image
Chris König

Nog niet (volledig) gevaccineerd en toch op vakantie? In deze 6 landen ben je welkom

Na ruim een jaar grotendeels ‘opgesloten’ te hebben gezeten, snakken we allemaal naar vakantie. Zon, zee, rust en ruimte. Helaas hanteert – zelfs binnen de EU – ieder land nog z’n eigen regels en kan het dus zo zijn dat je jouw favoriete bestemming pas binnenkomt als je twee inentingen tegen covid-19 hebt gehad. Ben jij nog niet volledig gevaccineerd of kies je ervoor om je niet te laten vaccineren, maar wil je er wel graag tussenuit? Dat kan, en wel hierheen!

1. België: verken de Vlaamse steden of het kleurrijke Haspengouw

Reading between the lines. Foto: Jessi van Dijck (Dreamer666)Reading between the lines. Foto: Jessi van Dijck (communitylid Dreamer666)
Hoef jij nog niet meteen naar de andere kant van de wereld? Zak dan af naar de zuiderburen: voor België geldt geen inreisverbod, hoef je geen negatieve PCR- of antigenentest te overleggen en hoef je niet in quarantaine. Ga je langer dan 48 uur, dan moet je enkel een passenger locator card invullen. 

 

Wil je op citytrip? Verken dan eens een van de vijf Vlaamse steden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven of Mechelen (of combineer ze). Ideaal voor cultuursnuivers en voor liefhebbers van architectuur! 



Snuif je liever bloemen- of fruitlucht? Dan is de Franstalige regio Haspengouw – bekend om de vele bloesems en fruitsoorten die hier geteeld worden - een ontdekkingstocht waard. In het landschap vind je het coronaproof alternatief voor drukke museumzalen: een fietsroute langs zeven bijzondere kunstwerken die midden in het landschap staan. Uitblinker is Reading between the lines, een tien meter hoog doorkijkkerkje tussen de boomgaarden. Bijzonder overnachten doe je in druppelvormige boomtenten nabij het kasteel van Hex.  Smaakt dat naar meer? We geven acht tips voor een weekendje weg in Haspengouw!



2.  Duitsland: verken het Ruhrgebied en het Zwarte Woud

Tiger & Turtle, Angerpark, Duisburg. Foto: AM-C, iStock
Ook buurland Duitsland opent de grenzen voor Nederlanders: reis je met de trein of auto, dan kun je zonder beperkingen het land in en uit – mits je 10 dagen vóór aankomst in Duitsland enkel en alleen in Nederland bent geweest. Reis je per vliegtuig, dan dien je wél een vaccinatiebewijs of negatieve PCR- of antigenentest te laten zien. 

 

In een land zo groot als Duitsland valt er natuurlijk meer dan genoeg te beleven. Wij zijn groot fan van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, net over de grens van Nederland. Steden als Keulen en Dusseldorf en het Ruhrgebied zijn een walhalla van liefhebbers van kunst en cultuur; hier vind je een mix van bauhaus, urban art en fascinerend industrieel erfgoed. 

En als we dan toch bezig zijn: op de Duitsland-bucketlist mag het Zwarte Woud in Baden-Württemberg ook echt niet ontbreken. Het nationale park is dé plek om te gaan wandelen, klimmen, fietsen of zwemmen. Je combineert hier natuur met pittoreske bergdorpjes, schilderachtige kastelen en heilzame kuuroorden. Bonustip: breng ook een bezoek aan het prachtige Karlsruhe. Van de Botanischer Garten en Vierordtbad tot het Staatliches Museum für Naturkunde en de Turmbergbahn: hier valt genoeg te beleven! We geven je 15 tips voor Karlsruhe én het Zwarte Woud.


3. Frankrijk: verken de Languedoc en Vercors

Vercors. Foto: Chris König/Columbus TravelFoto: Chris König/Columbus Travel
Je mag Frankrijk zonder problemen in als je minimaal veertien dagen volledig gevaccineerd bent, kunt bewijzen dat je volledig hersteld bent van corona of een negatieve PCR- of antigenentest kunt laten zien. Quarantaine is niet nodig en je hoeft bij thuiskomst geen negatieve test te laten zien. Dus wat let je?

 

Dat het Zuid-Franse Languedoc mooie stranden heeft en lekkere wijnen voortbrengt, is al reden op zich om de regio te bezoeken. Maar op een uurtje rijden van de kust vind je ook nog eens een spannend berglandschap om het wilde kind in je naar boven te halen. Hier kun je zwemmen in een helderblauw stuwmeer, kamperen op een verscholen camping, wandelen door een onontdekte ravijn en speuren naar vleesetende planten. We vertellen je er alles over in Columbus Travel Family editie 100/ 101 die nu in de winkels ligt!

Een ander niet te missen gebied is Vercors. Hier zorgt natuurbeheer er bedoeld én onbedoeld voor dat mensen al eeuwenlang samenleven met hun omgeving, in plaats van haar uit te buiten. Het toverwoord is terroir. Treed hier in het voetspoor van de boeren die zich op de arme gronden van de Vercors probeerden te vestigen én van de rangers van het Parc naturel régional du Vercors, die nog altijd op ezels vertrouwen wanneer ze meer mee moeten nemen dan ze zelf kunnen dragen. Je bepaalt zelf hoe lang je met je trouwe, geduldige en superschattige reisgenoot op pad gaat: van een halve dag onder leiding van een gids tot een zelfstandige vierdaagse oversteek van het hoge plateau van het natuurgebied. Ook avontuurlijk: slapen bij de burgemeester, want dat is in Frankrijk een parttime job. De voorzieningen zijn boerderijcamping zijn erg basic, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het fenomenale uitzicht. Kamperen vanaf € 7,50 p.p.p.n., roulottes (goed Frans voor pipowagen, maximaal
3 personen) vanaf € 45 per nacht. Benieuwd naar meer? Je vindt een uitgebreide reportage in Columbus editie 102, die vanaf begin augustus in de winkels ligt!


4. Balearen: verken het geheime binnenland van Ibiza

Formentera. Foto: Sebastian Dobrick, iStockFormentera. Foto: Sebastian Dobrick, iStock
Hoewel het vasteland van Spanje nog op code oranje staat en dus alleen open is voor noodzakelijke reizen, ben je wel al van harte welkom op de Balearen: Ibiza, Formentera, Cabrera, Mallorca en Menorca. Je bent wel verplicht om een volledig vaccinatiebewijs, bewijs van herstel na corona of een negatieve PCR-of antigenentest (in het Spaans, Engels, Frans of Duits!) te overleggen. Die laatste mogen niet ouder zijn dan 48 uur. Daarnaast ben je verplicht een Health Control Form in te vullen en bij je te dragen.

 

De Balearen staan misschien wel bekend als de feesteilanden van Spanje, maar als je net iets verder kijkt dan je neus lang is, kun je hier prachtige verlaten stranden en uitgestrekte landschappen met slechts een enkele hond of kip vinden. Trek naar het noorden van Ibiza voor de fraaiste, lege stranden. Handen uit de mouwen steken kan bij La Casita Verde. Echt even helemaal weg van de massa? Maak dan de oversteek na La Formentera en huur een fiets of auto om het eiland te verkennen. 


5. Curaçao: verken het eiland weg van de massa

Klein Curacao. Foto: Curaçao Tourist BoardOvernacht op Klein Curaçao. Foto: Curaçao Tourist Board
Heb je Europa helemaal gezien en kun je niet wachten om de oceaan over te steken? Blijf dan op ‘eigen grondgebied’ en stap het vliegtuig in naar Curaçao! Hier moet je – als je niet al volledig gevaccineerd bent – weliswaar nog wel een negatieve PCR- of antigenentest laten zien én op de derde dag na aankomst nogmaals een antigenentest laten doen, maar dan zit je wel op een eiland vol met palmbomen en een helderblauwe zee. 

 

Dat Curaçao – zeker nu – een behoorlijke aantrekkingskracht heeft op Nederlandse reizigers, blijkt wel uit het aantal boekingen. Toch hoef je niet hutjemutje tussen de Hollanders op het strand te bivakkeren, want er is nog genoeg te beleven weg van de massa. Boek een overnachting op een onbewoond eiland, ga op jacht naar de koraalduivel of beklim de Christoffelberg. We hebben de vijf leukste tips voor Curaçao voor je op een rij gezet. 


6. Portugal: verken de onontdekte natuur van Madeira

Madeira, Portugal. Foto: AscentXMedia, iStockMadeira, Portugal. Foto: AscentXMedia, iStock
Waar het grootste deel van Portugal al geel kleurt (met uitzondering van de oranje zone Groot Lissabon), kleurt het Portugese eiland Madeira hartstikke groen – zowel op de kaart van het Ministerie van Buitenlandse Zaken als op foto’s van het eiland. Om Portugal dan wel Madeira te bezoeken, moet je kunnen bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent of hersteld bent van corona, of moet je een negatieve PCR- of antigenentest kunnen overleggen. Indien noodzakelijk kun je zelfs nog op de luchthaven van Madeira een test laten doen; je moet dan wel in quarantaine in je accommodatie totdat je de uitslag hebt. 

 

Maar waarom is Madeira zo aantrekkelijk? Het eiland ziet er door de grillige, vulkanische bergen misschien een beetje onbereikbaar uit, maar het is verrassend toegankelijk – zelfs voor gezinnen met kinderen. Maak een tocht met een Land Rover, wandel boven de wolken op de hoogste berg van het eiland of breng een bezoek aan de bibliotheek in Funchal. Cuno de Bruin en Lotte Harms gingen je voor; hun reportage lees je in Columbus Travel Family editie 100/101, die nu in de winkels ligt!


Uiteraard zijn dit niet de enige groene en gele bestemmingen waar je zonder vaccinatie wordt toegelaten. Kijk voor het complete overzicht op Nederlandwereldwijd.nl

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wil jij ook op virtuele wereldreis? Bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!