Bolivia image

Bolivia


Reisgids

Bolivia
Zuid Amerika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bolivia-vakantie: je gratis reisgids

Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika en telt meer dan 10 miljoen inwoners. Het land grenst aan landen als Brazilië, Argentinië en Chili. Bolivia kent meerdere klimaten dankzij de Andesgebergte. Zo is er een tropisch klimaat in het noorden, in het zuidoosten vind je een droog klimaat en in de hooglanden een koud klimaat. Bolivia is een land met het hoogste percentage puur inheemse indianen en nog niet overlopen door toeristen. Het is geen plek voor mensen die van luxe houden. Een hotel kost niets in Bolivia, maar je krijgt er vaak ook bijna niets voor. Wat je wel krijgt in Bolivia - gratis - is een scala aan hoogste en grootste dingen: de hoogste departementale hoofdstad ter wereld La Paz met 3636 meter, de grootste zoutvlakte en het grootste en hoogste bevaarbare meer ter wereld het Titicacameer.

Onaangetaste landschappen lopen uiteen van jungle in het oosten, de dorre hoogvlakte in het westen, besneeuwde Andes-bergen in het noorden, valleien met niets dan cactussen in het midden en in het zuiden de grootste zoutvlakte ter wereld, omringt door actieve vulkanen, roze, groene en witte meren met flamingo’s en geisers.

De wettelijke hoofdstad is Sucre en wordt vanwege de witte gebouwen ook wel de witte stad genoemd. De gebouwen uit de koloniale tijdperk hebben veel weg van de Spaanse cultuur. Het is een studentenstad met veel pleinen, kerken en smalle straten. Wandel door het oude centrum dat is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, bezoek ook de Santo Domingo kerk en het La Recoleta klooster.

De onofficiële hoofdstad van Bolivia en meteen de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld met zijn 3600 meter. Het centrum van deze stad is erg modern; internationale hotels, restaurants, banken en wolkenkrabbers, druk verkeer en grote winkelcentra. El Prado is de grote, drukke winkelstraat en deelt de stad tevens in tweeën. Neem de taxi naar de rand van de stad, van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over de stad.

De levendige stad Potosí is gelegen op een hoogte van 4100 meter en is daarmee de hoogste stad in de wereld. Het is tevens het voormalige centrum van zilverwinning. Je kunt er diverse mijnexcursies doen.

Een jeeptocht door de mooiste landschappen mag niet ontbreken. Bijvoorbeeld de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld en geniet van het uitzicht over de Tunupa vulkaan en de Andesgebergte. Loop over het cactuseiland langs de flamingo’s. Ingenesteld tussen twee heuvels aan de oever van het hoogst bevaarbare meer ter wereld Titicacameer, ligt Copacabana. Het is een kleine, betoverend stad waar je lekker kunt ronddwalen. Het was eeuwenlang de plaats van religieuze bedevaarten Stap vervolgens op een boot om over het meer te varen.

Bolivia is een land voor avonturiers. En voor actievelingen: je kan er mountainbiken, rots- en bergbeklimmen, hiken door de jungle en ga zo maar door.

Wat zegt de community

(9)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Bolivia Altiplano
Bolivia Altiplano
Salar de Uyuni
Ameerakker
Stalen kerkhof
Stalen kerkhof
Uyuni
Theovanderlinden
Salar de Uyuni Bolivia Altiplano
Salar de Uyuni Bolivia Altiplano
Bolivia
Ameerakker

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Bolivia van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Bolivia dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Bolivia:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Bolivia kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: boliviano (BOB). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 Januari – Nieuwjaar

  Februari/Maart – Carnaval

  De Carnaval-viering in Copacabana is misschien wel de kleurrijkste.  

  Maart/April – Goede vrijdag
  Herdenking van de kruisiging van Jezus.

  Maart/April – Pasen

  1 Mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  4 juni –Sacramentsdag
  Hoogfeest onder de Rooms-Katholieken waarbij de werkelijke tegenwoordigheid van Jezus in eucharistie centraal wordt gesteld.

  16 juli – Dag van La Paz
  Herdenking van de dag dat La Paz werd gesticht in 1548.

  6 Augustus – Onafhankelijkheidsdag
  Viering van de dag dat Bolivia in 1825 onafhankelijk werd van Spanje.

  8 september – Dag van Guadalupe
  De dag die in het teken staat van de beschermheilige Guadalupe.

  2 November – Allerzielen
  Herdenkingsdag van overleden dierbaren.

 • Bolivia – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Bolivia, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Bolivia gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type C
 • Tijdsverschil: 5/6 uur vroeger
  De hoofdstad van Bolivia is Sucre.
  Het oppervlak van Bolivia is 1,6x Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Spaans, Quechua en Aymara.