image
Columbus Travel

Dit zijn dé 7 Nieuwe Wereldwonderen volgens de Nederlandse reiziger - en zo ervaar je ze op de Columbus-manier

Machu Picchu, de Chinese Muur, de Taj Mahal, Christus de Verlosser, Petra, Chichén Itzá en het Colosseum: een beetje reiziger kent de Zeven Wereldwonderen. Het zijn stuk voor stuk bijzondere plekken, maar ook platgetreden en weinig verrassend. We vroegen daarom aan de Nederlandse reiziger om Nieuwe Wereldwonderen te nomineren, en de resultaten zijn opvallend: volgens de Nederlander horen vooral natuurwonderen – én twee Nederlandse wonderen – op de lijst van Nieuwe Wereldwonderen te staan.

Ruim 2.400 gepassioneerde reizigers gaven gehoor aan onze oproep om Nieuwe Wereldwonderen te nomineren. Middels een online stemformulier konden zij 7 Nieuwe Wereldwonderen nomineren. De volgende wonderen komen als grote favoriet uit de bus! We tellen af van 7 naar 1:

7. De Molens van Kinderdijk-Elshout, Nederland: oer-Hollandse taferelen (20,5% van de stemmen)

Molens van Kinderdijk-Elshout. Foto: Pidjoe/ iStockFoto: Pidjoe/ iStock

Op de zevende plek van de lijst vinden we een parel van eigen bodem, namelijk de molens van Kinderdijk-Elshout. De negentien prachtig bewaard gebleven windmolens vormen samen met de boezems (opslagplaatsen voor overtollig polderwater), dijken en gemalen een oer-Hollands tafereel. Deze plek staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is daarmee een van negen Nederlandse werelderfgoederen. Volgens Unesco tonen de molens als geen ander ‘de indrukwekkende bijdrage die Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden’.

Zo ervaar je Kinderdijk op de Columbus-manier:  Wie de molens van Kinderdijk nog voor zichzelf wil hebben, mag wel heel erg vroeg uit de veren gaan. Zodra de zon boven de horizon uit piept, verschijnen al de eerste dagjesmensen. Je kunt je er natuurlijk ook gewoon bij neerleggen dat je dit Wereldwonder zult moeten delen met anderen. Doe Kinderdijk bijvoorbeeld eens aan tijdens een dagje of weekendje weg naar Rotterdam. De Waterbus vaart je er vanuit hartje stad binnen dertig minuten naartoe!

6. Victoria Falls, Zambia en Zimbabwe: de breedste watervallen van Afrika (22,1% van de stemmen)

Victoria-watervallen. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De Victoria-watervallen zijn het juweel in de kroon van Afrika. Per minuut valt er 500 miljoen liter water over de rotswand en vormt daarmee een maar liefst 1708 meter breed watergordijn. Bewonder het natuurspektakel middels een boottocht over de Zambezi-rivier, een helikoptervlucht over het watergordijn of een duik in Devil's Pool - het spannendste zwembad ter wereld op de rand van de afgrond. Het is zélfs mogelijk om het wonder der natuur in je op te nemen vanuit de vintage treincoupé van de Royal Livingstone Express.

Zo ervaar je de Victoria-watervallen op de Columbus-manier:  Breng minstens twee uur door aan de oevers van de Zambezirivier en aanschouw het natuurgeweld van de Victoriawatervallen vanuit Victoria Falls National Park. Deze energierijke plek laadt je helemaal op. Ben je een hoogvlieger? Zet dan een vlucht over de Victoriawatervallen in een ultralight maar op je bucketlist. In dit vliegtuigje voor twee personen zweef je in de openlucht; je haren wapperen letterlijk in de wind. Je kunt kiezen uit een vlucht van vijftien minuten (circa € 150) en eentje van dertig minuten (circa € 300).

5. De Waddenzee, Nederland: 's Werelds grootste getijdensysteem (24,4% van de stemmen)

Wadlopen op de Waddenzee. Foto: Claffra/ iStockFoto: Claffra/ iStock

Onze eigen Waddenzee, met zijn rijke flora en fauna, is het tweede Nederlandse wereldwonder in de lijst en dat is niet zonder reden, want we hebben hier te maken met het grootste getijdensysteem op aarde. Eén en al magie! De Wadden vormen een ecologisch belangrijke plek als kraamkamer voor vele plant- en diersoorten. Kijk alleen al naar de trekvogels die hier in groten getale neerstrijken. Wil jij het gebied op unieke wijze beleven? Ga dan wadlopen tussen het vasteland en de Waddeneilanden. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste vergezichten over een landschap dat steeds verandert.

Zo ervaar je de Waddenzee op de Columbus-manier:  Wadloopcentrum Pieterburen organiseert diverse nachttochten naar de zandplaten Brakzand, Simonszand en het onbewoonde eiland Rottumeroog. Je vertrekt na middernacht en ziet de zon opkomen boven de geulenstelsels en de uitslapende zeehonden van het Wad. Op de terugweg ontbijt je op het schip. Vanaf € 50 per persoon.


Dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen voor een Wereldwonder, blijkt wel uit de nominaties. Dit zijn de 7 Europese Wereldwonderen volgens de Nederlandse reiziger.


4. Galápagoseilanden, Ecuador: de grootste natuurschat op aarde (24,6% van de stemmen)

Galapagoseilanden. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Op de dertien door tektonische krachten geschapen hoofdeilanden van de Galápagos-archipel in de Grote Oceaan leven vele unieke diersoorten die nooit natuurlijke vijanden hebben gekend en dus gemakkelijk kunnen worden benaderd.  Van de dertien grote en vele kleine eilanden die officieel toebehoren aan Ecuador worden er maar vijf bewoond. Letterlijk vertaald heten de Galapagoseilanden de 'schildpaddeneilanden'. Helaas zijn er tegenwoordig alleen niet meer zoveel schildpadden te vinden, omdat walvisvaarders een slachting hebben aangericht. Wel staan er nog honderden vulkanen op de eilanden, die het landschap grotendeels bepalen. Alleen de hoogste gedeelten van de hellingen bevatten tropisch bos, aan de kust vind je woestijn en steppe.

Zo ervaar je de Galapagos-eilanden op de Columbus-manier:  Op de Galapagos is buiten de gebaande paden gaan strikt genomen niet mogelijk. Alle eilanden zijn beschermd natuurgebied  en er worden slechts op specifieke plekken toeristen toegelaten. Maar je komt al snel buiten de gebaande paden als je je niet beperkt tot de centrale eilanden van de archipel en meer naar het (vulkanisch actieve) westen of naar het noorden afreist. Daarom verdient een boottocht van minstens acht dagen de voorkeur. Zelfs als je met een groot schip met veel toeristen op pad bent, zijn er vaak gidsen die je naar de plekjes buiten de gebaande paden willen leiden. Dus gewoon vragen!

3. Bagan, Myanmar: de grootste tempelvallei van Azië (28,4% van de stemmen)

Bagan, Myanmar. Foto: Nick FoxFoto: Nick Fox

Nergens anders vind je zoveel ruïnes, stoepa’s en tempels op een kluitje dan in de vroegere hoofdstad van Myanmar, Bagan (ook wel Pagan genoemd). De tempelstad telt meer dan 4000 pagodes, waarvan het merendeel nog steeds in redelijk goede staat is. Bagan werd waarschijnlijk in de dertiende eeuw verlaten door haar inwoners uit angst voor aanvallen van de Mongolen. Tegenwoordig is er in de streek Pagan weer een klein stadje met zo'n 20.000 inwoners. De vallei, die zo'n veertig vierkante kilometer beslaat, is  te voet, per mountainbike of e-scooter, met paard en wagen of vanuit een luchtballon te bewonderen. 

Zo ervaar je Bagan op de Columbus-manier: De perfecte manier om Bagan, een van de onbetwiste hoogtepunten van Myanmar, te verkennen is op de fiets. Je kunt er heerlijk in je eigen tempo rondtoeren en dankzij het vlakke landschap hoef je niet per se sportief onderlegd te zijn. Fietsen kunnen worden afgeleverd bij je hotel. Trek er idealiter in de vroege ochtend op uit, zodat je de zon kunt zien opkomen vanaf een van de honderden boeddhistische pagodes en tempels in de stad, die in 1287 hals over kop werd verlaten uit angst voor een Mongoolse invasie. Naast de ruïnes kun je genieten van het plattelandsleven dat zich hier overal ontvouwt — de grond tussen de religieuze bouwwerken bestaat deels uit akkers waar onder andere sesam en pinda’s worden verbouwd. De stofwolken die opstijgen uit het landschap worden veroorzaakt door de vele ossenkarren en geiten die over de zandpaden lopen.


Opvallend genoeg hebben alleen de culturele wereldwonderen Kinderdijk en Bagan weten door te dringen tot de ultieme 7 Wereldwonderen. Toch zijn er meer dan voldoende bouwwerken die de titel Wereldwonder verdienen. Dit zijn de 7 Culturele Wereldwonderen volgens de Nederlandse reiziger.


2. Great Barrier Reef, Australië: het grootste rif ter wereld (33,2% van de stemmen)

Great Barrier Reef. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Het grootste koraalrif ter wereld ligt aan de oostkant van de Australische staat Queensland en ook de grootste toeristische trekpleister van het land. De verzameling van maar liefst drieduizend koraalriffen en negenhonderd eilanden is 's werelds grootste alleenstaande structuur, gemaakt door levende organismen (koraalpoliepen). Deze 'natuurlijke levensvorm' is de enige op aarde die al vanaf de maan (!) te herkennen is. Zonder twijfel is dit een paradijs voor duikers en snorkelaars, met een kijkdiepte tot wel zestig meter.

Zo ervaar je het Groot Barrièrerif op de Columbus-manier: Het Zuidelijk Great Barrier Reef is, relatief gezien, nog een onder-de-radarbestemming, met eilanden en koraalriffen die je helemaal voor jezelf hebt. Ook belangrijk: dit deel van het Groot Barrièrerif is (nog) niet getroffen door koraalverbleking. Onze favoriet? Lady Musgrave, een rustig koraaleiland met de grootste lagune van het Groot Barrièrerif, veel rifvissen en zeeschildpadden. Geen stromingen en gemiddelde diepte van zes tot acht meter maken het water bij uitstek geschikt voor onervaren snorkelaars.

1. Het noorderlicht en zuiderlicht: de grootste lichtshow op aarde (42,5% van de stemmen)

Noorderlicht. Foto: Noel Bauza/ PixabayFoto: Noel Bauza/ Pixabay

En dan zijn we aanbeland op de eerste plek, die ironisch gezien niet aan één plek toe te dichten is. Het grootste wereldwonder is een ontastbaar natuurverschijnsel, waarvoor je normaliter richting de poolcirkel moet. De dansende groene gordijnen en veelkleurige stralenbundels van het poollicht vormen de indrukwekkendste lichtshow op aarde. aurora borealis (noorderlicht) en aurora australis (zuiderlicht) worden veroorzaakt door de zonnewind en het aardmagnetisch veld. Volgens de Inuit in Groenland zijn het te vroeg overleden kinderen die spelen boven de aarde. De Noord-Amerikaanse Lakota zien er de zielen van toekomstige, nog niet geboren generaties in. De Samen in Lapland houden het op Vuurvossen en de Gunai Aboriginals uit Australië op bosbranden in de geestenwereld. Wat je ook gelooft, het is een Wereldwonder dat je eens in je leven gezien moet hebben. 

Zo ervaar je het poollicht op de Columbus-manier: Ga mountainbiken onder het Noorse noorderlicht! De Noorse Lofoten behoren tot de beste mountainbikebestemmingen van Europa. Als fietser kun je het jezelf zo lastig maken als je zelf wilt. De slingerweg tussen Svolvær, Kabelvåg en Henningsvær is goed begaanbaar en zó fotogeniek dat je waarschijnlijk vaker naast dan op je fiets zit. Ervaring? Zoek dan de hoogte op. Trotseer singletracks en geniet van 360 gradenpanorama’s. Als je vanuit het zadel van het noorderlicht wilt genieten, plan je je fietstocht in september of oktober.

Conclusie: natuur overtreft cultuur

Opvallend is het grote aantal natuurlijke Nieuwe Wereldwonderen ten faveure van bouwwerken zoals de grotwoningen van het Turkse Cappadocië en de kloosters van het Griekse Meteora, die lager op de ranglijst eindigden. 'Als puntje bij paaltje komt, vindt de Nederlander het werk van Moeder Natuur indrukwekkender dan het werk van de mens,' vat Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh samen. 'Ook de nominatie van maar liefst twee Nederlandse attracties, de Waddenzee en de molens van Kinderdijk, is noemenswaardig. Zouden die vóór de coronacrisis ook de lijst hebben gehaald? Het lijkt erop dat de pandemie de Nederlander bewust heeft gemaakt dat er ook Wereldwonderen in zijn eigen achtertuin liggen.'

De 7 Nieuwe Wereldwonderen volgens de Nederlandse reiziger

Benieuwd naar wat Moeder Natuur nog meer voor je in petto heeft? Dit zijn de 7 Natuurlijke Wereldwonderen volgens de Nederlandse reiziger.

Wil je graag meer Wereldwonder-reisinspiratie opdoen? In editie 100 van Columbus Travel presenteert de redactie zijn eigen favoriete 101 Nieuwe Wereldwonderen. Bestel het dubbeldikke jubileumnummer nu


Ook interessant om te lezen: 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!