poechenellekelder.be/index.html O ja, op maandag zijn ze dicht.
Stad
  • Leuk café
  • Lekker Belgisch bier
  • In het historische centrum van de stad
  • Soms is het er druk
Review geplaatst op 2016-12-03
9
Hongarije Boedapest
Fransvdg was hier 01 mei 2015
Als je in Boedapest bent raad ik je aan om ’s avonds ook een rit door de stad te maken. Het Heldenplein en het parlement aan de Pestzijde van de Donau, het Vissersbastion, de Matthiaskerk en het Koninklijk Paleis aan de Boedakant van de rivier zijn dan prachtig verlicht. Laat je ook naar de Gellert heuvel brengen. Daar krijg je een mooi totaal overzicht. En overdag adviseer ik je om het parlement ook van binnen te gaan bekijken. Je moet dan wel vooraf al een kaartje regelen. Verder hoort een thermaal bad ook beslist bij je bezoek aan Boedapest. Szechinyi, Gelelrt en Rudas zijn de bekendste. Je zult er lekker ontspannen weer vandaan komen.
Stad
  • mooie architectuur
  • veel historie
  • heerlijke thermale baden
  • uitzicht op de Donau
  • Op sommige plekken toeristisch
Review geplaatst op 2016-12-03
9
Togo Bassar
Fransvdg was hier 01 jul 2009
Als je ooit de kans krijgt om een vuurdans bij te wonen in Bassar dan kan ik je dat zeker aanraden. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe deze dansers en danseressen niet alleen over de vuurstapel heen lopen, maar er ook op blijven staan. Laat je vooraf wel goed informeren hoe laat zo'n vuurdans begint. Toen wij daar waren, was er geen overnachtingsmogelijkheid, dus we moesten nog uren in het donker rijden om in ons hotel in Kara te komen.
Stad
  • spectaculair optreden
  • Informeer vooraf over datum en tijd
Review geplaatst op 2016-12-02
6
Aruba Oranjestad
Fransvdg was hier 01 dec 2013
Laat ik nou ook eens een wat kritischer review maken: Oranjestad, de hoofdstad van Aruba vind ik geen geweldige vakantiebestemming. Er is te weinig te beleven. Gelukkig heeft Aruba prachtige stranden en mooie rotskusten, waar de golven soms spectaculair tegen aan kletteren. Dus er valt buiten de stad wel wat te doen. Maar Oranjestad nee, ik kan er niet enthousiast van worden. Investeerders hebben surrogaat Hollandse geveltjes in opvallende kleuren laten neerzetten om de Amerikaanse cruiseboot toeristen te lokken. Er zijn een paar grote winkelcentra gebouwd en er rijdt een kneuterig trammetje door de hoofdstraat, maar alles bij elkaar ben je cultureel erg gauw klaar. Het oude Fort Zoutman met het Museo Historico Arubano is dan het hoogtepunt van je stadsbezoek. En daar heb je echt geen dag voor nodig.
Stad
  • Vaak mooi weer
  • Fijne stranden in de omgeving
  • Te weinig interessante bezienswaardigheden
  • Te veel gericht om commercie
Review geplaatst op 2016-12-01
8
Duitsland Bonn
Fransvdg was hier 01 mrt 2015
Bonn is geen spectaculaire stad maar het is wel erg leuk om er een aantal dagen te verblijven.De stad ligt aan de Rijn, op 20 km ten zuiden van Keulen en was tussen 1949 en 1989 de hoofdstad van de voormalige Bondsrepubliek West-Duitsland. Daardoor heeft deze vrij kleine stad veel mooie musea en in de deelgemeente Bad Godesberg prachtige villawijken voor de diplomaten die hier ooit resideerden. Vijf prachtige musea vind je langs de Museumsmeile buiten het centrum. Je kunt daar kiezen uit klassieke kunst, moderne kunst en Duitse geschiedenis. Als je een Welcome-Card Bonn koopt kun je gratis of met korting naar wel twintig musea en heb je ook gratis openbaar vervoer. Op de site http://www.bonn-region.de/uebersicht-reiseinfos-service/bonn-regio-welcomecard.html vind je alle bruikbare informatie die je daar voor nodig hebt. De beroemdste inwoner van Bonn was de componist Ludwig van Beethoven. Er is een interessant museum in het centrum van de stad aan hem gewijd. Daar hoor je natuurlijk zijn muziek en zie je onder andere de grote gehoortoeters die hij nodig had in de periode dat hij stokdoof was. Als je ook buiten de stad wilt genieten dan raad ik je een tochtje naar Königswinter aan en de daar vlakbij gelegen Drachenfels. Daar kun je met een kabeltreintje naar boven en heb je prachtig uitzicht over het Rijndal. Tevens kun je je er verdiepen in het beroemde Nibelungenlied, een Middeleeuwse sage. Ook een boottocht over de rivier de Rijn hoort dan tot de mogelijkheden.
Stad
  • Veel cultuur
  • Mooie omgeving
  • Prima horeca
  • Vlakbij de Drachenfels
  • Vooral in de zomer toeristisch
Review geplaatst op 2016-11-08
8
Madagaskar Antananarivo
Fransvdg was hier 01 jul 2012
Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar is gebouwd op twaalf heuvels. De belangrijkste is de Rova. Op deze heuvel staat het paleis van de voormalige koningin. Helaas is die bezienswaardigheid sinds 1995 gesloten. Toen werd het gebouw namelijk tijdens politieke onlusten in brand gestoken en van binnen daardoor zwaar beschadigd. Gelukkig zijn er nog wel belangrijke bezittingen gered. Die staan nu in het paleis van de minister-president, dat op dezelfde heuvel op loopafstand staat. Dit paleis is wel te bezichtigen. Binnen zie je o.a. de troon, de kroon, een draagstoel en schilderijen van de koninginnen. Daar zijn smeuïge verhalen over te vertellen die je via Wikipedia kunt vinden. En verdiep je dan ook maar meteen in het leven van die minister-president, Rainilaiarivony. Hij trouwde met twee koninginnen. Volgens astrologen werd hij op een dag geboren die heel ongunstig was. Eén van de astrologen stelde voor om twee vingerkootjes van zijn linkerhand te laten amputeren om het noodlot te doorbreken…..Of dat echt heeft geholpen weet ik niet, maar hij was wel meer dan dertig jaar lang de machtigste man van het eiland. Als je in de benedenstad van Antananarivo logeert is het heel leuk om in een oude 2CV Renault taxi naar de Rova te rijden en na je bezoek weer terug naar beneden te lopen. Onderweg zul je meerdere keren genieten van een fraai uitzicht. Vergeet in de benedenstad ook niet om naar één van de levendige markten te gaan.
Stad
  • Stad met mooie uitzichtspunten
  • Levendige markten
  • Interessante geschiedenis
  • 's Avonds lang niet overal veilig
Review geplaatst op 2016-11-07
8
Polen Warschau
Fransvdg was hier 01 okt 2016
In Warschau kun je je met gemak vier dagen goed vermaken. Er is veel te zien, ondanks het feit dat de stad in de Tweede Wereldoorlog voor een heel groot deel is verwoest. De Stare Miasto (Oude Stad) is weer prachtig in oude staat hersteld. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe het Koninklijk Paleis daar, zowel buiten als binnen, schitterend is gereconstrueerd. Die Tweede wereldoorlog speelt nog steeds een belangrijke rol in de stad, overal kom je gedenkplaten en monumenten tegen. Ik raad beslist aan om naar het Polinmuseum toe te gaan. Daar krijg je een heel goede indruk van 1000 jaar Joodse geschiedenis in Polen. Als je van lezen houdt raad ik je het boek Mila 18 aan van Leon Uris. In dat boek beleef je op huiveringwekkende wijze wat er allemaal in het getto is gebeurd. Maar er is meer dan de oorlog. Twee paleizen buiten het centrum: Wilanow (het Poolse Versailles) en Lazienki zijn echt een bezoek waard. Ook het grote Cultuurpaleis uit de Sovjet-tijd is een opvallende bezienswaardigheid. Vanaf de dertigste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad. Bij aankomst op de luchthaven Fryderyk Chopina kun je bij de toeristeninformatie een Warsaw Pass kopen. Dan kun je gratis bij 10 musea naar binnen. Je kunt daar ook je dagkaarten voor het openbaar vervoer in de stad krijgen. De onderlinge afstanden in de stad zijn groot, dus ik raad je zo’n vervoerskaart zeker aan.
Stad
  • veel historie
  • mooie musea
  • goed openbaar vervoer
  • veel goede horeca
  • lang niet alles op loopafstand van elkaar
  • heel veel nieuwbouw
Review geplaatst op 2016-10-21
9
Oezbekistan Chiva
Fransvdg was hier 01 jul 2007
Chiva (Xiva, Khiva) ligt in het noordwesten van Oezbekistan. Dat is ver weg. Maar als je al in Oezbekstan bent is een bezoek aan deze oude stad beslist de moeite waard. Het is een oasestad in de Karakum-woestijn. Het ommuurde, historische centrum van Xiva, Itsjan Kala, werd door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. En dat is mijns inziens terecht. Er zijn veel historische monumenten. De huidige stadsmuren, met mooie kantelen, dateren uit het einde van de 17e eeuw en hebben een hoogte van 10 meter. Maar de stad is veel ouder. Archeologen hebben vastgesteld dat Chiva al sinds de 5e eeuw voor Christus wordt bewoond. Vanaf het jaar 712 werd hier door Arabische legers de islam geïntroduceerd. Eeuwenlang trokken kamelenkaravanen met handelsreizigers door dit gebied richting China en terug. De woeste heersers Dzjengis Khan en Timoer Lenk zijn er ook geweest. Chiva werd meerdere keren verwoest; de laatste keer in 1740. Toen kwam de stad korte tijd bij het Perzische rijk. Daarna kregen de Russische tsaren belangstelling voor deze regio. Zo werd de stad in 1925 onderdeel van Oezbeekse Socialistische Sovjet Republiek en hoort het sinds 1991 bij het onafhankelijke Oezbekistan. Je merkt het, er is in de loop der eeuwen veel gebeurd. En wat is er allemaal te zien? Op heel veel plekken vind je prachtige koepels en mooi metselwerk. De minaretten, madrasa’s (Islamitsche hogescholen), Djuma moskee (Vrijdagmoskee), Kounia Ark (de oude burcht) en paleizen zijn allemaal een foto waard.
Stad
  • historische stad
  • prachtige architectuur
  • veel op loopafstand van elkaar
  • Chiva ligt ver weg
Review geplaatst op 2016-10-14
8
Marokko Rabat
Fransvdg was hier 01 mei 2012
Rabat, de hoofdstad van Marokko, is een heel prettige stad om een paar dagen te verblijven. In de ommuurde medina waan je je als Europeaan in een compleet andere wereld. Daar is de sfeer echt Arabisch. Je vindt er allerlei handwerklieden, winkeltjes en markten. Iets noordelijker ligt de kashba, het verdedigbare deel van de medina. Hier zijn bijna alle huizen wit geschilderd met blauwe onderranden. Dankzij de oceaanwind is het in Rabat nooit zo heet als in het binnenland van Marokko. Liefhebbers kunnen in Rabat ook naar het strand. In Rabat rijden heel moderne trams. Je kunt er mee naar Salé, een stad aan de overkant van de rivier. Hier vind je natuurlijk ook een medina vol handel en gezellige drukte. De architectuur van de prachtige oude medersa (Koranschool) hier doet een beetje denken aan het beroemde Alhambra in Granada. Een prachtig fotogeniek bouwwerk in Rabat is het mausoleum voor de eerste koning van het land: Mohamed V. Je mag daar ook binnen kijken. De erewacht vindt het geen enkel probleem als je foto’s maakt. En als je na dit alles op een Marokkaanse manier wilt ontspannen dan kun je in Rabat naar de hammam. Een van de bekendste ligt aan de zuidkant van de medina, in de Rue du Chypre. Voor dames en heren zijn er aparte afdelingen. Neem wel zelf een handdoek, zeep en een ruw washandje mee voor de grote wasbeurt die je krijgt. (Zeep en washandje kun je ook ter plekke kopen.) Na ongeveer een uur kom je schoon en tintelend weer naar buiten.
Stad
  • Mooie oude medina en kasbah
  • Veel variatie mogelijk
  • Aangenaam klimaat
  • Fijne mix van modern en oud
  • Heerlijk eten
  • Voor mij zijn er geen minpunten
Review geplaatst op 2016-10-14
9
Iran Yazd
Fransvdg was hier 01 mei 2014
Bij een bezoek aan Iran hoort in mijn ogen beslist ook een bezoek aan de stad Yazd, zo'n 270 kilometer ten zuidoosten van Isfahan. Yazd heeft een heel droog klimaat en 's zomers kan het er erg heet zijn. Zelf was ik er begin mei en toen was de temperatuur aangenaam. Het fijne van Yazd vond ik dat meerdere bezienswaardigheden in het oude centrum op loopafstand van elkaar zijn. Ik denk daarbij aan het mooie Tekiyeh Amir Chaqmaqplein, diverse moskeeën, de grote bazar met allerlei kleine winkeltjes en het Watermuseum. In dat museum word je van alles uitgelegd over het ondergrondse qanatensysteem. De qanaten zijn uitgegraven en uitgehakte kanalen die voor de watertoevoer naar de stad zijn aangelegd. Yazd is ook heel interessant vanwege het Zoroastrische geloof. Er staat een belangrijke vuurtempel en buiten de stad is de Toren van de Stilte een bezienswaardigheid. Tot 1970 mochten de gelovigen hun overleden familieleden daar neerleggen. De gieren zorgden er dan voor dat alleen de kale botten overbleven, die daarna door de nabestaanden in een rotsgraf gelegd konden worden. Cremeren en begraven is namelijk verboden voor deze mensen. Als laatste bezienswaardigheid noem ik het Dolat Abad, een paleis van een vroegere gouverneur met mooie tuinen. Hier zie je ook een mooi voorbeeld van een windtoren, waarmee de mensen op vernuftige wijze frisse lucht in hun huizen konden krijgen. Kortom: Yazd vind ik echt een bezoek waard!
Stad
  • Mooie oude binnenstad
  • Fraaie moskeeën
  • Bezienswaardige bazar
  • Vroeger paleis en tuin van de gouverneur
  • De Toren van de Stilte (iets buiten Yazd)
  • Hete zomers en koude winters
Review geplaatst op 2016-09-23
9
Madagaskar
Fransvdg was hier 01 aug 2012
Als ik aan Madagaskar denk dan zie ik prachtig landschap voor me, veel vriendelijke mensen, bijzondere dieren, baobabs en mooie stranden. Het eiland is ruim 14 x zo groot als Nederland. Het wordt dus heel lastig om "alles" tijdens één reis te zien. Wie kennis wil maken met de verschillende lemuren, sifaka's, indri's, maki's, lori's en andere halfaapsoorten moet reizen, want je komt ze verspreid over het eiland tegen. En dat reizen is hier beslist de moeite waard. Neem er de tijd voor en ga genieten!
Land
  • Prachtige natuur
  • Vriendelijke bevolking
  • Interessante flora en fauna
  • Mooie lemuren en andere halfapen
  • Grote afstanden
  • Je zult ook armoede tegen komen
Review geplaatst op 2016-09-22
8
Amerikaanse Maagdeneilanden Charlotte Amalie
Fransvdg was hier 01 mei 2008
Charlotte Amalie is een plaatsnaam die tot de verbeelding spreekt. Het stadje is genoemd naar een Deense koningin, in de tijd dat het eiland Saint-Thomas nog bij Denemarken hoorde. De Denen waren hier van 1672 tot 1917. Zij waren ook nog heer en meester op drie andere eilanden daar in de buurt: Saint Croix, Saint- John en het minder bekende Water Island. Samen zijn zij sinds 1917 bekend onder de naam Amerikaanse Maagdeneilanden. Het Deense verleden is nog terug te vinden in straatnaamborden, grafschriften in de kerk en ook bij de naam van het bekendste fort in Charlotte Amalie, het Fort Christian, genoemd naar haar man, koning Christian V. De kans dat je ooit op de Amerikaanse Maagdeneilanden komt is het grootst als je met een cruiseschip mee gaat. Je komt op dat moment wel met veel mensen tegelijk aan land, maar die groep verspreidt zich goed dankzij de vele excursiemogelijkheden: cultuur snuiven, naar het strand, shoppen, het aquarium bezoeken of een van de vele watersportmogelijkheden benutten. Tot slot nog even een stukje geschiedenis: hoe werden de Amerikanen er de baas? Wikipedia helpt me: Tijdens de duikbootoorlog in de Eerste Wereldoorlog benaderden de V.S. Denemarken, omdat de eilanden door Duitsland zouden kunnen worden veroverd en als onderzeebootbasis zouden kunnen worden gebruikt. Daarom verkocht Denemarken de eilanden op 17 januari 1917 voor 25 miljoen dollar aan de VS, die de eilanden op 31 maart in bezit namen.
Stad
  • tropisch eiland
  • vaak zonnig
  • vaak onderdeel van een mooie cruise
  • historisch centrum
  • bij de haven soms druk
Review geplaatst op 2016-09-20
8
Zweden Stockholm
Fransvdg was hier 01 mrt 2009
Stockholm ligt op veertien eilanden. De sfeervolle oude stad (Gamla Stan) is gebouwd op een van die eilanden.Ik raad je beslist aan om daar uitgebreid de tijd voor te nemen. Veel huizen zijn er rood of geel geschilderd en er is een grote keus aan leuke winkeltjes en prima horeca. Het grote koninklijke paleis (600 kamers)is zeker een bezoek waard. Ook het aflossen van de wacht is leuk om te zien. Je hoeft echt niet persé in de zomer naar Stockholm te gaan. Toen ik er in maart 2009 was werden er langlaufski wedstrijden gehouden rondom het paleis. Ook bij minder mooi weer is er genoeg leuks te doen. Ik denk daarbij aan het prachtige raadhuis bezoeken, naar Junibacken gaan (het Astrid Lindgrenmuseum), of het beroemde Vasaschip bekijken. Ook een bezoek aan het Cornelis Vreeswijkmuseum is leuk. Deze in IJmuiden geboren zanger leefde een groot deel van zijn leven in Zweden. Bij beter weer kun je naar het mooie openluchtmuseum Skansen gaan of naar de Katarinahissen. Die lift brengt je naar een uitzichtplateau, vanwaar je kunt genieten van deze mooie stad. En als je van warme chocolademelk houdt, raad ik aan om naar Chokladkoppen op Stortorget (het "Grote" plein)te gaan. Ze hebben er trouwens ook koffie, thee en allerlei lekkers bij.
Stad
  • mooie binnenstad
  • veel historie en cultuur
  • Zweden is niet goedkoop.
Review geplaatst op 2016-09-18
9
Nederlandse Antillen Willemstad
Fransvdg was hier 01 dec 2013
Willemstad op Curaçao is beslist een bezoek waard. De oude binnenstad is door Unesco tot Werelderfgoed verklaard en in mijn ogen is dat terecht. De kleurrijke huizen langs de Handelskade zijn heel fotogeniek. In de wijken Otrabanda en Scharloo wordt volop gerestaureerd. Er is dus veel moois te zien. Het Nederlandse verleden vind je terug in de Fortkerk en bij de Emmabrug. Die brug drijft op pontjes en wordt weggevaren als er een groot schip moet passeren. Het is heel leuk om daar dan te gaan kijken. En als je toch "snel" naar de overkant wilt, worden er veerbootjes ingezet. Maar waarom zou je haast hebben als toerist? Neem lekker een Blue Curacao en ga op een terras bij de Handelskade zitten om te kijken wat er allemaal gebeurt. Andere bezienswaardigheden zijn de oude synagoge en de drijvende markt aan de Sha Caprileskade. Ook kun je een bezoek brengen aan het Sea Aquarium. Dat ligt buiten het centrum van de stad, maar is zeker de moeite waard. En wat eten betreft, er is is keus genoeg. Maar voor een leuke, lekkere lunch tussen de Antillianen raad ik je Plaza Bieu aan. Daar zit je aan lange tafels en je wijst in de open keukentjes aan wat je hebben wilt. Wat Willemstad voor mij extra leuk maakte is dat je gewoon in het Nederlands kunt praten en de lokale krant dus moeiteloos leest. Je bent ver weg en toch voelt het ook op heel wat plekjes als een stukje Oud-Holland. Tot slot: de zon schijnt er vaker dan in Nederland!
Stad
  • mooie binnenstad
Review geplaatst op 2016-09-16
8
Spanje Fuerteventura
Fransvdg was hier 01 nov 2016
De grootste bezienswaardigheid van Fuerteventura is voor mij het afwisselende landschap. Er staan vierentwintig dode vulkanen die met elkaar voor veel "malpais" hebben gezorgd: totaal onbruikbare lavavelden. Het binnenland heeft nog wat groene plekjes, maar de kleuren bruin en geel overheersen in het landschap. En wat de stranden betreft, de meeste zijn geel. Maar er komen ook zwarte voor. Aan de oostkant van het eiland is vrij veel toerisme, in het binnenland en het westen kom je nog heel veel rustige plekjes tegen. Fuerteventura betekent sterke wind, en dat klopt! Kite surfers kunnen overal aan de kust hun hart ophalen. Aan de westkust moet je daarvoor veel ervaring hebben. Anders kan het erg fout gaan. De golven hebben daar zo veel kracht dat zwemmen op de meeste plekken te gevaarlijk is. Vlak onder het stadje Corralejo ligt een duingebied dat wel wat op een mini-Sahara lijkt. Cultureel is er weinig bijzonders te beleven. Er zijn een paar aardige kerkjes op het eiland (onder andere in Pájara). Je vindt er leuke molentjes die je doen denken aan de verhalen over Don Quijote. De oude hoofdstad Betancuria is een aardig slaperig dorpje op het midden van het eiland. De huidige hoofdstad Puerto del Rosario moet het hebben van de standbeelden die her en der zijn neergezet. Als je veel wilt zien heb je een huurauto nodig. Je verkijkt je op de afstanden. Van noord naar zuid is ruim honderd kilometer over goede wegen en het laatste stuk kun je alleen nog maar door het zand.
Regio
  • Mooi afwisselend landschap
  • Prachtige golven, vooral aan de westkust
  • Weinig regen, het is een droog eiland
  • Prima strandbestemming (uit de wind....)
  • De oostkust wordt toeristisch
  • Cultureel is er weinig bijzonders te zien.
Review geplaatst op 2016-12-28