image
Martin Harvey

Dit zijn de 8 mooiste wonderen van Moeder Natuur

Als je naar de 7 traditionele Wereldwonderen kijkt, gaat het allemaal om bouwwerken die door mensenhanden zijn gesmeed. Maar ook Moeder Natuur heeft wonderen voor ons in petto die je steil achterover doen slaan. Dit zijn onze 8 favoriete natuurverschijnselen! 

1. Zeeën van Flamingo's in Tanzania

Flamingo's in Tanzania. Foto: iStockFoto: iStock

De vele zoutmeren van Tanzania fungeren voor flamingo’s als tussenstops op een eindeloze vlucht en zoektocht naar eten. Zodra de vogels klaar zijn met één meer, trekken ze naar het volgende. Bij het Manyarameer kun je ze doorgaans bewonderen tussen juni en september en vervolgens weer tussen januari en maart.


2. De natuurschatten van de Galápagoseilanden

De natuurschatten van de Galapagoseilanden. Foto: iStockFoto: iStock

Als natuurliefhebber moet je er in ieder geval één keer in je leven naartoe: de Galápagoseilanden. Op de dertien door tektonische krachten geschapen hoofdeilanden van deze archipel zie je de natuur niet alleen, maar erváár je haar aan den lijve. Omdat de vele unieke diersoorten hier nooit natuurlijke vijanden hebben gekend, zijn ze zó tam dat je er gemakkelijk oog in oog mee kunt komen. Op de Galapagos is buiten de gebaande paden gaan strikt genomen niet mogelijk. Alle eilanden zijn beschermd natuurgebied en er worden slechts op specifieke plekken toeristen toegelaten. Maar je komt al snel buiten de gebaande paden als je je niet beperkt tot de centrale eilanden van de archipel en meer naar het (vulkanisch actieve) westen of naar het noorden afreist. Daarom verdient een boottocht van minstens acht dagen de voorkeur. Zelfs als je met een groot schip met veel toeristen op pad bent, zijn er vaak gidsen die je naar de plekjes buiten de gebaande paden willen leiden. Gewoon vragen, dus!


3. De grootste draslanden ter wereld: de Pantanal

De Pantanal, grootste draslandgebied ter wereld CREDIT iStockFoto: iStock

Voor een van de grootste natuurgeheimen van Zuid-Amerika reis je niet af naar de Andes, Amazone of Atacamawoestijn, maar naar de Pantanal. Dit grootste draslandgebied ter wereld strekt zich uit over Bolivia en Paraguay en de Braziliaanse staten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul. De Pantanal is qua diversiteit in flora en fauna een van de rijkste gebieden ter wereld. Doordat het landschap voornamelijk uit savanne en moeras bestaat, zijn de honderden soorten vogels en viervoeters gemakkelijk te spotten.  Onder de attracties: jaguars, rhea’s (grote loopvogels), agoeti’s (grote knaagdieren) en schattig aandoende coati’s, ook wel witsnuitneusberen genoemd. De Pantanal is uitgestrekt, dunbevolkt en nog niet drukbezocht door toeristen, wat maakt dat je je hier ver weg van de bewoonde wereld waant. De traditionele cultuur van de plaatselijke  cowboys (pantaneiros) draagt bij aan het gevoel dat je je op een unieke plek bevindt.


4. De kustmammoetbomen in Californië

Redwood bomen, Californië VS. Foto: iStockFoto: iStock

Toen de oudste kustmammoetbomen in het noorden van Californië en het uiterste zuidwesten van Oregon wortel schoten, bereikte het Mayarijk zijn hoogtepunt en was Dzjengis Khan verwikkeld in veroveringstochten in Azië. Amerika moest nog worden ontdekt. De bomen, die vanwege de rode binnenkant van hun bast in het Engels redwoods worden genoemd, behoren tot de oudste en hoogste ter wereld. Dat is te danken aan de neerslag en mist in dit deel van de Pacifische kust, maar ook aan de voedingsrijke bodem, de dikte van de bast en het looizuur in de bast, dat beschermt tegen insecten, bacteriën en bosbrand. Je kunt deze reuzen het beste bewonderen in de Redwood National en State Parks, vier beschermde gebieden in het uiterste noorden van Californië. Onder de kustmammoetbomen zijn talloze trails uitgezet voor meerdaagse wandelingen.


5. De grote trek van Soedan

De Grote Trek van Soedan CREDIT Martin HarveyFoto: Martin Harvey

Ja, je leest het goed: we hebben het voor de verandering eens níét de Grote Trek van de Serengeti in Kenia en Tanzania, maar de Grote Trek van Soedan. Dat er meer dan een miljoen dieren voor water en voedsel door het door burgeroorlog verwoeste land trekken wist tot voor kort niemand, maar het zou weleens om de meest omvangrijke trek ter wereld kunnen gaan: een donderende stoet van tachtig kilometer lang en vijftig kilometer breed. Laat het even op je inwerken: tachtig kilometer lang en vijftig kilometer breed.

Onderzoekers van de Wildlife Conservation Society (WCS) spotten zo’n vijftien jaar geleden voor het eerst maar liefst anderhalf miljoen viervoeters in het Zuid-Soedanese Boma-Jonglei, een gebied waar Nederland anderhalf keer in past en dat onder andere de nationale parken Boma en Bandingilo en het Mongallareservaat omvat. De beesten bleken aan het einde van het regenseizoen, in januari, op weg te zijn van de hooglanden bij de grens met Oeganda naar de uitgestrekte vlakten ten zuiden van de Witte Nijl - en dan met name de Sudd, de grootste zoetwaterwetlands van Afrika. Vanuit de lucht konden de wetenschappers naast antilopen ook achtduizend olifanten, negenduizend buffels en een kleine drieduizend struisvogels waarnemen. ‘Het is net alsof je aan het hallucineren bent’, aldus veldonderzoeker Michael Fay.

Hoewel al langer bekend is dat de regio voor veel wild van levensbelang is, had niemand verwacht dat er zulke grote aantallen zouden rondlopen na de slopende burgeroorlog. Alles wijst nu op een van de belangrijkste nieuwe ontdekkingen in de dierenwereld. ‘Mijn gevoel zegt dat het de grootste trek ter wereld is’, zegt Fay. ‘We hebben alleen nog niet al het bewijs.’ Of Soedan de Serengeti daadwerkelijk in de schaduw zal stellen, moet blijken uit toekomstige surveys. Vaststaat dat de beestenboel ook een grote trek van dierenliefhebbers naar Zuid-Soedan tot gevolg zal hebben. Niet meteen — daar is de infrastructuur nog te slecht voor en de politieke situatie van Soedan blijft te gevoelig. Ook dient de regelgeving ter bescherming van de dieren nog verder te worden opgeschroefd.


6. De komodovaraan, Indonesië

Reuzen Komodo CREDIT Ringo Wong - hkherperFoto: Ringo Wong - hkherper

In de wateren van het nationaal park Komodo, bestaande uit de Indonesische eilanden Komodo, Rinca en Padar, word je overweldigd door felgekleurde vlinder-, dokter- en eenhoornvissen tegen een al even kleurrijk decor van koralen, anemonen en sponzen. Maar de superster van dit unieke natuurgebied is de komodovaraan. Met zijn drie meter lengte is dit de grootste hagedis ter wereld. Verhalen van de lokale bevolking over enorme draken op de eilanden werden door Nederlandse kolonisten lange tijd tot het rijk der fabelen verwezen — pas begin twintigste eeuw werd het bestaan van de diersoort onomstotelijk bewezen met behulp van foto’s van het Nederlandse leger. De komodovaraan is ernstig bedreigd: de prooidieren waarop hij jaagt worden steeds zeldzamer. Bovendien is zijn verspreidingsgebied klein en vulkanisch actief. Biologen vrezen dat één grote bosbrand of vulkaanuitbarsting de komodovaraan voorgoed van de kaart kan vegen.


7. De geheimen van de Koraaldriehoek

Koraaldriehoek verwijst naar de tropische wateren van Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, de Salomonseilanden en Oost-Timor. CREDIT TunartFoto: iStock

Voor liefhebbers van tropische eilanden is er één eilandenrijk dat alle andere overtreft: de Koraaldriehoek. De naam verwijst naar de tropische wateren van Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, de Salomonseilanden en Oost-Timor. Een enorm, grofweg driehoekig gebied, ongeveer 1350 keer zo groot als Nederland. Het staat bekend als de kraamkamer van de wereldzeeën: je komt er oog in oog met maar liefst drieduizend soorten vissen, zes van de zeven zeeschildpadsoorten en 75 procent van alle koraalsoorten op aarde. Bijzondere aanbeveling verdient Raja Ampat, onderdeel van de Indonesische provincie West-Papoea, waar je de beste duikplekken op aarde vindt. Tussen meer dan 1500 met koraalriffen omringde eilanden kun je met reuzenmanta’s zwemmen — ze trekken zich niets van je aan en je kunt ze tot extreem dichtbij benaderen — en zeekajakken door de vele beschermde baaien. De buitenste eilanden van het gebied zijn alleen via een live-aboard bootreis bereikbaar. Op Kri Island heb je de meeste voorzieningen.


8. De surrealistische droom van Socotra

Socotra, een eilandengroep ten zuiden van Jemen. CREDIT Dani Jeske, Lineairfoto.nlFoto: Dani Jeske, Lineairfoto.nl

Op Socotra, een eilandengroep ten zuiden van Jemen, sloeg de evolutie op hol. Het landschap en dierenrijk dat er gecreëerd werd is als een surrealistische droom. ‘Een groot maar woestijn- en moerasachtig eiland, met rivieren, krokodillen, slangen en enorme hagedissen waarvan het vlees wordt gegeten en het vet als olie wordt gebruikt.’ Zo beschreef een Griek Socotra in de eerste eeuw na Christus. De krokodillen en reuzenhagedissen zijn verleden tijd, maar het landschap oogt nog steeds alsof het rechtstreeks uit de oertijd boven is komen drijven. In zekere zin klopt dat ook: de vier eilanden ontstonden toen een stuk Afrika zo’n zes miljoen jaar geleden door aardverschuivingen van het continent afbrak en in de Indische Oceaan belandde. Die lange isolatie, gecombineerd met de verzengende hitte en harde wind, leidde tot een landschap dat letterlijk zijn gelijke niet kent.

Je maakt de reis hiernaartoe om maar liefst zevenhonderd planten- en boomsoorten te zien die nergens anders ter wereld voorkomen. Alleen Hawaï en de Galapagoseilanden valt dezelfde eer ten deel. De drakenboom, waarvan de takken op een omgekeerde paraplu lijken, steelt de show. De naam verwijst naar het rode sap van de boom, waarvan vroeger werd gedacht dat het drakenbloed was. Het is nog steeds in trek als medicijn en als natuurlijke kleurstof. Ook opvallend: de vele wierookbomen, die vroeger grof geld in het laatje brachten. De dierenwereld doet trouwens nauwelijks onder voor alle bizarre flora. Twintig centimeter lange duizendpoten en reusachtige maar onschuldige spinnen die in gele webben hangen, delen de archipel met honderden, deels bedreigde vogel- en vissoorten.

Je verblijf op Socotra begint in de hoofdstad Hadibo, waar vooral de bevolking indruk maakt: een gastvrije mix van vissers en bedoeïenen van Indiase, Arabische en Somalische afkomst. Van hieruit kun je het 1700 meter hoge Haggiergebergte beklimmen. Bovenaan een van de in mist gehulde toppen wordt duidelijk dat het hoofdeiland in wezen in drie delen is opgebroken — de woeste kust, met zijn keur aan ongerepte stranden en lagunes, gaat over in rode zandstenen vlakten en granieten bergen. Dit ruige landschap verover je per 4WD. Slapen doe je in een tentje. Aan de noordkant van de Haggier-bergketen daal je af naar Wadi Ayhaft, een met wierookbomen begroeide vallei en een waar paradijs voor vogelspotters. Tussen de steile rotswanden vind je kleine poeltjes waar het heerlijk zwemmen is. Ook de vlakten rondom de bergen zijn gemaakt om te trekken, met hun diepe ravijnen en met woestijnrozen bedekte oasen. Nodig ’s avonds vooral de plaatselijke bedoeïenen uit om bij je kampvuur plaats te nemen en de maaltijd te delen.

Aan de kust wachten vervolgens prachtige stranden en afgelegen vissersdorpjes. Uitschieters zijn de sneeuwwitte zandduinen van Deleisha en de schitterende lagune bij Qalansiyah, beide aan de westkant van het eiland. Ook het onderwaterleven is spectaculair te noemen. Ga bijvoorbeeld snorkelen in het turkooizen water van Dihamri, een beschermd koraalgebied, of spot dolfijnen vanuit een vissersbootje.


Lees ook:


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wil jij ook op virtuele wereldreis? Bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!
Columbus Travel editie 100 | 101 Nieuwe Wereldwonderen