image
Zwitserland Toerisme

Het beste van Bern: 10 tips voor de stad en spectaculaire natuur

De regio Bern is zóveel meer dan de befaamde hoofdstad; hier ga je voor een Citytrip Plus. Wat dat precies inhoudt? Voor de deur van de stad ligt de spectaculairste natuur van Europa én je reist duurzaam door de regio. Volg onze voetsporen en ervaar de regio Bern met deze tien tips.

1. Kajak op de sprookjesachtige Brienzersee

De Brienzersee verken je per kano. © Zwitserland Toerisme

De Brienzersee, buur van de veel bekendere Thunersee, wordt in alle windrichtingen omringd door bergen en is het eindpunt van de Giessbach-waterval. Het decor leent zich voor een sprookjesachtige kajaktocht over het meer. Laat je door een gids van de Hightide kajakschool meenemen naar de mooiste plekjes, dan ben je ook meteen verzekerd van een milieuvriendelijke en professionele uitrusting. De dag sluit je af in een van de vele leuke restaurantjes langs de smaragdgroene Brienzersee, terwijl de zon ondergaat achter de bergen.


2. Speel verstoppertje in Berns binnenstad

Struin door de binnenstad van Bern. © Zwitserland Toerisme/ Giglio Pasqua

De historische binnenstad van Bern zit vol met verstopte boetiekshops. Onder de arcades verschuilen zich juweeltjes van winkeltjes. Het is goed zoeken naar de handgemaakte lederwaren, lokale kaasspecialiteiten, kunstnijverheid of tweedehandsspulletjes; niet zelden vind je ze in kelders of achterommetjes. Niets is leuker dan zelf struinen en zoeken naar lokale pareltjes, maar enig houvast is ook wel fijn. Daarom delen wij vast onze favorieten:

  • Amuse Brocante: hier ga je terug in de tijd. Ieder item in de antieke winkel vertelt een eigen verhaal. Je vindt de winkel in Münstergasse 4.
  • Klötzi: de Zwitserse fascinatie voor messen is een fenomeen dat wij niet zo goed kennen. Verdiep je in het ambacht bij de familie Klötzi, die al 175 jaar allerlei Zwitserse messen en scharen maakt. Je vindt de winkel in Rathausgasse 84.
  • Daucher Papeterie: hier is papier zelf een exclusief cadeau, niet enkel de verpakking. Daucher Papeterie beschikt over het fijnste handgemaakte papier uit Japan, Nepal en Italië, in de meest bijzondere kleuren en patronen. Je vindt de winkel in Gerechtigkeitsgasse 31. 

3. Zoek verkoeling in de stad

Ervaar het stadse leven vanaf het water. © Bern Welcome

De Aarerivier vormt het kloppende hart van het zomerse leven van de inwoners van Bern. Het koele, diepblauwe, helder water stroomt vanuit de Berner Alpen naar de hoofdstad, waar de locals wel raad mee weten. Het water is zo schoon dat alle mogelijke watersporten hier wel beoefend worden, van surfen tot suppen. Duik in het verfrissende water en ervaar het lokale, stadse leven vanaf de kades.


4. Leer het ambacht van de alpenhoorn

De ambacht van het bouwen van een alpenhoorn. © Tourismus Organisation Interlaken 

Weinig ambachten geven de Zwitserse cultuur zo fraai weer als de alpenhoornbouwers. In het knusse bergdorp Habkern woont Heinz Tschiemer, die je de geschiedenis van de alpenherders en de alpenhoorn graag bijbrengt in zijn werkplaats/museum. Alle alpenhoorns worden hier met de hand gemaakt van hout uit de regio.


5. Ga op bezoek bij de bioboer

De afterdinner-dip was nog nooit zo comfortabel. © Interlaken Tourismus 

Vanuit de werkplaats van de Tschiemers is het een uurtje lopen naar de Heubühlen Alp, een weidegebied met de alpenhut van de familie Brunner. In de zomermaanden geeft de familie een inkijkje in het boerenleven. Help zelf een handje bij het produceren van de kaas, of help mee bij de keuring daarvan met een boerenontbijt. Een betere plaats voor de after dinner-dip is niet denkbaar: de ligstoel en het schilderachtige uitzicht van de Berner Alpen wachten op je.


6. Verklein je ecologische voetafdruk

Duurzaam overnachten in een ecocapsule. © Zwitserland Toerisme/ Urs Zuberbühler 

Ecocapsules schieten in Zwitserland als paddenstoelen uit de grond. De duurzame accommodaties voorzien in de energie door middel van zonnepanelen en een windgenerator, regenwater wordt opgevangen en omgezet in drinkwater. De pionier van de ecocapsules staat in het bergdorpje Guttannen in de Jungfrauregio. Om je ecologische voetafdruk nóg verder te verkleinen, word je gestimuleerd om lokaal te consumeren. Inkopen doe je met een voucher bij de dorpswinkel, een hapje eten in het dichtbijgelegen restaurant.


7. Verander je perspectief

Gäggersteg brengt je boven de bomen. © Zwitserland Toerisme/ René Michel

De loopbrug Gäggerstäg zigzagt door en langs het bos, soms op de grond en soms op acht meter boven de boomtoppen. Op het gloednieuwe traject van drie kilometer ervaar je de bossen van natuurpark Gantrisch vanuit een nieuw perspectief. Onderweg krijg je prachtige uitzichten op de bergketen, leer je over de biodiversiteit van het gebied en de jongste hikers puzzelen erop los. In de winter is het gebied door sneeuwval te moeilijk bereikbaar; Gäggerstäg is dan ook gesloten van december tot mei.


8. Haal energie uit Grimselwelt

Het ruige Grimselwelt is een outdoorparadijs. © Zwitserland Toerisme/ David Birri

De waterkrachtcentrale KWO (Kraftwerke Oberhasli) is een van de meest complexe hydro-systemen van de Alpen. Aan de hand van waterkracht worden meer dan één miljoen Zwitsers van stroom voorzien. Het kijkje achter de schermen van de energievoorziening van de toekomst is het beginpunt van je ontdekking van Grimselwelt, een gebied waar de energie door het lichaam giert. Wiebel over een hangbrug (die Triftbahn) van 170 meter over het Gletschertal, maak spectaculaire hikes en verken de steilste bergbaan van Europa die maar liefst 106% stijgt.


9. Hop naar de bierhoofdstad

In Bern alleen al staan 176 (micro)brouwerijen geregistreerd, waarmee de hoofdstad ook de bierhoofdstad van het land is. Onder meer kelders, garages en wasserijen zijn nu plaatsen waar wordt gefermenteerd en gebrouwen. Kriskras door de stad worden speciaalbiertjes aan de horeca geleverd. Vrijwel overal drink je lokaal bier en kun je de importbieren links laten liggen. Een biersafari door de stad, op zoek naar de brouwerijtjes en barretjes, is een hele beleving. We helpen je vast op weg met de volgende tips: ga voor een biercocktail (ja, je leest het goed) naar Die Taube. De hipste bar van de hipste buurt van Bern (Breitsch) is Barbière, de meeste tapbieren vind je bij OnTap en de leukste studentenbar is Krone Bar. Het Altes Tramdepot - met stip op één - lichten we graag nog verder uit. De brouwerij in een oud tramdepot bevindt zich op een fotogenieke locatie hoog boven de Altstadt, het bier wordt gebrouwen in de eigen kelder. Genoeg tips voor een avondje flink doorhalen!


10. Gebruik de mooiste bergdorpen als kompas

In Mürren treed je in de voetsporen van Bond. © Zwitserland Toerisme/ Max Thijssen

Wintersportliefhebbers kennen de Jungfrauregio als een van de mooiste gebieden van de Alpen. Een combinatie van hoge bergtoppen, de mooiste vergezichten en authentieke dorpjes maken de Jungfrau geliefd. In de zomermaanden blijft de aantrekkingskracht fier overeind staan, als het gebied niet wit maar groen kleurt. Niet voor niets kozen James Bond (On Her Majesty's Secret Service) en Sherlock Holmes (The Final Problem) deze regio als decor van hun avonturen. De authenticiteit van het gebied ervaar je het best vanuit de bergdorpen. De befaamde en beruchte Eigernoordwand verken je vanuit Grindelwald. In Mürren treed je in de voetsporen van Bond. Meiringen was het decor van het eindstuk van Holmes en hier vind je ook de oorsprong van het schuimgebak meringue.

Smaakt dat naar meer? We delen nog veel meer tips voor je volgende Zwitserland-vakantie. Wil je meer weten over hoe je duurzaam door Zwitserland kunt reizen? Je leest er alles over op MySwitzerland.com.

 

 

 

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!