image
Tim Bilman

Vakantie in Oman: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+podcast!)

Het lijdt geen twijfel: Oman is de veelzijdigste reisbestemming in het Midden-Oosten. In een kort tijdsbestek laveer je tussen woestijnen en bergen, eeuwenoude dorpen en fonkelnieuwe gebouwen. Reis mee en laat je betoveren. 

Podcast: Oman in 30 minuten

Alles wat je moet weten voor een geslaagde vakantie in het sprookjesachtige Oman: de belangrijkste bezienswaardigheden, de mooiste steden en natuurgebieden en de meest bijzondere wandelingen en activiteiten voor reizigers. Plus: hoe regel je de beste slaapplekken en plaatselijk vervoer en met welke culturele tradities en gewoontes moet je rekening houden? Presentatie: Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh en SRC Reizen-reisexpert Claudia Vosman.

Bezienswaardigheden die je niet wil missen

Het Arabische schiereiland Oman is bij uitstek geschikt om cultuur en natuur te combineren. Je kunt kiezen uit meer dan zeshonderd kastelen, forten, burchten, verlaten spooksteden en boeiende ruïnes, meestal geheel zonder hekken en midden in het dagelijkse leven en tussen de bijzonder hartelijke bevolking. Huur een 4WD voor ongekende off-the-road ervaringen en gooi je tent achterin voor wildkamperen op de mooiste plekjes want dit kan (nog) perfect in het extreem veilige land. Het landschap verandert voor je ogen. Van bergen met grillige pieken naar vruchtbare oases met palmbomen en meertjes. Van oranje duinen tot lange stranden en intieme baaitjes. Onder de hoogtepunten: de vele wadi’s, oftewel droge rivierbeddingen die uitnodigen tot wandeltochten, en de grootste ononderbroken zandwoestijn ter wereld. Onze top 12 insidertips:

1. Ontdek het Hadjargebergte

Hadjar OmanRoadtrip door het Hadjargebergte. Foto: Manon van der Zwaal.

Het fenomenale Hadjargebergte is maar liefst zevenhonderd kilometer lang. Het gebied, met de ruim drieduizend meter hoge Djabal Sjams als grootste piek, is geliefd om zijn diepe kloven, traditionele dorpjes en historische forten.  Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is de Wadi Ghul, ook wel de 'Grand Canyon van Oman' genoemd. Het centrale deel wordt gevormd door het Djabal Achdar-massief, waar ook de exclusievere hotels liggen, zoals Alila en Anantara. Niet alle bezienswaardigheden in het gebergte zijn even makkelijk te bereiken. Bereid je daarom voor op wandelen en houd de weersomstandigheden in de gaten. Je zou het niet verwachten, maar het kan soms hevig regenen in dit deel van Oman. Kijk voor meer informatie over wandeltrails en activiteiten op experienceoman.om.


2. Bewonder de bezienswaardigheden van Muscat

De kroonluchter van de Sultan Qaboes-moskee in Muscat. Foto: Tim Bilman.

De Omaanse hoofdstad Muscat bulkt van de bezienswaardigheden. Grote kans dat je een van de weinige buitenlanders bent. Breng in elk geval een bezoek aan de imposante Sultan Qaboes-moskee. De Sultan Qaboes-moskee verdient bijzondere aanbeveling. Het gebouw is opgetrokken uit Indische zandsteenblokken, bestaat uit meerdere gebedsruimtes en vijf minaretten. De vrijdagsmis wordt wekelijks bezocht door zo’n twintigduizend gelovigen, en toch is het muisstil als de imam de verzen opleest. Als er geen gebed plaatsvindt, kun je de moskee ook als niet-gelovige bezoeken. Het hoogtepunt is de centrale hal, met zijn rijkelijk versierde en vijftig meter hoge koepel. Op de grond ligt een tapijt van zestig bij zeventig meter. Erboven hangt een van ’s werelds grootste kristallen kroonluchters. Ga op tijd, zodat je de massa voor bent. Neem ook je tijd voor Muttrah, een van de oudste en mooiste wilayat (districten) van Muscat. Het stadsdeel ligt aan een natuurlijke haven en wordt geflankeerd door grillige bergen. Hier zie je de Muttrah Corniche, de slingerende kustweg die naar het verderop gelegen Paleiskwartier voert, waar ook de residentie van de Sultan staat. Achter de witgekalkte appartementenblokken gaat het commerciële hart van Muttrah plaats: de souq. In de wirwar van straatjes kun je praktisch alles kopen wat je hartje begeert. De winkeltjes gaan open rond 17 uur.


3. Duik in het heldere water van een wadi of zinkgat

Bimmah Sinkhole Oman / Columbus TravelDe Bimmah Sinkhole biedt de nodige verkoeling. Foto: Manon van der Zwaal.

Verspreid door Oman liggen tal van wadi’s, droge of deels gevulde rivierbeddingen. Sommige zijn gemakkelijk te bereiken, maar de meeste vergen een flinke wandeling of zelfs zwemtocht, zoals Wadi Al Shab. De monding van dezw wadi is de enige plek die het hele jaar door vol water staat. Parkeer je auto op de parkeerplaats onder de brug, en laat je in een roeiboot naar de overkant brengen. Voorbeelden van andere bekende wadi’s in de buurt van de hoofdstad Muscat zijn: Wadi Al Arbiyeen, Wadi Al Ta’iyeen, Wadi Bani Khalid en Wadi Al Hawqayn. Ook van harte aanbevolen: de Bimmah Sinkhole. Weliswaar geen wadi, maar desalniettemin de moeite waard. Dit (zwem)gat in de aarde werd veroorzaak door erosie en is eenvoudig te bereiken middels een trap omlaag. 


4. Ga naar de markt

Nizwa market Oman / Columbus TravelDe geitenmarkt van Nizwa. Foto: Manon van der Zwaal.

De markt vertolkt een belangrijke rol in de levens van de Omani. Niet alleen op zakelijk, maar ook op sociaal vlak. Op donderdag is de kamelenmarkt in Sinaw een aanrader, en op vrijdag (van ongeveer 6.30 tot 9.30 uur) de geitenmarkt in Nizwa. Ja, er komen de nodige toeristen op af. Maar de markt heeft zijn authentieke karakter weten te behouden. 


5. Bestorm zandduinen

Wahiba Sands Oman / Columbus Travel

Oman bestaat voor liefst zeventig procent uit woestijn. Een van de mooiste en toegankelijkste stukken woestijn heet Wahiba Sands, op zo’n twee uur rijden van de hoofdstad Muscat. Gouden duinen steken hier tot wel honderd meter de lucht in. Een excursie of overnachting in Wahiba Sands is een verplicht nummer waar je geen spijt van krijgt. Minstens zo mooi, en vele malen veelzijdiger, zijn overigens de duingebieden langs de kust, zoals Ras al Ruwais. Beukende golven, scherpe kliffen, steile duinen en ultieme stilte. 


6. Slaap onder de sterren

Wahiba Sands Oman / Columbus TravelOmaanse highlight: wildkamperen. Foto: Tim Bilman.

Slapen onder de sterrenhemel in een (bedoeïenen)tent met niets dan woestijn om je heen — kampvuurtje erbij — spreekt tot de verbeelding. Er zijn verscheidene kampen in Wahiba Sands die min of meer dezelfde accommodatie, activiteiten en ervaring bieden:  stenen of palmbladeren hutten dicht bij elkaar met een centrale eetruimte. Een nog mooiere ervaring is om zelf te gaan kamperen in de woestijn.  Je mag immers overal je tent opzetten. Voor je het weet, heb je een paar bedoeïenen op de thee die met een dekentje om bij je kampvuur zitten. Dan zie je de zonsondergang en -opkomst en ervaar je het echte leven in de woestijn. Neem wel een gids mee die kan voorkomen dat je met je terreinwagen vast komt te zitten in het zand. Je kunt kamperen in de zandduinen van Wahiba Sands of in het zuiden in de Rub Al Khali of de dichterbij Salalah 
gelegen Rocky Desert.


7. Vind je eigen oase

49-Oman- Wahiba Sands - CREDIT Tim BilmanDe oase van Al Raka. Foto: Tim Bilman.

Al duizenden jaren lang worden de dorpen aan de voet van het Hadjargebergte – en aan de rand van de woestijn – gevoed door een ingenieus systeem van aangelegde kanalen, oftewel aflaj. Het water wordt opgevangen nabij ondergrondse bergbronnen en met behulp van zwaartekracht naar de lager gelegen gebieden getransporteerd. Op tal van plekken zijn ‘oases’ ontsproten. Zo ook in Al Raka, de toegangspoort tot Wahiba Sands. De groene dadelpalmbladeren steken af tegen de oranje duinen. 


8. Dwaal door kastelen en forten

NIzwa fort Oman / Columbus TravelHet zeventiende-eeuwse fort van Nizwa. Foto: Manon van der Zwaal.

Nizwa is een van de oudste steden van Oman en was vroeger een belangrijk centrum voor de islamitische leer. Naast een groot aantal indrukwekkende moskees is hier het zeventiende-eeuwse fort een must-see. De vroegere gevangenissen en voorraadruimten zijn nu in gebruik als museum. In het Omaanse weekend (vrijdag en zaterdag) vinden in het fort diverse optredens plaats, inclusief Omani muziek, dans en zang.  Met een entreekaartje voor het fort kun je deze optredens gratis bijwonen. Even buiten Nizwa ligt nog een architectonisch pareltje: het zeventiende-eeuwse Jabreen-kasteel en een van de mooiste bouwwerken van het land. Het werd gebouwd in een tijd van vrede, door een heerser die een passie had voor kunst en wetenschap.


9. Maak een schildpaddenexcursie

Ras Al Jinz Oman / Columbus TravelRas Al Jinz, het grootste zeeschildpaddenreservaat aan de Indische Oceaan. Foto: Getty Images.

De kustlijn van Oman is ruim tweeduizend kilometer lang en trekt veel bezoekers. Alleen niet het soort dat je zou verwachten. Ras Al Jinz, in het uiterste oosten van het land, is het grootste zeeschildpaddenreservaat aan de Indische Oceaan. Jaarlijks komen hier ongeveer twintig­duizend soep-, dwerg-, karet- en onechte karetschild­padden aan land om eieren te leggen. Het is een magische ervaring om, gewapend met een zaklamp, op zoek te gaan naar broedende zeeschildpadden. Het Ras Al Jinz-reservaat mag als enige organisatie in Oman schildpaddenexcursies aanbieden, en doet dat op een verantwoorde manier.


10. Verdwaal tussen de ruïnes

31-Oman- Ibra -CREDIT Tim BilmanHet ommmuurde stadje Ibra werpt je terug in de tijd. Foto: Tim Bilman.

Als je rondstruint door Al Minzifah, de Oude Stad van Ibra, word je betoverd door de historische pracht en praal. Het ommuurde stadje staat vol met ruïnes, die aan hun lot zijn overgelaten en je uitnodigen om ertussen te verdwalen. Hoek om, trap op, deur door … Je waant je hier in het Oman van honderden jaren geleden. 


11. Ga op de koffie

19-Oman- Old Muscat - CREDIT Tim BilmanDe koffie staat in Oman altijd klaar. Foto: Tim Bilman.

Traditionele Omaanse koffie wordt aangelengd met rozenwater en op smaak gebracht met kardemom. Als zoete tegenhanger wordt er vaak een dadel bij geserveerd. In het kustplaatsje Tiwi bieden de dorpsbewoners ons een kopje koffie aan. Of eigenlijk moet we zeggen: kopjes, meervoud. Wat wij aanvankelijk niet weten, is dat de Omani een ongeschreven regel hanteren: pas na het derde kopje is het geoorloofd om vriendelijk af te wijzen. Dat doe je door je kopje te schudden. 


12. Zet alle zeilen bij

dhows Sur Oman / Columbus TravelDhows in het kustplaatsje Sur. Foto: Getty Images.

Ze zijn bijna niet te missen als je langs de Omaanse noordkust reist: dhows. Deze grote, traditionele zeilschepen bewegen mee met het water in de lagune van Sur. Bij laagwater liggen ze enigszins verloren op hun zij, maar bij hoogwater steken ze fier boven alles en iedereen uit. Benieuwd naar het reilen en zeilen? Neem dan eens een kijkje in de driehonderd jaar oude dhowscheepswerf aan de rand van de lagune. Ambachtslieden zijn hier dagelijks bezig met houtbewerking en assemblage. 


Meer weten over Oman? Je leest de reisreportage in editie 106 van Columbus Travel. Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief