image
Getty Images

De 6 beste bestemmingen voor de voorjaarsvakantie (+ tips weg van de massa)

De voorjaarsvakantie zorgt voor een bijzondere tweedeling bij reizigers: zij die na een lange winter snakken naar zon en warmte, en de reizigers die op zoek gaan naar het winterwonderland. Welk type reiziger jij ook bent en of je nu met kinderen reist of er in je eentje of met een reisgenoot op uit trekt, er is voor ieder wat wils in onze reisinspiratie voor de voorjaarsvakantie. Op deze zes bestemmingen haal jij het maximale uit je weekje vakantie!

Binnen Europa

1. Het noorderlicht in Fins Lapland

Voorjaarsvakantie: noorderlicht in Fins Lapland. Foto: Getty Images

In februari valt de sneeuw in Fins Lapland met zachte, wollige bakken uit de lucht. Veel naaldbomen zijn volledig bedekt met een dik pak sneeuw, wat een sprookjesachtig effect geeft. Daarnaast zijn de dagen langer dan in december en is het minder koud, terwijl je 's nachts nog altijd kans maakt om het noorderlicht te zien.

Zo ervaar je Fins Lapland weg van de massa tijdens de voorjaarsvakantie: de ongerepte wildernis van Inari Saariselkä, in het verre noorden van Fins Lapland, is de perfecte plaats om het noorderlicht te aanschouwen. Lapland Welcome neemt je mee op een vijf uur durende excursie per auto (€ 119) of sneeuwscooter (€ 159).

2. Wintersporten in de Dolomieten, Italië

Voorjaarsvakantie: Wintersport in de Dolomieten, Italië. Foto: Getty Images

De maand februari staat voor veel Nederlanders in het teken van wintersporten. Ga eens niet naar de geijkte wintersportgebieden in Oostenrijk, maar naar de Dolomieten in Italië. De Dolomieten zijn groot en het is dan ook zaak om focus aan te brengen. Ga bijvoorbeeld naar Val di Fassa – een dal dat zich uitstrekt tussen Canazei en Moena. Dit twintig kilometer lange dal beschikt over steengoede faciliteiten en er zijn voldoende mogelijkheden om er de drukte, die sowieso al meevalt, te ontlopen. Het gebied ligt op duizend kilometer rijden van Utrech. Ietsje verder dus dan de gebaande wintersportgebieden in Oostenrijk, maar daar krijg je dan wél een unieke wintersportbeleving voor terug: het berglandschap is anders-dan-anders, het eten is goed, de mensen zijn gastvrij en je komt er weinig landgenoten tegen – óók weleens lekker. Ga je wintersporten met het gezin? In deze column bespreekt Tikva Looijen, moeder van een zevenjarige dochter en oprichtster van het reisplatform Gezinopreis.nl, allerlei tips & tricks

Zo ervaar je de Italiaanse Dolomieten weg van de massa tijdens de voorjaarsvakantie: een van de vele hoogtepunten van deze regio is een sneeuwschoenwandeling. Sla bovenaan de Vajolet-skilift een besneeuwd wandelpad in. Na vijf minuten wandelen buigt het pad af naar Val de Gardecca. Het rumoer is weggestorven en er is niemand meer te bekennen. Na een uur wandelen door bosrijk gebied bereik je de bodem van Val de Gardecca. Deze vallei is omringd door bergtoppen van rond de drieduizend meter en heb je praktisch voor jezelf terwijl de verse sneeuw onder je voeten kraakt. De Rifugio Stella Alpina doemt indrukwekkend op in het dal en vormt een uitstekende pitstop - of nog beter: plek om te overnachten.

3. Winterzonvakantie en wandelen op Gran Canaria

Voorjaarsvakantie: winterzon en wandelen op Gran Canaria. Foto: Getty Images

Geen zin in sneeuw, maar wel in zon en warmte? Dan kun je natuurlijk naar de andere kant van de wereld vliegen, maar duurzamer, gemakkelijker en goedkoper is het om binnen Europa te blijven. Op de Canarische Eilanden is het met gemiddeld 21 graden en slechts twintig millimeter regen óók lekker weer!

Zo ervaar je Gran Canaria weg van de massa tijdens de voorjaarsvakantie: Gran Canaria is het grootste wandelgeheim van Europa. Als je de drukbevolkte kust achter je laat en het binnenland intrekt, kom je terecht in een indrukwekkend landschap met subtropische bossen, grillige vulkaankraters, authentieke dorpen en de resten van een uitgestorven beschaving. Met deze zes tips reis je weg van de massa op Gran Canaria.

4. De mooiste wandeling op Madeira (óók geschikt voor kinderen!)

Dankzij het heerlijke klimaat is Portugal een geschikte voorjaarsvakantiebestemming. Op Madeira schommelt de temperatuur het hele jaar door tussen 17 en 24 graden. De archipel bestaat uit twee bestemmingen: het strandloze, bergachtige hoofdeiland Madeira en het kleine, vlakkere Porto Santo met kilometers aan ongerept strand. 

Zo ervaar je Madeira weg van de massa tijdens de voorjaarsvakantie: de wandelroute langs de Levada das 25 Fontes is de mooiste wandeling van Madeira, en misschien zelfs wel van heel Portugal. De route is ongeveer tien kilometer lang en voert langs meerdere levadas (oude irriganatiekanalen) en over smalle junglepaadjes. Op sommige punten vormen de bomen een natuurlijke tunnel, waardoor zonnestralen het pad belichten. De eindbestemming is een paradijsje: het water van de 25 Fontes-waterval valt dertig meter naar beneden en komt terecht in een ondiepe waterpoel met grote keien eromheen. Overhangende planten en exotische bloemen zorgen voor de perfecte omlijsting en fluitende vogels maken het plaatje compleet.

Het avontuur ligt om de hoek, ook als je met kinderen op pad gaat. In Columbus Travel Family: 101 reizen met kinderen gingen fotograaf Cuno de Bruin, schrijver Lotte Harms en hun zoontje Flip al voor ons naar Madeira. De Levada das 25 Fontes-wandeling is approved by Flip!


Buiten Europa

5. Op ontdekking in Oman

Voorjaarsvakantie: ga op ontdekking in Oman. Foto: Getty Images

Het lijdt geen twijfel: Oman is de veelzijdigste reisbestemming in het Midden-Oosten. In een kort tijdsbestek laveer je tussen woestijnen en bergen, eeuwenoude dorpen en fonkelnieuwe gebouwen. In februari is de luchtvochtigheid niet al te hoog en de temperatuur draaglijk (gemiddeld 24 graden). Een rechtstreekse vlucht naar Oman duurt zeven uur, dus goed te doen en door het kleine tijdverschil van twee uur heb je geen last van een jetlag.

Zo ervaar je Oman weg van de massa tijdens de voorjaarsvakantie: het Arabische schiereiland Oman is bij uitstek geschikt om cultuur en natuur te combineren. Je kunt kiezen uit meer dan zeshonderd kastelen, forten, burchten, verlaten spooksteden en boeiende ruïnes, meestal geheel zonder hekken en midden in het dagelijkse leven. Huur een 4WD voor ongekende offroad-ervaringen en gooi je tent achterin om te wildkamperen op de mooiste plekjes; dit kan (nog) perfect in het extreem veilige land. Het landschap verandert er voor je ogen: van bergen met grillige pieken tot vruchtbare oases met palmbomen en meertjes, en van duinen tot lange stranden en intieme baaitjes.
Lees ook: Vakantie in Oman: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+podcast!)

6. Strandvakantie in Marokko

Voorjaarsvakantie: strandvakantie in Marokko. Foto: Getty Images

Voorbij de drukte van Agadir vind je een verrassend onontdekt deel van Marokko. Hier liggen stranden met de langste golven van Afrika en vissersdorpen en steden waar de tijd stil lijkt te staan. Met temperaturen tot 28 graden en amper neerslag is het goed vertoeven aan de Marokkaanse kust. 

Zo ervaar je Marokko weg van de massa tijdens de voorjaarsvakantie: in Imsouane proef je het echte vissersleven én kun je surfen op de langste golven van Afrika. Verder naar het zuiden ligt Taghazout, het surfmekka van Marokko, waar zo veel verschillende en mooie surfspots te vinden zijn dat ze er in Europa jaloers op zijn. En omdat de uitlopers van het Atlasgebergte hier de zee raken, is er ook landinwaarts het nodige te zien. De groene oase Paradise Valley met heerlijke natuurlijke zwembaden en duizenden dadelpalmen is een aangename afwisseling van de zilte kust. Wil je ook nog wat cultuur en historie? Dan is de stad Taroudant, ook wel ‘petite Marrakech’ genoemd, een must. De eeuwenoude stadsmuren, de medina, de soek, de straatjes en pleinen zijn hier nog niet door toeristen onder de voet gelopen.

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor de andere schoolvakanties, of wil je juist buiten de vakanties op reis? We hebben de beste reistijd voor elke maand van het jaar voor je op een rij gezet.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.