image
Zwitserland Toerisme

Zo haal jij méér uit je trip naar Kanton Vaud: 10 tips

De 'must visits van het Vaud' krijgt met deze tips een nieuwe lading: hier ga je écht op bezoek. Je eet en slaapt bij de beste biologische boeren, maakt een heuse kaaswandeling langs lokale kaasmakers en nipt aan de lekkerste wijntjes van de wijnbouwers. Neem de proef op de som - letterlijk -, ga op bezoek bij de beste gastronomen van de regio en maak een duurzame reis langs het beste van dit kanton.

Op bezoek bij ... de beste kaasmakers

1. Maak een wandeling langs de kaasroutes

Zie met eigen ogen hoe de Etivaz wordt gemaakt. © Fred Grangier

In het natuurpark Gruyère/Pays d’Enhaut zitten wel negentien kaasmakers, waaronder producenten van befaamde kazen als de Gruyère en Etivaz. Een zoektocht naar de oorsprong doe je met de uitgezette kaasroutes, dwars door de natuur en over de oorspronkelijke transportroutes uit de zeventiende en achttiende eeuw die de kaas van de makers naar de dorpen kregen. Er is een Via le Gruyère en een Via le Etivaz, in te korten of uit te breiden van drie tot tien kilometer via verschillende dorpjes. Met de app Les Vias du fromage blijf je altijd op het juiste spoor.


2. Hier regel je de leukste picknick

Pik verse kazen mee en zet koers naar het bergmeer van Lioson. © Switzerland Tourism/ Bruno Augsburger

Hoog in de bergen, bij het dorpje Les Mosses, staat de boerderij van Blaise Chablaix, waar ambachtelijk kaasmaken tot kunst is verweven. Chablaix maakt verschillende kazen nog op traditionele wijze en met de hand. Jij kunt het hele fabricatieproces van A tot Z van dichtbij meemaken, van het verhitten van de melk op open vuur tot het vormen van de kaaswielen. Bonustip: loop na je bezoek met een picknickmand vol met de lekkerste kazen naar het bergmeertje van Lioson een kleine twee kilometer verderop voor de ultieme smaakbeleving!


Op bezoek bij …. de beste wijnbouwers

3. Zo reis je door de UNESCO-Werelderfgoedwijngaarden van Lavaux

Per trein verken je de wijngaarden van Lavaux. © GoldenPass Services

De Golden Pass Line tussen Montreux en Luzern behoort tot de mooiste treinreizen van Zwitserland. Al snel na vertrek biedt de panoramatrein de mooiste vergezichten over het Meer van Genève en de UNESCO-wijngaarden van Lavaux. Dit stuk tussen Lausanne en Montreux (vandaar de naam Lavaux) is het spectaculairst vanwege de steile, terrasvormige wijngaarden. De Golden Pass Line zoeft hierlangs en laat je het gebied vanuit een ander perspectief ervaren. De uitzichten worden er gedurende de treinrit van vijf uur niet minder op. Eindstation is Luzern, direct gelegen aan het Vierwoudstedenmeer.


4. Word een wijnkenner met deze wijnwandeling

Al het lekkers haal je vers uit de regio. © visualps.ch

Het Château d’Aigle in de regio Chablais is het kloppende hart van de wijnregio. Het kasteel ligt midden in de wijnvelden en heeft zich volledig toegespitst op het behoud van het wijnerfgoed. In het museum leer je over de lange wijnbouwtraditie, de wijnboeren en hun wijnfeesten, maar ook over het landschap, de biodiversiteit en ecologie. Het kasteel is ook onderdeel van een speciale wijnwandeling die door de wijnvelden van Chablais loopt. In maximaal 23 kilometer loop je van Yvorne naar Lavey-les-Bains door wijnvelden, langs wijnmakers en via Château d’Aigle.


5. Fiets langs de wijngaarden en proef erop los

Proef erop los met een fietstocht door de wijngaarden. © Zwitserland Toerisme

Een van de beste manieren om de Alpes vaudoises te verkennen is per fiets of mountainbike. De regio heeft een uitgebreid routenetwerk, met voor ieder wat wils. Aan de voet van de bergen fiets je door de wijngaarden van Chablais, iets hogerop langs alpenweiden en zelfs rond het gletsjergebied van de Glacier 3000 zijn routes uitgezet. De wijngaarden nabij de plaatsjes Bex, Ollon en Aigle liggen dicht bij de Rhône, waardoor het landschap hier een stuk vlakker is dan we doorgaans gewend zijn in Zwitserland. Fietstochten in dit gebied zijn relaxed; dat is wel zo fijn als je na heel wat nipjes koers zet richting je accommodatie.


Op bezoek bij … de beste biologische boeren

6. Ga mee in het ritme van de boer

Boeren geven een kijkje in hun keuken. © MOB 

Voor het echte, authentieke boerenleven in Zwitserland trek je naar het Pays-d’Enhaut. Meer dan honderd boerderijen werken van generatie op generatie op het ritme van het land en hun dieren, wat jij op verschillende manieren kunt ervaren. Loop mee met de boer, kijk hoe bergkaas wordt gemaakt, proef de lokale producten. Voor een complete beleving logeer je bij de boer in het berggebied.


7. Diner bij de mooiste zonsondergang

De spectaculaire zonsondergang maak je mee met een diner. © Sébastien Staub

Een zonsondergang in de bergen is anders, magischer dan elders in de natuur, laat staan als je daar nog een diner van lokale producten bij verzorgd krijgt. In de zomermaanden heb je vanuit het weidelandschap een schitterende horizon, kleurt de nabijgelegen rotswand Miroir d’Argentine vuurrood en serveert het gelijknamige hotel-restaurant een menu van de chef met lokale producten. Het restaurant bezit het label ‘Fait Maison’, keurmerk voor eigengemaakte producten en daarmee indirect voor een bijzondere culinaire ervaring. Alle ingrediënten voor een magische zonsondergang in de Alpes vaudoises zijn aanwezig.


8. Dit is het lekkerste biologische hotel-restaurant

Locals en toeristen komen samen bij L'Ermitage. © Chris König

Voor kunstenaars, lokale ambachtslieden en boeren uit de regio is het landelijke hotel/restaurant L’Ermitage the place to be. En voor jou dus ook! Alles in het hotel is handgemaakt met lokale producten, van de galerie met bijzondere kunstwerken van artiesten uit de regio tot het meubilair. Veel van het unieke, lokale ambachtswerk wordt te koop aangeboden in de galerie; in de zomermaanden wordt er zelfs een wekelijkse markt georganiseerd. In het restaurant bestaat het menu uit seizoensproducten uit de eigen moestuin of nabijgelegen boerderijen. Verschillende sectoren van de lokale economie krijgen zo een enorme boost door deze bijzondere samenkomst van toeristen en locals.


De regio rond het Meer van Genève verder verkennen …

9. Zo kun jij wildkamperen in Zwitserland

Oudgedienden en nieuwkomers kunnen wildkamperen in het kanton Vaud. © Fabiano Mancesti

Wanneer dromen uitkomen, slaap je onder de sterrenhemel in de vrije natuur. Met een minimum aan uitrusting en respect voor de natuur ga jij op pad met een ervaren gids, observeer je de flora en fauna van het gebied en beleef je een onvergetelijke nacht in de natuur. Wildkamperen in Zwitserland is zo heel toegankelijk, legaal en het voelt vertrouwd met een gids aan je zijde, waardoor het voor zowel oudgedienden als nieuwkomers een bijzondere ervaring is.


10. Krijg de eeuwenoude knipselkunst in de vingers

Knipselkunst is een eeuwenoude ambacht. © Fabrice Wagner

De knipselkunst in kanton Vaud is al eeuwenoud, maar nog springlevend. Midden in de streek Pays d’Enhaut ligt Château-d'Œx, het centrum van deze vorm van kunstnijverheid. In het museum zijn de kunstwerken te bewonderen, die vaak het boerenleven van vroeger uitbeelden. In Château-d'Œx en omliggende dorpen zijn nog een aantal knipselkunstenaars actief. De bijzonder fijnzinnige kunstvorm laten ze graag aan jou zien, of je leert het zelf met een workshop in een van de ateliers.

Smaakt dat naar meer? We delen nog veel meer tips voor je volgende Zwitserland-vakantie. Wil je meer weten over hoe je duurzaam door Zwitserland kunt reizen? Je leest er alles over op MySwitzerland.com.

 

Bern 

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!